Sziasztok!
Nos elolvastam a vagy 10 oldalnyi kommentet és tucatnyi hozzászóláson kívül értelmeset nem igazán lehetett találni. Mért?
Egyrészt azért mert nem tudnak egyes szöveget értelmezni, másrészt pedig politikai beállítottságának nem felelt meg amit leírtam.
A konkrét kérdésekre:
Igen lehetett ezredes úrtól kérdezni, de a kérdéseknek moderáltaknak kellett lenni. Miért? Azért meg megtisztelt minket, hogy Ő kiállt és elmondta országa (és részben saját) álláspontját véleményét, és nem azért volt ott, hogy arról polemizáljunk, hogy donbasz vagy krím mennyire orosz, vagy ukrán, vagy éppen készültek-e támadásra az ukránok a tavasszal a donbasz ellen és csak megelőző csapás volt az orosz invázió és hasonló. Ő katona. Azt az álláspontot kell mondani, amit országának képviseletében lehet, és saját véleményét csak némely kérdésben fejthette ki. Egyébként nem 70+ éves hanem cca 50-60 között van.
Ami a napi egy ZHCs nyi technika megsemmisitését illetti, az igen éppen annyi amint egyik hozzászólásban olvastam 8-20 MBT és páncélozott szállítójárművek. (a youtube-n van egy 3/4 órás előadás az orosz zhcs-k felállításáról, technikájáról és kb. ennyi szerepel bennünk, több szakmai cikkben is olvastam, hogy a dandár HCs-k erősebbek hiszen több ZHCS-ből állnak és nem kell állandóan kivonni őket veszteségek miatt, nem egyértelmű siker a ZHCS-k alkalmazása.
Ami az oroszellenességémet illeti.
Ha az oros védelmi attasé tartana előadást, oda is elmennék valószínüleg, hiszen érdekes lehet azt is meghallgatni, más kérdés, hogy kb. ennek az ellenkezőjét hallanánk hasonló propaganda szöveggel, és néhány érdekességgel. Egyébként volt olyan MAKSz kiállítás, ahova az Orosz Állam meghívására mentek, ergo a vizumot nem kellett fizetni, mert Oroszország vendégeként vettem részt a rendezvényen. Tehát oroszellenességgel nem lehet vádolni, sőt én ki merem jelenteni itt is, hogy a Krím történelmileg és orosz lakosságának arányát tekintve is orosz terület, Ott van csak két évszázada Nahimov tengernagy parancsoksága alatt Szevasztopol védelme, ott az angol lovasság balaklavai halálrohama, a van a Patyomkin csatahajó és Odessza, a második világháborúban a hősi védelme szintén pld. Szevasztoplnak és erődjeinek stb. A Krími népszavazáson pedig ott kellett volna lenni a meghívott ENSz és EU képviselőknek, akkor bár kissé más arányban, de éppúgy egyérteműen Oroszország mellett lett volna az eredmény. Amit Koszovóban a népek önrendelkezésének hívtak, az a Krímben leszarták a nyugati hatalmak.
Ugyanakkor a februárban indított háború egyértelműen agresszió egy független ország ellen, és ahogy csak lehet el is baszta az orosz vezetés ahogy kellett. Kijev elleni északi támadást, pedig nem lehet sem a donbasz, se a krím védelmével magyarázni, az ottani pusztítást és a polgári lakosság ellen kegyetlenkedést sem.
A nyugati válasz esetében tulzottnak tartom a sportolók, egyházi személyek, és például politikusok általános utazásának blokkolását, az orosz kultúra egyértelmű elleni támadásnak tartom a művészeik elleni, és maguk a művek elleni embargót.
Hozzátéve, hogy másrészt akik fentiek közül egyértelműen az agresszió támogatják a médiában azt Én sem engedném versenyezni stb. Persze, hogy a külügyminiszter vagy a pátriárka utazásait blokkolom az eszement faszság.
Ami a háború menetét illetni, én a Ukrán attasét idéztem némi személyes kommenttel. Az orosz légierő és rakétacsapatok szönyegbombázás és taktikai nuki nélkül nem tudják megállítani a fegyverszállítmányokat az ukránoknak, még ukrajna területén sem. Talán a folyokon való átvitelt tudják erőteljesen csökkenteni.
Oroszország a délkeleti területen győzelemre áll és természetesen ott győzni fog. A kérdés,hogy meddig akar elmenni, mert nagyon sok a modern technika és a katonai veszteség, gyalázatos a sebesült és halott katonk aránya, rosszabb mint az 1. vh-ban. Nem voltak erre felkészülve.
Ugyanakkor ha stratégiai védelembe állnak, akkor azt az ukránok a büdös életbe nem törik át, annyi nehézfegyver lőszer és üzemanyag javadalmazásuk nem lesz, légitámogatásuk nincs és nem lesz (kivéve Drónok). Flottájuk szintén nem lesz,mert most sincs. A kérdés, ha elindul az ellenoffenziva, akkor az ukrán vezetés mekkora emberveszteség után fog kompromisszumra jutani, hogy bizony a donbasz, krím elveszett és a krím vizellátását bizotsító területet is megtartja oroszország. Ugyanakkor az oroszok nem fogják az egész Donyecket, és Harkov városát sem elfoglalni. Egyébként ez a terület mint ukrajna nehézipari központja amúgy is évtizedre elveszett, de lehet hogy tovább, mert én biztos nem fektetnék be nyugati tökésként egy köpésre oroszországtól.
Nos gyorsan ennyi, ha még van valami kérdés, akkor majd olvasgatom a forumot és válaszolok. Ja Ezredes úr a katonai attasé, de akármelyik ország katona attasséja és rendfokozat és úr megszólítást követel magának. Igy illik.