[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
21 987
68 641
113

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 173
10 803
113
Francokat.
Az orosz légierő képtelen volt elnyomni a 80as évekbeli exszovjet,már digitális légvédelmet.S300 meg a Buk területvédelmét nem tudták feltörni.Az annál régebbi,60as,70es évek beli rendszereket,radarokat már igen,azok ellen működött a muszka SEAD.
Ja,hogy a ruszki helik még mindig stand on fegyverzettel rendelkeznek csak......Hát ez bizony rosszat tett a túlélő képességnek.De ehez semmi köze az USAnak,ez bizony orosz probléma.Nem tökfelesleges Posedionra,meg 60 éves LTV Pluton tervezet másolataira kellett volna költeni a pénzt,hanem inkább erre (ICBMek mellett teljesen feleslegesek ezek a rendszerek.Ha ilyen játékszerekkel inditanának háborút,akkor is megkapnák a Tridenteket válaszul)
Én a RuAF első heti bevetési profiljait és az ukrán légvédelem ugyanezen időszakban végzett tevékenységét elemezve jutottam erre a következtetésre - úgy, hogy elsősorban ukrán forrásokat használtam. Volt egy nagyon hirtelen törés az orosz EW hatékonyságában és a légvédelem hirtelen szinte a semmiből felállt (addig a vadászokra hagyták a légvédelmet, el is kenték az oroszok a szájukat).
Viszont azt feltételezni, hogy az orosz képtelen volt elnyomni azt a jó 40 éves, saját maga gyártotta, egy végtelenül korrupt, lerohadt ország által üzemeltetett légvédelmet - na az azért erős túlzás. Kicsit ásd bele magad olyan rendszerekbe, mint az L-265V Khibiny-MV. Tendereket nyernek vele, még a kínaiak is elismerően nyilatkoznak róla és nem is cserélték le.
Az ukránnak esélye sem lenne, ugyanakkora volt a légvédelmük lemaradása, mint a vadászoké - ahol klassziskülönbséggel, gyorsan le is szedegették őket első vonalas erőkénbt, azóta már csap a partvonalról próbálkoznak.

Viszont az amerikai EW ellen kvázi tehetetlenek, az vagy két generációval előttük jár. Ha az nem jön be az ukránoknak, MANPADSt leszámítva nem létezne mára ukrán légvédelem.

Úgy általánosságban a "muszkafanoknak".Pontosan azt csináljátok,amit az orosz hibridháború elmélet kiosztott rátok.A ruszkik 5. hadoszlopának szerepe,zavarkeltés,elbizonytalanitás,ködösités,propi.(najó,nálunk különösen könnyű dolguk van,"köszönhető" a fikuszpropi agyzsugoritó hatásának)
Tudod, te is remek példája vagy annak a szomorú tendenciának, ami a nyugati oldalon lejátszódik.
Szerintem sokan azért megerősítik, hogy én igyekszem pártatlanul elemezni az eseményeket (egyik hadviselő fél sem a szívem csücske) - de azért a viselkedés, a reakciók színvonala egyre erősebben elkülönül az oldalak között. Te tökéletesen képviseled azt a főleg nyugati/liberális/demokratákra jellemző hisztérikus ellenállást bármi ellen, ami a világképedbe nem fér bele, legyen az magyar politika vagy éppen ez a háború. Bocs, de ezzel a mentális állapottal nem lehet világháborút nyerni...

Vagy akkor hozzád hasonló stílusban - azért a Kfír lehozná az egész légi háborút gombokért, igaz? :D

Van egy világrend jelenleg amiben kevés ország (köztük mi) jól él annak az árán, hogy a világ nagy része elképesztően rosszul él. Az oroszok ugyan nem az utóbbi kategória, de semmiképp sem az előbbi. Ez a háború arról, szól, hogy ezt a világrendet próbálják lebontani azért, mert nekik lapot sem osztanak ebben a világrendben. A baj csak az, hogyha ez az oroszoknak és a kínaiaknak sikerül, akkor neked, nekem és úgy általában az országnak és a magyarságnak rosszabb lesz mint most (a világ többi része nem fog szemethunyni 200-300 év kizsakmányolás felett!!!). Ezt akarod? Mert akkor szurkolj csak az oroszoknak hajrá! Mocskos rendszer az ukrán ez tény, de egyenlőre abban a kényelmes helyzetben vagyunk, hogy az ő véráldozatuk áran tartjuk fent a status quo-t úgy, hogy mi (a jelenlegi vilagrend kedvezményezettjei) csak pénzt és technikát adunk bele.

