R.I.P.
![]()
A Fekete-tengeri Flotta kiherélése is a mesterterv része? Az elmúlt hónapokban rendesen megmogyorózták az orosz haditengerészetet.
Azért mert az ukrán propi azt mondja? Húha komoly forrás.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
R.I.P.
![]()
A Fekete-tengeri Flotta kiherélése is a mesterterv része? Az elmúlt hónapokban rendesen megmogyorózták az orosz haditengerészetet.
Érdekes, itt mi képzetlen foteltábornokok, sokan ugyan azt látjuk, mint simplicius...Ezt olvassátok el! Simplicius írása Zsaluzsníj elmélkedéséről, hogy miként győzhetne Ukrajna:
![]()
Zaluzhny Pens Oped for The Economist: "How to Win the War" - Analysis
The Economist featured a new Oped penned by none other than Valery Zaluzhny—Commander-in-Chief of the AFU—himself.simplicius76.substack.com
![]()
Megy a magyarok elleni hergelés...128-asok maradványai (18+). Állítólag egy kényszersorozott magyar köpött a ceremóniáról, ukránok vizsgálják az esetet.
Úgy tudom Zaporizsjában van, nem messze a fronttól.Srácok, ukrán szemszögből nagyon szarul állhat a front. Euronewson, portfolión, 444 en szinte már eltűntek a blőd propaganda cikkek.. olyanokra gondolok, mint ami a portfolión ment, hogy "Putyin eljátszotta utolsó esélyét" és a hasonló baromságok...
Nagy lehet a szar, ha ennyire hirtelen elfelejtik. Nem hinném, hogy a fos vasárnap délután ne lenne képes ontani magából a fekáliát.
A kárpátalhai ceremónia az hol volt?
Mert a megadott helyszínt én kárpátalján találom.. de gondolom nem ott volt.
önkéntesek begyűjtése:
![]()
Ez mind igaz, de ne hasonlítsuk az "insAllah" mentalitást az európaihoz. Fater kb. 5 perc alatt elmagyarázta az alapokat nyílt irányzékkal való célzáshoz...pedig nyert nem egy MNH lövészversenyt. Szíriában meg az alap munkavédelem nem ment a keze alatt lévő munkásoknak.Spec biztos javára válik?
Ènnekem van olyan ismerősöm aki 10 èvvel ezelött jó sofőr volt.
Azóta meg annyi negatívum èrte az utakon, hogy sajnos az a 90-nèl 70-nel menő tipussá változott, aki rágörcsöl a vezetèsre.
Rendesen fèl mellette az ember.
Hátha a kresz alapjaival sincs tisztába, táblák jelentèse, jobbkèzszabaj,megengedett sebessègek necces az az első 50000km.Nem biztos hogy túlèli.
Vagy nem kerül börtönbe.
OMLT-ből visszajöttek mesèltèk.
Afgán katonákat tanítottak lőni.
40-es "öreg" afgán fantasztikus szórást lőtt 100m-en.
De hogy irányzèkot állítson nagyobb lőtávon.
Vagy hogy lefelè/fölfelè lőve (ami afgánban előfordul) mivel a ballisztikaról fogalma nem volt, így eszèbe nem jutott változtatni. Így alá/fölè lődözött.
De nekünk is volt konvolyt biztosítva egy út melletti afgán rendőrörsöt erősítettünk meg.
A ház tetejèn lèvő 12.7-es irányzèka 1200m-re volt állítva.
Miközben az onnan belőhető max lőtav 700m-volt.
Masrèszt èn is voltam olyan lővèszeten ahol ellőttem vagy 600 lőszert.
Ès olyanon is ahol a töredèkèt de èrtelmesen. Így azon többet tanultam.
Jópar videón karabèlyal cèlzas nèlkül lődöznek az árokból kiemelve a fegyvert de nem cèlozva.
Mindkèt fèl.
Szóval a 80 tár relatív.
Ezt úgy írom hogy a a valós tapasztalatot sokra èrtèkelm.
De egy alap tudás nèlkül nem biztos, hogy tanul is belőle az ember. Főleg ahol ekkora a nyomás.
Termèszetesen egyik kikèpzès sem kèpes visszaadni teljesen a valódi stresszt.
De az sem biztos hogy 1 hèt a lövèszárokban miközben szarrálőnek melletted mindent nem tesz egy idegroncsá.
Amúgy nulla tudással szerintem max különböző miliciák/szabad csapatok kerülnek harcba.
Regularis haderőknèl azèrt van egy minimum kèpzès.
Ès nem vèletlenül vannak az olyan kèpzèsek ahol mondjuk napi 2-3 órát alszanak,5-6 hèten át.
Miközben mind fizikálisan, mind mentálisan terhelik őket.
Pl a règi rohamlövèsz-is ilyen volt.
Az ilyenekre is jók a különböző "nem a mi háborúnk" külszolgálatok.
A dán lövèsz meg lehet látta afgánban az elrobbantott társát.
Tudom bőven nem ugyan az a szint!!! