[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 410
11 992
113
Pénzt nyomják az Ukriknak a nyugat-európai nagyhatalmak és az EU is, Amerika pedig még tud nekik hadianyagot küldeni , de még akadnak azért Európában is olyan harceszközök amelyeket az ukriknak el tudnak küldeni és nagy hasznát veszik lásd pl az olasz PZH2000-es szállítmány.
Jójó, de ez meddig fog menni? Ez a kérdés. Mindenki odaadja mindenét, és utána? Visszaveszik a feketepiacon?
A pénzzel amúgy sem tudnak bánni az ukrik, most is tök átláthatatlan mit-hova rakosgatnak.
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
591
5 215
93
Meg van annak az esélye,hogy az Ukránok külföldi támogatottsága lecsökken, (bármilyen furának is tűnhet ebbe az időjárás is komolyan szerepet játszhat) és az is tény,hogy külföldi támogatás nélkül az Ukránok nem tudnák folytatni a háborút.
Azonban én úgy látom a külföldi nagyhatalmak élükön az USA-l nem fognak/akarnak meghátrálni ,túl régóta tart ez a háború, és túl sokat invesztáltak (minden értelemben) ebbe a háborúba, ráadásul az USA-t az Oroszok semmilyen téren nem tudják sarokba szorítani/megzsarolni , márpedig az Ukránok támogatásának az oroszlánrészét ők adják.
Ok, de a támogatás nem csak a haditechnika/lőszer/pénz.
Gáz, üzemanyag tipikusan az EU-ból érkezik. Ha nincs ukrán finomítókapacitás, akkor a Barátságból is hiába lopnak. Gázolaj nélkül minden logisztika megdöglik, de a hátországban is kiürülnek a boltok. Gondolom a HIMARS se napelemmel megy. Ha az EU-ban télen hiány lesz valamiből, és még a kevésből is el akar a politikus valamennyit küldeni Ukrajnába, hát lehet karóba húzza a nép.
A gázturbinás erőművek egy része megy olajjal is, szóval arra is lesz kereslet. De ha gáz nélkül megfagy hátország, akkor a lakosságnak is küld majd MRE-t az USA? Mert a pékséget sem lehet kurblival üzemelni. Van itt még kérdés bőven.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
13 130
19 978
113
Jójó, de ez meddig fog menni? Ez a kérdés. Mindenki odaadja mindenét, és utána? Visszaveszik a feketepiacon?
A pénzzel amúgy sem tudnak bánni az ukrik, most is tök átláthatatlan mit-hova rakosgatnak.
mit csináltak a II.vh elején?Felpörgették a hadiipart.Mit csináltak a hh elején?Felpörgették a hadiipart......
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
652
2 266
93
A ruszkinál kevesebben költötték többet a háborúra történő felkészülésre.
Putyin hatalomra jutása óta, okosan a hadiipar megújításával, új gyártástechnológia meghonosításával kezdte. Ezt követően jöhettek az új generációs eszközök, addig alapkutatás, korszerűsítés ment. És csak ezt követően szervezte át a haderőt, költött rá többet, emelte a fizetéseket (2013-ban duplázott). A költségek nagy része nem HM költségvetés, hanem máshol van elrejtve (energetikai fejlesztések, stb.)
A folyamat 14-tol, a szankciók miatt lassult.
Nem is lett kész, mégis támadott valamiért.
Nincs rends út erben Armata, Kurganyec, Bumeráng, Szu-57,.
Az igaz, van Cirkón, Kindzsal, Kalibr, Iszkander, Sz-400, Pancir.
Szóval minden rubelt háborúra költött.
Készült a háborúra.
Az orosz katonai kiadások 2016-tól csökkentek (dollárban kifejezve), amihez főleg az járult hozzá, hogy 2014 nyarától egy folyamatos lejtmenetben volt az olaj ára (ami párosulva a szankciókkal nem tett jót az orosz gazdaságnak).
Bár annyira nem releváns, de az ukrán katonai kiadások folyamatosan nőttek 2014-től:
Azért nem annyira fontos, mert 2014-től már folyamatosan kaptak katonai segélyeket, elsősorban az USA-tól.

Az oroszoknak van egy "szociális" alapjuk (részben szerintem átfedésben van a tartalékaikkal - de ha tévedek javítsanak ki), elnézést, de a pontos megnevezése nem jut eszembe, ehhez még a covid alatt se nyúltak hozzá. Ennek a tartaléknak közel a felét tudták zárolni a mostani szankciókkal nyugaton, de még így is több mint 300 milliárd dollárjuk maradt (valutában, aranyban). Az bizonyosan kijelenthető, hogy ezt tudatosan halmozták fel.
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 176
10 837
113
Egy ideje nem nagyon volt időm a fórumra, de azért pár dolog mégiscsak foglalkoztat. Késhegyre menő vitákat folytatunk itt, de elgondolkodtat, hogy mi is az, amit tényleg tudunk erről a háborúról. A veszteségi adatokat most kihagynám, az mindkét oldalról láthatóan megtévesztő, de azt azért valószínűnek tartom, hogy az ukrán veszteség ma már többszöröse az orosznak (a háború elején nem így volt).
Szóval mi is az az információ, ami biztosan eljut hozzánk?
Az orosz oldalról naponta közölt hivatalos hadijelentés, amit itt általában olvashatunk is, és ami nagy vonalakban egybevág a térképeken látható adatokkal. Ugyanez ukrán oldalról is megvan (szintén olvasható itt is) és sok tekintetben az is hasonló mint az orosz, csak máshogy van megfogalmazva. (Az egyik offenzíváról, a másik sikertelen támadásról beszél, de ugyanaz az összecsapás mindkettő)
Az első indikátor a rendelkezésünkre álló képanyag (fotó/videó). Amit eddig láttunk, hogy az első hónapokban rengeteg ilyen jelent meg az orosz veszteségekről, naponta több (vagy többször fotózott) kilőtt páncélos, halott orosz katonák, lezuhant repülők, helikopterek stb... Tudjuk (hiszen sok esetben bebizonyosodott), hogy ezek egy része a Zselé féle információs iroda terméke volt, de ha a nyilvánvaló hamisításokat levonjuk és a többszörös fotózások miatt elosztjuk a maradékot hárommal, akkor is elég sok maradt a tényleges veszteséglistán.
Ezek a képek/videók aztán mostanára elmaradtak, alig egy-két ilyen van (lásd a legutóbbi repteres mutatvány), olyankor aztán még a csapból is az folyik, de racionálisan szemlélve egyértelműen látható, hogy nagyságrendekkel kisebb a jelenlegi dokumentált orosz veszteség, mint a háború elején. Még a propagandairoda sem mer annyi filmet gyártani, mert a valós helyzet rohadtul nem azt tükrözné...
A kocka fordult, jelenleg a hozzáférhető képi anyag jó része ukrán veszteségeket mutat, azt orosz tűzérség eredményeit az ukrán állásokon, a halott/fogságba esett/dezertáló/parancsmegtagadó ukrán katonákat, az ukrán technika veszteségeit. Ha ebbe beleveszem, hogy azért az oroszokat sem kell félteni, ha propagandáról van szó, akkor is többszöröse ez a háború elején bemutatott ukrán veszteségeknek.
Ez tehát a hozzáférhető képek/videók köre.
A második indikátor a térképek, amik - oldaltól függően - ma is nagy szórással mutatják a valós hadi helyzetet, de fektessük egymásra a legszélsőségesebbeket és húzzunk egy vonalat valahol a két véglet között, és ez még mindig azt mutatja, hogy lassan, de biztosan darálják be az ukrik színe-javát a Donbasszban.
Ez még mindig az egyik legfontosabb információforrás, hiszen a frontvonalak mozgása nagyjából tényszerű, és nem kell értelmezni a köréje kerekített meséket. (pl. az "ukrán ellentámadás Herszonnál" ami egyetlen térképen sem látható.)
A harmadik ilyen indikátor az ukrán mozgósításról érkező hírek. (vegyük csak elsősorban az ukrán híreket, bár erősen kétséges dolgok is megfogalmazódnak).
Ha minden igaz már a hatodik ilyennél tartanak, már a hatvan év feletti "önkénteseket" is vinnék, és továbbra is erősen kényszersorozásnak tűnik amit művelnek, aminek pl. Zaporizsjában meg is van a negatív eredménye. Szóval a humán utánpótlás erősen kifogyóban van, míg az oroszok - számomra is érthetetlen módon szinte már dacból - nem mozgósítanak, csak rotálják a rendelkezésre álló erőiket.
A negyedik indikátor a nyugati reakciók. Az angolszászok természetesen továbbra is teljes mellszélességgel kiállnak Zselé mellett, és tolják a pénzt és a haditechnikát, de látható, hogy egyre inkább emelik a tétet, hiszen a kézi páncéltörőktől lassan eljutunk az F16-ról indítható radarellenes rakétákig, tekintettel arra, hogy az eddig kipróbált nyugati technika még mindig nem tudta térdre kényszeríteni a fejletlenebb, de gyakorlatilag szinte korlátlan szovjet technikát.
Sokkal érdekesebb az Eu viselkedése, ahogy közeleg a tél, úgy próbálnak a saját maguk által hozott szankciók között manőverezni. A menekültekhez való hozzáállás is változik, a pénzügyi segítség sem akadálymentes már, egyre inkább az az érzésem, hogy ők már nagyon lezárnák ezt az egész kalandot.
Mellette a világpolitikában hirtelen felértékelődött a BRICS tagság...
Ezek azok amiket többé-kevésbé objektíven tudunk szemlélni, minden más csak szubjektív következtetés. Lehet itt elemezni az "oroszok el nem ért céljait" az ukránok "ellentámadásait" a láthatatlan tartalékban levő erőket de ezek mind csak vélemények, amik sokszor tényként kezelnek fikciókat.
Természetesen szívesen olvasok ilyen "véleményeket" is, ha azok megfelelő szakmaisággal vannak alátámasztva, és nem csak frázisok puffogtatásából állnak.
(Ja, van egy ötödik indikátor is, ami ugyan szubjektív, de számomra az is sokat elmond: az itteni ukranofil csapat hanghordozása. Minél xarabbul megy az ukriknak, annál jobban elveszítik az úriember mivoltukat és még az angol felsőház is a matrózkocsmák szintjére süllyed... :D )
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
2 790
14 874
113
Tacheles#91 Robert Steinnel és Thomas Röperrel - tádááááám - Donyeckből, vendégszerepel - tádááááám - Alina Lipp