100%-ig egyetértek. A győztes/kizsákmányoló oldalon kell lenni, ahogy a nyugat abból él sokszáz éve. Csúnya, de ez van , ezt vallom én is.
Csakhogy itt inkább arról van szó, hogy a többség ezzel így is lenne, csakhogy azok a tendenciák, amik nyugaton az utóbbi évtizedekben felütötték a fejüket (Woke, BLM, vágod...), veszélyesnek tűnnek az értelmes ember számára. És már nem csak ott. Nézz meg random magyar TVs vetélkedőt, mindig a cigót hozzák ki győztesnek, azokat sztárolják fő műsoridőben, stb.. ugyan azok a folyamatok ütik fel a fejüket itt is, és az a félelem, hogy ha az oroszt meg a kínait eltapossák, ez olyan szintre jut, mint az USAban (ahol már az őrületet kezdi súrolni).
Senki sem orosz/kínai uralmat akar, hanem ellensúlyt a woke nyugati terjeszkedése ellen.
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 409
113
Ez a háború arról, szól, hogy ezt a világrendet próbálják lebontani azért, mert nekik lapot sem osztanak ebben a világrendben. A baj csak az, hogyha ez az oroszoknak és a kínaiaknak sikerül, akkor neked, nekem és úgy általában az országnak és a magyarságnak rosszabb lesz mint most (a világ többi része nem fog szemethunyni 200-300 év kizsakmányolás felett!!!). Ezt akarod?
Az a baj ezzel a logikátokkal, hogy fogalmunk sincs mi lenne, ha.
De ne azért szurkoljunk már a usa féle egypólusú világért, hogy a több száz évnyi kizsákmányolás ne csapódjon vissza. Ez olyan szánalmas.
Amúgy meg Európát az usa kb halálra ítélte azzal, hogy elvágták az orosz kapcsolatokat. Ez is egy célja volt az usának. (NS2 felrobbantás, stb)
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 392
12 010
113
Van egy világrend jelenleg amiben kevés ország (köztük mi) jól él annak az árán, hogy a világ nagy része elképesztően rosszul él. Az oroszok ugyan nem az utóbbi kategória, de semmiképp sem az előbbi. Ez a háború arról, szól, hogy ezt a világrendet próbálják lebontani azért, mert nekik lapot sem osztanak ebben a világrendben. A baj csak az, hogyha ez az oroszoknak és a kínaiaknak sikerül, akkor neked, nekem és úgy általában az országnak és a magyarságnak rosszabb lesz mint most (a világ többi része nem fog szemethunyni 200-300 év kizsakmányolás felett!!!). Ezt akarod? Mert akkor szurkolj csak az oroszoknak hajrá! Mocskos rendszer az ukrán ez tény, de egyenlőre abban a kényelmes helyzetben vagyunk, hogy az ő véráldozatuk áran tartjuk fent a status quo-t úgy, hogy mi (a jelenlegi vilagrend kedvezményezettjei) csak pénzt és technikát adunk bele.
Teljes mértékben igazad van.
Csak az a baj, hogyha rekedt egy kis jóérzés az emberbe (sajnos a mai nyugati emberbe, így belénk sem ragadt), akkor ezt elítéli. Más kárán élni, Isten és az univerzum rendje elleni hatalmas BŰN! Szóval, inkább évente egyszer elmenni wellneszelni, mint háromszor mások kifosztása által.
Mi magyarok pedig nem fosztottunk ki senkit.
Ha a sok magyar földre betelepített és betelepült idegen népekre gondolsz, akkor az is tévedés, ti. ők is pont olyan helyzetben voltak, mint a magyar jobbágy vagy szabad paraszt. Adót fizettek a kincstárnak, főúrnak és egyháznak. Ezt o tulajdon anyaországukban is meg kellett volna tenniük. Sőt, rosszabb körülmények közül menekültek ide, mint pl. a románok.
Rajtunk nincs amit számon kérjen a harmadik világ, szemben a spanyolokkal, franciákkal, olaszokkal, portugálokkal, hollandokkal, belgákkal, angolokkal és USA-val. Az utóbbi 20 évben kezdtük tolni a kizsákmányolásra épülő rendszerük szekerét. Ez pedig még nem megbocsájthatatlan bűn.
 

