[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 419
14 234
113
Magyar nemzeti érdek, hogy az Oroszokkal legyünk határosak. Így Brüsszel nem tudná mit ,mennyit kereskedünk velük.
Pontosan! Sőt! Nem csak a "brüsszeliták" nem fogját tudni, hanem mi sem!
Ezzel kapcsolatosan már csak az a nagy kérdés hogy a jelen helyzetben mi a magyar álláspont?
Ezt már régebben is leírtam. Magyarország soha nem jött ki jól abból, mikor egy erősebb hatalommal volt határos.
Tehát nem érdekünk egy állíg felfegyverzett vérsovén Ukrajna, de egy úgyanúgy nem érdekünk egy nagyhatalmi, régi befolyási övezeteit visszaszerezni vágyó Oroszország sem.
 

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 621
11 194
113
Segítségre lenne szükségem. Keresem az Oryx orosz változát. Már többször meg volt osztva ezen a fórumon. Illetve az oryx utódját ha van. Köszi!
A lostarmour.info-ra gondolsz? Van egy másik, jobb telegram csatorna de sehogy nem jut eszembe a neve,se keresőszó ami alapján kidobta volna.
 
  • Tetszik
Reactions: endre

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 914
15 725
113
Tehát nem érdekünk egy állíg felfegyverzett vérsovén Ukrajna, de egy úgyanúgy nem érdekünk egy nagyhatalmi, régi befolyási övezeteit visszaszerezni vágyó Oroszország sem.

Mindenkinek sokféle véleménye van. Én az Odessza - Grodnó - Kalinyingrád tengelyen húznám meg Oroszország Nyugati határát, akkor Mennyire lennénk vele határosak ?

Meg lehet történelmi térképeket is keresni, ezen pl. Mennyire vagyunk határosak Oroszországgal ?

HSUYcht.jpg



Amúgy nem vagyunk határosak az USA-val, sem Brüsszellel, sem Berlinnel, sem Törökországgal, sem Izraellel, és mégis olyan hangnemet engednek meg maguknak, meg úgy ugráltatnak minket, mint éppen amilyen kedve van valamelyiküknek.


Továbbá ez a háború arra derített fényt, hogy az Orosz Hadseregben, és államszervezetben olyan szinten ment a korrupció, mint amiért békeidőben az ukránokat emlegettük negatív példaként. És az átlag orosznak is nehezen van kedve harcolni Kijevért, akkor Mivel lehetne őket felheccelni, hogy Budapestet is ostromolják meg / vegyék be, és rendezkedjenek be ide hosszú időre ?
 

Macsek83

Well-Known Member
2020. június 15.
154
941
93
Pontosan! Sőt! Nem csak a "brüsszeliták" nem fogját tudni, hanem mi sem!

Ezt már régebben is leírtam. Magyarország soha nem jött ki jól abból, mikor egy erősebb hatalommal volt határos.
Tehát nem érdekünk egy állíg felfegyverzett vérsovén Ukrajna, de egy úgyanúgy nem érdekünk egy nagyhatalmi, régi befolyási övezeteit visszaszerezni vágyó Oroszország sem.

Ezt azért árnyalnám annyival, hogy jelenleg Oroszország is csak annyit és addig ugat ameddig Kína befektetései nem sérülnek. Ennek megfelelően teljesen egyetértek Veled abban, hogy nem érdekünk egy sovén Ukrajna, ergo nem gond, ha megszűnik. Az oroszoktól pont a fentiek miatt tartok kevésbé mert ez már nem az ő befolyási övezetük(bármennyire is szeretnék).
 

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 134
2 132
113
Az ellenséges oszlopok égnek Szumi és Szudzsa között: a csapda bezárult.

Az ukrán fegyveres erők súlyos veszteségeket szenvednek, az ellenséges oszlopok égnek a csapások alatt. Szumitól egészen Szudzsáig az ellenség veszteségeket szenved.

Úgy tűnik, az ukrán hadsereg csapdába esett. Miután megkezdte offenzíváját és áttörte az orosz határt Kurszk térségében, az ellenség nem érte el a célját. A dolgok sokkal rosszabbra fordultak. Most az orosz Szudzsától Szumiig ellenséges haditechnikai oszlopok égnek.

A védelmi minisztérium jelentése: egy tizenöt üzemanyagszállító teherautóból álló konvojt találat ért egy Iszkanderrel Szumi térségében. Katonáink naponta osztanak meg új videókat: itt ukrán tankok égnek az orosz drónok támadásai alatt, ott orosz helikopterpilóták irányított rakétákkal lőnek egy könnyű páncélozott járművekből álló oszlopot, mint egy lőtéren. Itt egy ellenséget támadó orosz páncélozott harckocsi váratlanul egy perc alatt lelő egy AFU páncélozott járműoszlopot. És nyugodtan megy vissza a saját pozíciójába.
Megy a fantáziálás, képzelgés. :D
 

ruszkik.haza

Well-Known Member
2017. március 19.
549
1 782
93
Segítségre lenne szükségem. Keresem az Oryx orosz változát. Már többször meg volt osztva ezen a fórumon. Illetve az oryx utódját ha van. Köszi!

Ez az oldal van csak, nincs se utódja se orosz változata. Viszont ha orosz gépről nyitják meg az oldalt akkor felajánlja a fordítást és akkor automatikusan a cirill betűs változatot tudják elolvasni.
 
  • Tetszik
Reactions: vontod

ZeiG

Well-Known Member
2017. április 4.
867
4 853
93
A fórum berkein belül a többség számára ugyan a kezdetektől nyilvánvaló, hogy a kurszki ukrán betörés érdemben nincs hatással a háború menetére, nem veszélyezteti Oroszország biztonságát, stabilitását és stratégiai terveit, ám a mainstream média clickbait felütései drámai fejleményekről, történelmi előretörésről cikkeznek a Kuructól a Telexig. A narratíva központi gondolata az, hogy most Oroszország területére tevődtek át a harcok.
Mi ebben a szenzáció és főként, hol van ennek jelentősége?

Oroszország szárazföldi határainak hossza több, mint 20.000 km. Ebből kb. 700 km esik az ukrán-orosz határra, plusz ott van ettől délre még bő 1000 km hosszan a frontvonal. Ilyen beláthatatlanul hosszú szakaszon pont ugyanolyan könnyen szivároghatnak át kisebb alakulatok, amilyen könnyen törhetnek át nagyobb egységek. A támadók kezdeti sikerét a földrajzi-stratégiai körülmények garantálták. Korábban is, máshol is indíthattak volna hasonló támadást (kisebb léptékben indítottak is) és a jövőben is megtehetik (bár nagy jövő nem vár rájuk...).
Nem hiszem, hogy volt valaha olyan támadó, akinek gondot okozott volna betörnie Oroszországba, de azt elképzelhetőnek tartom, hogy volt olyan kisstílű betörés, amit az oroszok konkrétan észre sem vettek...

Oroszország területe több, mint 17 millió km2. Kontinens méretű, végtelen, sok helyen lakatlan terület, hatalmas síkságokkal. Ennek a területnek a tehetségesebb hadvezérei ezt a földrajzi tényt használták ki már akkor is, amikor Oroszország még nem is létezett. Akkoriban nomád lovasok uralták a vidéket és az a hadsereg, ami rájuk támadt, nyom nélkül elpusztult, mert a nomádok egyszerűen eltűntek a végtelen sztyeppén, majd amikor az elcsigázott ellenség már reménytelenül messzire jutott hátországától, akkor kényelmesen, lőtávolságból kiirtották őket. Kutuzov hasonló módszerrel emésztette föl a Grande Armée-t és a Wehrmacht bukása is kísértetiesen hasonló okok miatt következett be. A polgárháború idején, amikor a legkisebb területre szorultak is vissza a Moszkvát uraló bolsevikok, még mindig több millió négyzetkilométernyi hátországból fordíthatták meg a háború menetét.

Az ukrán csapatok állítólag már 1700 km2 fölött szerezték meg az ellenőrzést. Ez Oroszország területének egyetlen TÍZezreléke...
Ez akkora veszteség, mintha a szlovén haderő betörne Magyarországra és ellenőrzése alá vonná az 528 fős Felsőszölnök közigazgatási területének - felét... (Ha a katonáik nem jönnének ki a fenyőfák közül, lehet, hogy észre sem vennénk!)

orseg_3_tura_terkep.jpg


Ugyanakkor Kutuzov, Paulus és különösen a nomádok óta megváltozott pár dolog. Például felépültek olyan városok, ipari üzemek, atomerőművek, amelyek túl nagy értéket képviselnek ahhoz, hogy ne fájjon elveszíteni őket a felperzselt föld taktikája során, és amiket evakuálni sem lehet. Jelen esetben Kurszk-Kurcsatovszk (atomerőmű) ilyen értékes objektum, ennek tényleges veszélyeztetése azonban nem valószínű, hogy valaha is bekövetkezik, az ukrán csapatokat aligha engedik el odáig.

