Szerintem tavaly ősz óta (a "Nagy Felismerés") a következők a prioritások orosz oldalon:Szerintem a fentebbi logisztikai érvelés eleve ökörség volt mikor simán az orosz távol-keletről is vonatoztatják a csapatokat, ergó a rövid logisztika nem hinném hogy tényező egy Oroszországnál, főleg nem a jelenlegi állapothoz képest, hogy a főbb útvonalak bármikor rombolhatóak, kb csak a Kercsi híd necces. Ha elfogadjuk azt a vallási tézist hogy minden úgy jó oroszéknál, ahogy van, és minden nyakas be volt kalkulálva, akkor sem értem hogy miért nem Kijevnél, vagy Harkovnál megy a kivéreztetés miért egy no name bányavárosnál? De egyezzünk meg Szlavjanszk-Kramatorszkban. Ha akkora pengék az oroszok, miért nem minimum ott van a vérszivattyú? A fanatikus ukrán fanokon röhögött már itt mindenki, de a másik oldal fanatikusai is pont ennyire viccesek, és egyre jobban azokká válnak összevetve azokkal a (behaluzott?) hatalmas célokkal amiket hitük szerint el fognak érni, meg a térképek állásaival mikor elvileg az orosz hátra kötött kézzel játszik, és úgy demilitarizál, hogy közben a saját fiai is elvéreznek. A Dnyeperbe belelőni simán az uki deszantcsónakokat nem lenne viccesebb, mint ez a tili-toli a mozgó múzeummal, meg az annyira dugdosott hatalmas haderővel amit most 9-én már nem is mertek felvonultatni Moszkvában?
Lassan egy éve, hogy én voltam (nem itt) a hülye, mert a herszoni kivonulásnál nem tapsoltam, és lettem kitiltva topik rombolásért. Azóta látszik valami? Semmire nem mentek azóta sem, amire büszkének lehet lenni. Elkéne fogadni hogy nincsenek itt nagy célok, csak ebből a buliból már nem lehet jól kijönni, az oroszok meg atom nélkül csak ennyit tudnak. A legyőzhetetlen orosz sereg csak egy mítosz, ha az I vh-ban jobb képességű német vezetést kapunk, simán Szentpétervárig megyünk, ezt meg a Moszkva tér is megírta, tehát csak úgy van. A NATO is már legyalulta volna őket, ha most nincs atom, főleg ennyi szerencsétlenkedés után. Utolsó kérdés: ha minden terv szerint alakul, az oroszoknak miért jó, ha mindenki gyengének nézi őket és csak röhögnek rajtuk? Maguk is kérik a pofont, mint az ukránok 14 óta folyamatosan?
- ukrajna államiságát minél jobban aláásni (szétszedett gazdaság; a lakosság harmada elmenekült) - figyelembe véve, hogy az ukrán költségvetésben kb tavaly tavasz óta egyre nagyobb súllyal szerepel a külföldi segély (és akkor finoman fogalmaztam), szerintem itt haladnak az oroszok
- A konfliktust befagyasztani - erre szolgálna a folyamatos lebegtetés, illetve a kivonulások óta frissen létesített erődrendszerek. Meglátjuk, mire mennek az ukránok, ha nekik kell áttörni ilyen fincsi, rétegzett védelmi vonalakat. A befagyasztás közvetlen folyománya, hogy ukrajna elveszítse azt a maradék vonzerejét is, ami van, ami pl eredményezi azt is, hogy jelen formájukban nem lehetnek NATO tagok se.
- Az ukránok haderejét elfogyasztani, és elérni, hogy a szükségesnél jóval nagyobb energiát emésszen fel a fenntartása - erről megoszlanak a vélemények, ugyanakkor pár dolog biztos: az eredeti ukrán hadsereg már elfogyott, ez már minimum a reboot, amit látunk (szintén segélyből, ld fent). Mindezt úgy sikerült elérni, hogy az oroszok kb február óta vannak kb paritásban az ukránokkal, élőerő tekintetében.
- Az orosz haderő minőségét magasabb szintre hozni - a régi szarokat bedarálni, az újakból pedig valós körülmények közt használható, gyártható harceszközöket faragni. A harctéri tapasztalat fontosságát pedig talán nem is kell hangsúlyozni - nincs olyan NATO ország, amely most nagyobb, kurrensebb harctéri tapasztalattal bírna, mint az orosz/ukrán haderő.
Értem én, hogy rohadt lassú ez a folyamat, de többször, többen is elmondták, hogy ez nem egy "igazi" háború, úgymint az oroszok igenis óvatosan lépkednek a táblán. Itt folyamatosan pengeélen táncolnak (mondhatni "határvidéken", haha), ugyanis a fentiek fényében nekik igenis érdekükben áll a valósnál gyengébbnek mutatni magukat. Vegyük például az elmúlt hetekben megnőtt taktikai bombázások mennyiségét és minőségét: van valaki, aki azt hiszi, hogy ne tudnának tízszer ennyi küldetést repülni naponta, siklóbombákkal? Simán meg tudnák tenni, jelenleg az ukrán légvédelem már nem jelent veszély az orosz vadászbombázókra (nem is lőttek le belőlük már jó ideje egyet sem), legalábbis a front közelében nem.
Ott van ugyanis az ISR kérdésköre - pár hónappal ezelőtt került nyilvánosságra az a több száz oldalas dokumentum (1., 2.), amely egy pár napi (!) adag volt a NATO által ukrajnának szolgáltatott hírszerzési jelentésekből. Nem tudom, láttad-e, de hihetetlen részletességű anyag. Az utolsó lövészpáncélos is ott van, lekövetve, pontos földrajzi helymeghatározással és időkóddal. Ezzel az oroszok katonai hírszerzése nem tud versenyre kelni. Egy ilyen helyzetben baromi kevés dolgot tudsz titokban tartani az ellenség előtt, ezért egyrészt folytonos maszkirovkát kell játszani, másrészt olyan csatákat kell megvívni, amelyben ez a hírszerzési előny nem számít.
Bahmut pont ilyen. Mindenki tudja, hogy ott vannak az oroszok, de ahhoz, hogy az ukránok ott valós, taktikai előnyhöz jussanak, a jelen konfliktusban használt NATO ISR már kevés (ahhoz sokkal közelebb kéne menni, az meg már kényelmetlen nekik is). Ergo az oroszok belekényszerítik az ukránokat, hogy ott harcoljanak, ahol mindkét fél kb ugyanannyit lát.
Ez szerintem valid magyarázat arra, hogy miért tűnik bénázásnak az, amit csinálnak. Ezért baromi nehéz értelmezni a napi hírfolyamban látottakat, mert nyilván továbbra is lesznek hiányosságok orosz oldalon (kb bármiben, logisztika, harctéri döntések, stb), de nem tudjuk, hogy ebből mi valós és mi az, amit a színházért tesznek.
És mi lehet a politikai cél? ukrajnából egy, a nyugati társadalmakat megosztó ügyet csinálni, ami kiélezi a belső ellentéteket, emellett pellengérre állítja a moralizálós, “értékalapú” politikai rendszereket. És feneketlen pénznyelőként egyre nagyobb terhet jelent ezeknek az országoknak - azt hiszem ez önmagában is szép eredmény.
De talán ennél is fontosabb, biztonságpolitikai céljuk lehet elérni, hogy ukrajna semmilyen formában ne tudjon nyugati befolyási övezetbe kerülni. Ehhez látni kell, hogy az oroszoknak ukrajna nem "csak egy szomszédos ország". Testvérnép, közös nyelvvel, nagyrészt közös kultúrával stb. Nem, nem azért fontos ez, mert valami emelkedett pánszláv elképzelés vezérelné őket, ennél egyszerűbb: az ukránok nagy menyiségű és ideális alapanyagot biztosítanának mindenféle, az orosz államot felforgató tevékenységhez. Miért? Ugyanúgy néznek ki, mint az oroszok, jól beszélnek oroszul, és a sok apró, hétköznapi kultúrális dolog is megegyező (szokások, stb).
Egy ukrajnában kiképzett politikai aktivista (rosszabb esetben terrorista) konkrétan úgy el tud vegyülni az orosz társadalomban, hogy nincs az az FSzB, amelynek feltűnne. És ebből állna rendelkezésre milliós nagyságrendben emberanyag.
Az pedig ismert, hogy a nyugat már nem is rejti véka alá, hogy legszívesebben felosztaná az Orosz Föderációt.