Sokakkal ellentétben, én meg pont most kezdem azt érezni, hogy az oroszok készülnek valamire, és minden amit a közelmúltban történt, az erre ment ki.
Akik olvasnak, tudják, hogy szinte az eleje óta értetlenül állok a passzivítás, a tessék-lássék hadakozás, Putyin galambkodása előtt, és múltkor még Ronival is egyetértettem ebbe-abban, de olvasva ezt a sok ruszkik ennyit tudnak, szarok, végük van és a hasonló véleményeket, kezdem azt hinni, hogy nem, ennyire bénák, ennyire dilettánsok (még ha az is a képlet egyik része) nem lehetnek, kell lennie itt még valaminek.
1) Vagy az van, hogy az oroszok most már biztosak abban, hogy elkerülhetetlen egy közvetlen NATO tagállamok elleni háború, és ehhez az kell, hogy az ukrán elhasználja a neki küldött technikát, hogy mire elindul az ellentámadás, azok jóformán csupasz seggel, lehasalt gazdasággal és iparral álljanak ott.
2) Vagy talán a taktika része, hogy védekezve és visszavonulva feláldozok x embert és y technikát, de közben a másik oldal vesztesége ennek többszöröse, ami a közeljövőben olyan mértéket ölt, hogy azt nem fogja kiheverni. Pl vannak olyan jelentések, miszerint Limannál az oroszok feláldoztak 500 védőt, de az ukránok csak ott 6000 főt vesztettek. És ha azt vesszük, hogy a legagymosottabb, legfanatikusabb, legnácibb rétege hullik az ukránoknak, talán mindez számításba is van véve ez. Ez az a réteg, aki már a majdan utáni ideológiában nőtt fel. Ha ez a réteg megmarad, akkor a pacifikálás nagyon nehéz lenne. Volt még az offenzivák előtt egy kiszivárgott ukrán jelentés, miszerint 190ezer fő a veszteségük. Ha csak a fele igaz, akkor meddig tartható ez? Oroszok szerintem simán feláldoznak a sajátjukból 50ezer főt azért, ha ezen az áron többszázezer fanatizált fiatal ukrán náci hal meg a másik oldalon.
Majd amikor elidnulnak, minden kiderül, addig mindenki csak találgat. Én is, más is, a brit tudósok is, meg az amerikai hírszerzés is.
Azt, hogy miből mennyi van az oroszoknak, azt csak ők tudják.
Emlékszem mikor előkerült Hitler és Mannerheim beszélgetésének titokban készült felvétele pár éve, és a történészek is rácsodálkoztak, ahogy Hitler mondja, hogy addigra 34 ezer páncélost megsemmisítettek, és az oroszok nem gyengültek meg. "Ha egy tábornokom azt mondja a háború előtt, hogy bármely országnak 35 ezer tankja van, azt mondtam volna neki, hogy megőrült és hogy mindent duplán, vagy triplán lát".
Szóval most egy kettőség van bennem: egyrészről frusztrál a töketlenség, mert Európa és a világ sorsa függ az orosz győzelemtől, másrészről kezdem azt gondolni, hogy ez már olyan szintű bohóckodásnak tűnik, ami lassan kizárja azt, hogy ne legyen benne egy direkt faktor. Most az látszik, hogy a vezetés úgy gondolja, hogy mind élőerő, mind anyag tekintetében megengedhet magának ilyen veszteségeket. Vagy balfaszok, vagy ez az oroszok 'tortákat reptetünk át az óceánon a közkatonáknak' pillanata.
Gondolj csak bele, az milyen demoralizáló lesz, amikor a győzelmi mámor tetején a több 10 ezer katona élete árán, az egész nyugat támogatásával 2-3 hónap alatt visszafoglalt területeket pár nap alatt megint elfoglalják a ruszkik. Na az TKO lesz az ukránoknak.