3:15től hajmosás!
Témák: gáz és gabona, Kalinyingrád, fegyverkereskedelem, nyelvtörvény, "háború" szó használata Oroszországban, török-orosz-iráni találkozó, Joe és Hunter Biden, a pofakönyv a cica gyermeke?

Ja, és már nézhető - hallgatható a#92 is.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
45 660
66 386
113
Peski teljesen felszabadult. És ezeken a néhány napja készült felvételeken a szövetséges erők elfoglalják az ukrán fegyveres erők fellegvárát a falu határában.

Heves küzdelem folyt. Az ukrán fegyveresek a végsőkig igyekeztek megtartani pozícióikat, de a DPR 11. tüzérezrede és a Somali zászlóalj az élen törte át a védelmet.

A videón: az istálló épülete a DPR tüzérségének pontos találatai után abban a pillanatban, amikor ukrán fegyveresek tartózkodtak benne.


"Egy tarack átlagosan 100 lövedéket lő ki naponta"
A 152 mm-es önjáró löveg 2S19 "Msta-S" legénységének harci munkája Nikolaevsk irányban.

P.s. pont abban a pillanatban, amikor a DPR sajtószolgálata jobb videókat készít az RF fegyveres erőkről, mint maga Oroszország.
 

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
25 734
63 203
113
Olaszok küldenek nekik PZH-t? A jelenlegi belpolitikai helyzetben aligha...
Hogy küldenek vagy már küldtek nekik erről hivatalosan nem közöltek konkrétumokat, de beraktam ebbe a topikba egy ukrán bejelentést amelyben az ukrán kormány bejelentette , hogy megszületett a döntés illetve megállapodás a következő olasz fegyverszállítmányról, amelyben utaltak a PZH2000-re, azért csak utaltak, mivel az Olasz kormánnyal kötött megállapodás értelmében teljes titokban kell tartani az Ukrajnába irányuló Olasz fegyverszállítások részleteit/konkrétumait egészen addig amíg ezek nyilvánosságra hozzatalára az olasz kormány engedélyt nem ad, úgyhogy van esély olasz PZH2000-k Ukrajnába kerülésére.
 

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
715
5 984
93
Peski teljesen felszabadult. És ezeken a néhány napja készült felvételeken a szövetséges erők elfoglalják az ukrán fegyveres erők fellegvárát a falu határában.

Heves küzdelem folyt. Az ukrán fegyveresek a végsőkig igyekeztek megtartani pozícióikat, de a DPR 11. tüzérezrede és a Somali zászlóalj az élen törte át a védelmet.

A videón: az istálló épülete a DPR tüzérségének pontos találatai után abban a pillanatban, amikor ukrán fegyveresek tartózkodtak benne.


"Egy tarack átlagosan 100 lövedéket lő ki naponta"
A 152 mm-es önjáró löveg 2S19 "Msta-S" legénységének harci munkája Nikolaevsk irányban.

P.s. pont abban a pillanatban, amikor a DPR sajtószolgálata jobb videókat készít az RF fegyveres erőkről, mint maga Oroszország.
Az Msta-ban bundasapkában,ezek bírják aztán a meleget:)
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
2 976
22 742
113

A HIMARS fiaskó – Egy elszalasztott alkalom anatómiája​


A stratégiai meglepetésnek terjedelmes irodalma van és a téma praktice lerágott csontnak tekinthető.
A technológiai meglepetés elméletével viszont igen kevesen foglalkoznak és ennek messzemenő gyakorlati következményei vannak.

A HIMARS igen potens eszköznek bizonyult a megmerevedett front állásharcaiban, de az ukrán félnek nem sikerült ezt az előnyt számottevő harctéri eredménnyé konvertálnia. Robert C. Castel elemzése.
A cikkeim jelentős részéhez hasonlóan, a jelenlegi is egy bejegyzéssel kezdődött a közösségi medián. Hadelméleti témáról lévén szó, egészen pontosan a technológiai meglepetés metodikájáról, nem számítottam rá, hogy a reakció a fejtegetéseimre ennyire vehemens lesz. Egy kis időbe tellett, ameddig megértettem, hogy a felháborodás nem a szakmai pongyolaságomnak szólt, hanem ennél sokkal szörnyűbb dolog történt.

HIMARS – sértést követtem el.

...Hosszú az elemzés, ezért csak az indítást tettem be.
 

