[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
5 713
14 176
113
Írtam már, mikor még vagonokon voltak a tankok, hogy az LDNR egységek és önkéntesek kapják, a másodvonalba. Azok használják, akik azon szolgáltak. Nem a reguláris orosz hadsereg katonái, akik T-72/T-80/T-90 használatára vannak kiképezve. Látod még erre sem tudsz logikusan következtetni. :)

Hiszen a 80-as években kivont T-62M (amire egy gyakorlat keretében képeztek ki egy kezszemet pár éve), arra most a 60-70 éves szakik ráülhetnek!
:D
Az nem jut eszedbe, hogy azokat újították fel!?
;)
A többit viszont nemigen...
Amit felújították, azt úgy hívják: T-80BVM, T-72B3....
Még erre sem tudsz logikusan következtetni?
:)
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
3 301
7 192
113
Sabot pont nem releváns,nem tartalmaz bomló vegyi anyagot,sem finomechanikát.Mögé tesznek egy újabb gyártású kivetőtöltetet,és mehet.
A késői szovjet tömegtermelés raktárkészleteit lövik most el.

Ahogy elnézem, a lövedékes rész is robbanóeleggyel van körbevéve ?

1o799QE.png
 

szaboj

Well-Known Member
2015. december 6.
319
723
93

Beton, beton és beton.
Nem lehet összehasonlítani egy fából, földből eszkábált állást, amik pl. Mikolajev környékén vannak, a vasbeton erődményekkel amiket hadmérnökök irányításával nyugati dotációkból építettek 8 évig, hogy az majd megállítja az oroszokat ha jönnek.
Azért a donyecki ukrán védelem, nem a Maginot vonal. Eddig elvétve láttunk betont. Főleg föld-fa erődök és árokrendszer. Ha az oroszoknak lenne erejük és eszük akkor megkerülnék, nem pedig feltörnék.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
40 020
54 901
113
Azért csak kukkancs rá mégegyszer, mit mondott Putyin a céljairól...
;)
Még egyszer: Te állítottál valamit, én azt cáfolom. Senki nem mondta, hogy vége. MOST, fél év után, nézd hogy áll, ahhoz képest, hogy mit akart.



Kit érdekel, hogy szaki vagy ruszki! Mindegyiknek Putyin ad parancsot és tankot ism Valamiért T-62M lett, nem a sok ezer "jó állapotú, csak zsirozni kell" újabb tank. Na vajon milyenek azok a tankok? Persze, felújítják őket. Igen, pár hónap alatt, pár tucatot...

A sérült -halott arányt meg senkieg nem mondja, de, amitől függ:
 • a katonák harci egészségügyi felkészítettsége, felszerelése.
 • a katonák egyéni védő felszerelésének minősége, biztositottsága.
 • a polgári, helyi civil egészségügyi ellátás lehetőségei.
 • az adott ország katonai kultúrája, a morális helyzet.

Ebben mind nagyon jók a ruszkik és a szakik...
;)
De te pontos arányt mondasz a fotelből....





A matekot nézd át mégegyszer, mert ha három sebesült jut a negyedik halottra, akkor az nem a harmada.
:D
A tankok állapotában sincs igazad, hiába próbálsz csúsztatni, "szokásodhoz híven".
A kisebb javítások, sok idő, pénz, munkaóra, javító kapacitást jelentenek....
Mert roncsok....
:)
Hívó vagy hinni akarsz, ezért nem fogadod el a valóságot.
Ha lenne 6000 jó tankja, már rég nyert volna.
E helyett szenved T-62M -el, meg a többi régivel, amit nem győz javítani.

Az új tankot, Pzh-t is kell pár hét után, a 40 éves ruszkit szerinted nem kell?
;)
Ne már....
Putyin nem a háború közepére akarja elérni a céljait, hanem a végére. Ezt nem akarod megérteni. Nem lehet egy folyamatban lévő dolgot megítélni a végcéljai alapján.
 

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
7 233
26 191
113
Látom a shill-ek fullon dolgoznak, hogy félretereljék a topic-ot, legalább ez is alátámasztja az ukrán haderő katasztrofális helyzetét.


Zselés is felébredt az esti kokózás után:

Zelensky: Enemy won’t be able to retain captured Ukrainian territories, we’ll liberate everything
The Russian invaders did not capture anything without the resistance of our heroes and will not be able to retain anything. All the territories will be liberated.
“We must always remember that every step of our army in this war was made in fierce and difficult battles. The invaders did not capture anything without the resistance of our heroes and will not be able to retain anything. We will liberate everything,” President of Ukraine Volodymyr Zelensky posted on Telegram.
The President also published a selection of photos depicting struggle of Ukrainians against the Russian invaders.



Our source informs that the compensation promised by Zelensky to Ukrainians who lost their homes in the territories occupied by Russia and left for the territory controlled by Ukraine will not be this year.
How these people will survive, no one on Bankova cares. The state issues 2000 hryvnias per month per person, considering that this is enough. Although, according to forecasts, soon the state will not even have money for this. (Budget expenditure, more than 10-13 billion hryvnia per month. As of May alone, there were about 6.5 million internally displaced persons in Ukraine).
Earlier, people were promised lifting payments for each family that left (100-200 thousand hryvnias each), compensation for the loss of all their possessions. Also the issuance of new housing. But, nothing has been done and will not be done this year. They will give, according to officials, temporary "container apartments" (modular houses). People already understand that there is nothing more permanent than temporary.
The source indicates that they wanted to give 100-500 apartments to internally displaced persons "ostentatiously", but the question became an edge, who should be given out first on what principle, many more servicemen also do not have housing, not to mention the families of the deceased heroes.
There are many problems in the country, and the government continues to feed the people with sweet lies.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 624
16 347
113
A matekot nézd át mégegyszer, mert ha három sebesült jut a negyedik halottra, akkor az nem a harmada.
:D
A tankok állapotában sincs igazad, hiába próbálsz csúsztatni, "szokásodhoz híven".
A kisebb javítások, sok idő, pénz, munkaóra, javító kapacitást jelentenek....
Mert roncsok....
:)
Hívó vagy hinni akarsz, ezért nem fogadod el a valóságot.
Ha lenne 6000 jó tankja, már rég nyert volna.
E helyett szenved T-62M -el, meg a többi régivel, amit nem győz javítani.

Az új tankot, Pzh-t is kell pár hét után, a 40 éves ruszkit szerinted nem kell?
;)
Ne már....
:D Te tényleg nem tudsz számolni. Ha 1 halottra 3 sebesült jut, akkor a halottak aránya negyede az összveszteségnek. 80 ezres összveszteségnél, 20 ezer a halottak maximális száma. Lényeg a lényeg, nincs 30 ezer orosz halott, maximum a te vágyálmaidban. Ugye az ukránok meg ladagrant már 42 ezer halottnál járnak. Úgyhogy húzz bele

Nem csak számolni, de leirtakat értelmezni sem tudod. A lényeg az oroszok tudják pótolni a veszteségeiket, az ukránok meg nem

Ezt hallom már négy hónapja az ukrán védelem mindjárt összeomlik Donbaszban....Ezzel szemben az oroszok nem tudták tovább vinni a Popasna Szeverodonyeck és Liszicsanszk elfoglalásakor még meglévő lendületüket, sőt még onnan vontak el erőket a herszoni frontra.
Én a donbasszi második ukrán védelmi vonalról írtam. Talán te sem tagadod, hogy az oroszok már beékelődtek ebbe a védelmi vonalba. El fog esni, akárcsak az első. Utána el fog esni a harmadik vonal is(Szlavjanszk-Kramatorszk-Konsztyantinovka). Amúgy a donbasszi ukrán erők egyfolytában sírnak a tüzérség átcsoportosítása miatt.
 

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
25 734
63 203
113
:D Te tényleg nem tudsz számolni. Ha 1 halottra 3 sebesült jut, akkor a halottak aránya negyede az összveszteségnek. Lényeg a lényeg, nincs 30 ezer orosz halott, maximum a te vágyálmaidban. Ugye az ukránok meg ladagrant már 42 ezer halottnál járnak. Úgyhogy húzz bele

Nem csak számolni, de leirtakat értelmezni sem tudod. A lényeg az oroszok tudják pótolni a veszteségeiket, az ukránok meg nem


Én a donbasszi második ukrán védelmi vonalról írtam. Talán te sem tagadod, hogy az oroszok már beékelődtek ebbe a védelmi vonalba. El fog esni, akárcsak az első. Utána el fog esni a harmadik vonal is(Szlavjanszk-Kramatorszk-Konsztyantinovka). Amúgy a donbasszi ukrán erők egyfolytában sírnak a tüzérség átcsoportosítása miatt.
Van még az oroszoknak szűk másfél hónapjuk az őszi esőkig amely megfogja könnyíteni a védők dolgát, én személy szerint úgy látom, hogy a harmadik védővonal elfoglalására nem mostanában fog sor kerülni amennyiben a jelenleg az ott rendelkezésre álló erőkkel akarják ezt az Oroszok végrehajtani.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
6 542
23 198
113

