<blockquote rel="ms07"><blockquote rel="Python"><blockquote rel="Python">Augusztus 27-én a Donyecki Népi Köztársaság Fegyveres Ereje (a Donyecki Népi Milícia új elnevezése Alexandr Zaharcsenko miniszterelnök által) felszabadította Novoazovszk városát.
http://www.hidfo.net/2014/08/28/novoazovszk-utan-irany-mariupol-hirek-frontrol
Az a két bekerítés nem semmi, de a térkép szerint bizony odaértek Mariupolhoz, és a DNKFE (új elnevezést kell megtanulnunk) hadmozdulataik így első ránézésre bekerítésre utalnak.
Ez bizony ténylegesen egy offenzívának néz ki, nem csak egy elterelő akciónak. Pár napja nem mertem ezt feltételezni, egyfajta elterelő, erőfelmérő hadmozdulatnak látszott. Egyre erősebbek ezek a szakik, a tervezéssel, fegyelmezettséggel, akciókkal eddig sem volt baj, csak sokkal kisebb léptékben hajtották azokat végre.</blockquote>
Ebből kezd az látszani, amit régebben írtátok, hogy Putyin mondta (?) hogy Transznisztria lesz még határos Oroszországgal
A Krímig nem nehéz eljutniuk, onnan meg adhatnak lendületet az ottaniak.
Na vajon miért erősebbek?
Nyomják őket oroszból, plusz rengeteg zsákmány, plusz ritka gyenge az ukrán hadvezetés.
</blockquote>
Utánpótlás, önkéntesek özöne megy át a nyitott határokon. Ezt eddig is tudtul, de Mariupol az már nem a donyecki régió. Eddig arról volt szó, a milicisták szerint, hogy Donyeck, és Luganszk régiók kiszakadnának, Putyinék visszafogottabban értékelve autonómiát emlegettek. Ez bizony már egy új szakasza a konfliktusnak, offenzíva. Csak nem az ukrán oldalon...!
Egy hadvezetés leget gyenge, de szerintem itt az ukrán gyalogsági erőkkel is igen komoly gondok vannak. (Nem a Nemzeti Gárdára gondolok, mert 3-4 hetes kiképzés után a frontra kikerülve még nem leszel képzett katona.)</blockquote>
Arra kíváncsi leszek, hogy ha valóban bevezetik a hadi állapotot az képes lesz e átbillenteni az ukránok oldalára a mérleget. Gondolom ebben az esetben teljes mozgósítás lesz és nem 30 ezer ukrán katona fog harcolni, hanem ennek minimum a tízszerese. Bár tartok attól, hogy ebben az esetben az orosz támogatás fajtája is meg fog változni. Nem jó lesz ha ilyen mértékben kiszélesedik a háború a szomszédunkban...