[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
7 154
24 049
113
Ahogy júliusban is mondtam, kurvára nem lesz ebből béke vagy orosz-amerikai megállapodás, csak annyi van, hogy az amerikai impérium arcot váltva más üzenettel akarja ugyanezt eladni. Az orosz impérium pedig ebbe nem fog belemenni, mert ez - az ukrán állam jelenlegi formában történő fennmaradása - ugyanúgy a létét veszélyezteti saját értelmezésében. És miután már Kravcsuk alatt is pedzegették az ukránok a NATO tagságot, nem, a 20 éves periódus kurvára nem megoldás.
Szerintem (!) meg nem mindenki itt közülünk a saját szájize szerint közeliti meg a dolgot, ahelyett, hogy megnéznénk kinek mi lehet a valós -nem ideológiai- érdeke, mire képes most vagy egy éven belül és kinek mekkora lett most a mozgástere.

Szerintem (!) meg lehetséges a tűzszünet, vagy akár egy tartósabb, akár évtizedekben is mérhető béke.
Néhány tényszerűség:
  • Ukrajna vesztésre áll katonailag a fronton.
  • Ukrajna vesztésre áll bel- és külpolitikailag is, már sem a lakosság háborúhoz történő hozzáállása sem a szövetségeseké nem olyan mint volt.
  • Ukrajna a gazdasági csőd szélén, vagy már azon túl, tehát önerőből alig életképtelen állam.
  • Oroszország most nyerésre áll katonailag a fronton.
  • Oroszországban a szankciók és a háborús hirek, a belföldön elszenvedett drón-támadások hatására sem tört ki puccs, külföldön Putyin nem szigetelődött el, sőt.
  • Oroszországot nem tették tönkre a szankciók, ellenkezőleg, saját lábra és új kapcsolatokon keresztül ellenállóbbá tette a gazdaságát (lásd BRICS).
Trump megigérte, hogy 24h véget vet a háborúnak - tehát ha nem is szószerint vesszük, de egészen bizotsan van annyira hiú ember, hogy eredményt akar felmutatni. Márpedig az iylesmiben van tapasztalata, az előző elnöksége világos bizonyitványt mutat. Mit tud tehát tenni, ha a fenti pontokkal szembesül?
  • Olyat kell ajánlani Oroszországnak, ami többet ér katonailag, politikailag és term. gazdaságilag is annál, mint hogy még egy évig, 5 évig lassan araszolva, saját katonáinak vére álltal feleméssze az ukrán sereget.
  • Olyat kell ajánlania, amit le tud tolni az ukránok torkán, azaz hogy az az ukrán népnek ill. a fronton még harcolóknak is eladható/elfogadható legyen.
  • Olyat kll lépnia, ami legalább tűzszünetet hoz 4 évre,...hiszen a kapmány egyik külpolitikai alappilére ez volt.
Mi lehet tehát a megoldás ami talán mindenkinek megfelelhet?
  • Oroszország valamivel több területet fog kapni, mint amit pillanatnyilag katonailag birtokol.
  • Ukrajna nem lesz NATO tag, nem állomásozhat külföldi haderő a területén, de nem lesznek fegyverkezési korlátai, vagy
  • Ukrajna nem lesz NATO tag, fegyverkezési korlátok is lesznek, de cserébe ENSZ vagy bármi más jellegű békefenntartó csapatok állomásozhatnak majd a területén a béke szavatolása végett.
  • A maradék Ukrajna EU-s tagsági lehetősége viszont nem lehet alku tárgya.
Ami szerintem (!) várható, hogy:
  • Ukrajna nem lesz demilitarizálva, még részben sem.
  • Ukrajnát (ami marad belőle) politikailag és gazdaságilag is bekebelezi a "nyugat", tehát idővel EU tag lesz.
  • Oroszország nem foglalja el és nem "denacifiklja" -vagy mi- teljes Ukrajnát (hiszen világos, hogy megtartani sem tudná).
  • Oroszország sem érdekelt évtizedben mérhető emberanyagot gyorsan felemésztő lövészárokháborúban.
  • Oroszországnak is ép úgy kellene előbb utóbb egy lélegzetvétel, mint Ukrajnának. A kérdés csak az, hogy ez mikor történjen meg és ki mire használná valójában. (abban sem vagyok biztos, hogy Ukrajna kapásból az újrafegyverkezésre, mert ha tűzszünet van lehet választásokat tartani Ukrajnában, lehet az emberknek fonotsabbak lesznek más dolgok, mint az ész nélküli honvédő háború folytatása.)
Persze lehet rossz szálon közelitem meg a dolgokat...,de nekem igy logikus.

