"Internet" szót hogy fordítanád magyarra?
LOL Nyilván az amcsik kényszerítették rá a balfaszságot és a plutóniummohósággal (RBMK) együtt járó pozitív üregtényezőt a szegény szovjetekre, akik amúgy annyira rendesek voltak, hogy sem az 1986-91, sem az azutáni időkben nem teregették ki az amcsik szennyesét, hogy valójában a rohadék imperialisták tömeggyilkoltak Pripjatyban-Csernobilban...
Internet. Na ez marha jó kérdés! A World Wide Web az tényleg szó szerint Világháló, na de akkor mi az Internet?

Lehet, hogy tulajdonnévként kellene kezelni, és nem lefordítani. Magyarán az Internet az az Internet és kész. Internet (adatátvitel) + Világháló (egy rajta futó alkalmazás).
RBMK bafaszság. Nos ez is egy érdekes kérdés. Annyit lehet tudni, hogy az RBMK agyrém a A.P. Alexandrov akadémikustól származik: egyes egyedül ő verte keresztül, hogy ilyen erőműveket építsenek, mindenki más heves tiltakozása ellenére.
Itt én nem zárnám ki, hogy esetleg A.P. Alexandrov jellembeli hibáira (gőg, makacsság, saját hibáinak el nem ismerése) nem játszott-e rá valaki a környezetéből.
Végezetül egy kérdés van, amire még sehol sem olvastam választ! Mégpedig az, hogy mi volt annak a kísérletnek a lényege, célja, amely kísérlet következtében felrobbant a Csernobili atomerőmű, és hogy ki rendelte el ezt a bizonyos kísérletet?
Egy mellékes megjegyzés: az, hogy a kísérletet sem az előírt terv szerint hajtották végre, hanem máshogy, arra utaló jel lehet, hogy alsóbb szinten (pl. irányítóterem kezelői) rájöhettek néhányan, hogy ha a kísérletet úgy hajtják végre, ahogy az elő volt írva, akkor abból katasztrófa lesz, magyarán az egész kísérlet egy baromság. Ezért alsóbb szinten ki-ki ahogy gondolta, úgy próbálta megelőzni a katasztrófát, koordinálatlanul. De így már nem sikerült megelőzni a katasztrófát.
Mi következik ebből? Az, hogy a kísérlet kitervelője pontosan tudhatta, hogy a kísérlet végrehajtása katasztrófához fog vezetni, és az azt végrehajtó személyzet egy-egy tagja rá is jött erre a végrehajtás közben, ezért egyénileg felülbírálva próbálta elkerülni a katasztrófát. Magyarán a kezelőszemélyzet nem lehetett beavatva abba, ami történt. Akkor viszont elég lehetett 1 döntéshozó személyt megvenniük az amerikaiaknak, aki ezt a dolgot felül jóváhagyta.
A szovjeteknek így nem lehetett egyszerű kiteregetni az "amcsik szennyesét", mivel végső soron szovjet akadémikusok, döntéshozók gőgje, butasága, befolyásolhatósága, esetleg megvásárolhatósága okozhatta a katasztrófát. Ezt a közvetett manipulációt viszont abban a kritikus helyzetben már túl erőltetett lett volna bizonyítani. Erejük sem volt rá.
Másrészt pedig, ki tudja milyen ultimátumot kaphatott a szovjet vezetés abban a nehéz helyzetben. Erre próbáltam utalni azzal a szöveg-részlettel is, amelyet Stolmár Aladár könyvéből másoltam be.