[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
648
2 244
93
Oke, de azert 6 honap az nem lóhalálában, de ertem. Szoval a lenyeg, ha ki is epitettek ujat, akkor az mar csak jelkepes. Koszi.
Ha most csak a Donbasz-ról beszélünk, akkor 3 részre osztható.
A középső rész délen Marinka-nál kezdődik, s attó Zaitseve-ig tart. Itt néhol már átütötték az első vonalat (valahol azt se), Verkhnotoretske környékén a másodikat is, de alapvetően továbbra is nagyon erős a védelem.
Marinka-tól délre lényegében átszakadt minden, így attól nyugatra egészen a Dnyeperig lényegében csak új vonalakról beszélhetünk.
Zaitseve-től északra jelenleg az utolsó védelmi vonal, ami csak részlegesen létezett a háború előtt, az a Konstantinivka-Kramatorszk-Szlovjanszk. Szlovjanszktól északra és nyugatra csak új védvonalak találhatók.

Biztos, hogy rengeteg energiát fektetnek új vonalak kialakításába is, de valódi "átszakadás" (szvsz) csak akkor várható, ha nagyobb számú ukrán hadifoglyot (és eszközt) tudnának ejteni különböző átkaroló hadműveletekkel. Például, ha Marinkától nyugatra áttörnék az állásokat és bemennének a nagyon erősen kiépített donbaszi vonalak mögé, vagy Szlovjanszkot nyugatról kerülnék.
De úgy látszik erre nincs elég ereje/embere az orosz hadseregnek.
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
648
2 244
93
Az 1:3-as arány a háború elején hangzott el, azt akarták bizonyítani ezzel az oroszokkal nem túlzottan szimpatizálók (vagy ha megfordítjuk ebből vezették le) hogy az elégtelen logisztika stb miatt a sebesülteket nem tudják idejében ellátni, így többen hallnak meg mint kellene (összehasonlítva egy "jól szervezett" hadsereggel).

Hogy ez a szám honnan jött nem tudom, de azóta sok videóban hallottam mint ökölszabályt (úgy látom helytelenül).
Bár laikus vagyok a témában, az 1:2-1:5 arány az alkalmazott fegyverektől függ. Minél nagyon a tüzérség szerepe annál több sebesült jut egy halottra, míg ha a gyalogság vagy a harckocsizók dominálnak (még azzal együtt is, ha utóbbi esetében a személyzet könnyebben túlélheti) akkor csökken a sebesültek száma a halottakhoz képest.
 

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
25 734
63 193
113
Nem a Pentagon mondta, a CIA igazgatója.
Te 30 ezer orosz halottról értekeztél, de ilyet nem mondott a Pentagon se. "There's a lot of fog in war but, you know, I think it's safe to suggest that the Russians have probably taken 70 [thousand] or 80,000 casualties in less than six months." Számold ki a szokásos 1:3 arányt figyelembe véve az orosz halálos áldozatok számát, amiben benne vannak a szakadárok és a RoszGvárgyija emberei is. Én soha nem mondtam olyat, hogy ne lennének súlyosak az orosz veszteségek, de az ukránok katasztrófálisak(200 ezer halott és sebesült)Te ringatod magad álomvilágba, hogy az ukránoknak van esélyük győzni. Minél tovább tart a háború, annál többet veszítenek az ukránok. Sor kerül még Nikolajevre, Odesszára, Harkovra és szerintem még Kijevre is. Épp egy 1-2 napos videóban nyilatkozta Resperger, hogy a reguláris erők eredeti 30 dandárját 60-80 százalékban felszámolták az oroszok és a mozgósított 60 területvédelmi dandár nem alkalmas az oroszok megállítására.

A harckocsik témakörében április körül azon erősködtél, hogy az oroszok által letárolt 6-12 ezer harckocsi mind roncs állapotú. Ehhez képest az oroszok képesek voltak pótolni a veszteségeiket. Általad roncsnak minősitett harckocsik százait szállították utánpótlás gyanánt a frontra. Boki amúgy válaszolt a Tatárföldön fényképezett kopasz T-80 harckocsi szállítmányra, először kipofozzák aztán viszik a frontra őket.
orosz-harckocsi-sz-ll-tm-ny-0616.jpg

