[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

kriss02

Well-Known Member
2021. szeptember 13.
1 224
2 373
113
Szerintem az F-35 programba akarja magát visszakönyörögni amiből az amerikaiak 19-ben kirúgták.
Az szerintem egy elenyésző ár a NATO vétóért cserébe... :) ;) Miért ne kérhetnék szempontukból a (szíriai) kurdok támogatásának leállítását? Nem lehetetlen... Sőt, tudjuk, hogy már Trump alatt a kurd projekt jegelve lett, szóval efelé mozdult a irány amerikai részről is.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

kriss02

Well-Known Member
2021. szeptember 13.
1 224
2 373
113
Szerinted a töröknek van szüksége a NATO-ra?
Valamennyire nekik is van... Addig biztosan, amíg meg nem erősödnek annyira, hogy esetleg kilépjenek. Jelenleg még mindig több előnnyel jár, mint hátránnyal az, hogy tagok, habár tény, a NATO-ban elfoglalt helyük némileg megkérdőjelezhetővé vált a "szultán" politikája óta...
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 504
54 445
113
Ezt a katyvaszt képtelenség átolvasni és nem fogom elfecsérelni az időmet ennyi agymenés végigolvasására.

Számomra megfejthetetlen, hogy munkaidőben hogyan van erre lehetőség és idő, hetek óta. Feljövök és ugyanaz a szellemi homokozó megy.

Érdekes amúgy, hogy ha van ennyi idő erre, akkor miért nem láttam a tolongást a haditechnikai témát/cikkek esetében? Nem a szólászszabadságot kérem számon, hanem a döntés szeretném megérteni.

Amikor valami anyagtudományos dologról írok, akkor azt többször átgondolom, néha az itteni írásokat is elsütöm a mérnökképzésben. Vagyis nekem emiatt van egy haszon is.

De mi haszon keletkezik az n+1 alkalommal elcsépelt/belinkelt/autóskártyás bezzeg akkor ez vagy az szövegelésből!? Mi a haszna annak, hogy az ember a legdrágább tulajdonát erre használnja - mondhatni céltalanul!?

Segítsetek ezt megérteni, mert ez nekem magas és egyre többször látom ezt, hogy értelmetlen időtöltésre ennyi energia fordítódik - a világra gyakorolt hatása nulla - szemben az értelmes és teremtő dolgokra egyre kevesebb!?

Tudom, nem idetartozó és hangulatkeltő írás, viszont messze ebben a topikban a legnagyobb forgalom és a legtöbb ilyen eset. A saját pedagógiai ismereteim tágítása végett kérdezem. Szerintem adtam már cserébe némi anyagtudományt a válaszért :)

Köszönöm
Remélem, még lesz kis anyagtudomány töled a megfelelö topikban! Nekem, mint laikusnak, nagy élmény, föleg ahogy elöadod! :rolleyes:
 

kriss02

Well-Known Member
2021. szeptember 13.
1 224
2 373
113
Nem tudom, hogy volt e már szó az Azov-különítmény parancsnoka, Denys Prokopenko családi hátteréről. Hogy miért? Mert szerintem megér egy misét... A férfi finn felmenőkkel is rendelkezik, méghozzá nem akármilyenekkel: karéliaikkal! Apai nagyapja harcolt a téli háborúban, és egyedüli túlélője családjának... Ez mély hatást gyakorolt rá ahogy olvasom, szóval az orosz/szovjet ellenesség 'családi örökség'. Úgy tűnik, az ő és családjának bosszúját beteljesítette...
"Denis Prokopenko is of ethnic Finnic Karelian ancestry.[1] His grandfather was the sole member of his family to survive serving in the Finnish Defence Forces when the Soviet Union invaded Finland in the Russo–Finnish Winter War of 1939 and 1940.[4] The Finns fought off the Red Army to preserve national independence, but the resulting Moscow Peace Treaty forced Finland to cede to Russia much of historic Finnish Karelia—leaving the displaced inhabitants and their descendants with questions about the return of their lost homeland.[8][9] Consequently, the young Prokopenko today considers his fight to defend Ukraine against Russian imperialism from Moscow a personal matter, closely intertwined with his own family history:[4]
"It feels like I continued the same war, only on another section of the front, a war against the occupation regime of the Kremlin. My grandfather had such a terrible hatred for communism, for Bolshevism, for the Sovok... Can you imagine what it's like to lose your family? I mean, all his brothers perished, his kinfolk..."."
Forrás: Wiki
 

Horizon

Well-Known Member
2019. február 27.
1 771
7 005
113
A saját pedagógiai ismereteim tágítása végett kérdezem. Szerintem adtam már cserébe némi anyagtudományt a válaszért :)
A jelenséget Parkinson egyik leghíresebb törvénye világítja meg:
Hősünk, aki magas rangú katona és történészprofesszor volt, eleget látott a seregben, hogy mély nyomot hagyjon benne a bürokrácia útvesztője:
Ha nem olvastad volna a könyvet, akkor alapmű a maga nemében és szívből tudom ajánlani, nem egy mai gyerek, de kellően szatirikus és aktuális, különösen ha mérnökként neked is időnként szembesülnöd kell a management és bürokrácia abszurditásával.
Könyvajánló:
 
K

Kopi2000

Guest
Örülök hogy lejött az irónia ;)
Mégis mit kellene mondanom egy ilyen hülye kérdésre egy alkoholista, narkós kutyának, aki azon kívül hogy beállva másolgat és ontja ide az állítólagos magánéletét, leginkább arról ismerszik meg, hogy a beszedett gyógyszerek és a rávedelt pia mennyiségével egyenes arányban veszti el a helyesírási képességét? :)
Normalisan kerdeztelek, mert tenyleg erdekel az emberek, foleg a mostani hangadok motivacioja. Erre nem ilyen valasznak kellett volna jonni, hanem legfeljebb csendben maradni... Amugy, meg ha nem ismersz, akkor ne a masik karakteret gyilkolaszd, tultolva az egyeni problemakat. Senki sem tokeletes, en sem...
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 455
18 673
113
De harcolnak, csakhogy ők nem a 41. összfegyvernemi hadsereg 74. gépesített lövészdandárjának az állományában. Feltehetően

Ne haragudj de a BMP-1 kapcsán a duma hanta, még nem láttunk az orosz haderő kötelékében BMP-1-st. A szakiknál igen, de ők meg nem a 74. dandár
Ne zaklasd Wilsont ilyen katonai szakkérdésekkel! Azok a BMP1-esek oroszok és kész. Mert csak. :D
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 455
18 673
113
‼️A NATO mint szervezet semmit sem segített a nehéz helyzetben lévő Ukrajnának – vádolta meg Kijev a szövetséget

Kuleba ukrán külügyminiszter a Bloombergnek adott interjújában kijelentette, hogy "az ukrajnai háború megmutatta, hogy a NATO nem képes szövetségként bizonyítani egy kritikus helyzetben".

„Ez a NATO, mint szövetség, mint intézmény, amely nagyon keveset tud tenni, ha valamit, a résztvevők nagyon segítőkészek voltak. De a NATO mint szövetség nem tett semmit.”

Jaj de kellemetlen! :)

https://t.me/rusvesnasu/18770
Talán, mert Ukrajna nem NATO tag, és remélhetőleg nem is lesz az...
 

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 259
5 295
113
De harcolnak, csakhogy ők nem a 41. összfegyvernemi hadsereg 74. gépesített lövészdandárjának az állományában. Feltehetően

Ne haragudj de a BMP-1 kapcsán a duma hanta, még nem láttunk az orosz haderő kötelékében BMP-1-st. A szakiknál igen, de ők meg nem a 74. dandár
Tessék, Chernihivben orosz Bmp-1. Ott nincsenek szakadárok(Amúgy semmi sem bizonyítja, hogy ne lettek volna szakadárok Bilohorivkánál).
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 455
18 673
113
Nézem ezt a videót az Azovstalból kihozott sérültekről, és eszembe jutott, hogy néhány napja szinte műtermi minőségű felvételek jelentek meg a lent szenvedő sebesültekről. A kettő között van egy szembeötlő különbség: a korábbi fotókon mindenki szakadt, végletekig mocskos, és koszos kötésekkel van ellátva, ez a mostani sérült a hordágyon meg mintha most zuhanyzott volna és a ruhája is tiszta és ép.
Valaki itt ordas módon hazudik... :D
 
W

Wilson

Guest
De harcolnak, csakhogy ők nem a 41. összfegyvernemi hadsereg 74. gépesített lövészdandárjának az állományában. Feltehetően

Ne haragudj de a BMP-1 kapcsán a duma hanta, még nem láttunk az orosz haderő kötelékében BMP-1-st. A szakiknál igen, de ők meg nem a 74. dandár
Elősször is amit az angolszász elemzés nem szentírás, mivel attól még hogy nem írtalák lehettek ott szaki egységek is másodszor, az még, hogy eddig nem láttunk mi BMP-1-t az orosz haderő kötelékében, nem zárja ki ,hogy nem is használják ôket,főleg annak fényében ,hogy az orosz és ukrán híradások szerint a donbaszi orosz offenzívában résztvevő alakulatok felszerelés veszteségeit régebbi raktári készleteiből pótolták.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 777
40 038
113
PAVLOGRAD DUTGA, május 16.

Az óramutató járásával megegyező irányban a térképen:
• a Barvenkovo elleni támadás keletről, Nikopolon keresztül folytatódik;
Jarovaja és Drobisevó helyzete nem teljesen tisztázott, de a jelek szerint sikerült őket kordában tartani, létrehozva a Krasznij Liman hadműveleti bekerítését ;
• heves harcok dúlnak az átkelőhelyért Belogorovka környékén ; • A szövetséges csapatok Severodonyeck
északkeleti negyedében helyezkednek el ;
• folyamatosan pletykák keringenek Toszkowka teljes megtisztításáról ;
• Popasnaya keleti és északkeleti részén támadás zajlik az Arany és Katerinovka , valamint biztosíték Kamyshevakhi nyugati külvárosában;

• Popasznajától délre Novozvanovka felszabadítását megerősítették;

• Gorlovkától nyugatra a szövetséges csapatok Novgorodszkoje (New York) közelébe kerültek, a hírek szerint a külterületen rögzítenek;

• Donyeck közelében felszabadították a Novoszelovka -2- t , ami közvetlen veszélyt jelent Avdiivka bekerítésére ;
 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 643
113
Azov parancsnoka, Prokopenko: „Mariupol védői minden nehézség ellenére végrehajtották a parancsot, 82 napon keresztül maguk felé húzták a felsőbbrendű ellenséges erőket, és lehetővé tették az ukrán hadsereg átcsoportosítását, további személyzet kiképzését és nagy mennyiségű fegyver átvételét a partnertől. Az életek megmentése érdekében az egész mariupoli helyőrség teljesíti a katonai főparancsnokság jóváhagyott határozatát, és reménykedik egy második esélyben... Ha jól értettem, bátor és egyetlen helyes döntést hoztak.
Azon gondolkozok, vajon Szibériában a hidegben a kivarRt bőrről milyen gyorsan kopik le a náci jelkép?