Ja, még valami:Hosszú idő után visszatértem (van aki örül, van aki nem... xd). Jelenlétem viszont nem lesz állandó (ennek viszont örülhetnek azok, akik nem csípnek engem), de úgy gondoltam most, hogy a Finnország-Svédország-Törökország-NATO témában meg kell nyilvánulnom. (tudom, ez csak kis részben érinti a topikot, de na, csak érinti)
Szóval:
Erdoğan játssza a régóta ismert 'török/oszmán játékot' (aminek hátterében többek között a földrajzi elhelyezkedés is fontos szerepet játszott/játszik), avagy a húzd meg, ereszd meg/pávatánc/többkulacsos, stb. dolgot. Ennek következtében To. vétózása várható volt (én már akkor sejtettem, amikor felvetődött a két ország csatlakozása...). Itt ő volt az egyedüli komolyan vehető vétójelölt. A törökök elsődleges célja a közel-keleti, elsősorban szíriai kurd kérdés megoldása. Ez aduász a kezükben, amit felhasználhatnak a NATO vétó formájában. Ezt most fel is használják, kihasználva az alkalmat, ami egyértelmű vált az északi országok NATO csatlakozási kérelmeinek benyújtásával (illetve már részben azzal, hogy a finnek és a svédek határozottan jelezték irányultságukat az ügyben). Az eddigi gyorsan változó véleményük annak tudható be, hogy vártak a kérelmek benyújtási szándékával. Az, hogy a "szultán" határozottan jelezte a két országnak, "Ne fáradjanak azzal, hogy diplomatákat küldenek!", az az USÁ-nak üzenet elsősorban, és nem a finneknek, illetve a svédeknek. Üzenet, hogy itt számukra magasabb szintű dologról van szó. Ez a dolog pedig az amerikaiak Szíriai Kurdisztánban való jelenlétének megszűntetetése, és a szíriai kurdok 'védelme'. Sőt, nem kizárt, hogy az USA több évtizedes kurd projektének feladása... Ez az ára annak, hogy ők is megszavazzák Finnország és Svédország NATO tagságát. Nyilván azért a törököknek is számít valamilyen szinten (sőt!, lásd történelem), hogy az oroszok meggyengülve legyenek, de jelenleg (illetve már az 1980/90-es évek óta) a kurd kérdés még mindig fontosabb. Az USÁ-nak tehát fel van adva a magas labda: választani kell a finnek-svédek és a (csak?) szíriai kurdok között... Ennek a döntésnek minden szempontból következményei lesznek: ha az USA enged a töröknek, lemondhat a kurdokról (amivel megy egy több évtizedes projekt a levesbe), viszont ha nem enged nekik, akkor vétó lesz, és a finn-svéd NATO tagság mehet a levesbe. Az amerikai politikának most döntenie kell, Európa vagy a Közel-Kelet a fontosabb? Ez azért is érdekes, mert ugye kérdés, Izrael mit szól ahhoz, ha a diverziós és ék (jól jönnek a zsidó államnak a kurdok...) szíriai kurdokat otthagyja az USA... Szerintem ez a fő háttere ennek az ügynek. De ez csak személyes vélemény, a következő napokban kiderül... Hogy miért? Nos, azért, mert a héten (már a vétó jelzése előtt tervezett!) tárgyalás lesz a törökök és az amerikaiak között. Ugye nem kell mondanom, hogy a csatlakozási kérelmek mellett miért most került ez a török vétó az asztara...
Ha valaki figyelte a török nyilatkozatokat, láthatta, hogy a kurdok voltak a középpontban: "vannak fenntartásaink a finn-svéd csatlakozással-kurd terroristák-nem arról van szó, hogy elzárkózunk a finn-svéd csatlakozástól-nem támogatjuk a finn-svéd csatlakozást így-ne fáradjanak a finn-svéd diplomaták".
Ergo nem jelentették ki kategorikusan, hogy egyáltalán nem támogatják a finn-svéd NATO tagságot, csak azt, hogy ennek ára van, és szeretnének a legmagasabb szinten az amcsikkal tárgyalni. Ennyi szerintem.
Nagy játékosok ilyen szempontból a törökök (már az oszmán időkben is azok voltak), el kell ismerni (az 1974-es ciprusi balhét is kihozták viszonylag minimális retorzióval, ami nem elhanyagolható, főleg nem akkor, a hidegháború kellős közepén). Támogatják a háborúban fegyverrel (drónokat adnak nekik) és információval (sajtó adnak nekik-kapásból két [részben] török háttérű ukrán YouTube csatornát is ismerek) az ukránokat, többé-kevésbé velük szimpatizálnak, de másfelöl játszák a szokásos többkulacsos politikát... Persze azt is érdemes hozzátenné (mielőtt még valaki Magyarországgal hasonlítgatná össze a török államot, és teljesen követhető mintapéldaként hozná fel, ami finoman szólva sem arányos több szempontból... xd), hogy Törökország regionális középhatalom, hadereje pedig az egyik legerősebb a NATO-ban. Stratégia ponton fekszik az ország (Boszporusz, Kis-Ázsia)... Szóval viszonylag meghatározók Eurázsiában (mindig azok voltak). Ennek következtében nem engedheti el őt a NATO. Az EU tagsága már évekkel ezelőtt elúszott, szóval az nem prioritás szerintem itt (max. törhetnek egy kis borsot az EU orra alá, részben bosszúból, zsarolásból)...