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 329
4 188
113
Az orosz csodafegyver BMPT Terminator lett szétkapva az ukránok által.

Orosz Szu-34 lett az ukránok áldozata a közelmúltban.

Újabb orosz Szu-35S lett oda, még nyáron jelentette az ukrán haderő a lelövését de akkor nem került megerősítésre. Jobban kellene hinnünk nekik.
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 792
15 016
113
Van egy világrend jelenleg amiben kevés ország (köztük mi) jól él annak az árán, hogy a világ nagy része elképesztően rosszul él. Az oroszok ugyan nem az utóbbi kategória, de semmiképp sem az előbbi. Ez a háború arról, szól, hogy ezt a világrendet próbálják lebontani azért, mert nekik lapot sem osztanak ebben a világrendben. A baj csak az, hogyha ez az oroszoknak és a kínaiaknak sikerül, akkor neked, nekem és úgy általában az országnak és a magyarságnak rosszabb lesz mint most (a világ többi része nem fog szemethunyni 200-300 év kizsakmányolás felett!!!). Ezt akarod? Mert akkor szurkolj csak az oroszoknak hajrá! Mocskos rendszer az ukrán ez tény, de egyenlőre abban a kényelmes helyzetben vagyunk, hogy az ő véráldozatuk áran tartjuk fent a status quo-t úgy, hogy mi (a jelenlegi vilagrend kedvezményezettjei) csak pénzt és technikát adunk bele.
A neoliberális világrend és annak vezető ereje az usa és az azt irányító depp state (rotchild, walburg, rockefeller stb. családok.) épp a szemünk láttára zabálják fel saját magukat. A kelet-európai országokat köztünk hazánkat is csak mint gyarmatokat működtetik és általunk is próbálják fentartani még a viszonylagos jólétüket. Most szintet lépnek és az egész európai úniót, mint gyarmatot kezelik és a helytartóik révén irányítják. Egyértelmű hogy túlélésre játszanak, misem bizonyítja ezt jobban a tagországokra ráeröltetett hitelkihelyezések, az örökjáradék belengetése Soros által.
Egyébbként a drámai változás a Nixon éra alatt következett be amikor is a dollárt elvágták az aranyfedezettől. Beindult az esztelen, fedezet nélküli pénzkibocsátás. A statusqo fentartásához ezért az usa-nak szinte folyamatosan háborúkat ("demokratizálás") kellett kiprovokálnia. Ez a katonai erő és a mainstrem média (amit szintén a deep state irányít) agymosása próbálta elhitetni az emberekkel a fedezetlen dollár mindenhatóságát. Az arab országokkal kötött paktum a dollárt mint kizárólagosan használható fizető eszközt az olaj és gázpiacokon (petrodollár) használata most a háttérbe szorul ezzel is gyengítve a dodo befolyását a világketeskedelemben. Nem elég csak a pénzkibocsájtás jogát megszerezni, ha nincs mögötte fizikai fedezet csak hit ami most megingott akkor kártyavárként omlik össze a rendszer magával rántva a nyugati gazdaságokat. Az usa katonailag is meggyengült (lásd afganisztáni kivonulás). A világ nagyobbik fele pedig megunta azt az arroganciát és kioktatást amit a nyugat képviselt etalonként beállítva a nyugati liberális demokráciát. Nem partnerként kezelte a más berendezkedésű és kultúrájú országokat hanem megpróbálta rájuk eröltetni a saját világnézetét. Na ennek lett most már vége. Hasad a világ és új rend alakul. Ezt jó lesz tudomásul venni, mert aki ezt figyelmen kívűl hagyja és nem lép időben az nem hogy rosszabul fog élni, hanem csak egy járulékos veszteség marad. :)
 

