[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
12 689
17 308
113
Ilyenkor kéne valakit agyonlőni...
Ezek lent 2019-es képek:
b05s011-v-sostave-bmp-2m-berezhok-m-jpg-1411965384-thumb-png-8d0958107a642ae070c96f39865ca9da.png

Image-3-jpg-00e35690070345e0aa0f88ee227b9c41.jpg

Tehát nem kellett kifejleszteni, nem kellett tesztelni, nem kellett volna semmit csinálni, csak megrendelni és felszerelni, hisz nem hétfőről keddre kezdték az oroszok a háborút. Miért most szerelik fel? Ennyi ideig tartott az orosz iparnak legyártani, 3 retkes hónap (de ha eddig tartott előkotorni a raktárakból na az lenne csak az igazán döbbenetes).

+1

Ismerték a saját gyengeségeiket, ismerték az elmúlt évek háborúinaktapasztlatát, pénzük is lett volna, de sz*tak bele.

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 547
18 867
113
Hadműveleti bukta után, harcászati siker a ruszkiknál.

• Tetszik
Reactions: Spartan.asfv

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
12 689
17 308
113
A Kronstadt vállalat bejelentette a drónok gyártásának bővítését és további személyzet felvételét.
"2021. december 20-án megnyílt a Moszkva melletti Dubnában található nagy méretű pilóta nélküli légi járművek gyártásának központja. Egyetlen, 50 hektáros termelési övezet adott otthont magának a kronstadti vállalatnak, valamint a Dubna gépgyártó üzemnek (DMZ), amely a vállalat szerkezetének része. Magukat az UAV-kat a vállalat műhelyeiben szerelik össze, és a DMZ üzemben földvezérlő állomásokat szerelnek össze."
Gyünnek az Orionok

Ezt a támadás előtt fél évvel kellett volna.Vagy még inkább a hegyi-karabah-i háború után azonnal.

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 610
6 079
113
Ez a beszéd! Az összeomlás várható. A dezertálás, megadás egyre szaporodik.

Bitcoin? Euró? Dollár? Rubel? Yüan? Sékel?

Szerintem telefonál. :oops:
.
.
Azert azt az "elmenyt", amikor a masodik robbanastol az egesz tank felugrik vele a levegöbe, azt szerintem sokaig fogja meg meselni.... Nem hiszem, hogy telefonalna, mert ha a pszichesen tudna is, harom közvetlen közeleben törtent robbanastol garantalt a tartos hallaskarosodas.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 795
47 063
113

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 991
15 854
113
Úgy néz ki Tajvan korlátozza az exportot Oo és Fehéro felé, max 25 Mhz-es csipek mehetnek meg ilyen korlátozások, és csipgyártáshoz használható cuccokat is korlátozza:

Itt van róla egy magyar cikk.

Ez egyébként komoly korlát. Igazából pontosan nem tudom hogy gondolják ,mert ez gyakorlatilag ha késztermékre is vonatkozik, akkor ma már MINDEN termékre igaz. (lásd korábbi hozzászólásom, amiben egy broadcom set top boxba való cpu nyers számítási teljesítményben rommáveri az f35 cpu-it. Persze másik oldalról megközelítve gyakorlatilag egy "szankciókba" beleférő mcu is fényévekre lehet egy space shuttle (Intel 8086) szinttől)
Hadiipart az új cocom lista tuti nem fogja meg, annyit biztosan mindig át lehet csempészni és biztos volt eszük legalább 30 évnyi fegyverhez anyagot szerezni.

Kommentszekcióban mondjuk ideológiai harcot vívnak. De egy érdekes hozzászólás van, hogy bár nyilván komoly teljesítménykorláttal, de fpga-val amúgy kijátszható. (az fpga programozható logikai kapukból épül fel és mondjuk egy modern fpga-ban akár egy processzort is készíthetsz)

Az biztos, hogy ha nincs rá valami alternatív gyógyír, indián, kínán keresztül, akkor ez a lakosságot komolyan érinti.
Kíváncsi leszek a fejleményekre, hogyan játszák ki vagy ha nem, akár lehet most jön el az ideje egy esetleges kínai lépésnek (kategórikusan kijelenteni hova állnaktól akár taiwan irányítása feletti átvétel).

Az iszkanderektől, sarmatoktól nem ez fogja megmenteni a világot. Ebben mindenki biztos lehet.
Ez mindenesetre szerintem az egyik legkomolyabb szankció.

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 766
28 761
113
Tehát elvesztettek 471 darab BMP-t, mire elkezdtek felszerelni pótpáncélt és grillrácsot. Gratulálok. Mindenesetre ugyanaz a probléma az orosz hadsereggel, ami a magyarral is. Ez a kép idén készült nálunk:

5799351000323X36D.jpg

A magyar hadsereg vezetői vajon miért nem hajlandók gondoskodni arról, hogy a BTR-koporsókban legalább egy kis esélye legyen a magyar katonáknak valahogy így:
1563514089_-82at.png

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 796
11 963
113
Tehát elvesztettek 471 darab BMP-t, mire elkezdtek felszerelni pótpáncélt és grillrácsot. Gratulálok. Mindenesetre ugyanaz a probléma az orosz hadsereggel, ami a magyarral is. Ez a kép idén készült nálunk:

5799351000323X36D.jpg

A magyar hadsereg vezetői vajon miért nem hajlandók gondoskodni arról, hogy a BTR-koporsókban legalább egy kis esélye legyen a magyar katonáknak valahogy így:
1563514089_-82at.png
Nem lehetetlen, hogy a rács a BTR-en csak placebo, annyira semmi anyag nincs mögötte, hogy a rácson elműködő RPG sugara is simán bemegy.
Pótpáncélhoz (mint a képen) pedig gyenge. Mindenből új kellene rá...

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 154
36 288
113

5799351000323X36D.jpg

1563514089_-82at.png
a szög a zsákból nekem hogy most tábori körülmények között is fel lehet szerelni kiegészítő elemeket a szabad ég alatt pár melóssal.
de békébe csilliárdokat kell fizetni meg szipi szuper csarnok kell hozzá csiliárdos eszközökkel és akkor is hónapokba tellik...

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 592
19 650
113
Kalibr jól védett nagy távolságra lévő pontcélok ellen való!Viszont ha légvédelem el van nyomva egy strike eagle,Su 30 Tpg-vel 10-15 célpontot is meg tud semmisíteni egy bevetésen!Ha meg a romboló erő fontos a strike eagle akár 2 tonnás gbu 28-at is célba juttathatja ha a romboló erő fontos!
Szerintem bízd rá ezt a döntést az orosz vezérkarral ;)

Pityuuu0113

New Member
2021. június 13.
7
8
3

5799351000323X36D.jpg

1563514089_-82at.png

Lehet hogy én vagyok tudatlan, de ezeknek a rácsoknak van bármi gyakorlati hasznuk? Gondolom hogy a bent ülők védelméhez sokat nem ad hozzá.

Foxbat

Well-Known Member
2021. február 28.
338
2 199
93
Ugye ez is egy feltételezés. Vagy legalábbis én nem láttam számokat, hogy milyen arányban használnak a bevetéseken irányított bombákat.

Viszont, ha józan paraszti ésszel végiggondoljuk, a raktárak rogyásig lehetnek "buta"bombákkal.
Szerintem nem ördögtől való "kisöpörni" a raktárkészleteket, már amennyire egy bombázás angyalias lehet.
Sok esetben földi rálátás hiányában (gondolom drónos megfigyelés lehetősége se korlátlan) konkrét célokat sem lehet megjelölni. Célterületet meg simán lehet butabombázni és gradozni is, illetve rutinos pilóta a helyszínen, a "harc hevében" azonnal megtudja határozni a célterületet.
Szóval ha rajtam múlna, én is kiküldeném a srácokat butabombával, ub blokkal szórni az ellent. És videók arányában biztosan az lenne látható, hogy ezek mást sem csinálnak, mint butabombákat Igazából azt csodálom, hogy komoly szőnyegbombázásokat még csak az azovstahlnál láttam.. Pedig szerintem a gradok, ub blokkok, butabombák számával földdel egyenlővé lehetne tenni akár városokat is. (nyilván gazdasági - értsed: a később elfoglalt terület gazdasága - és humanitárius okokból ez nem járható mód.

USA haderő persze, hogy csak irányított bombákat szórt. Eleve más hadszíntér. Jól beazonosítható pozíciókkal. Meg visszatérve az előző hozzászólásomra: ott pl egy Javelin is sokkal jobb volt, mint egy stugna lenne. Hiszen városi harcban fontosabb a mobilitás. Nyílt terepen meg nem igen volt egyoldalú harc.
Ez meg nem agyaggalamb lövészet, rendes háború, mérsékelt égövi harcszintéren. Sokszor csak célterületekkel. Hiába a 10-20x árú preciziós fegyverek, ha nincs létjogosultsága.

Szóval én emiatt nem ekézném az oroszokat.
Nem akarom ismételni önmagamat. De szerintem a sokak szemében csúcsként tartott amcsi sereg egy ilyen harcban már lehet letérdelt volna. És biztos vagyok benne, hogy a hi-tech fegyverek, fegyverrendszerek minimum 50%-nak mitosza is ledőlne.

Ezt rosszul látod szerintem.
Az iszonyat mennyiségű manpads ellen, ami ott felgyülemlett, az egyetlen megbízható védekezés, ha képes a támadó rg. a hatótávolságukon kívülről dolgozni.
Ennek a kísérletét láthatjuk, amikor az UB blokkal távolról felfelé lőve próbálnak a kívül maradni. Ezt nem szórakozásból csinálják, hanem kényszerből.

Én nem ekézem a ruszkikat, de az egyértelmű hiányosságokat be kell ismerni. (és javítani)

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 610
6 079
113

5799351000323X36D.jpg

1563514089_-82at.png
.
.
Talan azert, mert kell a penz a felesleges, csak a NER zsebenek jo L-39 jellegu "bizniszekre"?

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
2 121
5 838
113
Szerintem bízd rá ezt a döntést az orosz vezérkarral ;)
Ők tudják!
Ugye ez is egy feltételezés. Vagy legalábbis én nem láttam számokat, hogy milyen arányban használnak a bevetéseken irányított bombákat.

Viszont, ha józan paraszti ésszel végiggondoljuk, a raktárak rogyásig lehetnek "buta"bombákkal.
Szerintem nem ördögtől való "kisöpörni" a raktárkészleteket, már amennyire egy bombázás angyalias lehet.
Sok esetben földi rálátás hiányában (gondolom drónos megfigyelés lehetősége se korlátlan) konkrét célokat sem lehet megjelölni. Célterületet meg simán lehet butabombázni és gradozni is, illetve rutinos pilóta a helyszínen, a "harc hevében" azonnal megtudja határozni a célterületet.
Szóval ha rajtam múlna, én is kiküldeném a srácokat butabombával, ub blokkal szórni az ellent. És videók arányában biztosan az lenne látható, hogy ezek mást sem csinálnak, mint butabombákat Igazából azt csodálom, hogy komoly szőnyegbombázásokat még csak az azovstahlnál láttam.. Pedig szerintem a gradok, ub blokkok, butabombák számával földdel egyenlővé lehetne tenni akár városokat is. (nyilván gazdasági - értsed: a később elfoglalt terület gazdasága - és humanitárius okokból ez nem járható mód.

USA haderő persze, hogy csak irányított bombákat szórt. Eleve más hadszíntér. Jól beazonosítható pozíciókkal. Meg visszatérve az előző hozzászólásomra: ott pl egy Javelin is sokkal jobb volt, mint egy stugna lenne. Hiszen városi harcban fontosabb a mobilitás. Nyílt terepen meg nem igen volt egyoldalú harc.
Ez meg nem agyaggalamb lövészet, rendes háború, mérsékelt égövi harcszintéren. Sokszor csak célterületekkel. Hiába a 10-20x árú preciziós fegyverek, ha nincs létjogosultsága.

Szóval én emiatt nem ekézném az oroszokat.
Nem akarom ismételni önmagamat. De szerintem a sokak szemében csúcsként tartott amcsi sereg egy ilyen harcban már lehet letérdelt volna. És biztos vagyok benne, hogy a hi-tech fegyverek, fegyverrendszerek minimum 50%-nak mitosza is ledőlne.
Érdemes elolvasni!Sivatagi viharban az akkor szolgálatok végén lévő F111-esek alkalmaztak nagy mennyiségben precíziós bombákat!Több harckocsit semmisítettek meg mint összesítve az akkor még nagyrészt buta bombákat használó F16C,A10A,AV8B gépek!

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
26 567
89 735
113
Kicsit régi, de mutatja azt a fekáliát amit Ukrajnában kevertek a nácik:

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
7 593
50 201
113
Az ukrán fegyveres erők hősies csatája"

Kijevről rendezett videók az ukrán fegyveres erők nyugati fegyvereinek állítólagos "nagy hatékonyságáról". A felvétel a brit kurátorok ragaszkodására és támogatásával készült. A forgatáson elkészítették az ukrán nácik „csata rekonstrukcióját” a túlerőben lévő „orosz hadsereggel”.

A kisfilmben az „ellenfelek” szerepét a piros karszalagot viselő helyi védők játszották.

Az elfogott orosz felszerelés hiánya miatt az „álellenség” az ukrán páncélozott szállítójárműveken és páncélozott járműveken jelenik meg a keretben.
És a lebukás képe:
A kijevi rezsimről készült videón az első "orosz katonaság" (valójában egy helyi teroboronec) mellkasán, amint kiszáll az autóból, a 3. SS "Holtfej" foltja látható. Páncélos hadosztály.

Az ukrán nácik még a rendezett videókban sem tartózkodhatnak a fasiszta ideológia elemeitől. Csak "zseniális" nebulók

Hunter77

Well-Known Member
2022. február 28.
172
1 622
93
Az attól függ mit tartunk elhúzódó háborúnak. Donbaszban is az volt egészen februárig. Ez alacsony intenzitású konfliktust nagyon nagyon sokáig kibírnak az oroszok.
Az oroszok vesztenek az anyagháborúban???? Tényleg? Eztár páran gondolták így....a Tigris is high tech volt a maga idejében, a soron gyártott tízezernyi T-34 mégis megette...Ejj-ejj atlantista fórumtársaink még mindig túl nyugati aggyal akarják megérteni a keletet.....