[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 459
14 518
113
A háború a politika folytatása más eszközökkel.
https://x.com/Tatarigami_UA/status/1824712997673095520
Ahogy a kurszki behatolás folytatódik, ennek a hadműveletnek a katonai részét még mindig írják. Mindazonáltal méltányos azt mondani, hogy az eredménytől függetlenül ez a művelet bizonyos politikai szempontokra rávilágított.

Az első szempont, amely nagyrészt észrevétlen maradt, az Oroszország és más országok közötti úgynevezett katonai szövetségek és szerződések nyilvánvaló hatástalansága, mint például a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (CSTO), amely olyan kötelezettségeket tartalmaz, mint a NATO 5. cikke.

Másodszor, figyelemre méltó, hogy az oroszbarát nézetekkel kapcsolatban álló számos médiaszemély hirtelen felhagyott a háború befagyasztása mellett, amint a háború elérte a kurszki földeket. Hirtelen a háború befagyasztásának gondolata a jelenlegi vonalakon már nem tűnik elfogadhatónak számukra.

Az úgynevezett "békegalambok" ilyen hirtelen elhallgatása nem meglepő. Őket soha nem igazán érdekelte a béke, sokkal inkább Ukrajna kapitulációja és az ukrán földek Oroszországtól való elszakadása. Hol vannak most ezek a hangok, amelyek a háború befejezését követelik Kurszkban?

Vizsgáljuk meg egy másik sarkalatos szempontot: Oroszország vörös vonalait. Az információs térben gyakran hangzanak el olyan kijelentések, hogy az Egyesült Államok nem követi a vörös vonalakat, szemben az Oroszország által húzott sokkal "valóságosabb és megalapozottabb" vörös vonalakkal, amelyek átlépése állítólag azonnali és pusztító megtorlást váltana ki. Ennek ellenére Oroszországról minden alkalommal bebizonyosodott, hogy vagy elmozdítja a kapufákat, vagy eltakarja a korábbi fenyegetéseket és a piros vonalakat az információs zaj tengerében, mintha ezek a kijelentések meg sem hangzottak volna.

Míg egyes oroszországi és nyugati politikai szakértők azzal próbálják megpörgetni a narratívát, hogy Ukrajna megsértette a Nyugattal kötött megállapodásokat azzal, hogy Oroszország területére lépett, ez a meghatalmazott képviselők hivatalos nyilatkozatai alapján könnyen ellenőrizhető.

Matthew Miller, az Egyesült Államok külügyminisztériumának képviselője az augusztus 7-i sajtótájékoztatón kijelentette, hogy Ukrajna Kurszk térségében tett lépései nem sértik a Kijevnek szállított amerikai fegyverek használatára vonatkozó korlátozásokat.

Ez a hadművelet megkérdőjelezte azt a kialakult, a 2023-as sikertelen ellenoffenzíva után kialakult vélekedést, miszerint az ISR képességei miatt lehetetlen volt egy sikeres nagyszabású hadosztály- vagy hadtestszintű hadművelet. Oroszország azonban nem tudta azonosítani a fenyegető offenzívát.

A hadművelet egy éles kontrasztra is rávilágít: Ukrajna mozgó orosz hadoszlopok elleni sebészeti csapásai HIMARS-szal, szemben az ukrán települések szándékos és módszeres oroszországi tüzérségi, MLRS- és rakétacsapásokkal történő megsemmisítésével.

Az ukrán erőknek minimális pusztítással sikerült bevenniük a városokat, amint azt Harkov és Herson 2022-es felszabadítása, valamint Szudzsa 2024-es elfoglalása bizonyítja. Ezzel szemben az orosz erők a települések elpusztítására támaszkodnak, amint azt Mariupolban és Avdiivkában is bizonyítja.

Függetlenül attól, hogy ez a művelet Ukrajna stratégiai győzelmét eredményezi, vagy sem, megmutatta, hogy Ukrajna képes összetett, nagyszabású műveleteket végrehajtani, miközben megőrzi magasabb erkölcsi alapját és fegyelmét. Talán még korai lenne leírni Ukrajnát, ahogyan erre egyes politikusok is vágynak.