orosz-harckocsi-sz-ll-tm-ny-Kr-m-0709.jpg

orosz-hk-sz-ll-tm-ny0619.jpg

orosz-T-80-BV-sz-ll-tm-ny-0609-2.jpg

orosz-T-72-s-T-64-A-harckocsik-az-Uralb-l-Ukrajn-ba.jpgIgen nagyon sikeresen működnek az ukránok a herszoni fronton...az összes eddigi ellentámadásuk gyakorlatilag kudarcba fulladt. Pedig egész júliusban próbálkoztak az elsöprő ellentámadás megindításával, hogy aztán augusztus elején már Krivoj Rog miatt aggódjanak. Az ukrán katonai vezetés erősítést akar küldeni a Donbasszba, mert összeomlóban a védelmi vonal. Ezt csak Herszoni frontra átcsoportosított erők visszacsoportosításával oldhatja meg.
Honnan tudod, hogy azok az ukrán ellentámadások, abból a célból indulatk, hogy visszafoglalják Herszont?Mert az ukrán hadvezetés nem állított ilyet...
Ha szerinted nem hatékonyak az ukránok Herszonban ,akkor az oroszok vajon miért csoportosítanak át Donbaszból illetve küldenek további erőket a herszoni frontra? Miközben folyik a donbaszi offenzíva....
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
12 211
35 258
113
Valamiert megis ömlik a vonatokon a tank, nyilvan van eleg uzemuk ami rendbeszedi oket. Ukran oldalon semmi sincs mar, se muhely, se tank.

Ujabb csecsen onkentesek, Sztrelkov vajon miert nem ezekkel tartott?

Ismet kevesebb lett az ukran parancsnokok szama.

Plusz meg egy.


És meg egy gyaszhir.

Maxpro terepen.
Mi lesz a csilivili nyugati technikâval, ha elered majd az esö?
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
3 245
6 914
113
Castel nyomán elterjedt,hogy a 70 éves letárolt lőszerrel lehet csatázbi....Hát,nem igazán.A lőszer is elöregszik álltában is.Ugyanez érvényes a teknyikára is.Minnél bonyorultabb,annál inkább.Egy 30 éve a tajgán rohadó T72 csak gyári helyrepofozás után vethető harcba.

A hasonlatot valóban Castel-tól kölcsönöztem. De amint láthatod, fip-el és dudival arról beszélgettünk a harckocsis topicban, hogy az Oroszok miért 3BM22-est, 1976-os lőszert málháznak a T-72-esekhez, miért nem teljesen modern Szvinyecet vagy Mangót.

És harckocsikat hagyva hallani, hogy a névtelen front kis szakaszán 5 óra alatt 60,000 tüzérségi lövedéket lőnek el, és ezt napi szinten csinálják. Szerintem a Bundeswehr vagy a Brit Hadsereg 30 év alatt, mármint az Öbölháború után nem lőtt el ennyit.

Vagy a Szu-25-ös Frogfoot-ok és a Ka-52-es Alligátorok is eszetlenül, légi-rakétatüzérség üzemmódban szórják a nemirányított rakéta készleteket, ami nem a legpontosabb / hatékonyabb felhasználás, de így is kifogyhatatlanok.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 593
15 977
113
Fogd már fel, hogy a 62-esek a szakadárokhoz mentek. A háborúban a halottak és sebesültek aránya nem 1 a 3-hoz hanem 1 a 4-5-höz. Tehát 1 halottra 4-5 sebesült jut nem 3. tong djagbu azzal keverte, hogy 3x-os erőfölény kell ahhoz, hogy támadáson gondolkozzon az ember.
nem kevertem semmit. 1 halottra háromszor annyi sebesült jut minimum. Lásd az idézett CIA becslés: 15 ezer halott 45 000 sebesült. Annyiban igazad lehet, hogy a valóságban az 1:4-hez arány életszerűbb lehet. A Donyecki Népi Milícia veszteségei február 18-június 9 között 2057 halott és 8526 sebesült. Azaz 1 halottra kicsit több, mint 4 sebesült jut
DNR-vesztes-gek.png


Tehát a CIA -nak hiszel, mert pár hónappal ezelőtt ők 15 ezer halottat mondtak, de most a Pentagon hazudik a 80 ezer halott és sebesült számmal.
De a 80 nak sem 30 a harmada, hanem csak 27 ezer.
És én vagyok elfogult?
:)

A tankok esetében, ha van sok ezer, szerinted jó állapotú T-72, T-80, akkor miért a felújított, de 50 éves T-62M lett előszödve?
Talán azért, mert a régóta félre lökött 40 éves újabbak hadrafoghatatlanok.
;)
Akkor kinek volt igaza?
Igen elfogult vagy. Vagy csak számolni nem tudsz :D
Néggyel kellett volna osztanod a 70-80 ezret. Tehát a Pentagon becslése alapján maximálisan 17500-20 000 főre tehető az orosz halottak száma. Amúgy a CIA becslés sincs egy hónapos, július 20-ai.

