laiki, már többedjére nem figyelsz. Cinikus (kötözködő?) barátunk azzal cseszte le gacsatot, hogy honnan tudták a maláj pilóták azt kiáltani, hogy lőnek ránk az ukránok. Erre én azt írtam, hogy ha szerencsével látták is a rakétát (füst, kondenzcsík, bármi), akkor is ukrajna felett felett repülve nyilván ukránt mondanak be.
Hagyd már, hogy hány másodperc meg egyebek, mert NEM ez a hozzászólás és a téma lényege. Röviden ismét, alapkérdés: Miért mondtak ukránt? Hozzászólásom: Azért mert 10ezren nem látja a lenti helyzetet, és jött egy rakéta UKRAJNA felett.
(Hasonlat, hogy jobban értsd: van egy kurvanagy baleset, autó nekiment az úútmenti tölgyfasor egy nagy fájának, ömlik a vér mindenhol, öt hulla a földön. Erre te ebből annyit fogsz és valamiért arra reagálsz, hogy nem is tölgyfa van ott hanem bükk. NA ÉS? Ez volt a hír lényege?)
Nyugodtan mondhatjuk, hogy nem csak cinikus, de kötözködő is vagyok: szakmai ártalom nálam, valóban, mert apróságoknak is rohadt nagy jelentősége van. Mert például azt is mondhatták volna a pilóták, hogy "lőnek ránk" (alany nélkül, mert gőzük sincs, ki lő, de valaki biztosan), netán azt is, hogy "valaki ránk lőtt" (mert nem tudják, ki lőtt rájuk, de rájuk lőttek), szóval ez az "Ukrajna felett voltak, ezért mondtak ukránt" szöveg baromi gyenge, még ha látszólag nem is alaptalan, pedig konkrétumok ismerete nélkül nagyonis az.
Maradjunk annyiban, hogy ha a robbanás azonnal végzett velük, akkor már nemigen mondtak semmit. Ha mégis mondtak, és ha tényleg az ukránokat emlegették, akkor nagyjából azért, amit írtam. Nem volt idejük semmiféle kivizsgálásra, hogy eldöntsék, ki lőtt rájuk, azt viszont bombabiztosan tudták, hogy melyik ország légterében vannak. Hivatali kötelességük volt tudni, hol vannak, kivel rádióznak és milyen gyakorisággal kell bejelentkezniük, és mikor kell átjelentkezniük a következő ország légiforgalmi irányításához egy másik hullámhosszon. A többi meg tényleg csak feltételezés, még részemről is.
Kihangsúlyoztam már, hogy kétlem, hogy ilyen elhangzott, úgyhogy ezzel kapcsolatban ne velem vitatkozz, plíz.
A kereskedelmi pilóták nem töltenek be semmiféle hivatalt (eleve nem állami alkalmazásban állnak), így hivatali kötelességük sincs. Szakmai lehet, de kereskedelmi (civil) pilótaként nem feladatuk az esetleges támadóik (félre)azonosítása, a feladatuk a puszta tények közlése: "lőnek ránk" v. "egy rakéta tart felénk", netán "rakéta a közelünkben" és így tovább. Senki nem várja el tőlük, hogy egyéb részletekkel szolgáljanak ezen felül, mert ennek nincs is realitása.
Mindezeken túl soha, senki részéről nem merült fel, hogy a szakadárok repülőgéppel szedték volna le a 777-est (ha erre az ukrán Szu-25-ösök nem képesek, akkor a szakadároké sem) és azt sem merte kijelenteni senki eddig, hogy orosz vadászgép lett volna az elkövető. Innentől kezdve, ha repülőgépről beszéltek, akkor az ukrán volt és nem más, mert az ukránok eddig elfelejtették azt hazudni, hogy akkor és ott valaki megsértette a légterüket. (A rakéta még mindig valószínűbb, tulajdonképpen biztosra vehető.)