[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 053
6 502
113
Bocsánat, lehet, hogy csak élénk a fantáziám, de nem lehet, hogy azokat a Storm Shadow-kat Mirage 2000-esekről fogják indítani?

Már többször felröppent a hír, hogy Franciaország adna a letárolt Mirage 2000-eskből Ukrajnának (annó 315 db-ot gyártott a Dassault a francia légierőnek, és most használnak még 92-őt, biztos van még jó sok raktáron, és ők a gyártók, könnyen üzemképessé tehetik őket).

A Storm Shadow-t pedig már integrálták a görögök Mirage 2000-eseihez! (Legalábbis nekem nagyon az jött át, hogy a SCALP a Storm Shadow változata).

Persze halkan megjegyzem, hogy másik lehetőség az, hogy Olaszország jelezte még Februárban, hogy 5 db gépet (Tornado-t és AMX-et) átadna Ukrajnának (és az olaszoknál még rendszerben is van a Tornado).

Nem tudom, hogy ez a februári felajánlás most hogy áll, de lehet, hogy már hónapok óta képzik a személyzetet Tornado-kra.
 

Kulso_54

Well-Known Member
2010. június 14.
2 961
5 895
113
Hol vannak még a Leopardok, Abramsek, Bradleyk? Oroszok megint letolt gatyával várták az ukránokat, úgy hogy csak a hülye nem tudta, hol akarnak támadni.
De az ukránok a hülyék mert túlértékelik az oroszokat. Csak meg kellene indulni nekik és pikk-pakk Moszkva alá érnének.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
Bocsánat, lehet, hogy csak élénk a fantáziám, de nem lehet, hogy azokat a Storm Shadow-kat Mirage 2000-esekről fogják indítani?

Már többször felröppent a hír, hogy Franciaország adna a letárolt Mirage 2000-eskből Ukrajnának (annó 315 db-ot gyártott a Dassault a francia légierőnek, és most használnak még 92-őt, biztos van még jó sok raktáron, és ők a gyártók, könnyen üzemképessé tehetik őket).

A Storm Shadow-t pedig már integrálták a görögök Mirage 2000-eseihez! (Legalábbis nekem nagyon az jött át, hogy a SCALP a Storm Shadow változata).

Persze halkan megjegyzem, hogy másik lehetőség az, hogy Olaszország jelezte még Februárban, hogy 5 db gépet (Tornado-t és AMX-et) átadna Ukrajnának (és az olaszoknál még rendszerben is van a Tornado).

Nem tudom, hogy ez a februári felajánlás most hogy áll, de lehet, hogy már hónapok óta képzik a személyzetet Tornado-kra.
Hát nemtom ki fog merni 4gen gépet átadni a hoholoknak de az egyértelmű eszkaláció lesz . A másik azt ne feledjük, hogy a 4genes gépek szép kövér célok az S400asoknak és a Su35ösöknek . De majd kiderül.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 366
45 656
113

Az ukrán fegyveres erők helyi csapása a Bahmut melletti oldalakon: érdekes ellenséges jelentések (MAP)​

Érdekes elemzést adnak az ukrán katonai elemzők legfrissebb jelentései: a katonai propaganda mellett egyértelműen objektív kép van.
Ez a következő.
Május 9-én a 3. szakosított dandár ("Azov" *) ellentámadást intézett az orosz csapatok ellen a Szeverszkij Donyec-Donbassz csatornától nyugatra, átlökve az ellenséget a csatornán, de az Ivanovszkij erdő korábban elfoglalt része feletti ellenőrzés elvesztésének veszélye miatt. A Wagneriek tapasztalt PMC vadászgépeket helyeztek át ebbe a Wagner irányába, ami kiegyenlítette a helyzetet.
Május 10-én és 11-én Ivanovskoye falu közelében, Khromovo, Bogdanovka és az O-0506-os autópálya közelében az ukrán fegyveres erők több erős pontot is elfoglaltak az erdősávban.
Wagnerek tartalékokat helyeztek át a szélső pozíciókra és kontráztak, pillanatnyilag sikerült visszaadniuk a pozíciók egy részét. A harcok folytatódnak.
A Bogdanovkától délkeletre fekvő erdőültetvényben az orosz csapatok a Wagner PMC támogatásával védekezésbe léptek. Az orosz repülés működik (erről az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériuma is beszámolt az esti riportban).
A városban folytatódnak a heves harcok. Csütörtökön Wagnerek ±5 blokkot fogtak be a magánszektorban.
Elemző megjegyzés: „Az ellenség által a Bahmut szektorban az ukrán fegyveres erők ellentámadásai során feljegyzett pozícióvesztések alapján nem kell túlzott várakozásokat kelteni. Ezek az akciók inkább taktikai jellegűek, mint hadműveleti-stratégiaiak.”
„Eddig vannak taktikai sikerek. Több ellenséges megfigyelőállomást, háziorvost megsemmisítettek, és árkokat megtisztítottak.
Nem szabad okoskodni a "Wagner üstjéről" és így tovább. Ez még közel sincs” – nyugtatja nyáját egy másik neves ukrán elemző.
Источник: https://rusvesna.su/news/1683864130
"Vlagyimir Putyinra ragadt rá az elmúlt években a leginkább bunkerapóként (bunkernij gyed) lefordítható gúnynév, ami mémként terjedt el Ukrajnában és Oroszországban a koronavírus-járvány alatt a szigorú izolációba vonuló orosz elnökről."
Én úgy olvastam, hogy ezzel Geraszimovot célozta. Ilyen sokoldalúan lehet ezt értelmezni.

A közvéleménykutatásra ne alapozz! Lehetne elég tapasztalatod a magyar közvéleménykutatók alapján, hogy ez valójában információs hadjárat. A másik: imádkozzunk, hogy Putyin maradjon elnök, Prigozsin sokkal radikálisabb, mint Putyin! Akkor lenne igazán ablakon távozás tömegével, ha ő lenne az elnök.

Megölték az Azov-ezred egyik vezető tagját (az Orosz Föderációban betiltották), Alekszandr Jegorovot ("Légy" hívójel)⚡️
Az orosz légierő nem engedi, hogy az ukrán fegyveres erők pihenjenek Artemovszkban. A tervezési és korrekciós modulokkal (IPC) ellátott FAB-500M62 légibombák éjszakai érkezése az Ukrán Fegyveres Erőkhöz, Artemovszk nyugati részén sokemeletes épületekben telepedtek meg.⚡️⚡️⚡️
Jevgenyij Prigozsin Szergej Sojgu védelmi miniszterhez fordult azzal a kéréssel, hogy jöjjön el Bahmutba
Moszkvában , a V. V. nevét viselő gépgyár területén. Csernisevában tűz ütött ki, melynek következtében hárman megsérültek. Ez a vállalkozás MiG repülőgépekhez gyárt hajtóműveket .
A jelentések szerint a tűz a Cherry Street egyik épületében ütött ki hajnali 4 órakor. A második emeleti irodában személyes tárgyak és bútorok gyulladtak ki, a tűzterület mintegy 15 négyzetméter volt. A tűz következtében sok füst keletkezett a helyiségben.
A tüzet a helyszínre érkező mentők eloltották , a sérülteknek orvosi segítséget nyújtottak.
 

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 376
8 983
113
Megszültem :D
Köszi, jól összeszedett gondolatmenet. Tél tábornok, kapitánnyá való lefokozásának nem örültem ugyan, de a te seregedben te osztod a rendfokozatokat. :)
 

Nagy Csaba

Well-Known Member
2017. július 26.
1 332
2 414
113
Nem tudom, volt-e.


Ukrán propi csatorna, de kevés helyről jön most infó. Nagyon hiányolom a magam részéről a kilőtt nehéztechnikáról a beszámolókat. Se videót nem látunk egyik oldalról sem lángoló gépekről, se bejelentések.
Emlékeztek mi volt Herszonban? Első nap már zl méretű felszerelések megsemmisüléséről adott hírt a sajtó, amiket a következő napokban újabbak követtek. És most elvileg az oroszok teljesen rágyúrtak arra, hogy Leopárdokat meg Bradlyket fognak kilőni, erre látunk vietnámi háborúból BMP-1 szintű csapatszállítót, meg néha-néha hallunk olyat, hogy egy tankpár besegített egy-egy helyszínen, majd ismét eltűnik.

A technika sem tűnik ukrán főerőnek, ha megfigyelitek, ami hírek jönnek, azok T-72-k elszórt megjelenése Szirksztől le délig Vugledárig. És alumínium koporsós IFV-k segítik a gyalogosok előre haladását. Egyedül a HIMARS az, ami modern, de az kereken gyorsan át tud gurulni 1-2 nap alatt bárhova, még csak vasút sem kell neki.

A másik, ami érdekel, hogy az angolok ViharÁrnyék rakétái mikor voltak gyártva? Úgy hallottam, ezeknek már kellett életciklus hosszabbító kezelés is, de pár év múlva lejárna. Nem lepődnék meg azon, ha hitelbe eladták volna nekik és nem vesződnének a kenegetéssel, ha tényleg lopakodó bevonatú és új gyártásúak árában írták volna alá a hitelszerződést.
De valószínűleg csak én vagyok rosszindulatú.
pár nap és kiderül hogy a valóság-e az amit közöltek az általad propaganda csatornának tartott helyen...... ha a valóság az hogy Bahmuttól délre már rendesen ropogtatják az oroszokat, akkor azért revideáld az álláspontodat és nézz többet a "másik oldaltól is".....
 

kw3v865

Well-Known Member
2022. április 11.
269
821
93
pár nap és kiderül hogy a valóság-e az amit közöltek az általad propaganda csatornának tartott helyen...... ha a valóság az hogy Bahmuttól délre már rendesen ropogtatják az oroszokat, akkor azért revideáld az álláspontodat és nézz többet a "másik oldaltól is".....
Akárhogy is nézzük, az "ukrán propagandacsatorna" kifejezés ebben az esetben szerintem teljesen megállja a helyét. Az objektivitásra való törekvésnek még a csírája sincs meg benne. Valahogy szinte mindig kifelejtik az ukrán veszteségeket, nagyon egyoldalóan adják tálalják a történéseket, kattintásvadász címekkel, rendkívül gagyi. Hogy csak egyet említsek: "Ápr. 20: Hivatalos! Megkezdődött az ukrán ellentámadás."
Ez konkrétan hazugság. Nem állítom, hogy mindig dezinformálnak, van, amikor igaz, amit mondanak. De összességében hiteltelen. Nekem nincs kedvem kihámozni a sok hülyeség közül a valós infókat, sajnálom rá az időt.
 

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
770
7 008
93

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 600
14 544
113
Szerintem tavaly ősz óta (a "Nagy Felismerés") a következők a prioritások orosz oldalon:
  • ukrajna államiságát minél jobban aláásni (szétszedett gazdaság; a lakosság harmada elmenekült) - figyelembe véve, hogy az ukrán költségvetésben kb tavaly tavasz óta egyre nagyobb súllyal szerepel a külföldi segély (és akkor finoman fogalmaztam), szerintem itt haladnak az oroszok
  • A konfliktust befagyasztani - erre szolgálna a folyamatos lebegtetés, illetve a kivonulások óta frissen létesített erődrendszerek. Meglátjuk, mire mennek az ukránok, ha nekik kell áttörni ilyen fincsi, rétegzett védelmi vonalakat. A befagyasztás közvetlen folyománya, hogy ukrajna elveszítse azt a maradék vonzerejét is, ami van, ami pl eredményezi azt is, hogy jelen formájukban nem lehetnek NATO tagok se.
  • Az ukránok haderejét elfogyasztani, és elérni, hogy a szükségesnél jóval nagyobb energiát emésszen fel a fenntartása - erről megoszlanak a vélemények, ugyanakkor pár dolog biztos: az eredeti ukrán hadsereg már elfogyott, ez már minimum a reboot, amit látunk (szintén segélyből, ld fent). Mindezt úgy sikerült elérni, hogy az oroszok kb február óta vannak kb paritásban az ukránokkal, élőerő tekintetében.
  • Az orosz haderő minőségét magasabb szintre hozni - a régi szarokat bedarálni, az újakból pedig valós körülmények közt használható, gyártható harceszközöket faragni. A harctéri tapasztalat fontosságát pedig talán nem is kell hangsúlyozni - nincs olyan NATO ország, amely most nagyobb, kurrensebb harctéri tapasztalattal bírna, mint az orosz/ukrán haderő.

Értem én, hogy rohadt lassú ez a folyamat, de többször, többen is elmondták, hogy ez nem egy "igazi" háború, úgymint az oroszok igenis óvatosan lépkednek a táblán. Itt folyamatosan pengeélen táncolnak (mondhatni "határvidéken", haha), ugyanis a fentiek fényében nekik igenis érdekükben áll a valósnál gyengébbnek mutatni magukat. Vegyük például az elmúlt hetekben megnőtt taktikai bombázások mennyiségét és minőségét: van valaki, aki azt hiszi, hogy ne tudnának tízszer ennyi küldetést repülni naponta, siklóbombákkal? Simán meg tudnák tenni, jelenleg az ukrán légvédelem már nem jelent veszély az orosz vadászbombázókra (nem is lőttek le belőlük már jó ideje egyet sem), legalábbis a front közelében nem.

Ott van ugyanis az ISR kérdésköre - pár hónappal ezelőtt került nyilvánosságra az a több száz oldalas dokumentum (1., 2.), amely egy pár napi (!) adag volt a NATO által ukrajnának szolgáltatott hírszerzési jelentésekből. Nem tudom, láttad-e, de hihetetlen részletességű anyag. Az utolsó lövészpáncélos is ott van, lekövetve, pontos földrajzi helymeghatározással és időkóddal. Ezzel az oroszok katonai hírszerzése nem tud versenyre kelni. Egy ilyen helyzetben baromi kevés dolgot tudsz titokban tartani az ellenség előtt, ezért egyrészt folytonos maszkirovkát kell játszani, másrészt olyan csatákat kell megvívni, amelyben ez a hírszerzési előny nem számít.

Bahmut pont ilyen. Mindenki tudja, hogy ott vannak az oroszok, de ahhoz, hogy az ukránok ott valós, taktikai előnyhöz jussanak, a jelen konfliktusban használt NATO ISR már kevés (ahhoz sokkal közelebb kéne menni, az meg már kényelmetlen nekik is). Ergo az oroszok belekényszerítik az ukránokat, hogy ott harcoljanak, ahol mindkét fél kb ugyanannyit lát.
Ez szerintem valid magyarázat arra, hogy miért tűnik bénázásnak az, amit csinálnak. Ezért baromi nehéz értelmezni a napi hírfolyamban látottakat, mert nyilván továbbra is lesznek hiányosságok orosz oldalon (kb bármiben, logisztika, harctéri döntések, stb), de nem tudjuk, hogy ebből mi valós és mi az, amit a színházért tesznek.