Egyébként járt már így az USA is. 1942 nyarán japán csapatok foglalták el az Aleut-szigetekhez tartozó Kiskát és Attut, ezzel bő 1000 km2 amerikai területet helyeztek megszállás alá. A szigeteket csak egy év elteltével foglalták vissza az amerikaiak. (Az Attut védő 2900 japán katonából összesen 29 maradt életben.)

630px-JapaneseKiska.jpg


Ugyanakkor a modern Oroszország szenvedett már a mostaninál sokkal nagyobb mértékű területi veszteséget is: Az első csecsen háború után, amikor Csecsenföld de facto függetlenné vált Oroszországtól. Az oroszok pedig lenyelték ezt a békát, pedig a csecsenek mögött nem állt ott a teljes NATO. Egy ideig mégis elfért a Kaukázus lejtőin a szakadár állam - aztán jött Putyin.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 466
56 591
113
Pontosan! Sőt! Nem csak a "brüsszeliták" nem fogját tudni, hanem mi sem!

Ezt már régebben is leírtam. Magyarország soha nem jött ki jól abból, mikor egy erősebb hatalommal volt határos.
Tehát nem érdekünk egy állíg felfegyverzett vérsovén Ukrajna, de egy úgyanúgy nem érdekünk egy nagyhatalmi, régi befolyási övezeteit visszaszerezni vágyó Oroszország sem.


Ez ott volt megint.
Úgy emlegetitek a nagyhatalmi befolyási övezeteit visszaszerezni akaró Oroszországot,mintha ebből egy szó is igaz lenne,illetve,mintha a szovjetek unalmukban jöttek volna ide,és haladtak volna el berlinig.
Soha,sehol,egyetlen Orosz vezető sem mondta,hogy vissza akrnának szerezni bármit is,vagy vissza akarnák állítani a cccp-t,vagy a vsz-t,úgy kell az nekik,mint hányás közben a híg fosás,kb.
Oroszország max a nemzetközi szabályokon alapuló világrendet kéri számon a nyugaton,amiben le volt írva,hogy a nato egy hüvelyket sem fogy kelet felé terjeszkedni,annyit kértek,hogy ne tolja az usa képükbe a csicskái területén a fegyvereit.
Ezért,a nemzetközi szabályokon alapuló világrendnek megfelelően betartották az alírt szerződés rájuk eső részét,és annak megfelelően kivonultak az ndk-ból,belementek,hogy újra egyesüljön németország,megegyezés szerint kivonultak egy hangos szó nélkül a vsz országokból,és elvoltak magukban.
Kőkemény gay pornót szerveznénk itt a fórumon,ha brüsszel ötöd ennyira betartaná az eu szabályait,amiről nekünk is papírunk van,mint ahogy az Orosz Föderáció betartja az ő belső szerződéseit,az ő tagállamaival,asszem ebben megegyezhetünk.
Most komolyan,mindenki úgy beszél a vsz-ről,minha a szovjetek unalmukban jöttek volna el idáig,meg berlinig...
Komoly okuk volt megszállva tartani kelet németországot,meg az odáig tartó európát,olyan 27 000 000 okuk volt rá,rémlik esetleg valami?
Barbarossa terv,Don kanyar?
Hmmm?
Aztán sír a szánk,hogy a csúnya szovjetek itt voltak 40 évet,ja,mert gonoszak,és mindig a nyugat európai országok ásvány vagyonára,termőföldjeire fájta foguk,biztos ezért nem bírtak magukkal....
Hány száz évig voltunk határosak Oroszországgal,hányszor támadtak minket?
Közben hányszor támadta meg őket a kedves nyugat,velünk,vagy nélkülünk?
Ha van elementális érdeke Magyarországnak,meg egész közép európának,akkor az egy közvetlen határ az Oroszokkal,kibaszott sok cső,vasút,és autópálya Sanghaig,meg Delhiig,Moszkván keresztül,a telibevert nato helyett egy átfogó kereskedelmi,gazdasági,és katonai szervezetben azzal az aprócska 3-3.5 milliárdos piacocskával,mindenféle usa interferencia nélkül,ugyanez az elemi érdeke a németeknek,olaszoknak,skandinávoknak,franciáknak is.
Mekkora tutiság is nekünk,hogy az usa érdekei miatt lekapcsolnak minket az Orosz mindenről is,mi?
Sebaj,majd az usán,meg a nyugat európai országokon keresztül megvehetjük az Orosz termékeket,kellemes felárral,meg tranzitdíjjal,mit is nem értek ,én marha,mi?
Az egyetlen legyőzőnk volt 1100 éve,aki nyilvánosan,a legmagasabb,állami szinten elismerte,hogy hiba volt itt állomásoztatni csapatokat,és,hogy leverték 56-ot,még a tankönyveiket is módosították 56 vonatkozásában,a kérésünkre,na ez aztán a nagyhatalmi,gyarmattartó tempó!
Bezzeg brüsszel,meg az usa,annak ngo-i,diplomatái,az ep-ben ülő nyomoroncok,azok ám megbecsülnek minket,meg segítenek minket mindenben,meghallgatják a kéréseinket,sőt,nekünk adnak igazat,egy nem eu tag,velünk szembeni jogsértése miatt is!
Ja,nem....
7 milliárd ember érti,miért van smo a jelenleg ukrajnának nevezett területen,7 milliárdan séróból tudják ki pénzelte,szervezte,fegvyerezte az ukrajnai nemnácikat,akik nem tetováltattak magukra fekete napot,meg horogkeresztet,egyéb náci szimbólumokat,csak pont az ún. nyugati világ lakói,és vezetői nem értik,micsoda véletlen?!
Ma is be kell basznom...
:mad:
 

