[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

sidewinder12

Well-Known Member
2016. október 11.
1 589
8 698
113
"Egy forrás azt mondta a tisztviselőnek, hogy az elmúlt harminc év legnagyobb légi katonai műveletét a következő hetekben készítik elő."
Úgy legyen! Most már nem 10%-on kéne dolgozzon a légierő, főleg a stratégiai. Mert a csapatrepülő erők (Szu-25,Ka-52,Mi-28UB és N Mi-35M,Mi-24,Mi-8AMTS) azért elég tisztességesen odateszik magukat.
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
⚡Az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériuma megerősítette a Harkovi terület északi részén fekvő Udy falu elfoglalását. A falu határában több héten keresztül folytak a harcok. Az elmúlt héten ott sikereket értek el, ami azt eredményezte, hogy az ukrán fegyveres erők elmenekültek a faluból. Ez a legjelentősebb előrenyomulás a Harkov külvárosától északkeletre fekvő Borscseva közelmúltbeli felszabadítása óta.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Látod már megint úgy beszélsz mintha vége lenne a háborúnak. Nem értek még el semmit a céljaikból? Ez nem igaz. Megteremtették a szárazföldi összeköttetést a Krím és Oroszország közt. A csatornák elfoglalásával biztosították a Krím vízellátását. Felszabadította Luhanszk teljes területét. Ez máris 3 cél amit megfogalmaztak és elértek, csak valahogy ez nem látszik a szemellenződben. DE még most is ott tartunk, hogy a háborúnak még nincs vége és az oroszok állnak közelebb a céljaik eléréséhez nem pedig az ukránok.

Azért csak kukkancs rá mégegyszer, mit mondott Putyin a céljairól...
;)
Még egyszer: Te állítottál valamit, én azt cáfolom. Senki nem mondta, hogy vége. MOST, fél év után, nézd hogy áll, ahhoz képest, hogy mit akart.

Fogd már fel, hogy a 62-esek a szakadárokhoz mentek. A háborúban a halottak és sebesültek aránya nem 1 a 3-hoz hanem 1 a 4-5-höz. Tehát 1 halottra 4-5 sebesült jut nem 3. tong djagbu azzal keverte, hogy 3x-os erőfölény kell ahhoz, hogy támadáson gondolkozzon az ember.

Kit érdekel, hogy szaki vagy ruszki! Mindegyiknek Putyin ad parancsot és tankot ism Valamiért T-62M lett, nem a sok ezer "jó állapotú, csak zsirozni kell" újabb tank. Na vajon milyenek azok a tankok? Persze, felújítják őket. Igen, pár hónap alatt, pár tucatot...

A sérült -halott arányt meg senkieg nem mondja, de, amitől függ:
  • a katonák harci egészségügyi felkészítettsége, felszerelése.
  • a katonák egyéni védő felszerelésének minősége, biztositottsága.
  • a polgári, helyi civil egészségügyi ellátás lehetőségei.
  • az adott ország katonai kultúrája, a morális helyzet.

Ebben mind nagyon jók a ruszkik és a szakik...
;)
De te pontos arányt mondasz a fotelből....


nem kevertem semmit. 1 halottra háromszor annyi sebesült jut minimum. Lásd az idézett CIA becslés: 15 ezer halott 45 000 sebesült. Annyiban igazad lehet, hogy a valóságban az 1:4-hez arány életszerűbb lehet. A Donyecki Népi Milícia veszteségei február 18-június 9 között 2057 halott és 8526 sebesült. Azaz 1 halottra kicsit több, mint 4 sebesült jut
DNR-vesztes-gek.png



Igen elfogult vagy. Vagy csak számolni nem tudsz :D
Néggyel kellett volna osztanod a 70-80 ezret. Tehát a Pentagon becslése alapján maximálisan 17500-20 000 főre tehető az orosz halottak száma. Amúgy a CIA becslés sincs egy hónapos, július 20-ai.

