Veér István
Nem én körülöttem forog a világ, de elég egyértelmű volt a szöveg, amit írt. Legközelebb jobban figyeljen oda kinek is írja a kommentet és azt jelezze is ha kétértelmű. Ez nem volt az.
gacsat
" Ez lehetővé teszi, hogy az indító (jármű) ÖNÁLLÓAN észre vegye a célokat, meghatározza őket, kövesse őket, és rakétákat indítson ellenük."
Hát ez azért elég pongyola fogalmazás. A célokat nem szokás észrevenni.
Mint régebben írtam, azért alakították így ki a radaros-indító járművet, mert a célcsatornák számát kellett növelni. Magyarul: minél több ilyen jármű van a rendszerben (ütegnél), annál több célra tud dolgozni a rendszer. Mi kell hozzá? Automatizálni kell a felderítés, célazonosítás, célkiválasztás után a harci munkát. Nem a radaros-indító jármű személyzete végzi az átdobott (észrevett) céladatok alapján a célkövetést (kövesse őket), a célok repülési paraméterei alapján az indítási paraméterek kidolgozását, (meghatározza őket), célmegvilágítást (rakétákat indítson ellenük), hanem automatikusan történik minden a radaros-indító jármű elektronikus részében.
És itt van a fejlődés a Kub rendszerhez képest, hogy ahány ilyen jármű van, annyi célt adhatnak ki célkövetésre, célmegvilágításra, ÖNÁLLÓAN dolgozva. A rakéta indítás történhet automatikusan, ha a megfelelő paraméterek adottak, (a cél beért a megsemmisítési, vagy garantált megsemmisítési zónába), vagy kézi beavatkozással. Általában nem szeretik az automatikus indítást alkalmazni, (azért ott már nagyon biztosnak kell lenni, a dologban) hanem parancsra indítanak. A célmegvilágítás közvetlenül a rakéta indítás előtt indul be, de tudtommal úgy is lehet indítani a rakétát, hogy menet közben fogja be a célt. (Addig nincs kisugárzás). De az irányító rendszer személyzete a parancsnoki kabinban van, onnan kontrolálja az üteg működését. Háromszor kérdeznek rá a célra. 1. felderítés, 2. rakéta indítás, 3. a rakéta találat előtt X távolságra, önmegsemmisítés, ha kell.
Ennyit a videóról, különben nem rossz, általános tájékoztatásra mindenképpen jó.