[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 904
48 419
113
Olimpiai sztárlövő csatlakozik az ukrán erőkhöz, figyelmezteti az orosz csapatokat: "Nem lesz esélyük"

Egy olimpiai arannyal rendelkező ukrán bajnok lövöldöző most arra kívánja felhasználni tudását, hogy megvédje hazáját a megszálló orosz csapatoktól.

A huszonkét éves Kristina Dmitrenko aranyat nyert biatlonban a 2016-os Ifjúsági Olimpiai Játékokon – a sífutást és a puskalövést ötvöző sportágban. Idén februárban a nyugat-ukrajnai Kárpátokban járt, ahol egy nemzetközi versenyre való felkészülés utolsó simításait végezte. Oroszország azonban február 24-én megszállta nemzetét, és mindent megváltoztatott számára.

"Soha életemben nem gondoltam volna, hogy minden így lesz" - mondta Dmitrenko asszony az ukrán belügyminisztérium Facebook-oldalán közzétett bejegyzés fordítása szerint. A 22 éves nő azonban hozzátette, hogy "nem fél az ellenségtől".

"Jól lövök, így a megszállóknak esélyük sem lesz" - mondta Dmitrenko asszony. Azt is leszögezte, hogy őt az sem rázná meg, ha a biatlonpuskát géppuskára cserélné. "Bármilyen fegyver van a kezemben, akár versenyen, akár a hadseregben, a végsőkig ki fogok állni" - írta a posztban, hozzátéve: "a győzelem mindenképpen a miénk lesz".

t30gi3ng_kristina-dmitrenko-650_625x300_15_May_22.jpg


Igazán bátor , és élszánt.
Nagy a baj :(
 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 244
24 249
113
Az orosz olaj ára jóval alacsonyabb a többi olajénál, épp ezzel keres egy csomó pénzt a MOL. És ebből a többletbevételből tudná amúgy Magyarország akár saját maga is finanszírozni az átállást más olajra - szemben azzal amit Orbán vagy Szijjártó hazudik. Az alacsonyabb orosz-olaj ár meg gondolom az alacsonyabb keresletből fakad. Tehát ezek teljesülnek.
Én úgy tudom, hogy fizikai problémák is vannak más olajra való átállásunknál, lévén a hazai finomítóipari komplexumok az orosz fajta olajra van elkészítve. Valami összetétel beli problémák lehetnek, én nem tudom pontosan, hogy mi.

Pl. a venezuelai olajjal a magas kéntartalma a gond, a texasi finomítok pont erre voltak bekalibrálva. Ott is nagy gondok adódtak, amikor elmaradt a behozatal a szankciók miatt.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
1 979
22 832
113
Az ukránok védekező háborút folytatnak, az oroszok hódítás céljával mentek oda.

Ezen a hadműveleti térképen mutass már olyan helyet nekem az elmúlt hónapból, ahol az oroszok érdemi haladást (értsd: stratégiailag vagy legalább hadműveleti szempontból értékes település, terület) értek el.


Egy gaz 66 roncsa, ja. Képi bizonyítékok alapján jó lesz az kb három komplett páncélos hadosztály teljes gépparkjának is. :oops:

Ja, most már korai erről beszélni, meg felesleges? Pedig én úgy emlékszem, hogy ti az első hónapban nagyon be voltatok seregve, hogy az ukrán állam megy a levesbe. Aztán már csak a kelet meg déli part, aztán ilyen-olyan óriáskatlan a dnyepertől keletre (lol az első 3 hétben még én is elhittem hogy ilyenre képesek lennének) most meg ott tartunk, hogy esetleg, és nagyon is csak esetleg az oroszok szürreális veszteség mellett képesek egy Szeverodonyeck-Liszicsanszk katlanra, és aztán elfogy a kraft.

A nyugati segítség miatt meg nem tudom miért sír ennyire a szátok. Gondlom az orosz területről átlövő tüzérségért, meg a vicc ,,köztársaságok" széttaposása előtt gyorsan bedobott orosz zászlóaljakért 14-15-ben nem sírtatok. :)

Mi az orosz hadsereg politika által kijelölt célja? Ukrajna megszállása, hadseregének megsemmisítése vagy lefegyverzése, döntéshozatal lefejezése és bábállam felállítása Kijevben. Bukó. Utólagos cél donbassz elfoglalása? Eddig nagyon úgy néz ki ez is bukó. Kijelentett politikai cél még dél ukrajna behúzása - ez nagyon úgy néz ki, hogy megint bukó.

Mi az ukrán hadsereg célja? A független ukrán állam jelenlegi formájában való megőrzése, területi integritásának védelme. Most már biztos, hogy Ukrajna állam jelenlegi formájában megmarad. A pontos területe a háború után válik véglegessé. A leglényegesebb feladatát az ukrán hadsereg elvégezte.

Egy nagyon hasonló dolog ment le a finn orosz háborúban. Persze lehet recsizni, hogy az oroszok azt a háborút megnyerték - csak a területi nyereségeik a veszteségeikkel semmilyen szinten nem voltak egyensúlyban, a hülye is látta hogy az egész országot akarták.
Na meg azt is meg lehet nézni, hogy milyen finnországban élni, meg milyen az oroszok által einstantolt Viborgban.

Nem a f@szt nem. :D
Egy ország területének bizonyos részét elfoglalja egy másik, ha az nem területi előrehaladás akkor mi?? A támadó fél részéről taktikai visszavonulás?? Istenem.....

Értem szóval a pontos területe a háború után válik véglegessé, újabb barokkos csúsztatás,, szóval ha Kárpátalja megmarad nekik (a legrosszabb scenariot vázolom fel) akkor végül is győztek, mert megmaradt Ukrajna... lol... Ember olvasod is amit írsz??

Szóval ha elbukják mondjuk a két szakadár megyét meg a déli részeket, de Ukrajna mint állam megmarad, akkor végeredményben nyertek az ukik! :D :D

Figyelj már ilyen stand up-os fellépést nem vállalsz véletlenül?? Eskü sikered lenne.

ps : nem értem mit kattogtok azon, hogy nem rohannak az oroszok, lehet kevesebb Nógrádit kellene nézni, én azt hiszem talán ő mondta először itthon a "két hét alatt" beveszik Kijevet marhaságot.
 

paul64

Well-Known Member
2013. február 27.
281
1 342
93
Én úgy tudom, hogy fizikai problémák is vannak más olajra való átállásunknál, lévén a hazai finomítóipari komplexumok az orosz fajta olajra van elkészítve. Valami összetétel beli problémák lehetnek, én nem tudom pontosan, hogy mi.

Pl. a venezuelai olajjal a magas kéntartalma a gond, a texasi finomítok pont erre voltak bekalibrálva. Ott is nagy gondok adódtak, amikor elmaradt a behozatal a szankciók miatt.
Úgy tudom sokkal sűrűbb. Bár ez csak egy beszélgetés volt egy olajiparban dolgozó ismerőssel. Ő azt mondta, hogy átöblítés nélkül még a csövekbe is beleköt, beleszárad. Más olajhoz pl. Százhalombattán nem átállítás kellene, hanem átépítés. Az kb.1 év lenne. +Lóvé+Lóvé+...
 