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 410
11 992
113
Másold csak, legalább annyi valóságtartalom van az egyéb mondandóidban is.
Valami értelmezhető reakció? Esetleg kijavítani, most hogy látod az eredetit is?
Vagy annyira nem is lényeg, hogy a valóságot tükrözze? Ez illik a kis buborékodba?
Nemtudom mióta vagy a fórumon, de 5 perc után nem lehet szerkeszteni a hozzászólásokat.
A burokról meg annyit, hogy kinek-mi, azt tudjuk, hogy neked a slává ukrájíní burok tetszik, az angolszász balfaszokkal együtt. Mert neked az a valóság. (xDD)

Amúgy, ha nem beugattál volna, és nem vádolnátok az 1 bites kis wilson co brigádoddal azzal, hogy ÉN ÁTÍROM A CIKKEKET A MAGAM SZÁJÍZE SZERINT (ez is baszurd, hisz minden postnál odarakom a linket is.. és nem, nem én szerkesztem az intel slavat, meg az orosz oldalakat), talán még meg is köszöntem volna a pontosítást.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
2 976
22 742
113
A TÖMEGHADSEREGEK ÉS AZ ELHÚZÓDÓ HÁBORÚK VISSZATÉRÉSE?
Nekem úgy tűnik, hogy nincs semmi kirívó az orosz hadsereg állapotában, ahogy erről az idézett cikkben a szakértő beszámol.
A legtöbb fejlett állam hadseregében létezik egy nagyon modern, nagyon profi, nagyon vékony réteg. Ezeket látjuk általában akcióban.
Ami ez alatt van az egy sokkal kevésbé profi és sokszor muzeális eszközpark.
Az utóbbi évtizedek munkahipotézise az volt, hogy a háborúk rövidek és mobilisak lesznek, a támadással mint az erősebb harcformával.
Nem kizárt, hogy amit látunk az egy visszatérés a védelem felsőbbrendűségére, a hosszú háborúkra amit újra a tömeghadseregek dominálnak.
Ez a változás a háború jellegében vezetett oda, hogy az ukrán hadsereg professzionális és tapasztalt elitje hat hónap alatt felmorzsolódott.
Az oroszoknál az amortizáció abszolút mércével mérve hasonló volt, a hadsereg méreteiből kifolyólag azonban relatíve kevésbbé bénító.
Erre az új fajta háborúra még az USA sincs felkészülve.

 

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
25 734
63 203
113
Szerintem cellatarsa lesz Navalnijnak....ugy 10-15 evig... Elvegre mindketten a vezert kritizaltak...
A blogján ez a bejegyzés jelent meg érdemes lesz figyelni, hogy mennyire ,fog megváltozni a bejegyzései hangvétele.

Sztrelkov Igor Ivanovics

augusztus 14., 10:04

1. Igor Bezlerről nyilatkozni tiszteletlenség.
2. Nem voltam még a büntetés-végrehajtási intézetben, és nem is tervezem.
3. Előbb-utóbb biztosan a fronton leszek (ez a háború hosszú és kemény lesz, ahogy előre figyelmeztettelek). De nem most.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
17 020
22 266
113
Profi módon hogy lehet hatástalanítani? A kazánlemez ennyire erős? Nekem az is Darwin díjasnak tűnik, mert mi van ha előbb dől el a kazánlemez...
robbanőszert tenni mellé és úgy elrobbantani szerintem elég macerás az ilyen kis vackokat mondjuk rgyzs általában van elégazt meg lehet formázni.
de én lelocsolnám valami éghetővel és meggyújtanám. azt lehet távolról is és üzemanyag mindig van meg egy vizesflakon aminek a kupakjába lyukat lehet gyártani.
 

Catles

Well-Known Member
2021. február 5.
364
1 246
93
Lényeg a lényeg, nincs 30 ezer orosz halott, maximum a te vágyálmaidban. Ugye az ukránok meg ladagrant már 42 ezer halottnál járnak. Úgyhogy húzz bele
A napokban Resperger egy podcastben 35K orosz és 30K ukrán halottról beszélt, hozzátéve hogy értelemszerűen az ukikat ez jobban megviseli mert az oroszoknál több a tartalék.

Természetesen ez is csak egy szám, nem tudom honnan vette, de szerintem Ő általában reálisan méri fel a helyzetet (már amennyire innen reálisan lehet).