A tankok kapcsán megint csak csúsztatsz, szokásod szerint. Én azt az adatot fogadtam el, hogy a mintegy 6000 bizonyíthatóan letárolt harckocsi közül, kb 3000 vethető be kisebb-nagyobb munkálatok elvégzése után. ezzel szemben te azt állítottad, hogy az összes letárolt orosz harckocsi roncsállapotú. Ennek szép cáfolata a frontra harckocsik tömegét szállító szerelvények sora. A T-62 harckocsikat a népköztársasági erők és a segédcsapatok(dél-oszétek) kapták.
Egyértelműen nekem volt igazam, ezt te is beláthatod.
T-62-d-l-osz-t-hadoszlop-0621.jpg

T-62-d-l-osz-t-hadoszlop-0621-C.jpg
"Egy forrás azt mondta a tisztviselőnek, hogy az elmúlt harminc év legnagyobb légi katonai műveletét a következő hetekben készítik elő."

A matekot nézd át mégegyszer, mert ha három sebesült jut a negyedik halottra, akkor az nem a harmada.
:D
A tankok állapotában sincs igazad, hiába próbálsz csúsztatni, "szokásodhoz híven".
A kisebb javítások, sok idő, pénz, munkaóra, javító kapacitást jelentenek....
Mert roncsok....
:)
Hívó vagy hinni akarsz, ezért nem fogadod el a valóságot.
Ha lenne 6000 jó tankja, már rég nyert volna.
E helyett szenved T-62M -el, meg a többi régivel, amit nem győz javítani.

Az új tankot, Pzh-t is kell pár hét után, a 40 éves ruszkit szerinted nem kell?
;)
Ne már....
 
W

Wilson

Guest
A kazár elnökük mondta, hogy szeptemberben Herszon, jövő áprilisban a Krim lesz visszafoglalva. Amúgy szerinted az ukránok, honnan csoportosították át az ellenlökésekhez szükséges erőt(17. hk dd, tüzérség, stb)? Pont a donbasszi frontról. Nem hiába van ellentét az ukrán politikai és katonai vezetés között. Nem tudom látod-e, de a donbasszi ukrán védelem második vonala az összeomlás szélén áll. Ha elterelés volt az ukránok herszoni ellentámadása, akkor jól elb@szták.
Ezt hallom már négy hónapja az ukrán védelem mindjárt összeomlik Donbaszban....Ezzel szemben az oroszok nem tudták tovább vinni a Popasna Szeverodonyeck és Liszicsanszk elfoglalásakor még meglévő lendületüket, sőt még onnan vontak el erőket a herszoni frontra.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 726
80 534
113
akkor miért a felújított, de 50 éves T-62M lett előszödve?
Talán azért, mert a régóta félre lökött 40 éves újabbak hadrafoghatatlanok.
Írtam már, mikor még vagonokon voltak a tankok, hogy az LDNR egységek és önkéntesek kapják, a másodvonalba. Azok használják, akik azon szolgáltak. Nem a reguláris orosz hadsereg katonái, akik T-72/T-80/T-90 használatára vannak kiképezve. Látod még erre sem tudsz logikusan következtetni. :)
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 583
63 950
113
Eddig az az ukrànoké volt. Ahonnan a nyugat be tudta szerezni az ötvöző anyagokat, acélt, stb. A meg nem kitermelt ukrán gàzmező is perspektívát jelenthetne a nyugatnak. Ne feledkezzünk meg az ukrán mezőgazdaságról se.

Így ha az oroszok ezeket elfoglajàk még inkább függő helyzetbe kerül Európa és a nyugati világ és a befolyásuk is csökken.

Pl.: Ha a fejlődő országokba az oroszok szállítanak élelmiszert akkor ott ők szereznek befolyást. Ha éppen úgy akarják egy kicsit nem szállítanak és máris megrohanjàk Európát a migránsok.

Nyilván ez nem etikus de orosz szempontból totàl reàlpolitika
Az orosz termes nagyon jo lesz iden a hirek szerint. Europaban meg be kellett tarcsazni a szarazsag miatt, meg a briteknel ott fenn is gondok vannak.
A cukornak is lottek iden.


Reszeg ukran diplomatak, autos uldozes...


"Az amerikai külügyminisztérium szerint a kelet-ukrajnai törvénytelen (oroszbarát) hatóságok továbbra is a nemzetközi emberi jogokkal nem összeegyeztethető módon tartanak fogva külföldi állampolgárokat. Antony Blinken külügyminiszter szerint felháborító, ahogy a hadifoglyokkal bánnak az oroszok. "
Mondja ez az amerikai diplomata, aki azt a rendszert szolgalta es szolgalja amelyik titkos bortonoket tartott/tart fenn szerte a vilagban, pl Közép Europaban is. Guantanamorol nem is beszelve...