• Tetszik
Reactions: gergo55 and gorcsev

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
5 186
16 899
113

9Ugmx2b.jpg

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 342
11 091
113
Szerintem (!) meg nem mindenki itt közülünk a saját szájize szerint közeliti meg a dolgot, ahelyett, hogy megnéznénk kinek mi lehet a valós -nem ideológiai- érdeke, mire képes most vagy egy éven belül és kinek mekkora lett most a mozgástere.

Szerintem (!) meg lehetséges a tűzszünet, vagy akár egy tartósabb, akár évtizedekben is mérhető béke.
Néhány tényszerűség:
  • Ukrajna vesztésre áll katonailag a fronton.
  • Ukrajna vesztésre áll bel- és külpolitikailag is, már sem a lakosság háborúhoz történő hozzáállása sem a szövetségeseké nem olyan mint volt.
  • Ukrajna a gazdasági csőd szélén, vagy már azon túl, tehát önerőből alig életképtelen állam.
  • Oroszország most nyerésre áll katonailag a fronton.
  • Oroszországban a szankciók és a háborús hirek, a belföldön elszenvedett drón-támadások hatására sem tört ki puccs, külföldön Putyin nem szigetelődött el, sőt.
  • Oroszországot nem tették tönkre a szankciók, ellenkezőleg, saját lábra és új kapcsolatokon keresztül ellenállóbbá tette a gazdaságát (lásd BRICS).
Trump megigérte, hogy 24h véget vet a háborúnak - tehát ha nem is szószerint vesszük, de egészen bizotsan van annyira hiú ember, hogy eredményt akar felmutatni. Márpedig az iylesmiben van tapasztalata, az előző elnöksége világos bizonyitványt mutat. Mit tud tehát tenni, ha a fenti pontokkal szembesül?
  • Olyat kell ajánlani Oroszországnak, ami többet ér katonailag, politikailag és term. gazdaságilag is annál, mint hogy még egy évig, 5 évig lassan araszolva, saját katonáinak vére álltal feleméssze az ukrán sereget.
  • Olyat kell ajánlania, amit le tud tolni az ukránok torkán, azaz hogy az az ukrán népnek ill. a fronton még harcolóknak is eladható/elfogadható legyen.
  • Olyat kll lépnia, ami legalább tűzszünetet hoz 4 évre,...hiszen a kapmány egyik külpolitikai alappilére ez volt.
Mi lehet tehát a megoldás ami talán mindenkinek megfelelhet?
  • Oroszország valamivel több területet fog kapni, mint amit pillanatnyilag katonailag birtokol.
  • Ukrajna nem lesz NATO tag, nem állomásozhat külföldi haderő a területén, de nem lesznek fegyverkezési korlátai, vagy
  • Ukrajna nem lesz NATO tag, fegyverkezési korlátok is lesznek, de cserébe ENSZ vagy bármi más jellegű békefenntartó csapatok állomásozhatnak majd a területén a béke szavatolása végett.
  • A maradék Ukrajna EU-s tagsági lehetősége viszont nem lehet alku tárgya.
Ami szerintem (!) várható, hogy:
  • Ukrajna nem lesz demilitarizálva, még részben sem.
  • Ukrajnát (ami marad belőle) politikailag és gazdaságilag is bekebelezi a "nyugat", tehát idővel EU tag lesz.
  • Oroszország nem foglalja el és nem "denacifiklja" -vagy mi- teljes Ukrajnát (hiszen világos, hogy megtartani sem tudná).
  • Oroszország sem érdekelt évtizedben mérhető emberanyagot gyorsan felemésztő lövészárokháborúban.
  • Oroszországnak is ép úgy kellene előbb utóbb egy lélegzetvétel, mint Ukrajnának. A kérdés csak az, hogy ez mikor történjen meg és ki mire használná valójában. (abban sem vagyok biztos, hogy Ukrajna kapásból az újrafegyverkezésre, mert ha tűzszünet van lehet választásokat tartani Ukrajnában, lehet az emberknek fonotsabbak lesznek más dolgok, mint az ész nélküli honvédő háború folytatása.)
Persze lehet rossz szálon közelitem meg a dolgokat...,de nekem igy logikus.
Szerintem az oroszoknak van egy minimum, ami nem alku tárgya, ezek:
  • A 4 elcsatolt megye és a Krím Ukrajna és a világ általi elismerése, mint az Orosz Föderáció része.
  • Maradék-Ukrajna soha nem lehet sem a NATO, sem bármilyen nyugati katonai szövetség tagja
  • Az ukrán hadsereg olyan szinten korlátozása, amely megszünteti azt a lehetőséget, hogy az ukrán fegyveres erők bármiféle fenyegetést jelentsenek az orosz területekre.

