[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
15 109
34 138
113
az orosz propaganda a következőket tolta az elmúlt időszakban:
-az ukrán légierő a betonon meg lesz semmisítve, teljes lesz a légi fölény
-az ukrán hadsereg morálja a náci csoportokon kívül csapnivaló, nem fognak ellenállni, tömeges fegyverletételekre, átállásra lehet számítani
-az ukrán nép a kormánya ellen fog fordulni, belső puccs várható rövidesen a harcok kezdete után

Egyik sem teljesült, és az orosz propaganda kárára nagyon látványosan nem.
Ezeket én most a nyilván valóan kavargó ide - oda nyilván túlzó propaganda anyagok ellenére is - kb. hasonlóan látom mint ahogy leírtad.

Megdöbbentő számomra de egyet értünk.
 
 • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
3 009
15 969
113
Másra tartogatják a technikát. Szerintem az egész Ukrán invázió elterelés.
Csak érdekességképpen.
Tessék kicsit tanulmányozni legalább a magyar hadtörténelmet, mivel a három nagy kontinentális hatalom egyikeként, nagyjából hasonló alapokon nyugodott a hadseregünk gondolkodása, mint ahonnan az orosz táplálkozik. Persze ma már más eszközökkel, más taktikákkal vívod a csatákat, de maga az alap ugyanaz.

Szóval: 1848-ban Görgey elindította az ellenoffenzíváját, aminek célja az osztrák csapatok kiűzése az országból, ha lehet azok bekerítésével, és megsemmisítésével. Az első hullám vége lett Isaszeg.

Itt a VII-hadtest tüntetést hajtott végre Windishc-Grätz főerői ellen, hogy elhitesse ő a főerő, miközben a megkerülést végző főerőket úgy mozgatta, hogy az tűnjön elterelő hadmozdulatnak.

A csapatösszevonások alatt több kisebb támadás is történt, lehetőleg leplezve, különös jelentősége volt Losonc bevételének, amiről sikeresen elhitette az ellenséggel, hogy 5-6000 fős erővel történt, ami miatt WG szétaprózta az erőit, mivel tartott egy esetleges északi átkarolástól.

Ugye a Hatvani csatában győzött Shlick ellen Gáspár, ami végképp elhitette WG-vel hogy onnan érkezik a főerő, így mire a fősereg a Tápióbicskei hiba miatt lebukott már valójában kifutott az időből. Annyit tudott elérni, hogy kimanőverezte magát a bekerítésből.

A második szakasz színtén egy megkerüléssel operált, ahol valószínű volt, hogy nem lehet elrejteni a fősereget, ettől függetlenül egy tüntető erő maradt a Budai úton, ami több kisebb támadással sikeresen elhitette az osztrákokkal, hogy elég erős ahhoz, hogy abba az irányba bekerítéssel próbálkozzanak. Közben a Váci csata után is még meggyőzték az osztrák erőket arról, hogy a hadműveleti cél buda. A Nagysallói csata idején jöttek csak rá, hogy nem ez a helyzet, és az elképzelt erők alapján a fővárosok környékének kiürítéséről, és a kivonulásról döntöttek. A döntő csata így komáromnál volt, ahol a honvédek győztek, ám a mai szemmel nézve is jónak mondható hadműveleti tempó miatt ezt nem tudták döntővé fejleszteni (fáradt lovak, elfogyó lőszer stb)

Na az oroszok is hasonlóan gondolkodnak, ott császkál pár emberük? Bizonytalanság.
Látszólag értelmetlenül kevés erő egyes hadműveleti irányokba? Valamit rejteni akarnak.
És ha nincs nagy szerencséd mire a valódi hadműveleti cél kiderül, már nem marad más lehetőséged mint a menekülés. Ha meg nincs szerencséd, akkor egyszercsak azt veszed észre, hogy a pöröly valahol nagyon váratlanul csapott le.

És mielőtt valaki azt mondja, hogy de nem is, meg ezt nem lehet ma már megcsinálni, jelezném, a Bagratyon alatt lehet nem volt műhold, de volt légifelderítés. és még így is elhitették a németekkel, hogy valahol egészen máshol fognak támadni.
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 206
10 074
113
Több ötletem van:

1. Ez a „háború” készíti elő Putyin távozását (bukását), ami után olyan új vezető jön (már ki is van választva), aki új politikai diskurzust indít, alapjaiban átírva a jelenlegi orosz narratívát. Ez lehet persze jobb vagy akár rosszabb is, mint a mostani.