És mi lehet a politikai cél? ukrajnából egy, a nyugati társadalmakat megosztó ügyet csinálni, ami kiélezi a belső ellentéteket, emellett pellengérre állítja a moralizálós, “értékalapú” politikai rendszereket. És feneketlen pénznyelőként egyre nagyobb terhet jelent ezeknek az országoknak - azt hiszem ez önmagában is szép eredmény.

De talán ennél is fontosabb, biztonságpolitikai céljuk lehet elérni, hogy ukrajna semmilyen formában ne tudjon nyugati befolyási övezetbe kerülni. Ehhez látni kell, hogy az oroszoknak ukrajna nem "csak egy szomszédos ország". Testvérnép, közös nyelvvel, nagyrészt közös kultúrával stb. Nem, nem azért fontos ez, mert valami emelkedett pánszláv elképzelés vezérelné őket, ennél egyszerűbb: az ukránok nagy menyiségű és ideális alapanyagot biztosítanának mindenféle, az orosz államot felforgató tevékenységhez. Miért? Ugyanúgy néznek ki, mint az oroszok, jól beszélnek oroszul, és a sok apró, hétköznapi kultúrális dolog is megegyező (szokások, stb).
Egy ukrajnában kiképzett politikai aktivista (rosszabb esetben terrorista) konkrétan úgy el tud vegyülni az orosz társadalomban, hogy nincs az az FSzB, amelynek feltűnne. És ebből állna rendelkezésre milliós nagyságrendben emberanyag.
Az pedig ismert, hogy a nyugat már nem is rejti véka alá, hogy legszívesebben felosztaná az Orosz Föderációt.

Hát az oroszok azért csinálják ezt, mert többre nem képesek ill. Putyin fél hogy egy fullos háborúhoz nincs mögötte támogatás.


Szerintem tavaly ősz óta (a "Nagy Felismerés") a következők a prioritások orosz oldalon:
  • ...
  • Az orosz haderő minőségét magasabb szintre hozni - a régi szarokat bedarálni, az újakból pedig valós körülmények közt használható, gyártható harceszközöket faragni. A harctéri tapasztalat fontosságát pedig talán nem is kell hangsúlyozni - nincs olyan NATO ország, amely most nagyobb, kurrensebb harctéri tapasztalattal bírna, mint az orosz/ukrán haderő.

Ehhez nem lenne szükség megöletni egy csomó orosz katonát, jobb lett volna nem ellopni a haderőfejlesztésre szánt pénzeket és nem egy kontraszelekcióra épülő és fél évszázados katonai dogmákhoz ragaszkodó katonai vezetést/hadsereget fenntartani.


Hát háborús vezetőként kompetensebbnek is tűnik.

Ha ez igaz akkor az orosz hadsereg morálja, szervezettsége és kiképzettsége nem sokat fejlődött, csak többen lettek. A Wagner ott az egyetlen használható erő + pár jobban képzett alakulat.
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 425
7 002
113
Ha ez igaz akkor az orosz hadsereg morálja, szervezettsége és kiképzettsége nem sokat fejlődött, csak többen lettek. A Wagner ott az egyetlen használható erő + pár jobban képzett alakulat.
lehet azon vitatkozni, hogy a wagnert kellene-e integrálni az orosz haderőbe
vagy az orosz haderőt a wagnerbe:)
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 928
48 635
113
Hát az oroszok azért csinálják ezt, mert többre nem képesek ill. Putyin fél hogy egy fullos háborúhoz nincs mögötte támogatás.
Elég egyszerűen letudtad ezt. Pontosan milyen aspektusból "nem képesek többre"?
Nem tudnak többet bombázni?
Nem tudnak több katonát a frontra vinni?
Nem tudnak több páncélost a frontra vinni?
Nem tudnak több lőszert a frontra vinni?
Nincs több gázolaj? Nincs több kerozin?
Nem tudnak több fegyvert gyártani?

Az egyetlen dolog, amelyből valóban nem képesek többre, az a harctéri hírszerzésük, ott (pl műholdak terén) durván le vannak maradva.

Amúgy azt honnan tudod, Putyin mitől fél? Ott is választások lesznek, és (a nyugati narratívával szemben) igenis van esélye, hogy Putyint leváltják. Ha összejön, akkor valószínűleg keményvonalasabbra.

Ehhez nem lenne szükség megöletni egy csomó orosz katonát, jobb lett volna nem ellopni a haderőfejlesztésre szánt pénzeket és nem egy kontraszelekcióra épülő és fél évszázados katonai dogmákhoz ragaszkodó katonai vezetést/hadsereget fenntartani.
Mesélj kérlek, a világ mely hadseregének van naprakészebb katonai vezetése és hadserege?
Ilyen háborút, százezres hadseregekkel, hasonló erőforrásokkal bíró ellenféllel fehér ember sok évtizede nem vívott már. Az USA sem. (Nem állítom, hogy az ukránok alapból rendelkeztek volna azokkal az erőforrásokkal, de mindannyian tudjuk, hogy ők a NATO PMC-jeként vesznek részt ebben, nem maguknak gondoskodnak a felszerelésükről)

Ahol háború van, ott meg fognak halni katonák is. Háború nélkül viszont nem tudna az orosz haderő se fejlődni.