Ez tehát a minimum, amiből nem engednek, de az alkualapjuk részét képezheti szerintem ezen felül a következők:
  • Odessa és Nikolaev megyék, illetve minden terület a Dnyepr-től keletre, ezek Orosz Föderációhoz való csatolása céljából
  • Kötelezően biztosítják az orosz áruk (akár közúti, akár csővezetékes) akadálymentes áthaladását az országon Európa felé

Én legalábbis jelenleg ezt látom reálisnak.

Tiria

Well-Known Member
2020. április 5.
170
317
63
Szerintem az oroszoknak van egy minimum, ami nem alku tárgya, ezek:
  • A 4 elcsatolt megye és a Krím Ukrajna és a világ általi elismerése, mint az Orosz Föderáció része.
  • Maradék-Ukrajna soha nem lehet sem a NATO, sem bármilyen nyugati katonai szövetség tagja
  • Az ukrán hadsereg olyan szinten korlátozása, amely megszünteti azt a lehetőséget, hogy az ukrán fegyveres erők bármiféle fenyegetést jelentsenek az orosz területekre.

Ez tehát a minimum, amiből nem engednek, de az alkualapjuk részét képezheti szerintem ezen felül a következők:
  • Odessa és Nikolaev megyék, illetve minden terület a Dnyepr-től keletre, ezek Orosz Föderációhoz való csatolása céljából
  • Kötelezően biztosítják az orosz áruk (akár közúti, akár csővezetékes) akadálymentes áthaladását az országon Európa felé

Én legalábbis jelenleg ezt látom reálisnak.
+ maradék Ukrajna EU tag lehet és a gázt az US-től vásárolja, nem Oo-tól

• Vicces
Reactions: J.G.

Septimus

Well-Known Member
2018. november 22.
269
1 523
93
Ami a Trump-féle béketeremtést illeti: bármilyen olyan támogatást, ami USA költségvetést illeti (pl. fegyverszállítás Ukrajnának), azt az elnöknek kell beterjesztenie és kongresszusnak kell jóváhagynia. Emlékezzünk csak milyen nehezen mentek át az eddigi csomagok is a kongresszus republikánus részének ellenállása miatt. Amennyiben Trump véget akar vetni az orosz-ukrán háborúnak, ahhoz nem kell aktívan tennie semmit: egyszerűen csak nem kezdeményezi a költségvetésben az ukrán támogatást.

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
2 129
5 864
113
Ami a Trump-féle béketeremtést illeti: bármilyen olyan támogatást, ami USA költségvetést illeti (pl. fegyverszállítás Ukrajnának), azt az elnöknek kell beterjesztenie és kongresszusnak kell jóváhagynia. Emlékezzünk csak milyen nehezen mentek át az eddigi csomagok is a kongresszus republikánus részének ellenállása miatt. Amennyiben Trump véget akar vetni az orosz-ukrán háborúnak, ahhoz nem kell aktívan tennie semmit: egyszerűen csak nem kezdeményezi a költségvetésben az ukrán támogatást.
"Béketerve" alapján be akarja ott ahol van fagyasztani a konfliktust ahol van.Nyílván ezzel "bebiztosítva" az ottani USA befektetéseket/"érdekeket"(felvásarolt termőföldek).Ami még kérdéses hogy fog-e "erőt" felmutatni arra az esetre ha valamelyik félnek ez nem felelne meg.Nyívlán az Orosznak nem fog megfelelni mert ebben a formában közelében sincs a minimális "céljaiknak".Ukránoknak meg nem nagyon van más válsztása hogy ezt elfogadják.Nem véletlen nem gratuláltak Trump győzelméhez.Nekik talán még jobb is lett volna ha marad a demokrata vezezés.Akik csak "óvatosan" csepegtették a támogatást.Mert ha ők maradtak volna pár év és "elfogynak"az Ukránok.

• Tetszik
Reactions: nyugger and J.G.

Juvi

Well-Known Member
2022. március 28.
220
2 270
93
"Béketerve" alapján be akarja ott ahol van fagyasztani a konfliktust ahol van.Nyílván ezzel "bebiztosítva" az ottani USA befektetéseket/"érdekeket"(felvásarolt termőföldek).Ami még kérdéses hogy fog-e "erőt" felmutatni arra az esetre ha valamelyik félnek ez nem felelne meg.Nyívlán az Orosznak nem fog megfelelni mert ebben a formában közelében sincs a minimális "céljaiknak".Ukránoknak meg nem nagyon van más válsztása hogy ezt elfogadják.Nem véletlen nem gratuláltak Trump győzelméhez.Nekik talán még jobb is lett volna ha marad a demokrata vezezés.Akik csak "óvatosan" csepegtették a támogatást.Mert ha ők maradtak volna pár év és "elfogynak"az Ukránok.
Arról senki sem beszél, ha megmarad Ukrajna, akkor első körben Kínának kellene átadnia azt amit mindenki előtt már megvett. Gondolok itt pl a termőföldekre, sugárhajtómű-fejlesztő és gyártó cégre stb. Az egy dolog, hogy ezeket poros és a drogos másodjára is eladták/átjátszották az nyugati "befektetőknek".
Kína nem fogja hagyni, hogy "se pénz, se posztó", már az miatt is idegesek voltak, hogy annó az USA megpuccsolta a hajtómű gyártócég átadását, persze az ukránok a pénzt azért megtartották.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
50 206
83 837
113
Emlékeim szerint azt mondta, hogyha megválasztják 24 órán belül béket teremt, nem pedig azt, hogy a beiktatásától számított 24 órán belül.

Bár amíg olyan béketervvel áll elő (ő vagy barki más) aminek kb egyik pontja sem felel meg egyik félnek sem, addig nincs miről beszélni.

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 635
15 993
113
Valószínűbb, hogy Trump ÜZLETET kínál Oroszországnak. A szankcióknak vége. Az Ukrajnában lévő befektetések biztonságának szavatolása. A NATO-tagság lenullázása. Ezzel a három feltétellel kielégíti Oroszországot, kielégíti a Blackrock & Tsai-t. A világgazdaság pörögni kezd. Minden happy....