Steier:

 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Írtam már, mikor még vagonokon voltak a tankok, hogy az LDNR egységek és önkéntesek kapják, a másodvonalba. Azok használják, akik azon szolgáltak. Nem a reguláris orosz hadsereg katonái, akik T-72/T-80/T-90 használatára vannak kiképezve. Látod még erre sem tudsz logikusan következtetni. :)

Hiszen a 80-as években kivont T-62M (amire egy gyakorlat keretében képeztek ki egy kezszemet pár éve), arra most a 60-70 éves szakik ráülhetnek!
:D
Az nem jut eszedbe, hogy azokat újították fel!?
;)
A többit viszont nemigen...
Amit felújították, azt úgy hívják: T-80BVM, T-72B3....
Még erre sem tudsz logikusan következtetni?
:)
 

szaboj

Well-Known Member
2015. december 6.
390
1 002
93

Beton, beton és beton.
Nem lehet összehasonlítani egy fából, földből eszkábált állást, amik pl. Mikolajev környékén vannak, a vasbeton erődményekkel amiket hadmérnökök irányításával nyugati dotációkból építettek 8 évig, hogy az majd megállítja az oroszokat ha jönnek.
Azért a donyecki ukrán védelem, nem a Maginot vonal. Eddig elvétve láttunk betont. Főleg föld-fa erődök és árokrendszer. Ha az oroszoknak lenne erejük és eszük akkor megkerülnék, nem pedig feltörnék.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 819
113
Azért csak kukkancs rá mégegyszer, mit mondott Putyin a céljairól...
;)
Még egyszer: Te állítottál valamit, én azt cáfolom. Senki nem mondta, hogy vége. MOST, fél év után, nézd hogy áll, ahhoz képest, hogy mit akart.



Kit érdekel, hogy szaki vagy ruszki! Mindegyiknek Putyin ad parancsot és tankot ism Valamiért T-62M lett, nem a sok ezer "jó állapotú, csak zsirozni kell" újabb tank. Na vajon milyenek azok a tankok? Persze, felújítják őket. Igen, pár hónap alatt, pár tucatot...

A sérült -halott arányt meg senkieg nem mondja, de, amitől függ:
  • a katonák harci egészségügyi felkészítettsége, felszerelése.
  • a katonák egyéni védő felszerelésének minősége, biztositottsága.
  • a polgári, helyi civil egészségügyi ellátás lehetőségei.
  • az adott ország katonai kultúrája, a morális helyzet.

Ebben mind nagyon jók a ruszkik és a szakik...
;)
De te pontos arányt mondasz a fotelből....





A matekot nézd át mégegyszer, mert ha három sebesült jut a negyedik halottra, akkor az nem a harmada.
:D
A tankok állapotában sincs igazad, hiába próbálsz csúsztatni, "szokásodhoz híven".
A kisebb javítások, sok idő, pénz, munkaóra, javító kapacitást jelentenek....
Mert roncsok....
:)
Hívó vagy hinni akarsz, ezért nem fogadod el a valóságot.
Ha lenne 6000 jó tankja, már rég nyert volna.
E helyett szenved T-62M -el, meg a többi régivel, amit nem győz javítani.

Az új tankot, Pzh-t is kell pár hét után, a 40 éves ruszkit szerinted nem kell?
;)
Ne már....
Putyin nem a háború közepére akarja elérni a céljait, hanem a végére. Ezt nem akarod megérteni. Nem lehet egy folyamatban lévő dolgot megítélni a végcéljai alapján.
 

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
9 779
44 959
113
Látom a shill-ek fullon dolgoznak, hogy félretereljék a topic-ot, legalább ez is alátámasztja az ukrán haderő katasztrofális helyzetét.


Zselés is felébredt az esti kokózás után:

Zelensky: Enemy won’t be able to retain captured Ukrainian territories, we’ll liberate everything
The Russian invaders did not capture anything without the resistance of our heroes and will not be able to retain anything. All the territories will be liberated.
“We must always remember that every step of our army in this war was made in fierce and difficult battles. The invaders did not capture anything without the resistance of our heroes and will not be able to retain anything. We will liberate everything,” President of Ukraine Volodymyr Zelensky posted on Telegram.
The President also published a selection of photos depicting struggle of Ukrainians against the Russian invaders.



Our source informs that the compensation promised by Zelensky to Ukrainians who lost their homes in the territories occupied by Russia and left for the territory controlled by Ukraine will not be this year.
How these people will survive, no one on Bankova cares. The state issues 2000 hryvnias per month per person, considering that this is enough. Although, according to forecasts, soon the state will not even have money for this. (Budget expenditure, more than 10-13 billion hryvnia per month. As of May alone, there were about 6.5 million internally displaced persons in Ukraine).
Earlier, people were promised lifting payments for each family that left (100-200 thousand hryvnias each), compensation for the loss of all their possessions. Also the issuance of new housing. But, nothing has been done and will not be done this year. They will give, according to officials, temporary "container apartments" (modular houses). People already understand that there is nothing more permanent than temporary.
The source indicates that they wanted to give 100-500 apartments to internally displaced persons "ostentatiously", but the question became an edge, who should be given out first on what principle, many more servicemen also do not have housing, not to mention the families of the deceased heroes.
There are many problems in the country, and the government continues to feed the people with sweet lies.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
A matekot nézd át mégegyszer, mert ha három sebesült jut a negyedik halottra, akkor az nem a harmada.
:D
A tankok állapotában sincs igazad, hiába próbálsz csúsztatni, "szokásodhoz híven".
A kisebb javítások, sok idő, pénz, munkaóra, javító kapacitást jelentenek....
Mert roncsok....
:)
Hívó vagy hinni akarsz, ezért nem fogadod el a valóságot.
Ha lenne 6000 jó tankja, már rég nyert volna.
E helyett szenved T-62M -el, meg a többi régivel, amit nem győz javítani.

Az új tankot, Pzh-t is kell pár hét után, a 40 éves ruszkit szerinted nem kell?
;)
Ne már....
:D Te tényleg nem tudsz számolni. Ha 1 halottra 3 sebesült jut, akkor a halottak aránya negyede az összveszteségnek. 80 ezres összveszteségnél, 20 ezer a halottak maximális száma. Lényeg a lényeg, nincs 30 ezer orosz halott, maximum a te vágyálmaidban. Ugye az ukránok meg ladagrant már 42 ezer halottnál járnak. Úgyhogy húzz bele

Nem csak számolni, de leirtakat értelmezni sem tudod. A lényeg az oroszok tudják pótolni a veszteségeiket, az ukránok meg nem

Ezt hallom már négy hónapja az ukrán védelem mindjárt összeomlik Donbaszban....Ezzel szemben az oroszok nem tudták tovább vinni a Popasna Szeverodonyeck és Liszicsanszk elfoglalásakor még meglévő lendületüket, sőt még onnan vontak el erőket a herszoni frontra.
Én a donbasszi második ukrán védelmi vonalról írtam. Talán te sem tagadod, hogy az oroszok már beékelődtek ebbe a védelmi vonalba. El fog esni, akárcsak az első. Utána el fog esni a harmadik vonal is(Szlavjanszk-Kramatorszk-Konsztyantinovka). Amúgy a donbasszi ukrán erők egyfolytában sírnak a tüzérség átcsoportosítása miatt.
 
W

Wilson

Guest
:D Te tényleg nem tudsz számolni. Ha 1 halottra 3 sebesült jut, akkor a halottak aránya negyede az összveszteségnek. Lényeg a lényeg, nincs 30 ezer orosz halott, maximum a te vágyálmaidban. Ugye az ukránok meg ladagrant már 42 ezer halottnál járnak. Úgyhogy húzz bele

Nem csak számolni, de leirtakat értelmezni sem tudod. A lényeg az oroszok tudják pótolni a veszteségeiket, az ukránok meg nem


Én a donbasszi második ukrán védelmi vonalról írtam. Talán te sem tagadod, hogy az oroszok már beékelődtek ebbe a védelmi vonalba. El fog esni, akárcsak az első. Utána el fog esni a harmadik vonal is(Szlavjanszk-Kramatorszk-Konsztyantinovka). Amúgy a donbasszi ukrán erők egyfolytában sírnak a tüzérség átcsoportosítása miatt.
Van még az oroszoknak szűk másfél hónapjuk az őszi esőkig amely megfogja könnyíteni a védők dolgát, én személy szerint úgy látom, hogy a harmadik védővonal elfoglalására nem mostanában fog sor kerülni amennyiben a jelenleg az ott rendelkezésre álló erőkkel akarják ezt az Oroszok végrehajtani.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 677
34 560
113