De ha leírod, hogy milyen mérce szerint jobb mondjuk akár egy amerikai (német, spanyol, brit, stb) hadsereg, mint mondjuk az orosz, azt szívesen elolvasom (másik topicban).

-----
Valami más, csak hogy lássuk, ki mennyit dobott eddig ki az ablakon, illetve mennyire életképes ukrajna és állna meg a saját lábán:
„Ukrajna katonai kiadásai így 2022-ben összességében 80,3 milliárd dollárra rúgtak. Ez a GDP 55 százaléka, és az összeg 86 százalékát a Nyugat fedezte.
...
Viszonyításul, az ukrán katonai költségvetés 2013-ban 2,9 milliárd dollár, a GDP 1,6 százaléka volt. Ez 2021-re 8,6 milliárd dollárra nőtt, ami a GDP 4,3 százalékát tette ki. Aztán ez ugrott meg 2022-ben 80 milliárd dollárra, a GDP 55 százalékára, 2023-ra pedig a terv 63 milliárd, a GDP 41 százaléka.
...
Közben az orosz katonai kiadások 2022-ben 98 milliárd dollárra rúgtak – a SIPRI becslése szerint 86 milliárd dollár –, ami a GDP 4,6 százaléka. Ennek azonban csak egy részét fordították a különleges katonai műveletekre. Az orosz kiadások 32 milliárd, míg az ukrán kiadások 71 milliárd dollárral nőttek"


Természetesen ukrajna egy szuverén ország, és szuverenitásából fakadóan finanszíroztatják 10 év alatt a 26-szorosára (!) a katonai költségvetésüket külföldi segélyekből.
A legszebb, hogy ezt ilyen "kiállunk az elesettekért" meg "segítünk ukrajnának visszaverni az agresszort" kiáltásokkal racionalizálják a finanszírozó államok lakosaival.
 
Last edited by a moderator:

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Elég egyszerűen letudtad ezt. Pontosan milyen aspektusból "nem képesek többre"?
Nem tudnak többet bombázni?
Nem tudnak több katonát a frontra vinni?
Nem tudnak több páncélost a frontra vinni?
Nem tudnak több lőszert a frontra vinni?
Nincs több gázolaj? Nincs több kerozin?
Nem tudnak több fegyvert gyártani?

Az egyetlen dolog, amelyből valóban nem képesek többre, az a harctéri hírszerzésük, ott (pl műholdak terén) durván le vannak maradva.

Amúgy azt honnan tudod, Putyin mitől fél? Ott is választások lesznek, és (a nyugati narratívával szemben) igenis van esélye, hogy Putyint leváltják. Ha összejön, akkor valószínűleg keményvonalasabbra.


Mesélj kérlek, a világ mely hadseregének van naprakészebb katonai vezetése és hadserege?
Ilyen háborút, százezres hadseregekkel, hasonló erőforrásokkal bíró ellenféllel fehér ember sok évtizede nem vívott már. Az USA sem. (Nem állítom, hogy az ukránok alapból rendelkeztek volna azokkal az erőforrásokkal, de mindannyian tudjuk, hogy ők a NATO PMC-jeként vesznek részt ebben, nem maguknak gondoskodnak a felszerelésükről)

Ahol háború van, ott meg fognak halni katonák is. Háború nélkül viszont nem tudna az orosz haderő se fejlődni.

De ha leírod, hogy milyen mérce szerint jobb mondjuk akár egy amerikai (német, spanyol, brit, stb) hadsereg, mint mondjuk az orosz, azt szívesen elolvasom (másik topicban).

-----
Valami más, csak hogy lássuk, ki mennyit dobott eddig ki az ablakon, illetve mennyire életképes ukrajna és állna meg a saját lábán:
„Ukrajna katonai kiadásai így 2022-ben összességében 80,3 milliárd dollárra rúgtak. Ez a GDP 55 százaléka, és az összeg 86 százalékát a Nyugat fedezte.
...
Viszonyításul, az ukrán katonai költségvetés 2013-ban 2,9 milliárd dollár, a GDP 1,6 százaléka volt. Ez 2021-re 8,6 milliárd dollárra nőtt, ami a GDP 4,3 százalékát tette ki. Aztán ez ugrott meg 2022-ben 80 milliárd dollárra, a GDP 55 százalékára, 2023-ra pedig a terv 63 milliárd, a GDP 41 százaléka.
...
Közben az orosz katonai kiadások 2022-ben 98 milliárd dollárra rúgtak – a SIPRI becslése szerint 86 milliárd dollár –, ami a GDP 4,6 százaléka. Ennek azonban csak egy részét fordították a különleges katonai műveletekre. Az orosz kiadások 32 milliárd, míg az ukrán kiadások 71 milliárd dollárral nőttek"


