A mondandód egy részével én is egyetértek, mással nem.
Mert te sem tudod bizonyítani, hogy a történelem ugyanúgy történt volna, ha "időben" meghal Hitler, stb.
Ennek bizonyításhoz ugyanis időben párhuzamos ikerországokra/ikervilágra lenne szükség. Mivel nincs, ezért nem tudod bizonyítani.
Pl. Hitler rengeteg hibás, katasztrófális döntést hozott, ami nagyban befolyásolta a hadműveletek alakulását.
Ha nem Hitler hozza a döntéseket, hanem Ernst Röhm, szinte biztos, hogy nem azokat a döntéseket, s nem akkor hozza, amikor Hitler.
...aztán így már esélyes elméletileg akár az is, hogy Sztálin támadja meg Németországot. A nyugati hatalmak meg Németország mellé állnak.
Minden máshogy alakul.
Ha nem Szaddam Huszein Irak vezetője, akkor tudod bizonyítani, hogy Irak megtámadta volna Kuvaitot?
Minden máshogy alakul.
A pl. mandelbrot halmazokban az a szép, mint pl. a szilvafák fejlődésében; a mintázatok hasonlóak, felismerjük, de mutatok neked egy szilvafa csemetét, s tessék; rajzold le, hogy milyen lesz! Elméleti az esélye, hogy elfogod találni. A végeredménynem ugyanaz lesz.
Az egyik esetben egy egészséges, bőven termő, pálinka pozitív fa, a másik esetben egy betegeskedő példány.
Egyéni döntések teljesen megváltoztatják a jövő alakulását.
Ha nekem nem hal meg a testvérem 8 órányi élet után, akkor máshogy szocializálódok; máskor, máshova indulok szórakoznini, s nem találkozok a feleségemmel, aki pont akkor volt ő is ott először, mint én, így más lett volna a feleségem, más döntéseket hozok a más interakcióban munkavállalásban, lakhelyben, s nem születik meg ez a komment sem.
S én csak egy történelem szempontjából nem befolyásoló személy vagyok.
De a
döntéshozók sem ugyanazokat a döntéseket hozzák meg ugyanazon kihívásokra sem, különben pl. minden országban kottára ugyanazon törvényeket, rendeleteket hozták volna meg a Covid helyzet kezelésére.
Ehhez képest nem volt két egyforma menedzselés.
Ha a Tu-154-esen Szmolenszknél csak
egyvalamit máshogy csinálnak, pl. Grzywna őrnagy nem felejti el protokoll szerint kikapcsolni a robotpilótát, sikerült volna felemelniük a gépet, és megakadályozniuk a katasztrófát, akkor minden picit máshogy alakulhatott volna a lengyel-orosz viszonyban.
Csak az a volna ne lett volna.
Egyéb repülős hírek | 2010. április 10-én a lengyel légierő 36. különleges szállítóezredének 101-es oldalszámú Tu-154M repülőgépe, fedélzetén Lech Kaczyński államelnökkel, számos állami vezetővel és népes kíséretükkel leszállás közben a földnek ütközött az oroszországi Szmolenszk katonai...
www.jetfly.hu
Trump marad az elnök az USA-ban. Bizonyítsd be, hogy Afganisztánból kivonulnak, akkor vonulnak ki, s úgy vonulnak ki, ahogy!
Medvegyev az elnöke Oroszországnak, Poroshenko Ukrajnának, Trump az USA-nak. Bizonyítsd be, hogy kitört volna a háború, ha igen, ekkor tört volna ki, ugyanazok lennének a hadvezetők, ugyanazokat a döntéseket hozzák, s hogy ugyanez lenne a dinamikája az eseményeknek.
Könnyen belátható hogy nem.
Szerintem.