Vagy arra játszik mint Sztálin a háború elején. Legyöngüljön mind a két fél. Nem ártana ha a NATO tököt növesztene aztán megmondaná neki hogy figyelj vagy ez van vagy ott az ajtó érezd jól magad a frissen felfegyverzett kurdjaiddal.
Azért óvatosan a kardcsörtetéssel arrafelé. Egy "elszabadult hajóágyú" szultánnal senki nem járna jól arrafelé. Most az ilyen Boszporusz és Dardanellák dologgal nem is jönnék. Ugye a NATO déli szárnya is dőlne, mint a dominó (Románia, Bulgária) értelemszerűen Ukrajna is (agyő fegyószállítás arrafelé meg megfigyelgetés stb,) meg a jövőbeni ambícióknak is annyi lenne. Pl. Kaukázus (ugye olajat és gázt is remélünk abból az irányból - Izrael felől gázt, de a Közel-Kelet is dőlne ...).
Aztán mi lenne, ha a térségben a 2008 óta Izrael -el folytatott artikulálatlan szájkarate helyett szintet lépne? Mondjuk felszívná magát Irán -al együtt meg mögötte a muszkával és a környékbeli "mérsékelt lefejezőkkel" és borítanák az asztalt a környéken? Tudod miből van sok errefelé? Olaj meg gáz. Ezt már nem tudnánk az ipar leépítésével meg a "nefürgyélle" dologgal kezelni ...
Szélsőségesnek hangzik? Igen, az. Ugyanakkor a szultán ellen próbáltak már puccsot. Kirakták az F-35 programból. Otthon a gazdaság romokban - és a feszkót levezetni arrafelé bevett szokás némi "torzsalkodás" megejtése ... És erre szeretnél 20 milla kurdot izgatni meg felfegyverezni?
E helyett mi lenne, ha próbálnák tárgyalni? Fontos szövetséges. Tudom-tudom az EU -ban már rég leszoktak ilyen avíttas dolgokról, de biztos vagyok benne, hogy a szultánnal ez működne ... Ő sem akar mást. Tőlem akár minket is elzavarhatna az EU, hogy tárgyaljunk Vele - mit bánom én. Valószínűleg hamarabb szót is értenénk vele. Avagy úgy gondolod, hogy éppen nincs elég haddelhadd a környéken?