A gáz ára egy mesterséges folyamat miatt ilyen magas és nem azért mert nincs elég gáz a világban,sőt, valójában nagyon rövid idő alatt ki tudnák elégíteni az igényeket, így én nem gondolnám,hogy a jelenlegi gázárak sokáig ilyen magasak maradnak, én szerintem ugyanaz lesz mint a palaolajjal, a magas gázárak újabb kitermelőket újabb beruházásokat vonzanak be a földgáz kitermelésbe ami lefogja nyomni az árakat...És Kína nem az orosz földgáztól függ valójában az olimpia előtt aláírt új megállapodással 2025- re Oroszország évi 48 milliárd m3 földgázt fog Kínába szállítani, miközben Kína éves gázfogyasztása 2030-ra eléri az évi 520 milliárd m3-t.Tehát a Kínai ipar versenyképessége eddig sem és a jövőben sem fog függeni az olcsó orosz gáztól.
Csak összehasonlításképpen a Gasprom tavaly az európai országokba évi 150 milliárd m3 földgázt értékesített....
Nem az olcsó OROSZ gáztól, hanem az olcsó NYERSANYAGOKTÓL függ.
A ciki az, hogy olcsó nyersanyag mostantól nincs.
A másik az, hogy európa nem tudja kiváltani az orosz gázt, vagy megveszi, vagy nincs semmi.
Az a baj, hogy minnél mélyebben nézem végig a helyzetet, annál kevésbé látom, hogy ne gondolt volna végig mindent Vologya.
Ki akarod váltani itt az orosz gázt? Jó, évtizedes beruházások, és hajón hozhatod a földgázt. Jó drágán, mert annak ára van. De az nem csak nálad, Kínában is felveti az energia árakat.
Csak amit jó lenne megérteni, a kínaiaknak most kell az olcsó gáz, mert lassan lakhatatlanok a városaik. Pekingben konkrétan egy tiszta napon csípte a szemem a szmog. Sehol máshol eddig. Se Delhiben, se Moszkvában, se Londonban.
De mondok mást. 1921ben a teljes romhalmaz, polgárháború utáni Szu a világ seggluka volt iparilag.
Az USA segítette, persze megkérte az árát.
Eltelt 25 év, és a világ, benne az USA is döbbenten leste, hogy annak ellenére hogy II. VH a Szu a világ második gazdasági hatalma.
Ennél sokkal rosszabb világgazdasági pozíciókkal, úgy hogy akkor a teljes harmadik világ valós termelése nem érte el kb a Magyar Népköztársaságét.
Most sokkal jobb helyzetben van, mert a nyugat kiszervezett mindent Kínába, meg Indiába. De azoknak meg eszük ágában sincs szankciózni...