2. Meglepetésszerű támadás van készülőben Oroszország vagy épp a NATO ellen, ez az egész cirkusz pedig figyelemelterelés. Az összevont orosz haderőnek sosem Ukrajna volt az igazi célpontja, hanem valami egészen más.

3. Zelenszkij fejét csak kicsiket ütve szeretnék megértetni az ukrán elittel, hogy „Oroszország Anyácska ölelő keble” megbízhatóbb, mint a kívánatosnak tűnő, gyönyörű, de enyhén szifiliszes Nyugati Boszorkány.

4. Puhatolózó orosz katonai manőverek minimális erőbevetéssel, várva a végső, egyetlen nagy rohamra/csapásra, közben fél szemük a világ többi részén figyel.

5. Washington és Moszkva lepaktált (neutronbagoly és Phyton tétele) és most elnyomnak egy tudományos-fantasztikus kamaraszínházi előadást, mi meg balga nézők csak kapkodjuk a fejünket, hogy hanyadika is van.

Egy biztos: ami most zajlik azt sok mindennek lehetne nevezni, de a megszokott jó kis oroszos mindent bele támadásnak még a legnagyobb rosszindulattal sem.
Na jó, dőljünk hátra és nézzük a show-t, előbb-utóbb csak okosabbak leszünk.
Én úgy teszem meg a tippem, hogy:
5-t azaz lepaktáltak Oo. befolyási területe kapcsán.
4. mielőtt megindul nyugatnak a már felsorakozott sereg, hirtelen egy totális háborúval lenyomják az elbizakodott ukrikat.
majd jön az 2-es fázis, azaz K-Európa lerohanása.

Ha pedig nincs megegyezés, akkor a tippem:
4 és 2.
 

12delta

Well-Known Member
2014. december 6.
930
1 021
93
Az is meglepett, hogy az oroszok egész Ukrajna területén hajtanak végre csapásokat, de azt letudtam azzal, hogy talán hadászatilag meggyengítik az ukránokat, hogy könnyebb foglalják el Kelet-Ukrajnát. De hogy egész Ukrajnát ténylegesen el akarják foglalni? Putyin hogy tervezte ezt lenyomni a nyugat torkán? Krímet is nehéz volt, Kelet-Ukrajna elfoglalása talán-talán ment volna nagy nehézségek által, de ezt nem nyelik le nyugaton. Vagy arra gondolt, hogy ha úgyis kap egy csomó szankciót, akkor azt már úgysem tudják fokozni és nagyobb tételben játszik? Vagy az oligarchák kezdenek kicsit lázadozó hangulatba kerülni és ezzel mutat erőt befelé is?
Nekünk mindenesetre a legfontosabb az lenne, hogy a kárpátaljai magyaroknak ne kelljen harcolniuk. Ez nem az ő háborújuk. Most mintha kiadták volna már az általános mozgósítást, kérdés persze, hogy mennyire tudják elkerülni a hadkötelesek. Elvileg a zöldhatáron is át kéne hogy tudjanak jutni.
Már keresi a rendőrség azokat, akik szolgátak a seregben.
 
 • Tetszik
Reactions: beta

Foxbat

Well-Known Member
2021. február 28.
180
838
93
Harkov
Látványos légiharc...
Ha jól látom a Mig-29 es győzött, lelőtt egy Szu-27 (?) est...wow...:eek:
ttps://twitter.com/Militarylandnet/status/1497154010708692992?s=20&t=HMBRKB7o-7np2mFFLeSfUQ

Láttam én is egy fake DCS videót... Ez nem az véletlenül? (nem tudtam megnézni)
 

Ursa Maior

Well-Known Member
2017. február 2.
682
1 037
93
Több képen látszik egy megsemmisített teherautó, de a platóján egy kétcsövű légvédelmi gépágyúval, állítólag Kijevben készült a kép. A külvárosba érkező harcjárművek egyik mintha egy légvédelmi jármű lenne.

