[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 151
50 320
113
Az van, hogy leépültek Putyin alatt. A vezér ellopta az országukat, a hadseregük sz@rt se ér, nemhogy nagy-, de még középhatalomnak is kevesek. Jól látták az amerikaiak, most meg lehet semmisíteni őket. Az is kérdéses, hogy az orosz állam fennmarad e ebben a formában, ha tovább tolják a fegyvert az ukránoknak! Kivéreznek és a hiteltelen rendszer összeomlik, más meg nincs, csak a káosz. Ütni kell őket következetesen tovább és végük van. Amúgy sincs hely a világon egy harmadiknak az USA és Kína között. Az oroszok (amimarad belőlük) olyanok lesznek Kínának, mint Németország az USA-nak.
Bánja a faszom csak valaki kurva gyorsan stabilizálja őket, mert az a 6000+ atomtöltet nem tréfa dolog.

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
16 490
59 930
113
Természetesen én sem ismerem sem ennek az orosz döntésnek, sem az oroszok eddigi hatârozatlan, habozó harcviselésének a hátterét.
Ennek ellenëre tovâbbra is fenntartom azt a véleményemet, hogy csak majd a konfliktus végén lehet megâllapitani, ki milyen sikert èrt el.
Addig csak türelmesen várhatunk, szerintem.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
50 420
84 317
113
Katonailag, taktikailag totál érthető, ha így döntenek és feladják Herszont, morálisan, lélektanilag viszont totális vereség az oroszok számára ha elbukják!
Lehet ennek ágyaztak meg korábban, amikor azt mondták, hogy Herszon és Zaporizsja megye esetében nem dőlt el, hogy a teljes megyéket Oroszországhoz csatolják e...
Szerintem ha végre Donbasszt behúzzák, akkor megelégednek délen a Dnyeperen túli déli résszel, ami jól védhető, így is meglesz a szárazföldi összeköttetés a Krímmel+az Azovi tengertől Ukrajna elbúcsúzhat, maximum később még Odessza felé bepróbálkozhatnak a ruszkik...
Mondjuk ezért kár volt ekkora offenzívát indítani Februárban,bőven elég lett volna keletről megindulni és Donbasszból kinyomni az ukrikat.
Az egyetlen hídfőt a folyó másik partján? Ne beszéljünk már butasagot. Elég nagy szégyen, hogy képtelenek tartani.

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 343
9 675
113
Én nem értem az orosz döntést. Ha feladják a jobb partot gyakorlatilag tálcán kínálják fel a Krímig terjedő területet. Mi a jó picsát csinálnak ezek ott fent??? Herszon hónapokig védhető lett volna, erre kivonulnak baszki. Mocsok nagy égés ez így. A sokadik. Rohadt dühös vagyok.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
11 901
35 005
113
Vegyesfelvágott...
*szállítóhajó-APC
Ukrán tudósok...

Bubu bocs

Well-Known Member
2021. január 6.
3 935
16 383
113
Szerintem lehet itt mindenfele teoriakat felallitani meg alkuban bizni es egyeb verziok, de ez csak a szar porcukrozasa. Amit az oroszok muvelnek az mar nagyon gyasz. Es igy finoman fogalmaztam.
Kövezzetek meg, de Putyinék most bizonyították be, hogy végeredményben ugyanakkora bohócok, mint a báb Zelenszkijék...
Hetekig ment a megvédjük Herszont, meg nem adjuk fel Herszont duma. Aztán ma full komoly arccal, fontoskodva elmondják, hogy szuper a védelmünk, minden király, visszaverjük az ukránokat mindenhol, csak éppen vissza kell vonulnunk a folyó másik oldalára... :confused:
Aztán ha visszagondoltok, hogy milyen lazán eljátszották az oroszok ugyanezt Szumival és Harkovval is, akkor felmerül a kérdés, hogy mennyire lehet komolyan venni az oroszokat. Most konkrétan a saját jogértelmezésük szerint is a föderációhoz tartozó terüeltet adnak fel...

De legalább Putyin szép beszédeket tud tartani órákon kersztül...
Igen, intellektuálisan nem egy Z szint, de innentől kezdve már ő is csak egy tipikus politikus, aki politkai teljesítmény helyett nagyon szépen tud lukat beszélni az ember hasába.

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
7 749
51 027
113
Herszont csak akkor tudnák megvédeni ha Sztalingrád II csinálnak, nézzetek már rá a térképre, azért az a kivonás sem lesz fáklyás menet hány híd van segítek 3db még, milyen állapotban.
Katonai szempontból jó döntés politikailag meg egy bal kanyar.

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 903
14 647
113
Ez sem más, csak egy busafejű kommunista idióta, aki a "mindent porrá zúzni, aztán bevonulni" ruszki "hadművészeten" kívül nem ismer más felfogást.

4-5 hónap alatt ki lehetett volna építeni egy alagutat a Dnyeper alatt, amelyben egy keskeny vasútvonalat húzhattak volna, csillés kocsikban szállíthatták volna a hadianyagot, embert, stb.
Ahogy az ISIS csinálta Szíriában, teljes települések alá ástak komplett alagútrendszereket.

Költői a kérdés:
ha Sztálin nem rendeli el az "Egy lépést sem hátra" parancsot Sztálingrádnál, akkor hogyan folytatódott volna a háború?

Megmondom:
Felszabadult volna 100+k német haderő, bevették volna a Kaukázust, kiépítették volna az olajkutakat és onnantól kezdve vége lett volna a Szovjetúniónak (Elistánál már termelő-működö kutat építettek a németek!).
Törökország belépett volna a háborúba, a Kvantung-hadsereg pedig megtámadta volna a Szovjetúniót (újra).

Eközben mi pedig konferenciát szervezünk a katona kognitív megerősítéséről.
Na, kiváncsi vagyok mit találnak ki, ha majd a katonáinkat egyenként szedik ki irányított lövedékekkel a lövészárokból, akkor majd milyen kognitív erősítés kell majd nekik, hogy ezt fel tudják dolgozni.

Hozzátenném még, hogy most még örömködünk mi oroszpártiak az ukrán infrastruktúra felszámolásán, de az az igazság, hogy az oroszok sem tudnának mit tenni ellene.
Ha az ukrán oldalon is megjelennek hasonló hatótávolságú drónok, na akkor lesz aztán gatya a helyzet!

Putyinnak menni kell.

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 440
12 396
113
A PMC "Wagner" Prigozsin tulajdonosa, aki korábban bírálta az orosz hadsereg parancsnokságát a Limanból való visszavonulás miatt, ma támogatta a Herszon elhagyására vonatkozó döntést.

"A Dnyeper jobb partjáról való csapatkivonásról szóló döntés nem könnyű, de a parancsnokság készségéről beszél, hogy felelősséget vállal a katonák életéért. A csapatok minimális veszteségekkel történő kivonása Szurovikin érdeme, ami nem az orosz fegyvereknek tesz becsületére, hanem a parancsnok személyes tulajdonságait hangsúlyozza, aki olyan emberként cselekedett, aki nem fél a felelősségtől" - mondta Prigozsin.

Legalább megtudtuk, hogy nem egy nagy csata miatt ürítették ki a jobb partot, civilestül, hanem mert lelépnek.
Meglátjuk hogyan tovább, de vicces, hogy előkerültek az eddig csöndesen figyelő egyének, hisz most ki lehet adni ami felhalmozódott :D

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
9 813
39 249
113
Én nem értem az orosz döntést. Ha feladják a jobb partot gyakorlatilag tálcán kínálják fel a Krímig terjedő területet. Mi a jó picsát csinálnak ezek ott fent??? Herszon hónapokig védhető lett volna, erre kivonulnak baszki. Mocsok nagy égés ez így. A sokadik. Rohadt dühös vagyok.
Miért jelentik ezt be előre, az ukránok igy nagy erőkkel támadni fogják a jobb parton lévő erőket és lőni fogják a folyóátkelőket mindennel, amijük csak van. Talán éppen ez a cél?

Árpicsek

Well-Known Member
2016. október 7.
2 744
11 915
113
Én azt gondolom, hogy a maradék harcedzett veteránjaik életét próbálják megóvni, hogy mozgósítottakkal feltöltött, újjászervezett alakulatok alapjai legyenek. Veteránokkal a soraikban sokkal nagyobb harcértékű lehet egy alakulat, mint ha csak tisztán "újoncokból" állna.
Aztán ha nem így van, majd a hozzáértők kijavítanak.

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 602
14 812
113
Logisztika!
Per pillanat csak egyetlen vásútvonalon kénytelenek ellátni az egész déli szakast + Krímet.
Még így se lesznek szerintem képesek rovidtávon megtartani a Bergyanszktól nyugatra fekvo teruleteket, nem hogy még Herszont.

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 429
19 724
113
Nekem van egy - még nem teljesen kialakult - gondolatom. Kérek véleményeket a realitását illetően.
Az arcvesztés mindkét oldalon szinte kizárt, ezért az lehet a háttérben, hogy
1. Az USA és Oország megegyezett a színfalak mögött, hogy
2. Az oroszok "hősi" harc árán visszavonulnak Herszonból, Ukrajna "nagy" győzelmet arat;
3. A Krím és a Donbassz pedig orosz lesz. Ezekre "rábeszélik" Zelenszkijt is....
4. Végül "mindkét fél elérte célját"......
Szerintem a mostani illogikus harccselekményeknek ez lehet az oka....
"1. Az USA és Oország megegyezett a színfalak mögött, hogy"

Már márciusban írtam arról hogy ez nem hagyományos értelembe vett háború, hanem egy "Különleges Hadművelet", meghatározott koeográfiával, mintha valami terv szerint haladnának előre az események...
Ez során a nyugati költségvetések dollár száz és ezermilliárdjait égetik el a legkülönbözőbb fegyverrendszerek éles, harctéri körülmények közötti tesztelésével.
Ha egy fegyvertípust már leteszteltek, jönnek az egyre újabb és újabb fejlesztésű, patikamérlegen darabra kimért újabb fegyver és lőszerszállítmányok, nyugati részről gondosan ügyelve arra hogy nehogy véletlenül felborítsák a mesterségesen fenntartott frontegyensúlyt..
Az oroszok is teszteléseket hajtanak végre, közben gyakoroltatják a régen berozsdásodott hadigépezetüket , hadseregeket képeznek ki az emberek rotálásával, és a rátermett katonai vezetők új generációja nevelődik ki az" éles" harci helyzetben.
Az oroszok a raktárakból kiseprik a régi berozsdásodott harci technikákat (ezekre a "'gyakorló" harcokra ez is megteszi) valamint a szankciók állítólagos negatív hatásait tudják most a hadigazdaságuk felélesztésével tudják ellensúlyozni
A száz és ezermilliárd számra tolt pénzeket a nyugati polgár csak úgy tudja megemészteni, ha a F.O.S média cirkuszi bohócok állandóan rettegésben tartják őket, kottából olvasva, hogy az "oroszok már a spájzban vannak". Ezek a pénzeknek jó része Ukrajna feneketlen osztó és elosztó, visszaosztó kútjában kerülnek elégetésre.
Mindíg jól látszik, ha a polgár kezdi már unni a mindennapi etető dumát, akkor valami mindíg történik a fronton hogy ismét odafigyeljen, és ne a saját, lassan most kezdődő gazdasági nyomorúságára, amit Ukrajna álcáz - áldozó füstjével próbálnak többé kevésbé takargatni, ami alól már régebben kilóg a patás lába.. nem a lóé...
"
2. Az oroszok "hősi" harc árán visszavonulnak Herszonból, Ukrajna "nagy" győzelmet arat;
3. A Krím és a Donbassz pedig orosz lesz. Ezekre "rábeszélik" Zelenszkijt is....
4. Végül "mindkét fél elérte célját"......
Szerintem a mostani illogikus harccselekményeknek ez lehet az oka...."

Mivel a tengerentúli Nagy Főnök többször kiemelte a beszédeiben, ezt a proxiháborút kb 3 évre tervezik elnyújtani (segélyeket ennyi időre elosztva tervezik folyósítani) igy ilyen gyorsan nem érhet véget ez a harc, még igen messze ennek a vége..
Én ebben az egy dologban hiszek a Nagy Főnöknek.
Másik gond pedig az, hogy evés közben jön megy az étvágy: ha netán e "tesztelős gazdasági harcszerű játék" három éve alatt kiderülne hogy az orosz Medve tulságosan legyengült 1945 óta tartó időszakban, akkor a bőrére mehet tovább a "játék" -
Ukrajna után az ő földje , erdei, termelő eszközei is ebek harmincadjára kerülhet.
Ekkor indulhat be igazán a valódi harc..

T

Törölt tag 22302

Guest
Megjegyezném jön a tél a folyók befagynak nem ? Ez az egész herszoni kivonulás egy nagy fake átverés.
A dnipro Herszonnál januártól márciusig szokott fagyni, de a jég vastagsága nagyon az időjárástól függ.
Az a félkegyelmű aki a kilométer széles, vékony jégen akar átkelni a folyón, ráadásul ezt az ellenséges tüzérség lőtávolságában belül, hát, finoman szólva megérdemli az úszást.