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
2 646
7 341
113
Van egy világrend jelenleg amiben kevés ország (köztük mi) jól él annak az árán, hogy a világ nagy része elképesztően rosszul él. Az oroszok ugyan nem az utóbbi kategória, de semmiképp sem az előbbi.
Én nem hinném, hogy mi magyarok jobban élnénk az oroszoknál.

Ez a háború arról, szól, hogy ezt a világrendet próbálják lebontani azért, mert nekik lapot sem osztanak ebben a világrendben.
Dudi! Putyin 10+ éve már jelezte, hogy változtatni kellene a hozzáálláson. Leszarták. A nyugat elkerülhette volna ezt a háborút, ha akarta volna, de nem akarta. Ha rossz vége lesz, akkor abban a nyugat is hibás, legalább annyira, mint az oroszok. Persze, ha rossz vége lesz, akkor már senkit sem fog érdekelni, hogy ki a hibás.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
13 931
21 922
113
Én a RuAF első heti bevetési profiljait és az ukrán légvédelem ugyanezen időszakban végzett tevékenységét elemezve jutottam erre a következtetésre - úgy, hogy elsősorban ukrán forrásokat használtam. Volt egy nagyon hirtelen törés az orosz EW hatékonyságában és a légvédelem hirtelen szinte a semmiből felállt (addig a vadászokra hagyták a légvédelmet, el is kenték az oroszok a szájukat).
Eddig tartott,mig működőképessé tették a rendszert (amihez valószinüleg kaphattak nyugati segitséget).14ben ugyan ez megvolt,csak jóval hoisszabb ideig tartott.
Viszont az amerikai EW ellen kvázi tehetetlenek, az vagy két generációval előttük jár. Ha az nem jön be az ukránoknak, MANPADSt leszámítva nem létezne mára ukrán légvédelem.
SEAD ugyan zavarható REH módszerekkel,de attol még a régi exszovjet légvédelmi rakétarendszer ugyan az marad.Meglehet,az amcsiknak jobb véleménye volt az S300ról,mint néked.Hisz ők úgy számoltak,hogy az EW magában már kevés lesz ellene,és kifejlesztették az 5G-os gépeiket.
Vagy akkor hozzád hasonló stílusban - azért a Kfír lehozná az egész légi háborút gombokért, igaz?
Sehol nem irtam ilyet.Mindig is azt irtam,hogy valóban releváns (hadműveleti értelemben) légierőt akarunk,azt csak F35el lehet elérni.Minden más szóbajöhető gép elavult.
Többi meg csak ár/(harc)érték arány kérdése.Mert az számit.Ez az a rész,aminek megértése nem nagyon megy.Pedig ezért bukja el sorban a tendereket a Gripen E az F35el szemben-hiába kerül felébe,ha közben meg a harcértéke a tizede csak.
Van egy világrend jelenleg amiben kevés ország (köztük mi) jól él annak az árán, hogy a világ nagy része elképesztően rosszul él.
Ez igaz is,meg nem is.Érdekes mód azok az országok fejlődnek a legjobban,amik képessek voltak beintegrálódni a nyugati "világrendbe".És az országok több mint fele nem is létezne,ha a nyugati terjeszkedés nem hozza létre őket.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
6 725
34 374
113
A hír valódinak tűnik, hogy aztán valóban lekapcsolják-e az AFU pornhub hozzáférését, majd meglátjuk.
Musk már pár hónapja felkerült a mirotvorecre, szóval olyan sok vesztenivalója már nincs ;)
 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 243
4 841
113
Nem tudom, hogy a folyamat, hogy zajlik, a szakértők biztos kijavítanak ha hülyeséget mondok, de a kiképzés nem úgy megy, hogy azon a típuson tanulják meg amit meg is kapnak? Erről - mármint a géptípusról - nincs valami infó? Emlékeim szerint az ukránok F-16-at akarnak amiből még van is készleten jó pár országban.
.
.
Van ezzel sok gond.... Az F-16 pl nem metrikus mértékegységben készül, tehát az ukránoknál lehet, még a meglévő csavarkulcsuk se lesz hozzá megfelelő? Nem centiméter meg kiló, hanem mindenféle más, brit eredetű "imperial" mértékegységek, amivel a műszakiak nem is tanultak meg fejben gondolkodni.
Reptereken is üzemanyag és egyéb kiszolgáló berendezések? Gondolom, mások az összes csatlakozók, minden más. Pótalkatrész logisztika??
.
Messze több ez, mint pár pilóta kiképzése, és hajrá mehetnek a gépek. Kizártnak tartom, hogy ez gyorstalpalón menjen, ha viszont "tanácsadókat" küldenek oda, az megint egy lépés előre.... (megjegyzem, anno arabok, Vietnam és társai, az egyszerűbb szovjet reptechnika üzemeltetése se ment szovjet helyi tanácsadók nélkül, a technikát nem ismerő kb műszaki analfabéták számára. Az ukrán műszaki is eddig volt a majdnem full analóg MiG-29, Szu-27, Mi-17 szinten a 80-as évekből, lenne teendő bőven átállitani őket a full digitális XXI.századra.)
.
.
Ja, és mi történik, ha zelenszkij egyre több és bonyolultabb fegyvert kér, de az legújabb fogás, a Leopard tank és az F-16 se váltja meg a világot? Akkor mit fog követelni? F-35-öt mostazonnalra? És azután? Atombombát? És ha már semmi átadható új fegyver nincs? Akkor fennhangon közvetlen NATO beavatkozásért kezd házalni?
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
41 581
60 973
113
Teljes mértékben igazad van.
Csak az a baj, hogyha rekedt egy kis jóérzés az emberbe (sajnos a mai nyugati emberbe, így belénk sem ragadt), akkor ezt elítéli. Más kárán élni, Isten és az univerzum rendje elleni hatalmas BŰN! Szóval, inkább évente egyszer elmenni wellneszelni, mint háromszor mások kifosztása által.
Mi magyarok pedig nem fosztottunk ki senkit.
Ha a sok magyar földre betelepített és betelepült idegen népekre gondolsz, akkor az is tévedés, ti. ők is pont olyan helyzetben voltak, mint a magyar jobbágy vagy szabad paraszt. Adót fizettek a kincstárnak, főúrnak és egyháznak. Ezt o tulajdon anyaországukban is meg kellett volna tenniük. Sőt, rosszabb körülmények közül menekültek ide, mint pl. a románok.
Rajtunk nincs amit számon kérjen a harmadik világ, szemben a spanyolokkal, franciákkal, olaszokkal, portugálokkal, hollandokkal, belgákkal, angolokkal és USA-val. Az utóbbi 20 évben kezdtük tolni a kizsákmányolásra épülő rendszerük szekerét. Ez pedig még nem megbocsájthatatlan bűn.
Volt "szerencsém" a világ azon részein lenni, ahol a jelenlegi rend kárvallotjai elnek és hidd el, hogy számukra nincs magyar német, vagy angol, csak fehér ember. Egy kalap alá vesznek minket a volt gyarmattartóikkal mindentől függetlenül. Fehér európai keresztény ember, csak ez létezik számukra.
 

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 448
6 288
113
Van egy világrend jelenleg amiben kevés ország (köztük mi) jól él annak az árán, hogy a világ nagy része elképesztően rosszul él. Az oroszok ugyan nem az utóbbi kategória, de semmiképp sem az előbbi. Ez a háború arról, szól, hogy ezt a világrendet próbálják lebontani azért, mert nekik lapot sem osztanak ebben a világrendben. A baj csak az, hogyha ez az oroszoknak és a kínaiaknak sikerül, akkor neked, nekem és úgy általában az országnak és a magyarságnak rosszabb lesz mint most (a világ többi része nem fog szemethunyni 200-300 év kizsakmányolás felett!!!). Ezt akarod? Mert akkor szurkolj csak az oroszoknak hajrá! Mocskos rendszer az ukrán ez tény, de egyenlőre abban a kényelmes helyzetben vagyunk, hogy az ő véráldozatuk áran tartjuk fent a status quo-t úgy, hogy mi (a jelenlegi vilagrend kedvezményezettjei) csak pénzt és technikát adunk bele.
Gyakorlatilag összefoglaltad a nyugati pénztőke által vezérelt kormányok ki nem mondott vezérelvét!
 

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 348
3 231
113
Mi magyarok pedig nem fosztottunk ki senkit.
Hát ha más nemzetet-népet katonai-gazdasági gyengeségünk folytán nem is, a saját zsidó közösségünket, a kuláknak minősített magyar parasztokat, illetve az elűzött svábjainkat azért csak sikerült.

Erős ország más országok népét terrorizálja, a gyenge jobb híjján a sajátját.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
1 571
16 394
113
Van egy világrend jelenleg amiben kevés ország (köztük mi) jól él annak az árán, hogy a világ nagy része elképesztően rosszul él. Az oroszok ugyan nem az utóbbi kategória, de semmiképp sem az előbbi. Ez a háború arról, szól, hogy ezt a világrendet próbálják lebontani azért, mert nekik lapot sem osztanak ebben a világrendben. A baj csak az, hogyha ez az oroszoknak és a kínaiaknak sikerül, akkor neked, nekem és úgy általában az országnak és a magyarságnak rosszabb lesz mint most (a világ többi része nem fog szemethunyni 200-300 év kizsakmányolás felett!!!). Ezt akarod? Mert akkor szurkolj csak az oroszoknak hajrá! Mocskos rendszer az ukrán ez tény, de egyenlőre abban a kényelmes helyzetben vagyunk, hogy az ő véráldozatuk áran tartjuk fent a status quo-t úgy, hogy mi (a jelenlegi vilagrend kedvezményezettjei) csak pénzt és technikát adunk bele.
Elnézést kérek,hogy már harmadszor kell a klaviatúrát koptatnom a te kommentedre szánt válasz miatt de ...

szeretném megkérdezni van-e fogalmad a fejlett és a fejlődő illetve a fejletlen országok fogalmáról ?

tudod-e hogy a fejletlen és a fejlődő országoknak mi az egyik legnagyobb problémájuk ?

voltak a régi gyarmattartó európai országok Anglia,Németország,Franciaország,Spanyolország,Belgium,Portugália,Hollandia stb ... az Ő fejlettségi szintjük,nem a magasabb rangú tudásnak,vagy a szorgalmasabb embereknek köszönhető,hanem a kizsákmányolásnak,amivel a gyarmatok erőforrásait elrabolva,azt a saját maguk hasznára aknázták ki. A gyarmattartó társadalmak megszűnésével (kb a második világháború vége) ezek az újonnan felszabadult országok ott álltak a "specializálódott" gazdaságukkal,ami a volt gyarmattartó ország igénye szerint volt berendezve,így ezzel a "specializált" gazdasággal voltak kénytelen-kelletlen a világpiacon megjelenni,ahhoz hogy fejlődni tudjanak,hogy ezt a "specializált" gazdaságot valahogy le tudják vetkőzni (nem sikerül,de dolgoznak rajta),ahhoz mindenképpen a fejlett iparú gazdaságok (gyarmattartók) segítségére van szükségük,vagy olyan szervezetekére mint pl az IMF vagy a Világbank (pénzügyi gyarmatosítás,vagy nevezzük adósrabszolgaságnak),tehát jelenleg ezt a világrendet szeretné "megdönteni" de inkább írom úgy,hogy megváltoztatni a világ kb 80%-a!

téves az a feltételezés is,hogy ez a jelenlegi háború,kizárólag az ukrán és orosz nemzetiségek közötti harcról szól,sajnos ennek magasabbra nyúló szálai vannak,de erről inkább a nagy sakktábla topicban lehetne beszélni,hogy miért és hogyan változik meg jelen pillanatban a hidegháború utáni amerikai hegemónia,hogyan recseg-ropog a pénzügyileg kb "0" értékű virtuális fedezettel rendelkező dollárbirodalom,és hogyan került vissza a globális porondra Oroszország vagy lép fel a dobogóra Kína stb stb .. katonai riválisként jelenleg ez a két ország a legnagyobb kihivója az amerikai világrendnek,első körben az oroszokat említeném meg,ahol szerintem súlyos hibát vétett az USA hírszerzés (sokadik eset,egyáltalán nem lepődöm meg rajta ..ezért ajánlottam itt párszor megtekintésre a CIA titkos háborúi című dok.filmet már párszor,ahol a CIA sorozatos balfaszoskodásait mutatják be benne),mivel a jelenlegi háború is azt támasztja alá hogy súlyosan alábecsülték az oroszok,gazdasági,anyagi és katonai képességeit véleményem szerint nem ezzel számoltak az elemzőik. Második körben meg kell említenem Kínát,aki katonailag erős (sokan az oroszok elé teszik őket,de ezzel azért óvatosan bánnék,bár kétségtelen,hogy nagyon erősek),de inkább türelmes,és nem igazán lehet kiszámítani,mi lesz a következő lépése. Akiismer kínaiakat (én szerencsére jópárat) az tudja,hogy a mosoly álarca mögött nem mindig az a szándék van,amire mi gondolunk .. ezt arra értem,hogy kína bár nyíltannem szállt bele ebbe a háborúba, hátulról azért igencsak benne van,és ha lőfegyverrel nem is,de a yüannal a pénzügyi fegyverével igencsak oda próbál verni az angolszász hegemóniának .. ami valljuk be legalább ugyanúgy fáj mint ha kilőttek volna egy Dong Feng-et egyenesen Manhattan-re. Szóval jelenleg ezt az "egypólusú" szolgai világrendszert próbálják megváltoztatni .. amiben nem igazán látom hogy hol is van a hiba.

nem kell messzire menni volt nekünk egy KGST-nk,ami nagy vonalakban arról szólt,hogy a tervgazdálkodás szerint megmondhatták mit gyárthatsz és mit nem gyárthatsz .pl nekünk jutott az autóbusz, a motorkerékpár meg a teherautó,ebből ami húzóágazat volt az inkább az autóbuszgyártás, ettől eltekintve inkább mezőgazdasági ország voltunk/vagyunk mint ipari, inkább az élelmiszer és feldolgozóipar volt amiben volt keresnivalónk (tehát valamilyen szinten fejlődő országnak számítottunk a fejlett nyugattal szemben)
most a KGST helyett van egy EU-nevű gittegyletünk,ami gazdasági érdekközösségként jött létre,és lett ebből egy politikai förmedvény, a lehető legszolgaibban átvett gyarmattartó hagyományokkal,amit megint rajtunk kelet-európai országokon vezetnek le ,ehhez elég csak megnézni a hazai helyzetet,hogy az élelmiszer és feldogozóiparunkat hogyan és milyen módszeresen tették tönkre a sokak által körbeszopkodott nyugatiak .. megvették/privatizálták majd bezárták,és a hazai termék helyett veheted az importot,ezzel tönkretették a magyar gazdaság egy igen jelentős szegmensét,generálva pár tízezer munkanélkülit,amit felszipantottak jobb esetben a szintén nyugati "összeszerelő üzemek" amelyek ugyan jelentős anyagi támogatást kapnak az államtól,mégis a magasabb profitszerzési lehetőség,és a hazainál jóval alacsonyabb járulékok és munkabér miatt vannak itt,persze nem szamaritánusokról van szó ez is tény, sima kapitalizmus .. de a lényegen nem változtat,hogy nem érdeke az EU-nak a volt VSZ országok felzárkóztatása,még ha ezt itt majd pár elmebeteg egy röhögős emojival jutalmazza is,de ez így van ..
globálisan,nagyobb volumenben gondolkodva,megint az USA gazdasága kerül előtérbe,mert neki sem érdeke,egy technológiai/pénzügyi rivális,ezért is kell kigolyózni az EU gazdaságát minél előbb,hogy a saját vergődő gazdasági rendszerét minél jobban,minél tovább életben tudja tartani,minél kevesebb konkurens van talpon neki annál jobb .. ha levágja az EU-t a "nyersanyag kábelről" akkor ki is ütötte az iparát,és gyengítette a gazdaságát nem véletlen volt a rengeteg szankció az orosz energiahordozókra

ha viszont levágja az oroszok pénzügyi fejőstehenét (EU) akkor szintén gyengíti egy katonai riválisát (bár itt nem tudom,miért nem vették figyelembe az elemzőik, Kína energia éhségét,/és az ellenségem ellensége a barátom elvet../ számomra ez érthetetlen,mivel borítékolható volt hogy a két óriás összefog majd,és az orosz oda fog menni ahol pénzt szagol, a kínaiak meg nem teljesen hülyék,hiszen nekik is pénz a pénz,így ha be lehet szerezni a kívánt nyersanyagokat (és technikai transzfert oda-vissza) akkor nekik is az olcsóbb,közelebbi út a járhatóbb.

ami engem meglepett egy kissé az Szaud-Arábia aki nyíltan mutatta be a fuckot-az USA-nak,azzal hogy hajlandó a dolláron kívül más pénznemben is kereskedni.
erről szól a jelenlegi háború dióhéjban.és nem arról,hogy pár a nyugat által felheccelt hülye ukrán nacionalista nekiment az oroszoknak,mert ezt a történetet rég rövidre zárták volna a ruszkik,viszont ez az angolszászoknak nem érdeke.. mondjuk ezt nem olyan nehéz belátni,ha elrugaszkodsz a nyugati "valóságtól" és kicsit elkezded használni a fejedet .. nem annyira bonyolult ez,csak pont egy szar korszakban élünk,és ez a szarvihar is csak azért érint minket jobban mert itt van a szomszédban .. ez a globális játszma már régóta folyik,,csak eddig a közel-keleti országok,vagy a közép-ázsiai régió szenvedte el ..csak ott különböző geopolitikai okok miatt nem tudott az amerikai hegemónia érvényesülni,most meg pályát váltott az USA,és idehozta a nyakunkra a saját problémáját.

ne haragudj már ha vagyunk itt páran és nem feltétlenül örülünk ennek a status quo-nak és a pokolba kívánjuk ezt a jelenlegi "világrendet" (ami egyébként egy globális káoszt eredményez,kizsákmányoló diktatórikus mivolta kapcsán) aminek mi nem a kedvezményezettjei hanem inkább a kárvallottjai vagyunk (lásd fentebbi példát a magyar ipar tönkretételére vonatkozóan) .. ajánlanám átolvasásra ezzel kapcsolatban a Thomas Piketty-féle jelentést.

maradtam tisztelettel

@grabo112

"Erős ország más országok népét terrorizálja, a gyenge jobb híjján a sajátját."

ritkán olvasni ennél velősebb és tömörebb jellemzést a mai Ukrajnáról !!

köszönöm hogy megosztottad ezt a remek gondolatot !!
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
4 927
6 961
113
Van ez a jó kis elemzős blog. Bahmut melletti eseményt ír le. Oroszok kilesték, hogy mikor van csapatcsere és akkor támadtak. Jelentős veszteséget okozva az ukránoknak. Két M777 és legalább két BMP is odaveszett. De az ukránok kapcsoltak és helyreállították a frontot, amibe sok orosz is odaveszett.


-----

Cseri Ferenc és Kaiser Ferenc:


-----

Állítólag rengeteg fegyvert felhalmoztak az oroszok a támadáshoz:


-----

Vuledart nagyon akarhatják az oroszok, mert nagyon próbálkoznak. De sokszor inkább csúnya vége lesz: