[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
38 643
50 543
113
Pénzt nyomják az Ukriknak a nyugat-európai nagyhatalmak és az EU is, Amerika pedig még tud nekik hadianyagot küldeni , de még akadnak azért Európában is olyan harceszközök amelyeket az ukriknak el tudnak küldeni és nagy hasznát veszik lásd pl az olasz PZH2000-es szállítmány.
A páénz fontos, de nekik fegyver és lőszer kell, mert pénzzel nem lehet harcolni.
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
2 536
8 272
113
Ezek nagyon jó kérdések.Tél tábornok a muszka legjobb katonája,még mindig.
Ezért is mondom,hogy ha az ukránok,és a nyugati szövetség kitart tavaszig,akkor az orosz rácseszett.Nyárra felpörög annyira a nyugat hadiipar,hogy ellássa az ukránokat.Oo-ban meg hatnak a szankciók.
Ha a telet túléli a kitartás......
Gáz, olaj és nyersanyag nélkül sok minden felpörög (infláció, munkanélküliség, stb.) de nem a nyugat hadiipara. Hacsak nem fatüzelésű gőzgép hajtja a forgácsológépeket a vashuta mellett :)
 

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
25 274
61 718
113
A páénz fontos, de nekik fegyver és lőszer kell, mert pénzzel nem lehet harcolni.
155 mm lőszert kapnak, de nagyobb gond a számukra, hogy mivel nincs már 152mm lőszer utánpótlás az orosz/szovjet tüzérségi eszközeiket folyamatosan vonják ki a hadrendből, tüzérségi eszközökből azonnal mobilizálható az ukránok számára azonnal küldhető mennyiséget Európában nem nagyon látok az USA-ban viszont még vannak szabad kapacitások...
 