Természetesen ukrajna egy szuverén ország, és szuverenitásából fakadóan finanszíroztatják 10 év alatt a 26-szorosára (!) a katonai költségvetésüket külföldi segélyekből.
A legszebb, hogy ezt ilyen "kiállunk az elesettekért" meg "segítünk ukrajnának visszaverni az agresszort" kiáltásokkal racionalizálják a finanszírozó államok lakosaival.

ukrajna meg... hát nem is tudom. Egyszerre emlékeztet egy útszéli, drogos, szakadt prostituáltra, aki az új futtatójától kapott pénzt, kocsit, ruhát és biztatást, hogy mostantól nyugodtan belerúghat a régi élettársába, sőt szarjon az ajtaja elé bátran.
És emlékeztet valami poszthumán "újemberre" is, aki ezt az egészet egy Battlefield játékként éli meg, aki alá a szerver folyamatosan tolja az új tankot, repülőt, stb, neki csak az a dolga, hogy nyomja a gombot és újjáéledjen, meg beüljön az épp megkapott bármibe.

Továbbra is lelépett az ország lakosságának harmada.
Nem tudnak többet bombázni?
Nem tudnak több katonát a frontra vinni?
Nem tudnak több páncélost a frontra vinni?
Nem tudnak több lőszert a frontra vinni?
Nincs több gázolaj? Nincs több kerozin?
Nem tudnak több fegyvert gyártani?


Hát, kb mind.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 533
44 984
113
Nem tudnak többet bombázni?
Nem tudnak több katonát a frontra vinni?
Nem tudnak több páncélost a frontra vinni?
Nem tudnak több lőszert a frontra vinni?
Nincs több gázolaj? Nincs több kerozin?
Nem tudnak több fegyvert gyártani?


Hát, kb mind.
Te se komolytalankodd már el... Hadiállapotra váltanak, kurvabetyár világ lesz! Jobb lenne nem megnézni, hogy miből mennyit tudnak igazán, ha tényleg elborul az agyuk!
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 934
82 694
113
Elég egyszerűen letudtad ezt. Pontosan milyen aspektusból "nem képesek többre"?
Nem tudnak többet bombázni?
Nem tudnak több katonát a frontra vinni?
Nem tudnak több páncélost a frontra vinni?
Nem tudnak több lőszert a frontra vinni?
Nincs több gázolaj? Nincs több kerozin?
Nem tudnak több fegyvert gyártani?

Az egyetlen dolog, amelyből valóban nem képesek többre, az a harctéri hírszerzésük, ott (pl műholdak terén) durván le vannak maradva.

Amúgy azt honnan tudod, Putyin mitől fél? Ott is választások lesznek, és (a nyugati narratívával szemben) igenis van esélye, hogy Putyint leváltják. Ha összejön, akkor valószínűleg keményvonalasabbra.


Mesélj kérlek, a világ mely hadseregének van naprakészebb katonai vezetése és hadserege?
Ilyen háborút, százezres hadseregekkel, hasonló erőforrásokkal bíró ellenféllel fehér ember sok évtizede nem vívott már. Az USA sem. (Nem állítom, hogy az ukránok alapból rendelkeztek volna azokkal az erőforrásokkal, de mindannyian tudjuk, hogy ők a NATO PMC-jeként vesznek részt ebben, nem maguknak gondoskodnak a felszerelésükről)

Ahol háború van, ott meg fognak halni katonák is. Háború nélkül viszont nem tudna az orosz haderő se fejlődni.

De ha leírod, hogy milyen mérce szerint jobb mondjuk akár egy amerikai (német, spanyol, brit, stb) hadsereg, mint mondjuk az orosz, azt szívesen elolvasom (másik topicban).

-----
Valami más, csak hogy lássuk, ki mennyit dobott eddig ki az ablakon, illetve mennyire életképes ukrajna és állna meg a saját lábán:
„Ukrajna katonai kiadásai így 2022-ben összességében 80,3 milliárd dollárra rúgtak. Ez a GDP 55 százaléka, és az összeg 86 százalékát a Nyugat fedezte.
...
Viszonyításul, az ukrán katonai költségvetés 2013-ban 2,9 milliárd dollár, a GDP 1,6 százaléka volt. Ez 2021-re 8,6 milliárd dollárra nőtt, ami a GDP 4,3 százalékát tette ki. Aztán ez ugrott meg 2022-ben 80 milliárd dollárra, a GDP 55 százalékára, 2023-ra pedig a terv 63 milliárd, a GDP 41 százaléka.
...
Közben az orosz katonai kiadások 2022-ben 98 milliárd dollárra rúgtak – a SIPRI becslése szerint 86 milliárd dollár –, ami a GDP 4,6 százaléka. Ennek azonban csak egy részét fordították a különleges katonai műveletekre. Az orosz kiadások 32 milliárd, míg az ukrán kiadások 71 milliárd dollárral nőttek"