Ez lehet a legjobb alkalom a Nyugatnak arra, hogy átértékelje a saját maga által kiszabott korlátozásokhoz való hozzáállását, és fokozza az Oroszországra nehezedő nyomást diplomáciai és katonailag (segélynyújtás révén). Itt az ideje, hogy újragondoljuk azokat az irányelveket, amelyek nem hatékony vörös vonalakon alapulnak.


---------------------------------

Kurszk régió. Az orosz 810. tengerészgyalogos dandár támadás után megszökik az ukrán egységek elől, - 225 OSHB


Orosz ifjabb hadnagy, a 810. tengerészgyalogos dandár 1. zászlóalja egyik századának parancsnoka – fogságba esett.

 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
49 119
81 226
113
Amikor az oroszok csigatempoban haladnak Donyeckben ott nem a a teruletszerzés fontos, hanem a felőrlés.

Vetitsük ezt a mondást Kurszkra. Kis területet foglalták el az ukránok, náluk a teruletszerzés volt fontos? Egyébként az első betörés után sztem mki biztosra vette, hogy augusztus, szeptember végére visszaszerzik, ha nehezen is az oroszok. Viszont, ami ma történik, az oroszok áthúzódnak Korenevo környékén a folyó túl partjára és felszámolják a hidakat, azt mutatja, ez tartósabb lehet.

És itt térjünk vissza az elejére. Nem a teruletszerzés mérete a fontos, hanem maga, hogy otthon kell harcolni és oroszországi orosz menekültek keletkeztek. A háborúhoz a társadalom támogatása is kell, ezt ez a valódi honvédelem segítheti. Viszont bízni fognak a vezetőkben? 22 Kijev ostromával indult és most Kurszk védelme zajlik.

Amiben bízhatnak, ha marad a donyecki offenzíva lendületemaz kényszerbe hozhatja az ukránokat. Az látszik az orosz tartalék vagy kevés, vagy tetű lassan mozdul, mert az orosz reakcióidő nagyon lassú.
És ezt mégis hogy gondolod? Megölnek mindenkit egy árokban utána szépen megvárják a seggükön, hogy újra elfoglalják az ukránok? Felejtsük már el azt a hülyeséget, hogyha egy támadás nem halad akkor ott biztosan nagyobbak a támadók veszteségei mint a védőké. Ez ordas nagy baromság! Ha nagyobb veszteségeket okoznának az oroszok az ukránoknak, mint amekkorát ők szenvednek, akkor haladna a támadás, mert nem lenne aki védekezzen!!!

Fogalmazzunk úgy hogy nem tudják olyan könnyen megakakadályozni hogy kereskedjünk az oroszokkal, zavartalan lenne az olaj, földgáz, nyersanyag mozgás, most kb. ott csicskítanak az ukránok által ahol akarnak.

Nyugodt legyél benne, hogy kb a német autógyártó cégek pont ezt szeretnék, nekik is az lenne az érdekük, hogy nálunk versenyképes energiahordozóból nyersanyagból tudjon nagy haszonnal terméket gyártani.

Igen is az a helyzet, mostanra nekem egyértelmű hogy sokkal nagyobb mozgásterünk lenne ha lenne közvetlen Magyar-Orosz határ, az EU is rögtön bukná a monopol csittbotját velünk szemben.