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
25 734
63 203
113
Jójó, de ez meddig fog menni? Ez a kérdés. Mindenki odaadja mindenét, és utána? Visszaveszik a feketepiacon?
A pénzzel amúgy sem tudnak bánni az ukrik, most is tök átláthatatlan mit-hova rakosgatnak.
Egy két országot kivéve csak annyit és olyan harceszközöket adtak az európai országok az ukriknak amelyek még az ő megítélésük szerint nem veszélyezteti a védelmüket, abban pedig hogy anyagi támogatást nyújtanak az ukriknak (csak úgy mint a fegyverszállítások van) mindig van kockázat, azon országok vezetése amelyek pénzügyi segítséget nyújtottak/nyújtanak az ukriknak úgy ítélték meg, hogy beválallják ezt a kockázatot.
Ok, de a támogatás nem csak a haditechnika/lőszer/pénz.
Gáz, üzemanyag tipikusan az EU-ból érkezik. Ha nincs ukrán finomítókapacitás, akkor a Barátságból is hiába lopnak. Gázolaj nélkül minden logisztika megdöglik, de a hátországban is kiürülnek a boltok. Gondolom a HIMARS se napelemmel megy. Ha az EU-ban télen hiány lesz valamiből, és még a kevésből is el akar a politikus valamennyit küldeni Ukrajnába, hát lehet karóba húzza a nép.
A gázturbinás erőművek egy része megy olajjal is, szóval arra is lesz kereslet. De ha gáz nélkül megfagy hátország, akkor a lakosságnak is küld majd MRE-t az USA? Mert a pékséget sem lehet kurblival üzemelni. Van itt még kérdés bőven.
Szerintem az ukrik szempontjából nem az olaj illetve az abból készült termékek jelenthetik a szűk keresztmetszetet ,hanem a földgáz...
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 624
16 347
113
Donbassz: T-72B és T-80BV harckocsikból álló erősítés

Az ukrán fegyveres erők 200 halottat és sebesültet, 5 T-64 harckocsit, 3 BMP-1 gyalogsági harcjarművet és 2 drónt veszítettek a herszoni irányban
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
6 780
10 954
113

A HIMARS fiaskó – Egy elszalasztott alkalom anatómiája​


A stratégiai meglepetésnek terjedelmes irodalma van és a téma praktice lerágott csontnak tekinthető.
A technológiai meglepetés elméletével viszont igen kevesen foglalkoznak és ennek messzemenő gyakorlati következményei vannak.

A HIMARS igen potens eszköznek bizonyult a megmerevedett front állásharcaiban, de az ukrán félnek nem sikerült ezt az előnyt számottevő harctéri eredménnyé konvertálnia. Robert C. Castel elemzése.
A cikkeim jelentős részéhez hasonlóan, a jelenlegi is egy bejegyzéssel kezdődött a közösségi medián. Hadelméleti témáról lévén szó, egészen pontosan a technológiai meglepetés metodikájáról, nem számítottam rá, hogy a reakció a fejtegetéseimre ennyire vehemens lesz. Egy kis időbe tellett, ameddig megértettem, hogy a felháborodás nem a szakmai pongyolaságomnak szólt, hanem ennél sokkal szörnyűbb dolog történt.

HIMARS – sértést követtem el.

...Hosszú az elemzés, ezért csak az indítást tettem be.
Esetleg egy hasonlóan frappáns, mondjuk Nógrádi 'mű' nincs?
Csak, hogy párban legyenek és meglegyen a 'színvonal' LoL
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 126
4 522
113
Szerintem az ukrik szempontjából nem az olaj illetve az abból készült termékek jelenthetik a szűk keresztmetszetet ,hanem a földgáz...
idesorolnám az elektromos áramot is
enerhodart egyszerűen lekapcsolhatják az oroszok mert ők vannak házon belül, az ukajnai távvezetékhálózat meg az óriási távolságok miatt nagyjából védhetetlen, nem lehet minden oszlophoz őrséget és légvédelmet rakni
gáznál ugyanez a helyzet, ha egyáltalán lenne tartalék vagy kapnának nyugatról
a benzint gázolajt viszont láthatóan megoldják vasúton és tankautókkal, a vasút akadályozására voltak próbálkozásaik az oroszoknak de az nem volt sikeres
 
 • Tetszik
Reactions: Centquri prime
K

Kopi2000

Guest
Egy ideje nem nagyon volt időm a fórumra, de azért pár dolog mégiscsak foglalkoztat. Késhegyre menő vitákat folytatunk itt, de elgondolkodtat, hogy mi is az, amit tényleg tudunk erről a háborúról. A veszteségi adatokat most kihagynám, az mindkét oldalról láthatóan megtévesztő, de azt azért valószínűnek tartom, hogy az ukrán veszteség ma már többszöröse az orosznak (a háború elején nem így volt).
Szóval mi is az az információ, ami biztosan eljut hozzánk?
Az orosz oldalról naponta közölt hivatalos hadijelentés, amit itt általában olvashatunk is, és ami nagy vonalakban egybevág a térképeken látható adatokkal. Ugyanez ukrán oldalról is megvan (szintén olvasható itt is) és sok tekintetben az is hasonló mint az orosz, csak máshogy van megfogalmazva. (Az egyik offenzíváról, a másik sikertelen támadásról beszél, de ugyanaz az összecsapás mindkettő)
Az első indikátor a rendelkezésünkre álló képanyag (fotó/videó). Amit eddig láttunk, hogy az első hónapokban rengeteg ilyen jelent meg az orosz veszteségekről, naponta több (vagy többször fotózott) kilőtt páncélos, halott orosz katonák, lezuhant repülők, helikopterek stb... Tudjuk (hiszen sok esetben bebizonyosodott), hogy ezek egy része a Zselé féle információs iroda terméke volt, de ha a nyilvánvaló hamisításokat levonjuk és a többszörös fotózások miatt elosztjuk a maradékot hárommal, akkor is elég sok maradt a tényleges veszteséglistán.
Ezek a képek/videók aztán mostanára elmaradtak, alig egy-két ilyen van (lásd a legutóbbi repteres mutatvány), olyankor aztán még a csapból is az folyik, de racionálisan szemlélve egyértelműen látható, hogy nagyságrendekkel kisebb a jelenlegi dokumentált orosz veszteség, mint a háború elején. Még a propagandairoda sem mer annyi filmet gyártani, mert a valós helyzet rohadtul nem azt tükrözné...
A kocka fordult, jelenleg a hozzáférhető képi anyag jó része ukrán veszteségeket mutat, azt orosz tűzérség eredményeit az ukrán állásokon, a halott/fogságba esett/dezertáló/parancsmegtagadó ukrán katonákat, az ukrán technika veszteségeit. Ha ebbe beleveszem, hogy azért az oroszokat sem kell félteni, ha propagandáról van szó, akkor is többszöröse ez a háború elején bemutatott ukrán veszteségeknek.
Ez tehát a hozzáférhető képek/videók köre.
A második indikátor a térképek, amik - oldaltól függően - ma is nagy szórással mutatják a valós hadi helyzetet, de fektessük egymásra a legszélsőségesebbeket és húzzunk egy vonalat valahol a két véglet között, és ez még mindig azt mutatja, hogy lassan, de biztosan darálják be az ukrik színe-javát a Donbasszban.
Ez még mindig az egyik legfontosabb információforrás, hiszen a frontvonalak mozgása nagyjából tényszerű, és nem kell értelmezni a köréje kerekített meséket. (pl. az "ukrán ellentámadás Herszonnál" ami egyetlen térképen sem látható.)
A harmadik ilyen indikátor az ukrán mozgósításról érkező hírek. (vegyük csak elsősorban az ukrán híreket, bár erősen kétséges dolgok is megfogalmazódnak).
Ha minden igaz már a hatodik ilyennél tartanak, már a hatvan év feletti "önkénteseket" is vinnék, és továbbra is erősen kényszersorozásnak tűnik amit művelnek, aminek pl. Zaporizsjában meg is van a negatív eredménye. Szóval a humán utánpótlás erősen kifogyóban van, míg az oroszok - számomra is érthetetlen módon szinte már dacból - nem mozgósítanak, csak rotálják a rendelkezésre álló erőiket.
A negyedik indikátor a nyugati reakciók. Az angolszászok természetesen továbbra is teljes mellszélességgel kiállnak Zselé mellett, és tolják a pénzt és a haditechnikát, de látható, hogy egyre inkább emelik a tétet, hiszen a kézi páncéltörőktől lassan eljutunk az F16-ról indítható radarellenes rakétákig, tekintettel arra, hogy az eddig kipróbált nyugati technika még mindig nem tudta térdre kényszeríteni a fejletlenebb, de gyakorlatilag szinte korlátlan szovjet technikát.
Sokkal érdekesebb az Eu viselkedése, ahogy közeleg a tél, úgy próbálnak a saját maguk által hozott szankciók között manőverezni. A menekültekhez való hozzáállás is változik, a pénzügyi segítség sem akadálymentes már, egyre inkább az az érzésem, hogy ők már nagyon lezárnák ezt az egész kalandot.
Mellette a világpolitikában hirtelen felértékelődött a BRICS tagság...
Ezek azok amiket többé-kevésbé objektíven tudunk szemlélni, minden más csak szubjektív következtetés. Lehet itt elemezni az "oroszok el nem ért céljait" az ukránok "ellentámadásait" a láthatatlan tartalékban levő erőket de ezek mind csak vélemények, amik sokszor tényként kezelnek fikciókat.
Természetesen szívesen olvasok ilyen "véleményeket" is, ha azok megfelelő szakmaisággal vannak alátámasztva, és nem csak frázisok puffogtatásából állnak.
(Ja, van egy ötödik indikátor is, ami ugyan szubjektív, de számomra az is sokat elmond: az itteni ukranofil csapat hanghordozása. Minél xarabbul megy az ukriknak, annál jobban elveszítik az úriember mivoltukat és még az angol felsőház is a matrózkocsmák szintjére süllyed... :D )
Itt nincs osszefuggo ukran oldal. Van kb. 5-8 ember, akik tobbe-kevesbe rendszeresen tesznek fel hireket, nem oroazparti forrasbol. En is azert, hogy ne forduljon at a topik az oroszok feltetlen dicseretebe. Emogott kar keresni melyebb okokat, celokat, az orosz oldal sokkal masszivabb itt. Mondjuk a HVG kommentelok kozott meg pont forditott az elobb emlitett arany.....
 

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
715
5 984
93
Itt nincs osszefuggo ukran oldal. Van kb. 5-8 ember, akik tobbe-kevesbe rendszeresen tesznek fel hireket, nem oroazparti forrasbol. En is azert, hogy ne forduljon at a topik az oroszok feltetlen dicseretebe. Emogott kar keresni melyebb okokat, celokat, az orosz oldal sokkal masszivabb itt. Mondjuk a HVG kommentelok kozott meg pont forditott az elobb emlitett arany.....
"a NATO-nak nem kellene ezen szarakodnia
több ezer kommandóst kellene beküldenie az atomerőműhöz egyik éjjel, és minden orosz tisztet/őrt/... agyonlőni, aki az atomerőmű 40km-s körzetén belül van
aztán odavinni komoly nyugati légvédelmet, és megvédeni a kremlnek dolgozó tömeggyilkosok támadásaitól" Tessék egy állatjószág komment a HVG-ről Link Elek elmebetegtől.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 624
16 347
113
A kollektív Nyugat élesen csökkentette az ukrán fegyveres erők fegyverellátását. A megfelelő adatokat az ukrán Forbes rovatvezetője, Vlagyimir Dacenko közölte. Információi szerint: ▪️A tüzérségi készletek csökkentek a legnagyobb mértékben: az áprilisi 90 M777-esről júliusra nullára. A berendezések kínálata jelentősen csökkent – havi 200+ egységről júniusban és júliusban nullára. A helikopterek és a nagy hatótávolságú rakétarendszerek készletei csökkentek. Június közepe óta az Egyesült Államok és az EU katonái panaszkodnak saját védelmi képességeik csökkenésére a Kijevnek nyújtott segítség miatt. A készletek csökkenésének okaira talán egyszerű a válasz – az arzenál kiürül.

Ukrán BTR megsemmisülése a herszoni irányban