 • Tetszik
Reactions: PPP and DTheo

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
19 022
55 322
113

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
38 643
50 543
113
155 mm lőszert kapnak, de nagyobb gond a számukra, hogy mivel nincs már 152mm lőszer utánpótlás az orosz/szovjet tüzérségi eszközeiket folyamatosan vonják ki a hadrendből, tüzérségi eszközökből azonnal mobilizálható az ukránok számára azonnal küldhető mennyiséget Európában nem nagyon látok az USA-ban viszont még vannak szabad kapacitások...
Előbb utóbb nem csak nehéztechnika fog nekik kelleni. Én úgy tudom, hogy pl 5,45-ös gépkarabélyt nem gyártanak az ukránok csak 5,56-osat ellenben 5,45-ös lőszerből lehet náluk Dneppert rekeszteni. Ez azért probléma. De ugyanez a helyzet a géppuskákkal is.
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 369
11 522
113
Wagner székház kapott egyet:
‼️Videó a Wagner PMC székházára mért csapás után, ahol E. Prigozsin korábban tartózkodott. A felvétel vírusként terjedt a neten, többek között az ukránoktól is, ezért közzétesszük. Több sebesültről és egy halottról számolnak be. Hála Istennek, nem voltak súlyos veszteségek. t.me/RVvoenkor
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
11 531
31 898
113
Egy ideje nem nagyon volt időm a fórumra, de azért pár dolog mégiscsak foglalkoztat. Késhegyre menő vitákat folytatunk itt, de elgondolkodtat, hogy mi is az, amit tényleg tudunk erről a háborúról. A veszteségi adatokat most kihagynám, az mindkét oldalról láthatóan megtévesztő, de azt azért valószínűnek tartom, hogy az ukrán veszteség ma már többszöröse az orosznak (a háború elején nem így volt).
Szóval mi is az az információ, ami biztosan eljut hozzánk?
Az orosz oldalról naponta közölt hivatalos hadijelentés, amit itt általában olvashatunk is, és ami nagy vonalakban egybevág a térképeken látható adatokkal. Ugyanez ukrán oldalról is megvan (szintén olvasható itt is) és sok tekintetben az is hasonló mint az orosz, csak máshogy van megfogalmazva. (Az egyik offenzíváról, a másik sikertelen támadásról beszél, de ugyanaz az összecsapás mindkettő)
Az első indikátor a rendelkezésünkre álló képanyag (fotó/videó). Amit eddig láttunk, hogy az első hónapokban rengeteg ilyen jelent meg az orosz veszteségekről, naponta több (vagy többször fotózott) kilőtt páncélos, halott orosz katonák, lezuhant repülők, helikopterek stb... Tudjuk (hiszen sok esetben bebizonyosodott), hogy ezek egy része a Zselé féle információs iroda terméke volt, de ha a nyilvánvaló hamisításokat levonjuk és a többszörös fotózások miatt elosztjuk a maradékot hárommal, akkor is elég sok maradt a tényleges veszteséglistán.
Ezek a képek/videók aztán mostanára elmaradtak, alig egy-két ilyen van (lásd a legutóbbi repteres mutatvány), olyankor aztán még a csapból is az folyik, de racionálisan szemlélve egyértelműen látható, hogy nagyságrendekkel kisebb a jelenlegi dokumentált orosz veszteség, mint a háború elején. Még a propagandairoda sem mer annyi filmet gyártani, mert a valós helyzet rohadtul nem azt tükrözné...
A kocka fordult, jelenleg a hozzáférhető képi anyag jó része ukrán veszteségeket mutat, azt orosz tűzérség eredményeit az ukrán állásokon, a halott/fogságba esett/dezertáló/parancsmegtagadó ukrán katonákat, az ukrán technika veszteségeit. Ha ebbe beleveszem, hogy azért az oroszokat sem kell félteni, ha propagandáról van szó, akkor is többszöröse ez a háború elején bemutatott ukrán veszteségeknek.
Ez tehát a hozzáférhető képek/videók köre.
A második indikátor a térképek, amik - oldaltól függően - ma is nagy szórással mutatják a valós hadi helyzetet, de fektessük egymásra a legszélsőségesebbeket és húzzunk egy vonalat valahol a két véglet között, és ez még mindig azt mutatja, hogy lassan, de biztosan darálják be az ukrik színe-javát a Donbasszban.
Ez még mindig az egyik legfontosabb információforrás, hiszen a frontvonalak mozgása nagyjából tényszerű, és nem kell értelmezni a köréje kerekített meséket. (pl. az "ukrán ellentámadás Herszonnál" ami egyetlen térképen sem látható.)
A harmadik ilyen indikátor az ukrán mozgósításról érkező hírek. (vegyük csak elsősorban az ukrán híreket, bár erősen kétséges dolgok is megfogalmazódnak).
Ha minden igaz már a hatodik ilyennél tartanak, már a hatvan év feletti "önkénteseket" is vinnék, és továbbra is erősen kényszersorozásnak tűnik amit művelnek, aminek pl. Zaporizsjában meg is van a negatív eredménye. Szóval a humán utánpótlás erősen kifogyóban van, míg az oroszok - számomra is érthetetlen módon szinte már dacból - nem mozgósítanak, csak rotálják a rendelkezésre álló erőiket.
A negyedik indikátor a nyugati reakciók. Az angolszászok természetesen továbbra is teljes mellszélességgel kiállnak Zselé mellett, és tolják a pénzt és a haditechnikát, de látható, hogy egyre inkább emelik a tétet, hiszen a kézi páncéltörőktől lassan eljutunk az F16-ról indítható radarellenes rakétákig, tekintettel arra, hogy az eddig kipróbált nyugati technika még mindig nem tudta térdre kényszeríteni a fejletlenebb, de gyakorlatilag szinte korlátlan szovjet technikát.
Sokkal érdekesebb az Eu viselkedése, ahogy közeleg a tél, úgy próbálnak a saját maguk által hozott szankciók között manőverezni. A menekültekhez való hozzáállás is változik, a pénzügyi segítség sem akadálymentes már, egyre inkább az az érzésem, hogy ők már nagyon lezárnák ezt az egész kalandot.
Mellette a világpolitikában hirtelen felértékelődött a BRICS tagság...
Ezek azok amiket többé-kevésbé objektíven tudunk szemlélni, minden más csak szubjektív következtetés. Lehet itt elemezni az "oroszok el nem ért céljait" az ukránok "ellentámadásait" a láthatatlan tartalékban levő erőket de ezek mind csak vélemények, amik sokszor tényként kezelnek fikciókat.
Természetesen szívesen olvasok ilyen "véleményeket" is, ha azok megfelelő szakmaisággal vannak alátámasztva, és nem csak frázisok puffogtatásából állnak.
(Ja, van egy ötödik indikátor is, ami ugyan szubjektív, de számomra az is sokat elmond: az itteni ukranofil csapat hanghordozása. Minél xarabbul megy az ukriknak, annál jobban elveszítik az úriember mivoltukat és még az angol felsőház is a matrózkocsmák szintjére süllyed... :D )
Jól összefoglaltad a helyzetet, szerintem.
Izgalmas ösz elé nèzünk.
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 055
8 388
113
155 mm lőszert kapnak, de nagyobb gond a számukra, hogy mivel nincs már 152mm lőszer utánpótlás az orosz/szovjet tüzérségi eszközeiket folyamatosan vonják ki a hadrendből, tüzérségi eszközökből azonnal mobilizálható az ukránok számára azonnal küldhető mennyiséget Európában nem nagyon látok az USA-ban viszont még vannak szabad kapacitások...

Éééééés íme, miért estek nekik az oroszok.
Ha Ukrajnát átfegyverzik full nyugati szabványra, gépkarabélytól vadászbombázókig, úgy csúnyán megtépték volna az orosz haderőt. Mert akkor minden lelőtt F-16ra kapnának kettőt (akár fura mód texasi akcentusos pilótával...), ezerszámra az AMRAAMet, PAC3/THAAD rendszereket és minden kutyafülét, azt kész üzemeltetési hálózat és kiképzett emberek fogadták volna. Kvázi az egész USA termelés 100%a fogadható lett volna (akár direktben az USAF/ARMY készleteiből, mint Izrael esetében 73-ban), ami tekintve a világ fegyvergyára, azt hiszem érthető, miért lett volna katasztrófa az oroszoknak.

Ukrajna átmenetben lett elkapva, már nem szovjet rendszer, még nem nyugati.
 

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
25 274
61 718
113
Előbb utóbb nem csak nehéztechnika fog nekik kelleni. Én úgy tudom, hogy pl 5,45-ös gépkarabélyt nem gyártanak az ukránok csak 5,56-osat ellenben 5,45-ös lőszerből lehet náluk Dneppert rekeszteni. Ez azért probléma. De ugyanez a helyzet a géppuskákkal is.
A gyalogsági fegyvereikhez való lőszert szerintem ( javíts ki ha nem így van) megoldják Ukrajna nyugati szövetségesei pl a lengyelek nagyon komoly lőszergyártással rendelkeznek, mondjuk az igaz, hogy az ukrán hadseregben eléggé változatos a gyalogsági fegyverek palettája, főleg a február 24-i orosz inváziót követő fegyver szállítmányoknak köszönhetően.
 

koppany

Well-Known Member
2010. július 16.
1 404
4 495
113
Éééééés íme, miért estek nekik az oroszok.
Ha Ukrajnát átfegyverzik full nyugati szabványra, gépkarabélytól vadászbombázókig, úgy csúnyán megtépték volna az orosz haderőt. Mert akkor minden lelőtt F-16ra kapnának kettőt (akár fura mód texasi akcentusos pilótával...), ezerszámra az AMRAAMet, PAC3/THAAD rendszereket és minden kutyafülét, azt kész üzemeltetési hálózat és kiképzett emberek fogadták volna. Kvázi az egész USA termelés 100%a fogadható lett volna (akár direktben az USAF/ARMY készleteiből, mint Izrael esetében 73-ban), ami tekintve a világ fegyvergyára, azt hiszem érthető, miért lett volna katasztrófa az oroszoknak.

Ukrajna átmenetben lett elkapva, már nem szovjet rendszer, még nem nyugati.
Ugyan ki fizette volna ki ennek az árát?
 

ssgtzlan

Well-Known Member
2020. május 10.
946
3 821
93
A napokban Resperger egy podcastben 35K orosz és 30K ukrán halottról beszélt, hozzátéve hogy értelemszerűen az ukikat ez jobban megviseli mert az oroszoknál több a tartalék.

Természetesen ez is csak egy szám, nem tudom honnan vette, de szerintem Ő általában reálisan méri fel a helyzetet (már amennyire innen reálisan lehet).
Ebben szerintem téved. A CIA és angolok is 15.000 orosz halottat mondanak. Összesen 60.000 fős veszteséget. Halott, sebesült, eltűnt, fogoly.
Az ukránoknak ennél több lehet. Egy állítólagos ukrán katonai dokumentum összesen 150.000 főt említ. Hogy ez mennyire igaz azt nem tudom. Az biztos hogy a 30.000 ukrán halott kevés amikor napi 200-500 halott volt egy hónapon keresztül.
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
5 358
8 995
113
Index címlapon:
"Magyarország felszólította Oroszországot, hogy ne okozzon atomkatasztrófát"

A híren belül:
"Az atomkatasztrófa elkerülésére szólították fel az oroszokat, Magyarország is aláírta a nyilatkozatot"


Ez az igazi FOS.
Akartam már kérdezni, mert nem igazán tűnik így konzekvensnek a fidesznyikségedhez.
Az megvan ugye, hogy az Index már rég nem ellenzéki hírportál? :D

No offence, csak nehogy kellemetlen szituációk alakuljanak ki :)
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
1 596
3 269
113
155 mm lőszert kapnak, de nagyobb gond a számukra, hogy mivel nincs már 152mm lőszer utánpótlás az orosz/szovjet tüzérségi eszközeiket folyamatosan vonják ki a hadrendből, tüzérségi eszközökből azonnal mobilizálható az ukránok számára azonnal küldhető mennyiséget Európában nem nagyon látok az USA-ban viszont még vannak szabad kapacitások...
Lenne elég lőszer, ha dnyeszter mentet elfoglaltak volna.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
45 413
64 956
113
A legújabb közepes hatótávolságú orosz légvédelmi rendszer az Sz-350 "Vítyaz" is feltünt a speciális katonai müvelet zónájában

7SLenaaZvI0.jpg

efOt4nW5uGQ.jpg


TfrApwllQ9U.jpg
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
11 531
31 898
113
Az osztrák exxpress.at statisztikát közöl az ukrajnában harcoló zsoldosokról, orosz forrâsra hivatkozva:Összesen eddig Moszkva szerint 7282 külföldi zsoldos csatlakozott az ukránokhoz.
Hat hónap alatt 2682 külföldi zsoldos esett el. Különösen magas az amerikaiak veszteségei: 241 elesett, 243 hazament az 565 bejelentett zsoldosból, már csak 82 van Ukrajnában.
608 kanadaiból 213 halott, 205 hazament, 190 van még a fronton.
Az 1837 lengyelböl 643 halott, 493 hazament, a 103 németböl 40 elesett, 39 hazament, 24 még Ukrajnâban van.
21 spanyolból és 131 litvânból a veszteség 50% körüli, 150 albânból 50 elesett, 200 szir közül 97 veszett el, 85 ment haza.
 

Lengyel_nem_medik

Well-Known Member
2022. március 30.
518
1 506
93
Az osztrák exxpress.at statisztikát közöl az ukrajnában harcoló zsoldosokról, orosz forrâsra hivatkozva:Összesen eddig Moszkva szerint 7282 külföldi zsoldos csatlakozott az ukránokhoz.
Hat hónap alatt 2682 külföldi zsoldos esett el. Különösen magas az amerikaiak veszteségei: 241 elesett, 243 hazament az 565 bejelentett zsoldosból, már csak 82 van Ukrajnában.
608 kanadaiból 213 halott, 205 hazament, 190 van még a fronton.
Az 1837 lengyelböl 643 halott, 493 hazament, a 103 németböl 40 elesett, 39 hazament, 24 még Ukrajnâban van.
21 spanyolból és 131 litvânból a veszteség 50% körüli, 150 albânból 50 elesett, 200 szir közül 97 veszett el, 85 ment haza.
Ugy erdekessegkepp jegyzem meg, hogy itt Lengyelorszagban meg senki sem hallott ezekrol a "lengyel zsoldosokrol". Nem csak a zsoldossag kulturaja hianyzik itt, hanem eleve illegalis, tehat itt nincsenek Blackwater, meg Wagner, meg ilyen cegek. Nem tartom kizartnak, hogy van par onkentes, de ezen hirek 99%-a csak annyira igaz mint az osszes tobbi lengyel temaju orosz hir: semennyire. Pontosabban annyira amennyire egy roman mondana igazat, ha megkerdezned, hogy mit kell tudni a magyarokrol. :)
(az is elgondolkodtato, hogy amerikai, angol, stb... foglyokat, utleveleket mar lattunk ezen a forumon, de lengyelt meg nem)
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
5 479
13 206
113
Éééééés íme, miért estek nekik az oroszok.
Ha Ukrajnát átfegyverzik full nyugati szabványra, gépkarabélytól vadászbombázókig, úgy csúnyán megtépték volna az orosz haderőt. Mert akkor minden lelőtt F-16ra kapnának kettőt (akár fura mód texasi akcentusos pilótával...), ezerszámra az AMRAAMet, PAC3/THAAD rendszereket és minden kutyafülét, azt kész üzemeltetési hálózat és kiképzett emberek fogadták volna. Kvázi az egész USA termelés 100%a fogadható lett volna (akár direktben az USAF/ARMY készleteiből, mint Izrael esetében 73-ban), ami tekintve a világ fegyvergyára, azt hiszem érthető, miért lett volna katasztrófa az oroszoknak.

Ukrajna átmenetben lett elkapva, már nem szovjet rendszer, még nem nyugati.

A folyamat elindult. Paladin, M777, Javelin, NASAMS, Amram, HAARM,HIMARS.
Fél év alatt...
A következő félévben jöhet M1, Bradley, F-16, Patriot?
Közben EU leválik a ruszki olajról, gázról...

Akkor kinek dolgozik az idő? Kinek jó az elhúzódó háború?
:)
 

Rex Meus Deus Meus

Well-Known Member
2020. július 26.
1 112
6 478
113
Ebben semmi meglepő sincs, tekintve, hogy az amerikai istenszem szintű felderítés ellen nyers erővel mennek előre.
Az egész orosz "lassú" előrehaladás (amúgy a III. VHban ez az előrehaladási sebesség és területnyerés elképesztően jó lett volna) oka, hogy egy olyan háború folyik, ahol az ellenség felderítése sebezhetetlen. A vicc az, hogy egy teljesen nyílt all-in háború (hagyományos persze) jobb lenne sok szempontból - jelenleg ugyanis nem érinthetik az ellenség légi és űr (5 eye, strarlink, stb...) felderítését.
Az oroszoknak (és Kínának) megvan az ereje, hogy lepucolja, az alsó/közép/felső e gnied environmentre) - vagyis ebben az esetben nem élveznék az ukránok a totális és real time felderítés elképesztő előnyeit. Ám mivel ez nyílt háború lenne, nem megy ezek kilövése, így az orosz szembesült azzal, hogy hogyan is kéne hadműveleteket végrehajtani úgy, hogy az ellenség mindent lát és ez ellen semmit sem tehetnek.

Szerintem amit látunk az a megoldásuk - a killbox tolása. Vagyis ha nem tudnak egy támadásra összevonni erőket anélkül, hogy az ellenség ne tudná az utolsó teherautóig mi jön, egyszerűen tolják őket előre az első ellenállásig - majd észlelve visszahúzódnak és irtózatos tüzet zúdítanak rájuk. Ez lassú, de ha nem tudsz meglepetést okozni, legalább részben rejtve manőverezni, ez marad - nyers erő. hiába látják a folyamatos műholdas felderítéssel - nincs mit tenni, nincs hogy letaktikázni. Lassú, de ebben a helyzetben csak ez működik.

A VDV pusztulása pont ezt mutatta meg - az amerikai felderítés nélkül az ukránoknak fogalma sem lett volna, hogy jönnek, már az első pár nap alatt vége lett volna Ukrajnának. De láttak mindent, a felderítés, ELINT/HUMINT elől nem tudtak elbújni. Le is mészárolták őket. Innentől pedig nem lehet klasszikus hadműveleteket végezni - marad a nyer erő.

(BTW tetszett, hogy a kínaiaknál a VDV kijevi kudarca után baromira lekerült a napirendről a különleges erők Tajvani Elnöki Palota elleni rajtaütése, hogy majd egyből lefejezik a vezetést. USA felderítés mellett ez kvázi lehetetlen mára...
Talán ez a legjobb elemzés a topikban, február 24 óta.