A tankok kapcsán megint csak csúsztatsz, szokásod szerint. Én azt az adatot fogadtam el, hogy a mintegy 6000 bizonyíthatóan letárolt harckocsi közül, kb 3000 vethető be kisebb-nagyobb munkálatok elvégzése után. ezzel szemben te azt állítottad, hogy az összes letárolt orosz harckocsi roncsállapotú. Ennek szép cáfolata a frontra harckocsik tömegét szállító szerelvények sora. A T-62 harckocsikat a népköztársasági erők és a segédcsapatok(dél-oszétek) kapták.
Egyértelműen nekem volt igazam, ezt te is beláthatod.
T-62-d-l-osz-t-hadoszlop-0621.jpg

T-62-d-l-osz-t-hadoszlop-0621-C.jpg
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
2 947
22 377
113

„Minden bizonnyal az élen leszek” – kommentálta Strelkov az önkéntesek sorába való csatlakozási kísérletet​


A DPR milícia egykori főparancsnoka és a szláv helyőrség volt vezetője, Igor Strelkov először kommentálta a tegnapi hírt, miszerint állítólag a Krím-félszigeten vették őrizetbe, miközben megpróbált csatlakozni az SVO-ban részt vevő önkéntesek soraihoz.

Sztrelkov tagadja, hogy őrizetbe vették volna, vagy egy bikakarámban lett volna, de valójában megerősítette, hogy nem vehetett részt az SVO-ban.

„Nem jártam az ólban, és nem is tervezem. Előbb-utóbb minden bizonnyal a fronton leszek (ez a háború, ahogy előre figyelmeztettem, hosszú és nehéz lesz). De most nem” – írta hivatalos közösségi oldalán.


Источник: https://rusvesna.su/news/1660465264
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
12 945
19 617
113
A hasonlatot valóban Castel-tól kölcsönöztem. De amint láthatod, fip-el és dudival arról beszélgettünk a harckocsis topicban, hogy az Oroszok miért 3BM22-est, 1976-os lőszert málháznak a T-72-esekhez, miért nem teljesen modern Szvinyecet vagy Mangót.

És harckocsikat hagyva hallani, hogy a névtelen front kis szakaszán 5 óra alatt 60,000 tüzérségi lövedéket lőnek el, és ezt napi szinten csinálják. Szerintem a Bundeswehr vagy a Brit Hadsereg 30 év alatt, mármint az Öbölháború után nem lőtt el ennyit.

Vagy a Szu-25-ös Frogfoot-ok és a Ka-52-es Alligátorok is eszetlenül, légi-rakétatüzérség üzemmódban szórják a nemirányított rakéta készleteket, ami nem a legpontosabb / hatékonyabb felhasználás, de így is kifogyhatatlanok.
Sabot pont nem releváns,nem tartalmaz bomló vegyi anyagot,sem finomechanikát.Mögé tesznek egy újabb gyártású kivetőtöltetet,és mehet.
A késői szovjet tömegtermelés raktárkészleteit lövik most el.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 593
15 977
113
Honnan tudod, hogy azok az ukrán ellentámadások, abból a célból indulatk, hogy visszafoglalják Herszont?Mert az ukrán hadvezetés nem állított ilyet...
Ha szerinted nem hatékonyak az ukránok Herszonban ,akkor az oroszok vajon miért csoportosítanak át Donbaszból illetve küldenek további erőket a herszoni frontra? Miközben folyik a donbaszi offenzíva....
A kazár elnökük mondta, hogy szeptemberben Herszon, jövő áprilisban a Krim lesz visszafoglalva. Amúgy szerinted az ukránok, honnan csoportosították át az ellenlökésekhez szükséges erőt(17. hk dd, tüzérség, stb)? Pont a donbasszi frontról. Nem hiába van ellentét az ukrán politikai és katonai vezetés között. Nem tudom látod-e, de a donbasszi ukrán védelem második vonala az összeomlás szélén áll. Ha elterelés volt az ukránok herszoni ellentámadása, akkor jól elb@szták.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
6 497
22 972
113
"Egy forrás azt mondta a tisztviselőnek, hogy az elmúlt harminc év legnagyobb légi katonai műveletét a következő hetekben készítik elő."
 