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
611
5 560
93
A földek felvásárlásával kapcsolatosan, a 47% az csak a néhány, közismert nagybefektetők által megszerzett terület nagysága. Ehhez még hozzá kell számítani a kisebb, külföldi tulajok területeit is, valamint az 50 évre megkötött bérleti szerződéseket is, amire Kárpátalján láttam példákat.
Hogy ezek értéke pontosan mennyi volt, (zsebszerződésekkel együtt) nem tudom, de az biztos, hogy az EU átlag árai alatt voltak jóval, hiszen az eredeti tulajok nem tudták, hogy itt a jó minőségű terményen felül a fő haszon, mint magyarban, - az EU-s földalapú támogatások évente történő lehívása..
Ha magyarban megjelennek ilyen hírdetések, akkor eléggé borús jövő elé nézhetünk - Európa szerte, tán lőttek ezen befektetési lehetőségeknek?
Rákerestem, itt egy magyarázó cikk. A magam részéről nem tudom eldönteni, hogy mi szavatolja az ilyen megvásárolt földek tulajdonjogát. A másik meg hogy orosz földtulajdonosok akarnak Ukrajna nyugati részén megszabadulni a földjeiktől. Valahogy a szokásos etetés szaga van. Amúgy meg rosszul emlékeztem, nem 100 hektár, hanem 500 hektár a legkisebb vásárolható terület és nem 700 ezer Ft, hanem 760 Eu hektáronként. Vannak kétségeim az üzlet valódiságával és tisztaságával kapcsolatban. Benne van a mindent is elbuktam, amit befektettem meg nagyot kaszálhatok is. De így van ez minden háborús helyzetben.


Más. Szó van a szakértők szakértelmének megbízhatóságáról. Olyanokat dicsőítenek itt egyesek, akik még belvároson kívül soha nem voltak. Számomra jó szakértő Robert C Castel. Nem játssza a tévedhetetlent ez már eleve szimpatikus. Tudomásul kell venni, hogy nincs birtokában az összes ismeretnek egy helyzet pontos felvázolásához és így megfellebbezhetetlen következtetései sincsenek, de ezt ő is hangsúlyozza. Nálam szakértőként szerepel háborús témákban, mert puskaport is szagolt már. "Az izraeli hadsereg megbízása alapján ejtőernyős és katonai hírszerzési kapitány lett, kitüntetéses harci veterán, Libanonban és számos más hadműveleti területen szolgált. Vezető rendészeti tisztviselő volt rendőrműveleti múlttal," Gondolom ezt azért nem sokan mondhatják el magukról, akik egyáltalán nyilatkoznak.

Szóval, akinek van 21 perce az halgassa meg a Tűzvonalban "Ukrajna már varrják az "arany ejtőernyőt..." Azért érdemes meghallgatni mert megpróbálja érzékeltetni az orosz területek nagyságát, amit az Európai állampolgárok el sem tudnak képzelni. A szóban forgó kurszki területet valahogy én is a nyírségi bokortanyák hasonlatával tudom elképzelni. A nagyságot meg egy példával. Omszkból mentünk Moszkvába vonattal. Jött a kalauz, mondja Moszkva következik. Mi magyarok elkezdtünk készülődni, az oroszok néznek mit csinálunk. Hát jön az állomás, leszálunk. Kiderült majd 4 óra múlva. Mi hozzá voltunk szokva, ha a kalauz azt mondja Keleti pu., akkor pár perc és leszállhatunk.

 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 832
9 526
113
A fórum berkein belül a többség számára ugyan a kezdetektől nyilvánvaló, hogy a kurszki ukrán betörés érdemben nincs hatással a háború menetére, nem veszélyezteti Oroszország biztonságát, stabilitását és stratégiai terveit, ám a mainstream média clickbait felütései drámai fejleményekről, történelmi előretörésről cikkeznek a Kuructól a Telexig. A narratíva központi gondolata az, hogy most Oroszország területére tevődtek át a harcok.
Mi ebben a szenzáció és főként, hol van ennek jelentősége?

Oroszország szárazföldi határainak hossza több, mint 20.000 km. Ebből kb. 700 km esik az ukrán-orosz határra, plusz ott van ettől délre még bő 1000 km hosszan a frontvonal. Ilyen beláthatatlanul hosszú szakaszon pont ugyanolyan könnyen szivároghatnak át kisebb alakulatok, amilyen könnyen törhetnek át nagyobb egységek. A támadók kezdeti sikerét a földrajzi-stratégiai körülmények garantálták. Korábban is, máshol is indíthattak volna hasonló támadást (kisebb léptékben indítottak is) és a jövőben is megtehetik (bár nagy jövő nem vár rájuk...).
Nem hiszem, hogy volt valaha olyan támadó, akinek gondot okozott volna betörnie Oroszországba, de azt elképzelhetőnek tartom, hogy volt olyan kisstílű betörés, amit az oroszok konkrétan észre sem vettek...

Oroszország területe több, mint 17 millió km2. Kontinens méretű, végtelen, sok helyen lakatlan terület, hatalmas síkságokkal. Ennek a területnek a tehetségesebb hadvezérei ezt a földrajzi tényt használták ki már akkor is, amikor Oroszország még nem is létezett. Akkoriban nomád lovasok uralták a vidéket és az a hadsereg, ami rájuk támadt, nyom nélkül elpusztult, mert a nomádok egyszerűen eltűntek a végtelen sztyeppén, majd amikor az elcsigázott ellenség már reménytelenül messzire jutott hátországától, akkor kényelmesen, lőtávolságból kiirtották őket. Kutuzov hasonló módszerrel emésztette föl a Grande Armée-t és a Wehrmacht bukása is kísértetiesen hasonló okok miatt következett be. A polgárháború idején, amikor a legkisebb területre szorultak is vissza a Moszkvát uraló bolsevikok, még mindig több millió négyzetkilométernyi hátországból fordíthatták meg a háború menetét.

Az ukrán csapatok állítólag már 1700 km2 fölött szerezték meg az ellenőrzést. Ez Oroszország területének egyetlen TÍZezreléke...
Ez akkora veszteség, mintha a szlovén haderő betörne Magyarországra és ellenőrzése alá vonná az 528 fős Felsőszölnök közigazgatási területének - felét... (Ha a katonáik nem jönnének ki a fenyőfák közül, lehet, hogy észre sem vennénk!)

orseg_3_tura_terkep.jpg


Ugyanakkor Kutuzov, Paulus és különösen a nomádok óta megváltozott pár dolog. Például felépültek olyan városok, ipari üzemek, atomerőművek, amelyek túl nagy értéket képviselnek ahhoz, hogy ne fájjon elveszíteni őket a felperzselt föld taktikája során, és amiket evakuálni sem lehet. Jelen esetben Kurszk-Kurcsatovszk (atomerőmű) ilyen értékes objektum, ennek tényleges veszélyeztetése azonban nem valószínű, hogy valaha is bekövetkezik, az ukrán csapatokat aligha engedik el odáig.

Egyébként járt már így az USA is. 1942 nyarán japán csapatok foglalták el az Aleut-szigetekhez tartozó Kiskát és Attut, ezzel bő 1000 km2 amerikai területet helyeztek megszállás alá. A szigeteket csak egy év elteltével foglalták vissza az amerikaiak. (Az Attut védő 2900 japán katonából összesen 29 maradt életben.)

630px-JapaneseKiska.jpg


Ugyanakkor a modern Oroszország szenvedett már a mostaninál sokkal nagyobb mértékű területi veszteséget is: Az első csecsen háború után, amikor Csecsenföld de facto függetlenné vált Oroszországtól. Az oroszok pedig lenyelték ezt a békát, pedig a csecsenek mögött nem állt ott a teljes NATO. Egy ideig mégis elfért a Kaukázus lejtőin a szakadár állam - aztán jött Putyin.
Vessük össze ezt a területet az oroszok harkivi offenzívájával, de akár a donbaszival is össze lehet vetni! Azt látjuk hogy az ukránok nagyon rövid idő alatt értek ebben a háborúban jelentősnek számító eredményeket.

Egyéként itt a dolgok politikai súlya a nagy, nem a katonai. A halott vagy fogságba esett orosz sorkatonák akiknek elvileg teljes biztonságban kellett volna lenniük. A politikai súlya annak hogy putyin 2,5 év különleges hadművelet után nem tudja garantálni Oroszország területi integritását. Az újabb felrúgott vörös vonal aminek ismét semmilyen következménye nincs, mert putyinnak nincs mozgástere hozzá.

Katonai szempontból az lehet érdekes hogy az oroszoknak nagyon át kell gondolniuk a határaik védelmét, eddig nem tudtak elképzelni ilyen mértékű támadást a nemzetközileg elismert területük ellen. Ezért minden harcértékkel rendelkező erőt donbaszba összpontosítottak. Ennek ez volt a kockázata.
 
  • Tetszik
Reactions: gigabiga

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
2 129
15 728
113
Tudom tudom a 3milliomodik elszigetelt eset... nincsenek nackók...
illetve aki az az az oroszok miatt nackult be, mert minek mentek oda....
A szokásos kérdés Ukrajnával kapcsolatban.

Ukrán katonák Nachtigall második világháborús náci kollaboráns egység zászlajával a Sudzha erdőben, a Kurszk régióban Oroszországban.

Megjegyz: Hozzáteszem fater ezektől forog mint a ringlispil :D


k-p-2024-08-17-202036320.png
 

koppany

Well-Known Member
2010. július 16.
1 635
8 475
113
Ezt már régebben is leírtam. Magyarország soha nem jött ki jól abból, mikor egy erősebb hatalommal volt határos.
Tehát nem érdekünk egy állíg felfegyverzett vérsovén Ukrajna, de egy úgyanúgy nem érdekünk egy nagyhatalmi, régi befolyási övezeteit visszaszerezni vágyó Oroszország sem.
Szerintem, csak nem kell hadat üzenni a szomszédos nagyhatalomnak és nem lesz baj. Mert mindig ezzel szokott baj lenni, a nagyképűséggel.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 560
70 004
113
"Nemcsak a hadirokkantakkal van gondja, hanem a földek 47% át már felvásárló (de nem biztos hogy meg is tartó) , nyugati befektetőkkel is,"

Már Magyarországon is jelentek meg hirdetések, hogy 100 hektáros területeket lehet venni hektáronként (ha jól emlékszek 700 ezer Ft,-ért. Úgyhogy érzik azt a "befektetők" is, nem biztos, hogy jó lóra tettek. Bár én kíváncsi vagyok, hogy eredetileg hektáronként mennyit fizettek?
Tavaly itt 1,3 ha 5,5 millióértt ment el, igaz 42 AK/ha, de lehet számolni.
A nagyok most mindent meg esznek, ez nem Lőrinc ez más, de ennyi volt.
 
  • Tetszik
Reactions: vontod

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
3 027
12 323
113
Megy a fantáziálás, képzelgés. :D
Neked + @PavolR -nek. Csak hogy lasd melyik verzio igaz ;) Habar ha szemed szurja ki, akkor sem latnad.

Ukránok, hol találtátok azt a postaládát? Egész Korenyevóban keresünk titeket.

Az orosz légierő tagadja, hogy a hoholok elfoglalták volna Korenyevót.

Az AFU hazudik a hivatalos jelentéseiben!

 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 829
94 866
113
A fórum berkein belül a többség számára ugyan a kezdetektől nyilvánvaló, hogy a kurszki ukrán betörés érdemben nincs hatással a háború menetére, nem veszélyezteti Oroszország biztonságát, stabilitását és stratégiai terveit, ám a mainstream média clickbait felütései drámai fejleményekről, történelmi előretörésről cikkeznek a Kuructól a Telexig. A narratíva központi gondolata az, hogy most Oroszország területére tevődtek át a harcok.
Mi ebben a szenzáció és főként, hol van ennek jelentősége?

Oroszország szárazföldi határainak hossza több, mint 20.000 km. Ebből kb. 700 km esik az ukrán-orosz határra, plusz ott van ettől délre még bő 1000 km hosszan a frontvonal. Ilyen beláthatatlanul hosszú szakaszon pont ugyanolyan könnyen szivároghatnak át kisebb alakulatok, amilyen könnyen törhetnek át nagyobb egységek. A támadók kezdeti sikerét a földrajzi-stratégiai körülmények garantálták. Korábban is, máshol is indíthattak volna hasonló támadást (kisebb léptékben indítottak is) és a jövőben is megtehetik (bár nagy jövő nem vár rájuk...).
Nem hiszem, hogy volt valaha olyan támadó, akinek gondot okozott volna betörnie Oroszországba, de azt elképzelhetőnek tartom, hogy volt olyan kisstílű betörés, amit az oroszok konkrétan észre sem vettek...

Oroszország területe több, mint 17 millió km2. Kontinens méretű, végtelen, sok helyen lakatlan terület, hatalmas síkságokkal. Ennek a területnek a tehetségesebb hadvezérei ezt a földrajzi tényt használták ki már akkor is, amikor Oroszország még nem is létezett. Akkoriban nomád lovasok uralták a vidéket és az a hadsereg, ami rájuk támadt, nyom nélkül elpusztult, mert a nomádok egyszerűen eltűntek a végtelen sztyeppén, majd amikor az elcsigázott ellenség már reménytelenül messzire jutott hátországától, akkor kényelmesen, lőtávolságból kiirtották őket. Kutuzov hasonló módszerrel emésztette föl a Grande Armée-t és a Wehrmacht bukása is kísértetiesen hasonló okok miatt következett be. A polgárháború idején, amikor a legkisebb területre szorultak is vissza a Moszkvát uraló bolsevikok, még mindig több millió négyzetkilométernyi hátországból fordíthatták meg a háború menetét.

Az ukrán csapatok állítólag már 1700 km2 fölött szerezték meg az ellenőrzést. Ez Oroszország területének egyetlen TÍZezreléke...
Ez akkora veszteség, mintha a szlovén haderő betörne Magyarországra és ellenőrzése alá vonná az 528 fős Felsőszölnök közigazgatási területének - felét... (Ha a katonáik nem jönnének ki a fenyőfák közül, lehet, hogy észre sem vennénk!)

orseg_3_tura_terkep.jpg


Ugyanakkor Kutuzov, Paulus és különösen a nomádok óta megváltozott pár dolog. Például felépültek olyan városok, ipari üzemek, atomerőművek, amelyek túl nagy értéket képviselnek ahhoz, hogy ne fájjon elveszíteni őket a felperzselt föld taktikája során, és amiket evakuálni sem lehet. Jelen esetben Kurszk-Kurcsatovszk (atomerőmű) ilyen értékes objektum, ennek tényleges veszélyeztetése azonban nem valószínű, hogy valaha is bekövetkezik, az ukrán csapatokat aligha engedik el odáig.

Egyébként járt már így az USA is. 1942 nyarán japán csapatok foglalták el az Aleut-szigetekhez tartozó Kiskát és Attut, ezzel bő 1000 km2 amerikai területet helyeztek megszállás alá. A szigeteket csak egy év elteltével foglalták vissza az amerikaiak. (Az Attut védő 2900 japán katonából összesen 29 maradt életben.)

630px-JapaneseKiska.jpg


Ugyanakkor a modern Oroszország szenvedett már a mostaninál sokkal nagyobb mértékű területi veszteséget is: Az első csecsen háború után, amikor Csecsenföld de facto függetlenné vált Oroszországtól. Az oroszok pedig lenyelték ezt a békát, pedig a csecsenek mögött nem állt ott a teljes NATO. Egy ideig mégis elfért a Kaukázus lejtőin a szakadár állam - aztán jött Putyin.
Amikor az oroszok csigatempoban haladnak Donyeckben ott nem a a teruletszerzés fontos, hanem a felőrlés.

Vetitsük ezt a mondást Kurszkra. Kis területet foglalták el az ukránok, náluk a teruletszerzés volt fontos? Egyébként az első betörés után sztem mki biztosra vette, hogy augusztus, szeptember végére visszaszerzik, ha nehezen is az oroszok. Viszont, ami ma történik, az oroszok áthúzódnak Korenevo környékén a folyó túl partjára és felszámolják a hidakat, azt mutatja, ez tartósabb lehet.

És itt térjünk vissza az elejére. Nem a teruletszerzés mérete a fontos, hanem maga, hogy otthon kell harcolni és oroszországi orosz menekültek keletkeztek. A háborúhoz a társadalom támogatása is kell, ezt ez a valódi honvédelem segítheti. Viszont bízni fognak a vezetőkben? 22 Kijev ostromával indult és most Kurszk védelme zajlik.

Amiben bízhatnak, ha marad a donyecki offenzíva lendületemaz kényszerbe hozhatja az ukránokat. Az látszik az orosz tartalék vagy kevés, vagy tetű lassan mozdul, mert az orosz reakcióidő nagyon lassú.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 947
48 270
113
Hűha! Most mi lesz???!!! Ez így megy már vagy 100 éve...

Ezt te sem komolyan írtad ugye? Szerinted 1024 a dátum, hogy lehessen titokban kereskedni?
Fogalmazzunk úgy hogy nem tudják olyan könnyen megakakadályozni hogy kereskedjünk az oroszokkal, zavartalan lenne az olaj, földgáz, nyersanyag mozgás, most kb. ott csicskítanak az ukránok által ahol akarnak.

Nyugodt legyél benne, hogy kb a német autógyártó cégek pont ezt szeretnék, nekik is az lenne az érdekük, hogy nálunk versenyképes energiahordozóból nyersanyagból tudjon nagy haszonnal terméket gyártani.

Igen is az a helyzet, mostanra nekem egyértelmű hogy sokkal nagyobb mozgásterünk lenne ha lenne közvetlen Magyar-Orosz határ, az EU is rögtön bukná a monopol csittbotját velünk szemben.

Ukrajna csak probléma nekünk, korábban egy igazságos kb. Dnyeper és etnikai alapon mondtam hogy legyen vége a háborúnak, mostanra az ukránok + az EU sikeresen meggyőzött róla hogy nem maradhat egy cm2 Ukrajna sem, nekünk az az érdekünk.
 

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
939
5 341
93
néhány gondolat az ukri "hódító" támadásról
azért tegye már a kezét a szívére mindenki, az akinek egy pici katonai/harci/taktikai ismerete van (márpedig azért egy ilyen forumon az elvárható), az pontosan tudta, hogy ennek nem lesz hosszú kifutási ideje.
mert mondjuk meg őszintén, az előkészítés brilliáns volt, remek tervek, szépen összeszedett, elég jól felszerelt csapatok, kiválóan felhasználva a kapott NATO/USA felderítési adatokat.
mi az, ami hiányzik? légi támogatás (nagyon), lőszer és üzemanyag utánpótlás ... mert annyi összehalmozása, ami egy ilyen akcióhoz kell már bárkinek feltűnt volna.
mi lehetett a terv? a hiányzó anyagok beszerzése a "meghódított" területekről.

az élet azonban nem a tervező asztal.
így aztán ukránok szépen betoltak 15-25 ezer olyan katonát, akiknek gyakorlatilag esélyük sincs a túlélésre. nincs üzemanyag, nincs
lőszer. helyette van a magamutogatás utáni futás, menekülés (sokszor átöltözve civil ruhába!!!!), halál.

vajon megmondták nekik, hogy öngyilkos küldetésre mennek? tudták ezt ők? vagy csak elég volt annyi nekik, hogy mehetünk oroszokat (katonát/civilt mindegy, csak pusztoljon) ölni?

ezek után kell-e őket sajnálni?

mert egyébként mind megkapja, amit érdemel
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 131
18 989
113
Pontosan! Sőt! Nem csak a "brüsszeliták" nem fogját tudni, hanem mi sem!

Ezt már régebben is leírtam. Magyarország soha nem jött ki jól abból, mikor egy erősebb hatalommal volt határos.
Tehát nem érdekünk egy állíg felfegyverzett vérsovén Ukrajna, de egy úgyanúgy nem érdekünk egy nagyhatalmi, régi befolyási övezeteit visszaszerezni vágyó Oroszország sem.

Ezt egyébként Viktor is elmondta, már elég sokszor, de van aki nem érti meg a történelem utáni időkig sem. Akárhányszor is mondják el neki.