Természetesen ukrajna egy szuverén ország, és szuverenitásából fakadóan finanszíroztatják 10 év alatt a 26-szorosára (!) a katonai költségvetésüket külföldi segélyekből.
A legszebb, hogy ezt ilyen "kiállunk az elesettekért" meg "segítünk ukrajnának visszaverni az agresszort" kiáltásokkal racionalizálják a finanszírozó államok lakosaival.

ukrajna meg... hát nem is tudom. Egyszerre emlékeztet egy útszéli, drogos, szakadt prostituáltra, aki az új futtatójától kapott pénzt, kocsit, ruhát és biztatást, hogy mostantól nyugodtan belerúghat a régi élettársába, sőt szarjon az ajtaja elé bátran.
És emlékeztet valami poszthumán "újemberre" is, aki ezt az egészet egy Battlefield játékként éli meg, aki alá a szerver folyamatosan tolja az új tankot, repülőt, stb, neki csak az a dolga, hogy nyomja a gombot és újjáéledjen, meg beüljön az épp megkapott bármibe.

Továbbra is lelépett az ország lakosságának harmada.
Ugyanaz ez, mint az első vh, ahol azért lépett be az USA - bár nagyon nem volt egyetértés ebben az USAban - és keresett indokot a belépéshez, mert látható volt, bukta lesz Oroszország, és ha nem lép be, akkor sanszos, hogy az Antant dominószerűen bukja a háborút, és a nekik adott hitelek, támogatások kukázódnak. Így jött, nehogy a manija elvesszen, és mindent beleadott, hogy NE! Németország nyerjen. És nem nyert Németország, bár Franciaország hadserege is közel volt a buktához. Ha nincs az USA vsz működött volna a német offenzíva, de volt.

Aztán, az orosz intervenció várt rájuk, hogy a franciák által Oroszországba ölt pénz (vasút, erőművek, stb. hitelezése) ne menjen az államosított kukába. De erre már esélytelenek voltak a nyugati nagyhatalmak, a többi meg már történelem.

Most is ez van. Számolatlanul öntik Ukrajnába a pénzt, segélyt, lopják a földjét, vagyonát, és most úgy érzik, hogy nem veszíthetnek. Pedig vsz egy idő után ugyanúgy fenntarthatatlan lesz az Ukrajna projekt, ahogy az intervenció volt Oroszország ellen. Így tart most a katonai költségvetés 10 év alatt ott, ahol írod.

Most lehet, hogy még nem kell elszámolni vele, de azért megnézném a fejeket Európában és az USAban is, ha egy esetleges kormányváltásnál elkezdenék az elitet elszámoltatni!

Ezt a videót meg nézzétek meg! :D
A városból hirtelen erdő lesz. :D
 
W

Wilson

Guest
pár nap és kiderül hogy a valóság-e az amit közöltek az általad propaganda csatornának tartott helyen...... ha a valóság az hogy Bahmuttól délre már rendesen ropogtatják az oroszokat, akkor azért revideáld az álláspontodat és nézz többet a "másik oldaltól is".....


Strelkov Igor Ivanovics #KRP


május 11., 21:10

Poddubny arról ír, hogy az ukrán fegyveres erők ellentámadásba kezdtek Bakhmut közelében. Ugyanakkor jelenti, hogy a Berkhovka és Jagodnoje melletti állásainkat áttörték, és hogy az ellenség Kleshcheyevka közelében kiszorította csapatainkat.

Már egy pillantás a térképre is elég ahhoz, hogy megértsük, hogy eddig helyi (bár sikeres) ellentámadásokról van szó, amelyek célja a Wagner által korábban Bakhmut nyugati része köré húzott gyűrű "összenyomása". Komoly offenzíváról szó sem lehet - azok a feladatok, amelyeket az AFU ezeken a területeken végrehajtott és folytathat, pusztán taktikai jellegűek.

Az AFU (állítólagos) "áttöréséről Szoledar felé" még nincs információm.

Hozzá kell tennem, hogy Wagner szárnyait (hála Veselchak U-nak, aki szinte az összes gyalogságát Bahmutba helyezte) az RF fegyveres erők parancsnoksága fedezi azzal, amit más területeken "össze tudott kaparni". Ennek eredményeképpen videók vannak ("partnerektől") arról,hogyan hajtanak végig az ellenség harckocsii és gyalogsági harcjárművei a 72. dandár (nem teljes század) egységének lövészárkai mentén, és korlátlanul lövik az életben maradt katonákat, akiknek nincs más, mint személyes kézifegyverük. rendelkezésükre (ami már nem egyszer, nem kétszer, nem háromszor történt ebben a háborúban. Például Kupjanszk közelében a "sikeres átcsoportosítás" előtt). A "Merry U" vádjait ebben az esetben nem a "72. dandárnak", hanem az Egyesült Csoport parancsnokságának kellett volna címeznie.. Vagyis Geraszimovnak és a drágán szeretett Szurovikin (Geraszimov egyik helyettese). Rajtuk van a felelősség .

Wagner szárnyainak fedezése olyan egységekkel, amelyek (összetételük és fegyverzetük alapján) csak a hátsó ellenőrzőpontokon használhatók a parancsnoki szolgálatra.

Továbbra is biztos vagyok abban, hogy ha az ellenség komoly támadást indít Bakhmutnál, az csak másodlagos lesz.




Még mielőtt valamelyik jó képességű belekötne az alábbi bejegyzés egy echte orosz katonai blogon jelent meg amely az ukrán-orosz háborúval foglalkozik...




Katonai informátor


május 11., 20:40



ec2bb2888ea10a5d5964fdb096f1a714.jpg


Az ukrán hadsereg helyi offenzív hadműveleteket indított Bahmut irányában . Ezt bizonyítják Jarem, Szimonov és Poddubnij katonatisztek üzenetei, valamint Jevgenyij Prigozsin nyilatkozatai.

Így az ellenség, kihasználva a Honvédelmi Minisztérium Bahmut-csoport szárnyát tartó egységeinek alacsony felkészültségét és motivációját, több pozíciót is visszafoglalhatott az Ukrán Fegyveres Erők egységei számára kulcsfontosságú utánpótlási utak közelében. Khromovo és Ivanovskoye falvak közelében , és folytatja a támadásokat Kleshcheevka irányába . Arról is beszámoltak, hogy az ukrán fegyveres erők harckocsik segítségével próbáltak áttörést elérni Soledar irányába, és új pozíciókban próbálják megvetni a lábukat.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 366
45 656
113
Ezt a videót meg nézzétek meg! :D
A városból hirtelen erdő lesz. :D
Azt magyarázzák az általad is jegyzett különbségre, hogy ez két helyszínen történt 2 km távolságra egymástól. Az első lövés után vontatták el 2 km-re, és ott érte a 2. lövés. Ez mindenképpen egy összevágott videó, talán a járművek sem stimmelnek igazán. Biztos veszít az orosz fél is eszközöket ezt senki nem kétli, ezért fölösleges ilyen kétes szerkesztéssel hiteltenné tenni egy hírt.

Az ellenség 1000 APU-fegyverest küldött 40 harckocsival és egyéb felszereléssel a Bahmut melletti offenzívára - részletek a védelmi minisztériumból​

A Honvédelmi Minisztérium részleteket közölt az ukrán fegyveres erők elleni május 11-i támadási kísérletekről.
Soledar taktikai irányban az ellenség tegnap a felek közötti teljes érintkezési vonalon, több mint 95 km-en hajtott végre támadó hadműveleteket.
Az ukrán nácik 26 támadást indítottak, amelyekben több mint ezer fegyveres, legfeljebb 40 harckocsi, valamint egyéb katonai és speciális felszerelés vett részt.
Minden ellenséges támadást visszavernek. Az orosz hadsereg védelmében az áttörés nem megengedett.
A „Dél” csapatcsoport alosztályai elfoglalták a vonalat, figyelembe véve a Berkhovsky-tározó Malo-Ilinovsky irányú kedvező feltételeit a védelem stabilitásának növelése érdekében.
Több mint 540 fegyveres, 8 harckocsi és több mint 20 egység egyéb páncélozott jármű semmisült meg.
A 4. és 200. motoros lövészdandár katonái, a hadsereg repülőpilótái és a hadsereg más egységei bátran mutatták magukat, visszaverték az ellenséges támadásokat.
Источник: https://rusvesna.su/news/1683887436

Elnézést! Nem volt időm javítani!
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 464
23 976
113
Hát az oroszok azért csinálják ezt, mert többre nem képesek ill. Putyin fél hogy egy fullos háborúhoz nincs mögötte támogatás.
Nem is tudtam, hogy ilyen közel ülsz moszkvában a tűzhöz, nem félsz, hogy szivárogtatásért te is kieshetsz az ablakon?
Mondjuk örülök, hogy a fórumon ilyen belsős infókat is megosztanak.
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 185
20 155
113
Nem tudom volt-e:

Kilőtték a NATO parancsnokságot​

 

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 376
8 983
113
Hát az oroszok azért csinálják ezt, mert többre nem képesek ill. Putyin fél hogy egy fullos háborúhoz nincs mögötte támogatás.




Ehhez nem lenne szükség megöletni egy csomó orosz katonát, jobb lett volna nem ellopni a haderőfejlesztésre szánt pénzeket és nem egy kontraszelekcióra épülő és fél évszázados katonai dogmákhoz ragaszkodó katonai vezetést/hadsereget fenntartani.



Hát háborús vezetőként kompetensebbnek is tűnik.


Ha ez igaz akkor az orosz hadsereg morálja, szervezettsége és kiképzettsége nem sokat fejlődött, csak többen lettek. A Wagner ott az egyetlen használható erő + pár jobban képzett alakulat.
Nem igazán érthető, mit tudtok ennyit Putyin hadvezetési képességein rugózni. Ő egy politikus, KGB-s múlttal, nem katona. Ha bárki úgy gondolná, hogy ebben az időszakban le kéne fejeznie az orosz hadvezetést, az csalódni fog. Egyes személyek (önként) eltávolítása ha nagyon muszáj még elképzelhető, de teljes átalakítás, csak a háború után.