sidewinder12

Well-Known Member
2016. október 11.
1 249
5 809
113
"Egy forrás azt mondta a tisztviselőnek, hogy az elmúlt harminc év legnagyobb légi katonai műveletét a következő hetekben készítik elő."
Úgy legyen! Most már nem 10%-on kéne dolgozzon a légierő, főleg a stratégiai. Mert a csapatrepülő erők (Szu-25,Ka-52,Mi-28UB és N Mi-35M,Mi-24,Mi-8AMTS) azért elég tisztességesen odateszik magukat.
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 387
11 704
113
⚡Az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériuma megerősítette a Harkovi terület északi részén fekvő Udy falu elfoglalását. A falu határában több héten keresztül folytak a harcok. Az elmúlt héten ott sikereket értek el, ami azt eredményezte, hogy az ukrán fegyveres erők elmenekültek a faluból. Ez a legjelentősebb előrenyomulás a Harkov külvárosától északkeletre fekvő Borscseva közelmúltbeli felszabadítása óta.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
5 698
14 100
113
Látod már megint úgy beszélsz mintha vége lenne a háborúnak. Nem értek még el semmit a céljaikból? Ez nem igaz. Megteremtették a szárazföldi összeköttetést a Krím és Oroszország közt. A csatornák elfoglalásával biztosították a Krím vízellátását. Felszabadította Luhanszk teljes területét. Ez máris 3 cél amit megfogalmaztak és elértek, csak valahogy ez nem látszik a szemellenződben. DE még most is ott tartunk, hogy a háborúnak még nincs vége és az oroszok állnak közelebb a céljaik eléréséhez nem pedig az ukránok.

Azért csak kukkancs rá mégegyszer, mit mondott Putyin a céljairól...
;)
Még egyszer: Te állítottál valamit, én azt cáfolom. Senki nem mondta, hogy vége. MOST, fél év után, nézd hogy áll, ahhoz képest, hogy mit akart.

Fogd már fel, hogy a 62-esek a szakadárokhoz mentek. A háborúban a halottak és sebesültek aránya nem 1 a 3-hoz hanem 1 a 4-5-höz. Tehát 1 halottra 4-5 sebesült jut nem 3. tong djagbu azzal keverte, hogy 3x-os erőfölény kell ahhoz, hogy támadáson gondolkozzon az ember.

Kit érdekel, hogy szaki vagy ruszki! Mindegyiknek Putyin ad parancsot és tankot ism Valamiért T-62M lett, nem a sok ezer "jó állapotú, csak zsirozni kell" újabb tank. Na vajon milyenek azok a tankok? Persze, felújítják őket. Igen, pár hónap alatt, pár tucatot...

A sérült -halott arányt meg senkieg nem mondja, de, amitől függ:
 • a katonák harci egészségügyi felkészítettsége, felszerelése.
 • a katonák egyéni védő felszerelésének minősége, biztositottsága.
 • a polgári, helyi civil egészségügyi ellátás lehetőségei.
 • az adott ország katonai kultúrája, a morális helyzet.

Ebben mind nagyon jók a ruszkik és a szakik...
;)
De te pontos arányt mondasz a fotelből....


nem kevertem semmit. 1 halottra háromszor annyi sebesült jut minimum. Lásd az idézett CIA becslés: 15 ezer halott 45 000 sebesült. Annyiban igazad lehet, hogy a valóságban az 1:4-hez arány életszerűbb lehet. A Donyecki Népi Milícia veszteségei február 18-június 9 között 2057 halott és 8526 sebesült. Azaz 1 halottra kicsit több, mint 4 sebesült jut
DNR-vesztes-gek.pngIgen elfogult vagy. Vagy csak számolni nem tudsz :D
Néggyel kellett volna osztanod a 70-80 ezret. Tehát a Pentagon becslése alapján maximálisan 17500-20 000 főre tehető az orosz halottak száma. Amúgy a CIA becslés sincs egy hónapos, július 20-ai.

A tankok kapcsán megint csak csúsztatsz, szokásod szerint. Én azt az adatot fogadtam el, hogy a mintegy 6000 bizonyíthatóan letárolt harckocsi közül, kb 3000 vethető be kisebb-nagyobb munkálatok elvégzése után. ezzel szemben te azt állítottad, hogy az összes letárolt orosz harckocsi roncsállapotú. Ennek szép cáfolata a frontra harckocsik tömegét szállító szerelvények sora. A T-62 harckocsikat a népköztársasági erők és a segédcsapatok(dél-oszétek) kapták.
Egyértelműen nekem volt igazam, ezt te is beláthatod.
T-62-d-l-osz-t-hadoszlop-0621.jpg

T-62-d-l-osz-t-hadoszlop-0621-C.jpg
"Egy forrás azt mondta a tisztviselőnek, hogy az elmúlt harminc év legnagyobb légi katonai műveletét a következő hetekben készítik elő."

A matekot nézd át mégegyszer, mert ha három sebesült jut a negyedik halottra, akkor az nem a harmada.
:D
A tankok állapotában sincs igazad, hiába próbálsz csúsztatni, "szokásodhoz híven".
A kisebb javítások, sok idő, pénz, munkaóra, javító kapacitást jelentenek....
Mert roncsok....
:)
Hívó vagy hinni akarsz, ezért nem fogadod el a valóságot.
Ha lenne 6000 jó tankja, már rég nyert volna.
E helyett szenved T-62M -el, meg a többi régivel, amit nem győz javítani.

Az új tankot, Pzh-t is kell pár hét után, a 40 éves ruszkit szerinted nem kell?
;)
Ne már....
 

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
25 734
63 193
113
A kazár elnökük mondta, hogy szeptemberben Herszon, jövő áprilisban a Krim lesz visszafoglalva. Amúgy szerinted az ukránok, honnan csoportosították át az ellenlökésekhez szükséges erőt(17. hk dd, tüzérség, stb)? Pont a donbasszi frontról. Nem hiába van ellentét az ukrán politikai és katonai vezetés között. Nem tudom látod-e, de a donbasszi ukrán védelem második vonala az összeomlás szélén áll. Ha elterelés volt az ukránok herszoni ellentámadása, akkor jól elb@szták.
Ezt hallom már négy hónapja az ukrán védelem mindjárt összeomlik Donbaszban....Ezzel szemben az oroszok nem tudták tovább vinni a Popasna Szeverodonyeck és Liszicsanszk elfoglalásakor még meglévő lendületüket, sőt még onnan vontak el erőket a herszoni frontra.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
45 625
66 053
113
akkor miért a felújított, de 50 éves T-62M lett előszödve?
Talán azért, mert a régóta félre lökött 40 éves újabbak hadrafoghatatlanok.
Írtam már, mikor még vagonokon voltak a tankok, hogy az LDNR egységek és önkéntesek kapják, a másodvonalba. Azok használják, akik azon szolgáltak. Nem a reguláris orosz hadsereg katonái, akik T-72/T-80/T-90 használatára vannak kiképezve. Látod még erre sem tudsz logikusan következtetni. :)
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
26 739
49 920
113
Eddig az az ukrànoké volt. Ahonnan a nyugat be tudta szerezni az ötvöző anyagokat, acélt, stb. A meg nem kitermelt ukrán gàzmező is perspektívát jelenthetne a nyugatnak. Ne feledkezzünk meg az ukrán mezőgazdaságról se.

Így ha az oroszok ezeket elfoglajàk még inkább függő helyzetbe kerül Európa és a nyugati világ és a befolyásuk is csökken.

Pl.: Ha a fejlődő országokba az oroszok szállítanak élelmiszert akkor ott ők szereznek befolyást. Ha éppen úgy akarják egy kicsit nem szállítanak és máris megrohanjàk Európát a migránsok.

Nyilván ez nem etikus de orosz szempontból totàl reàlpolitika
Az orosz termes nagyon jo lesz iden a hirek szerint. Europaban meg be kellett tarcsazni a szarazsag miatt, meg a briteknel ott fenn is gondok vannak.
A cukornak is lottek iden.


Reszeg ukran diplomatak, autos uldozes...


"Az amerikai külügyminisztérium szerint a kelet-ukrajnai törvénytelen (oroszbarát) hatóságok továbbra is a nemzetközi emberi jogokkal nem összeegyeztethető módon tartanak fogva külföldi állampolgárokat. Antony Blinken külügyminiszter szerint felháborító, ahogy a hadifoglyokkal bánnak az oroszok. "
Mondja ez az amerikai diplomata, aki azt a rendszert szolgalta es szolgalja amelyik titkos bortonoket tartott/tart fenn szerte a vilagban, pl Közép Europaban is. Guantanamorol nem is beszelve...

Steier: