[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
5 123
14 659
113
Egy másik összefoglaló.

"Az orosz védelmi minisztérium május 17-én megerősítette, hogy megkezdődött a nacionalista Azov-ezred fegyvereseinek és az ukrán katonáknak a feladása, akiket blokkoltak a mariupoli Azovstal üzemben. Az elmúlt nap során 265 fegyveres tette le a fegyvert és adta meg magát, köztük 51 súlyosan megsebesült. Mindazokat, akiknek orvosi ellátásra szorultak, kezelésre a Donyecki Népköztársaságbeli Novoazovsk kórházába küldték. A másikat a Donyecki Népköztársaságban lévő Elenovka faluba szállították."
 

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
24 241
58 233
113
Alekszej Reznikov védelmi miniszter elmondta, hogy Oroszország hosszú háborúra készül Ukrajna ellen, erőforrásokat halmoz fel és védelmi erődítményeket épít a megszállt területeken.

Forrás :
Reznikov miniszter beszéde az EU Külügyek Tanácsán védelmi miniszteri szinten a NATO főtitkár részvételével

Reznikov : "Számos jel szerint Oroszország hosszú távú hadműveletre készül. A háború elhúzódó szakaszába lép.

A háború minden napja áldozatokat hoz katonaságunknak és a polgári lakosság nagy szenvedését. Főleg az Oroszország által ideiglenesen megszállt területeken. Az egész világ látta, mi történt Buchában. Ugyanazek zajlanak most mindenütt, ahol orosz csapatok állomásoznak. Embereinket elrabolják, kínozzák, megölik.

A háború tönkreteszi az ukrán gazdaságot. A helyreállításhoz szükséges erőforrások igénye napról napra nő. Az elhúzódó háború veszélyezteti a globális élelmiszerválságot, valamint egy újabb migrációs válságot.

Ezt szem előtt tartva szeretnénk legyőzni az ellenséget, és a lehető leghamarabb felszabadítani területeinket. Ne hagyják, hogy Oroszország meghosszabbítsa a konfliktust.

Ezért vagyunk nagyon érdekeltek abban, hogy nemzetközi segélyeket kapjunk, fegyvereket minél gyorsabban és megfelelő mennyiségben vásároljunk. Szükségünk van tankokra, páncélozott járművekre, nagy hatótávolságú fegyverekre (MLRS rakétavetőkre, nehéztüzérségre repülőgépekre, rakétákra). Szeretnénk megmenteni embereink életét."

Részletek: Reznikov hozzátette, hogy az ukrán hírszerzés szerint Oroszország jelenleg 167 000 fős katonából álló általános csoportot használ Ukrajna ellen (tartalékokkal együtt).

Május 17-én 91 zászlóalj harcászati csoportot telepítettek közvetlenül a harctérre. További 55 BTG orosz bevetheti a tartalékból, illetve 1-2 hónap regenáció után áthelyezheti azokat a csoportokat, amelyek a háború első szakaszában veszteségeket szenvedtek.

Reznikov ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz csapatok létszáma meghaladja az Ukrán Fegyveres Erőkét a nehézfegyverek, különösen a több rakétavető és tüzérség tekintetében. Ha azonban a koordinációt javítják a partnerországok, köztük az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, az EU, Japán, Ausztrália, Törökország stb., akkor megvan az esély az ukrán csapatok gyors offenzívájára és a területek felszabadítására.

A miniszter azt javasolta, hogy a partnerek osszák fel a fegyverellátást rövid-, közép- és hosszú távúra, hogy az ukrán hatóságok megfelelően meg tudják tervezni haderőiket és állományuk kiképzését.

A találkozó valamennyi résztvevője egyetértett abban, hogy a háború egyetlen elfogadható befejezése Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának helyreállítása az 1991-es nemzetközileg elismert határokon belül.
 

Laci1970

Well-Known Member
2016. július 23.
1 620
2 560
113
‼️Oroszország nem engedi meg a harmadik világháború kitörését, de az ország elleni támadás esetén szupererős választ fog adni – Dmitrij Medvegyev
@RVvoenkor
Hagyjuk már ezt. Hogyan, mivel? Épp most zajlik az oroszok történelmének legnagyobb blamája. Kiirták magukat a nagypolitikaból, nincsenek kapcsolataik ( Igen dehat a kínaiak meg stb. orszagok). Elbaszták!
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
14 510
30 044
113
Nem az M777 az egyik hanem a legjobb vontatott löveg a világon.
A maxim meg a legjobb kerekes géppuska a világon.

Nem tudom ki hogy van vele, nekem a vontatott löveg mikor van PZH2000, meg CEASAR is a világon ha kell lánctalppal, ha kell keréken, azért fura ez az M777 hype. Eleve az hogy vontatott, egy nem kis hátrány. Persze könnyű, meg légi szállítható, értem én, de attól még egy vontatott löveg, nem tudok érte lelkesedni úgy igazán.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
5 123
14 659
113
Kelet-Ukrajna. 05.17.

17may2022_Eastern_Ukraine_map-1.jpg


 

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
24 241
58 233
113
Sajtóhírben nem tudom mikor fogsz.
De a lengyel szállítmányra már pakolásszák fel a kontakt 1 et mert csupaszon nekik sem tetszett.
A lengyel T-72-re igen nem sokkal korábban linkeltem is, érdekesek ezek a lengyelek, odadjak az ukriknak, a lengyelek által modernizált T-72M1R-t amelyeken ott van a kontakt 1, de az ukránok mégis csupaszon kapják, így cseh kontakt 1-t kapnak az ex lengyel
T-72-k.
 

fonak9

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
8 615
19 470
113
 

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
24 241
58 233
113
A maxim meg a legjobb kerekes géppuska a világon.

Nem tudom ki hogy van vele, nekem a vontatott löveg mikor van PZH2000, meg CEASAR is a világon ha kell lánctalppal, ha kell keréken, azért fura ez az M777 hype. Eleve az hogy vontatott, egy nem kis hátrány. Persze könnyű, meg légi szállítható, értem én, de attól még egy vontatott löveg, nem tudok érte lelkesedni úgy igazán.
Az Ukránoknak azonnal kellett nagy mennyiségű nehézfegyver/tüzérség, és kéznél nagy mennyiségben csak a világ egyik legjobb vontatott lövege volt....
 
 • Tetszik
Reactions: gigabiga

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
3 344
14 653
113
Újabb orosz blama?

Lelőtték Ukrajna felett, orosz Szu-34 vadászrepülőgépet "megdöbbentő" egy műszerfalra ragasztott GPS t találtak.


"Wallace május 9-én a londoni National Army Museumban beszédében megemlékezett a második világháborúban elhunytakról, és „értelmetlennek és önpusztítónak” nevezte Oroszország Ukrajna elleni invázióját.

Rámutatott, hogy az orosz hadsereg alul van felszerelve a folyamatban lévő háborúhoz.

"GPS-vevőket találtak a lezuhant orosz SU-34-esek műszerfalára rögzítve, így a pilóták tudták, hol vannak rendszereik rossz minősége miatt" - mondta Wallace.

Múltbeli problémák a Szu-34-es navigációjával

A Szu-34-et először Szovjet-Oroszország gyártotta az 1990-es évek elején, de még mindig Oroszország egyik vezető vadászrepülőgépe. Korábban is érkeztek hírek arról , hogy kezdetleges GPS-vevőket használtak a Szu-34-es repülőgépeken a szíriai háború alatt.

Viktor Alksnis orosz nacionalista politikus és a szovjet légierő veteránja tavaly hívta fel a figyelmet a Szu-34 pilótafülkéjén készült képekre a szíriai harci műveletek során, és a Facebookon azt írta, hogy a katonai pilóták kereskedelmi GPS-vevőket használtak harci műveleteik során.

„Valami ezen a fényképen idegessé tett. Közelebbről szemügyre vettem, és a fénykép felső részén egy olyan eszközt láttam, amely nem tulajdonítható repülőgép-felszerelésnek. Sőt, piros bilinccsel van a műszerfalhoz rögzítve. Tehát végül is ez egy közönséges turisztikai műholdas navigátor, amelyet bármely elektronikai boltban árulnak” – mondta Alksnis.

A képek állítólag 2016-ban készültek, néhány másodperccel a KAB-500KR csapás előtt az Eufrátesz folyón átívelő hídon a szíriai Rakkában.

„Ez egy népszerű Garmin eTrex Venture HC utazási navigátor, amelynek értéke körülbelül 10 000 rubel” – tette hozzá Alksnis.

A szakértők később megerősítették, hogy a fotókon a Garmin cég által fejlesztett, USA-ban gyártott GPS-vevő látható.


Ez a navigációs rendszer egy civil navigációs gép, amelyet a repülés szerelmesei használnak. A helymeghatározó navigáció mellett időjárás- és domborzati figyelmeztető szolgáltatást is nyújt; mivel van európai adatbázis, alkalmas Európában és a környező régiókban történő használatra.

A Garmin azt állítja, hogy nagy érzékenységű, WAAS-kompatibilis GPS-vevőjével az eTrex Legend gyorsan és pontosan meghatározza a pozíciót, és megőrzi GPS-pozícióját még erős burkolatokban és mély kanyonokban is.

Bár a Szu-34 beépített navigációs rendszerrel rendelkezik, a jelentések szerint GPS-ből és GLONASS kettős jelű műholdas navigációs vevőből áll, így még ha az orosz GLONASS nem is erős, akkor sem kell aggódni.

Az orosz GLONAAS pontatlansága

Dokumentált aggályok merültek fel az orosz GLONASS rendszer pontosságával kapcsolatban az Egyesült Államok GPS-navigációs rendszeréhez képest.

A jelentések arra utalnak, hogy a GLONASS műholdkonstelláció évek óta alulfinanszírozott , és nem tudta biztosítani a kellő pontosságot, ami miatt a szíriai műveletei során Oroszországnak differenciálkorrekciós állomásokat kellett építenie Szíriában, hogy 30-40%-kal növelje a GLONASS pontosságát.

Ukrajnából is érkeztek javaslatok, hogy Oroszországot el kell vágni az amerikai GPS-től, hogy megnehezítsék az orosz erők csapásmérő küldetését.

Ukrajna vezető védelmi magazinja, a Defense Express által megkérdezett szakértők azt sugallták , hogy az Egyesült Államok az ukrán féllel és az ukrán fegyveres erők intézkedéseivel összehangolva bizonyos területeken egy bizonyos időre letilthatja a GPS-rendszereket.

Ez feltehetően megnehezíti az orosz vadászpilóták számára a csapásmérő küldetések végrehajtását, mivel nem tudják majd pontosan navigálni a precíziós irányítású lőszereiket az ukrán katonai célpontok felé.

E szakértők szerint az orosz GLONASS rendszer nem tudja felvenni a versenyt a GPS-szel a helymeghatározási pontosság terén, és a GPS orosz vadászgépek általi használatának letiltása 700-1200 méterrel rontja az orosz rakéták helyzetmeghatározási pontosságát.E szakértők szerint az orosz GLONASS rendszer nem tudja felvenni a versenyt a GPS-szel a helymeghatározási pontosság terén, és a GPS orosz vadászgépek általi használatának letiltása 700-1200 méterrel rontja az orosz rakéták helyzetmeghatározási pontosságát.

Az orosz katonai felszerelés csapdái

Az orosz vadászpilóták által használt kezdetleges GPS-berendezések mellett Ben Wallace beszédében feltárta az 1980-as évek Ukrajna papírtérképeinek jelenlétét orosz katonai járművekben.

„Szinte egyik járművük sem tartalmaz helyzetfelismerést és digitális csatakezelést. Gyakran találnak olyan járműveket, amelyekben Ukrajna 1980-as évekbeli papírtérképei vannak” – mondta Wallace.

A folyamatban lévő ukrajnai konfliktus az orosz katonai felszerelések sok buktatóját mutatta meg, ami óriási zavarba ejti az orosz fegyveres erőket.

A múlt hónapban az ukrán csapatok felvonultattak egy orosz drónt, amelyet szigetelőszalaggal borítottak be, és általános műanyag palack tetejével szerelték fel az üzemanyagsapkához. Március végén az ukrán csapatok 1978-ból származó orosz hadsereg kötszereket találtak eldobva egy csatatéren. "

Nekem nem úgy tünt hogy olyan pontatlanok lennének az orosz rakéták ahogy a cikkben írja. Vagy?
Ez kb évente előjön, fáradj a szaktopicba, ott elmagyarázzák részletesen, miért használnak ilyen barkácsmegoldásokat.
Röviden: plauzibilizáció miatt.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
19 106
64 698
113
A lengyel T-72-re igen nem sokkal korábban linkeltem is, érdekesek ezek a lengyelek, odadjak az ukriknak, a lengyelek által modernizált T-72M1R-t amelyeken ott van a kontakt 1, de az ukránok mégis csupaszon kapják, így cseh kontakt 1-t kapnak az ex lengyel
T-72-k.
Csupaszon kapták az m1R eket. Ők tettek rá erát gondolom azóta elfogyott a készlet.
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 700
1 945
113
Miért szerinted a Leopard 1-ek nem azok?
Korábban volt ez téma.
A leo1a5 ha lekonzervált és patika állapotban van és ingyen ment volna értelmes mennyiség 100+ darab akkor mobil védekező harcban de korlátozottan ellentámadásokban is bevethető lett volna a orosz nehéz technika 80% a ellen megfelelt volna fegyverzet és mozgékonyság terén inkább a páncélzata miatt egyfajta "páncélvadász" szerepkörben /láncos és kerekes gyalogsági járművek utánpótlási eszközök önjáró tűzérség korlátozottan harkocsik ellen is/.
Viszont a m777 tényleg modern csak ez is 20 éves konstrukció amiből gyanítom nem a gyári új példányokat küldték talán a britek gyártják.
Valószínűleg a kohó szökevények mentek.:mad:
 
 • Vicces
Reactions: Kalormen and paul64

omae

Well-Known Member
2015. július 13.
1 675
2 256
113
Nem mert ezek nem ballisztikus hanem páncéltörő rakéták amelyek aktív radaros fejjel rendelkeznek. És 10-12km a hatótávolságuk földi telepítésű indító paltformon (így használják most az ukrik) repülőgépről indítva már 60 km a hatótávolsága.
Hogy céloznak ezzel?
Amikor előszőr láttam erről videót akkor azt hittem hogy valami légvédelmi cucc. 10-12 km nincs az az isten hogy nem hegyes területen ilyen lőtávokról rálátásod legyen, szóval felmerült bennem hogy lehet előretolt irányzó aki valahogy megjelöli a célt? Vagy hogy működik? Értem én hogy radaros, de felrepül a föld felé néz amikor célratart, azt hittem hogy az árnyékolja a radar jelet. Mi akadályozza meg hogy valami nagyobb radarképre repüljön rá ami kilövéskor még takarásban van, de aztán félúton felbukkan?
végülis utal bármi arra, hogy bucsa nem egy az ukránok által megrendezett színjáték, már azon kívül hogy az ukránok azt mondják hogy nem?
Jájj ember színészek rohadtak az utcán meg a műholdképeken, a kutakban meg a házakban. Azért egy szint alá nem kéne menni.
 

adam.bertok

Well-Known Member
2022. február 26.
315
812
93
Hagyjuk már ezt. Hogyan, mivel? Épp most zajlik az oroszok történelmének legnagyobb blamája. Kiirták magukat a nagypolitikaból, nincsenek kapcsolataik ( Igen dehat a kínaiak meg stb. orszagok). Elbaszták!
masreszrol meg ki franc akarja oket megtamadni, 6200 atombombajuk van, ezt ugy tudja mar mindenki.
ukrajnaba se megy egy orszag sem segiteni , az oroszok meg allandoan paraznak .
megegyszer nehezen elkepzelheto hogy el lehet jutni barkinek is moszkvaig tankokkal...
 
 • Tetszik
Reactions: omae