Mi van mi van mi van?
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
5 308
25 717
113
Több képen látszik egy megsemmisített teherautó, de a platóján egy kétcsövű légvédelmi gépágyúval, állítólag Kijevben készült a kép. A külvárosba érkező harcjárművek egyik mintha egy légvédelmi jármű lenne.

Mi van mi van mi van?
23mm-es gépágyú van rászerelve, rájöttek, hogy nem csak légi célpontok ellen jó az.
 
 • Tetszik
Reactions: ghullaire
T

Törölt tag 1586

Guest
Láttam én is egy fake DCS videót... Ez nem az véletlenül? (nem tudtam megnézni)
nem ez tutira nem fake DCS...
ez éles :eek:
nem értem miért nem fogadja el a Twitter linket, de tegyetek egy h betűt a linkelt sor elejére, talán úgy menni fog
ttps://twitter.com/i/status/1497154010708692992
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
9 934
23 243
113
Ha ezt akarja az istenadta nép? Akkor legyen. Túl fogom èlni, mit idegeskedjek. Elmegyek szavazni, aztàn kész.

Igen, csak ha ők nyernek, akkor simán lehet, hogy a HTKA is be lesz szántva hamarosan, mint "orosz propaganda terjesztője" vagy ilyesmi indokkal. Persze ez csak egy apróság lesz (bár hiányozni fog elismerem), de általánosságban is jön a véleménydiktatúra, a feljelentés kultúrája, amit Nyugaton már láthatunk. Ami persze szerintük az "ő demokráciájuk" (ők a "mi demokráciánk"-nak nevezik persze), de valójában egy "terápiás-liberális jellegű totalitarizmus" mint Rod Dreher nevezte. Az ukránok (legalábbis a többség) nem ezért harcolnak a saját meggyőződésük szerint (a legelszántabbak közülük inkább kissé náciszagúak), de ha ők jönnek ki győztesként, azzal bizony ezek törnek még inkább előre a térségünkben is, ebben egyetértek Allesmorral. Sajnos. Mivel a média által ez is egy bal-jobb, woke-náci küzdelemként van eladva. A tengerentúlon azok szurkolnak legjobban az ukránoknak, akik szerint a Capitolium ostroma orosz szervezésű náci puccskísérlet volt, aminek a résztvevői hazaárulók, hazai terroristák, a kamionosok tüntetése szintén fehér szupremacista felkelés, természetesen amögött is az oroszok állnak stb. Ebbe az általános a narratívába illesztenek már be mindent.
 

Ursa Maior

Well-Known Member
2017. február 2.
682
1 037
93
23mm-es gépágyú van rászerelve, rájöttek, hogy nem csak légi célpontok ellen jó az.
Az ok, de ez rendszerben is van valahol? Úgy értem Líbián kívül? Ki az a hülye aki páncélozatlan eszközt harcba vet városban? A csávó aki halottnak tűnik benne, mintha ukrán egyenruhát viselne.
 
 • Tetszik
Reactions: aquarell

Foxbat

Well-Known Member
2021. február 28.
180
838
93

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
26 779
50 331
113
Szu-30 Hersonban. Remélem a mai nap folyamán aktívak lesznek az orosz gépek. Néhány KAB-1500-ast azért ledobhatnának a Szu-34-sek is.
BETAB-500-sokat is kéne alkalmazni.

Mar eltelt fel nap, nem fotozni kell hanem 0-24-ben tamadni. Tobb tiz tonna bombanak kellene mar kevesebnnek lennie a raktarban. Ejszaka mukododott valamit az orosz legiero?
 
 • Tetszik
Reactions: sidewinder12

sidewinder12

Well-Known Member
2016. október 11.
1 249
5 819
113
Valamiért nem lehet közvetlenül linkelni..
tegyél egy "h" betűt a link elejére
Raktam elé egy "h" betűt,hogy így már https-el kezdődjön a cím, de úgysem ment. Annyit írt a witter,hogy "Hmm... ez az oldal nem létezik. Próbálj valami mást keresni." Lehet,hogy azért nem látom így sem, mert nem regisztráltam a twitterre. Két közösségi oldalon vagyok fent, annyi bőven sok. Pedig tudom, hogy van legalább 5 féle.