kriss02

Well-Known Member
2021. szeptember 13.
1 224
2 373
113
Hosszú idő után visszatértem (van aki örül, van aki nem... xd). Jelenlétem viszont nem lesz állandó (ennek viszont örülhetnek azok, akik nem csípnek engem :D), de úgy gondoltam most, hogy a Finnország-Svédország-Törökország-NATO témában meg kell nyilvánulnom. (tudom, ez csak kis részben érinti a topikot, de na, csak érinti)
Szóval:
Erdoğan játssza a régóta ismert 'török/oszmán játékot' (aminek hátterében többek között a földrajzi elhelyezkedés is fontos szerepet játszott/játszik), avagy a húzd meg, ereszd meg/pávatánc/többkulacsos, stb. dolgot. Ennek következtében To. vétózása várható volt (én már akkor sejtettem, amikor felvetődött a két ország csatlakozása...). Itt ő volt az egyedüli komolyan vehető vétójelölt. A törökök elsődleges célja a közel-keleti, elsősorban szíriai kurd kérdés megoldása. Ez aduász a kezükben, amit felhasználhatnak a NATO vétó formájában. Ezt most fel is használják, kihasználva az alkalmat, ami egyértelmű vált az északi országok NATO csatlakozási kérelmeinek benyújtásával (illetve már részben azzal, hogy a finnek és a svédek határozottan jelezték irányultságukat az ügyben). Az eddigi gyorsan változó véleményük annak tudható be, hogy vártak a kérelmek benyújtási szándékával. Az, hogy a "szultán" határozottan jelezte a két országnak, "Ne fáradjanak azzal, hogy diplomatákat küldenek!", az az USÁ-nak üzenet elsősorban, és nem a finneknek, illetve a svédeknek. Üzenet, hogy itt számukra magasabb szintű dologról van szó. Ez a dolog pedig az amerikaiak Szíriai Kurdisztánban való jelenlétének megszűntetetése, és a szíriai kurdok 'védelme'. Sőt, nem kizárt, hogy az USA több évtizedes kurd projektének feladása... Ez az ára annak, hogy ők is megszavazzák Finnország és Svédország NATO tagságát. Nyilván azért a törököknek is számít valamilyen szinten (sőt!, lásd történelem), hogy az oroszok meggyengülve legyenek, de jelenleg (illetve már az 1980/90-es évek óta) a kurd kérdés még mindig fontosabb. Az USÁ-nak tehát fel van adva a magas labda: választani kell a finnek-svédek és a (csak?) szíriai kurdok között... Ennek a döntésnek minden szempontból következményei lesznek: ha az USA enged a töröknek, lemondhat a kurdokról (amivel megy egy több évtizedes projekt a levesbe), viszont ha nem enged nekik, akkor vétó lesz, és a finn-svéd NATO tagság mehet a levesbe. Az amerikai politikának most döntenie kell, Európa vagy a Közel-Kelet a fontosabb? Ez azért is érdekes, mert ugye kérdés, Izrael mit szól ahhoz, ha a diverziós és ék (jól jönnek a zsidó államnak a kurdok...) szíriai kurdokat otthagyja az USA... Szerintem ez a fő háttere ennek az ügynek. De ez csak személyes vélemény, a következő napokban kiderül... Hogy miért? Nos, azért, mert a héten (már a vétó jelzése előtt tervezett!) tárgyalás lesz a törökök és az amerikaiak között. Ugye nem kell mondanom, hogy a csatlakozási kérelmek mellett miért most került ez a török vétó az asztara...
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
885
9 992
93
Bezzeg azt nem emlegetik, hogy az Eu energiaforrásai meg lennének osztva.
De sebaj, majd akinek van saját gáz meg szén a határain belül, az majd ad nekünk hitelt, jelzáloggal. Esetleg aláírás után még visszatartják azt is valami indokkal. És közben ránk mutogatnak mint aki megosztja az úniót. Pföjjj tetű kétarcú banda, nem tud változni, az anyjukat eladnák fillérekért.

"Figyelem! Hülye kerestetik, aki teljesíti az Eu-s orosz gázimport csökkentés kvótát helyettünk, aztán lerabolhatjuk!
Jelentkezőket Brüsszelben várjuk vállveregetésre"
 

Avtomat

Well-Known Member
2018. október 30.
1 552
4 345
113
Egy ország területének bizonyos részét elfoglalja egy másik, ha az nem területi előrehaladás akkor mi?? A támadó fél részéről taktikai visszavonulás?? Istenem.....
Látom térképet nem sikerült produkálni. Segítek.
FS5DZz-aUAETCvR


Ukrajna északi és északkeleti részével mi történt? Harkivval? Vagy az vicc volt szerinted? Mert szerintem halogatóharcban felőrölték ott az orosz erőket, majd azok a helyzetük tarthatatlanságát felismerve nyúlcipőt vettek és megkezdődött a vesszőfutásuk vissza a határhoz.
Értem szóval a pontos területe a háború után válik véglegessé, újabb barokkos csúsztatás,, szóval ha Kárpátalja megmarad nekik (a legrosszabb scenariot vázolom fel) akkor végül is győztek, mert megmaradt Ukrajna... lol... Ember olvasod is amit írsz??
Csak ez nem az amit én írok, hanem a te gyenge példád amivel próbálsz relativizálni (hiszen persze mindenki tudja, hogy az teljesen logikus lépés az oroszoktól, hogy két-három szaros oblaszt behúzása érdekében szarrá veretik magukat mindenhol máshol ukrajnában, jelentősen gyengítik a hadseregüket, tönkreteszik saját gazdaságukat és nemzetközi kapcsolataikat.)
Szóval ha elbukják mondjuk a két szakadár megyét meg a déli részeket, de Ukrajna mint állam megmarad, akkor végeredményben nyertek az ukik! :D
Tekintve hogy az oroszok eredeti célja az volt, hogy ne legyen ukrajna nevű ország? Igen, nyertek. (szerény véleményem szerint az oroszok össze tehetik a kezüket ha egyáltalán a dnyepertől nyugatra lévő elfoglalt területeket meg tudják tartani, a teljes déli part elfoglalására meg zérus esélyük van)

ps : nem értem mit kattogtok azon, hogy nem rohannak az oroszok, lehet kevesebb Nógrádit kellene nézni, én azt hiszem talán ő mondta először itthon a "két hét alatt" beveszik Kijevet marhaságot.
Azért, mert rohanni akartak és ezt a hülye is látja, csak úgy pofára estek, hogy azóta tápászkodnak.
 

kriss02

Well-Known Member
2021. szeptember 13.
1 224
2 373
113
Hosszú idő után visszatértem (van aki örül, van aki nem... xd). Jelenlétem viszont nem lesz állandó (ennek viszont örülhetnek azok, akik nem csípnek engem :D), de úgy gondoltam most, hogy a Finnország-Svédország-Törökország-NATO témában meg kell nyilvánulnom. (tudom, ez csak kis részben érinti a topikot, de na, csak érinti)
Szóval:
Erdoğan játssza a régóta ismert 'török/oszmán játékot' (aminek hátterében többek között a földrajzi elhelyezkedés is fontos szerepet játszott/játszik), avagy a húzd meg, ereszd meg/pávatánc/többkulacsos, stb. dolgot. Ennek következtében To. vétózása várható volt (én már akkor sejtettem, amikor felvetődött a két ország csatlakozása...). Itt ő volt az egyedüli komolyan vehető vétójelölt. A törökök elsődleges célja a közel-keleti, elsősorban szíriai kurd kérdés megoldása. Ez aduász a kezükben, amit felhasználhatnak a NATO vétó formájában. Ezt most fel is használják, kihasználva az alkalmat, ami egyértelmű vált az északi országok NATO csatlakozási kérelmeinek benyújtásával (illetve már részben azzal, hogy a finnek és a svédek határozottan jelezték irányultságukat az ügyben). Az eddigi gyorsan változó véleményük annak tudható be, hogy vártak a kérelmek benyújtási szándékával. Az, hogy a "szultán" határozottan jelezte a két országnak, "Ne fáradjanak azzal, hogy diplomatákat küldenek!", az az USÁ-nak üzenet elsősorban, és nem a finneknek, illetve a svédeknek. Üzenet, hogy itt számukra magasabb szintű dologról van szó. Ez a dolog pedig az amerikaiak Szíriai Kurdisztánban való jelenlétének megszűntetetése, és a szíriai kurdok 'védelme'. Sőt, nem kizárt, hogy az USA több évtizedes kurd projektének feladása... Ez az ára annak, hogy ők is megszavazzák Finnország és Svédország NATO tagságát. Nyilván azért a törököknek is számít valamilyen szinten (sőt!, lásd történelem), hogy az oroszok meggyengülve legyenek, de jelenleg (illetve már az 1980/90-es évek óta) a kurd kérdés még mindig fontosabb. Az USÁ-nak tehát fel van adva a magas labda: választani kell a finnek-svédek és a (csak?) szíriai kurdok között... Ennek a döntésnek minden szempontból következményei lesznek: ha az USA enged a töröknek, lemondhat a kurdokról (amivel megy egy több évtizedes projekt a levesbe), viszont ha nem enged nekik, akkor vétó lesz, és a finn-svéd NATO tagság mehet a levesbe. Az amerikai politikának most döntenie kell, Európa vagy a Közel-Kelet a fontosabb? Ez azért is érdekes, mert ugye kérdés, Izrael mit szól ahhoz, ha a diverziós és ék (jól jönnek a zsidó államnak a kurdok...) szíriai kurdokat otthagyja az USA... Szerintem ez a fő háttere ennek az ügynek. De ez csak személyes vélemény, a következő napokban kiderül... Hogy miért? Nos, azért, mert a héten (már a vétó jelzése előtt tervezett!) tárgyalás lesz a törökök és az amerikaiak között. Ugye nem kell mondanom, hogy a csatlakozási kérelmek mellett miért most került ez a török vétó az asztara...
Ja, még valami:
Ha valaki figyelte a török nyilatkozatokat, láthatta, hogy a kurdok voltak a középpontban: "vannak fenntartásaink a finn-svéd csatlakozással-kurd terroristák-nem arról van szó, hogy elzárkózunk a finn-svéd csatlakozástól-nem támogatjuk a finn-svéd csatlakozást így-ne fáradjanak a finn-svéd diplomaták".
Ergo nem jelentették ki kategorikusan, hogy egyáltalán nem támogatják a finn-svéd NATO tagságot, csak azt, hogy ennek ára van, és szeretnének a legmagasabb szinten az amcsikkal tárgyalni. Ennyi szerintem.
Nagy játékosok ilyen szempontból a törökök (már az oszmán időkben is azok voltak), el kell ismerni (az 1974-es ciprusi balhét is kihozták viszonylag minimális retorzióval, ami nem elhanyagolható, főleg nem akkor, a hidegháború kellős közepén). Támogatják a háborúban fegyverrel (drónokat adnak nekik) és információval (sajtó adnak nekik-kapásból két [részben] török háttérű ukrán YouTube csatornát is ismerek) az ukránokat, többé-kevésbé velük szimpatizálnak, de másfelöl játszák a szokásos többkulacsos politikát... Persze azt is érdemes hozzátenné (mielőtt még valaki Magyarországgal hasonlítgatná össze a török államot, és teljesen követhető mintapéldaként hozná fel, ami finoman szólva sem arányos több szempontból... xd), hogy Törökország regionális középhatalom, hadereje pedig az egyik legerősebb a NATO-ban. Stratégia ponton fekszik az ország (Boszporusz, Kis-Ázsia)... Szóval viszonylag meghatározók Eurázsiában (mindig azok voltak). Ennek következtében nem engedheti el őt a NATO. Az EU tagsága már évekkel ezelőtt elúszott, szóval az nem prioritás szerintem itt (max. törhetnek egy kis borsot az EU orra alá, részben bosszúból, zsarolásból)...
 

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 761
17 817
113
Ezt a katyvaszt képtelenség átolvasni és nem fogom elfecsérelni az időmet ennyi agymenés végigolvasására.

Számomra megfejthetetlen, hogy munkaidőben hogyan van erre lehetőség és idő, hetek óta. Feljövök és ugyanaz a szellemi homokozó megy.

Érdekes amúgy, hogy ha van ennyi idő erre, akkor miért nem láttam a tolongást a haditechnikai témát/cikkek esetében? Nem a szólászszabadságot kérem számon, hanem a döntés szeretném megérteni.

Amikor valami anyagtudományos dologról írok, akkor azt többször átgondolom, néha az itteni írásokat is elsütöm a mérnökképzésben. Vagyis nekem emiatt van egy haszon is.

De mi haszon keletkezik az n+1 alkalommal elcsépelt/belinkelt/autóskártyás bezzeg akkor ez vagy az szövegelésből!? Mi a haszna annak, hogy az ember a legdrágább tulajdonát erre használnja - mondhatni céltalanul!?

Segítsetek ezt megérteni, mert ez nekem magas és egyre többször látom ezt, hogy értelmetlen időtöltésre ennyi energia fordítódik - a világra gyakorolt hatása nulla - szemben az értelmes és teremtő dolgokra egyre kevesebb!?

Tudom, nem idetartozó és hangulatkeltő írás, viszont messze ebben a topikban a legnagyobb forgalom és a legtöbb ilyen eset. A saját pedagógiai ismereteim tágítása végett kérdezem. Szerintem adtam már cserébe némi anyagtudományt a válaszért :)

Köszönöm