Ukrajna csak probléma nekünk, korábban egy igazságos kb. Dnyeper és etnikai alapon mondtam hogy legyen vége a háborúnak, mostanra az ukránok + az EU sikeresen meggyőzött róla hogy nem maradhat egy cm2 Ukrajna sem, nekünk az az érdekünk.
Hagyj már ezzel a hülyeséggel. Mi nem egy latorállam vagyu k mint ÉK, hogy lopva kelljen kereskednünk!!!
néhány gondolat az ukri "hódító" támadásról
azért tegye már a kezét a szívére mindenki, az akinek egy pici katonai/harci/taktikai ismerete van (márpedig azért egy ilyen forumon az elvárható), az pontosan tudta, hogy ennek nem lesz hosszú kifutási ideje.
mert mondjuk meg őszintén, az előkészítés brilliáns volt, remek tervek, szépen összeszedett, elég jól felszerelt csapatok, kiválóan felhasználva a kapott NATO/USA felderítési adatokat.
mi az, ami hiányzik? légi támogatás (nagyon), lőszer és üzemanyag utánpótlás ... mert annyi összehalmozása, ami egy ilyen akcióhoz kell már bárkinek feltűnt volna.
mi lehetett a terv? a hiányzó anyagok beszerzése a "meghódított" területekről.

az élet azonban nem a tervező asztal.
így aztán ukránok szépen betoltak 15-25 ezer olyan katonát, akiknek gyakorlatilag esélyük sincs a túlélésre. nincs üzemanyag, nincs
lőszer. helyette van a magamutogatás utáni futás, menekülés (sokszor átöltözve civil ruhába!!!!), halál.

vajon megmondták nekik, hogy öngyilkos küldetésre mennek? tudták ezt ők? vagy csak elég volt annyi nekik, hogy mehetünk oroszokat (katonát/civilt mindegy, csak pusztoljon) ölni?

ezek után kell-e őket sajnálni?

mert egyébként mind megkapja, amit érdemel
Akinek van egy pici katonai ismerere az tökéletesen tudja, hogy nem a középkorban vagyunk. Egy sereget vagy annak egy részét nem tudod ellátni úgy, hogy kirabolod azt a földet amit meghódítottál. Ha nem lett volna megszervezve a logisztika, akkor nemhogy 2 hétig, de két napig sem tudtak volna harcolnibaz ukránok.
 

csibeszke

Well-Known Member
2015. február 12.
1 764
3 989
113
Óóó... nem! Ha van valaki, aki aki elfogulatlanul és hideg fejjel elemez az én vagyok!
:hadonaszos: :hadonaszos: :hadonaszos:
A titok lényege, hogy az űléspontom határozza meg az álláspontomat. És ez a bizonyos kiindulópont a magyar nemzeti érdek!
De ezt már régen leírtam.
Ez már nagyon szánalmas lenne, ha nem érteném az iróniát. Vagy nem értem?
 
  • Tetszik
Reactions: GI83 and zsolti

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 458
8 070
113
És ezt mégis hogy gondolod? Megölnek mindenkit egy árokban utána szépen megvárják a seggükön, hogy újra elfoglalják az ukránok? Felejtsük már el azt a hülyeséget, hogyha egy támadás nem halad akkor ott biztosan nagyobbak a támadók veszteségei mint a védőké. Ez ordas nagy baromság! Ha nagyobb veszteségeket okoznának az oroszok az ukránoknak, mint amekkorát ők szenvednek, akkor haladna a támadás, mert nem lenne aki védekezzen!!!


Hagyj már ezzel a hülyeséggel. Mi nem egy latorállam vagyu k mint ÉK, hogy lopva kelljen kereskednünk!!!

Akinek van egy pici katonai ismerere az tökéletesen tudja, hogy nem a középkorban vagyunk. Egy sereget vagy annak egy részét nem tudod ellátni úgy, hogy kirabolod azt a földet amit meghódítottál. Ha nem lett volna megszervezve a logisztika, akkor nemhogy 2 hétig, de két napig sem tudtak volna harcolnibaz ukránok.
Ja a legszebb az egészben akik erre röhögő szmájlit adnak akkor mennyen ki pl 2 liter vízzel a frontra..... közben taktikázon...harcoljon...stb.... főleg úgy hogy állandóan mozgásban vannak....kb max 2 nap ellátás nélkül 35 fokban és feladja.... morál szempontból romboló....
Az ukránoknak eddig marha nagy mázlija van hogy még mindig tudnak ha csak minimálisan is szervezni a logisztikát.
 
  • Tetszik
Reactions: sixtus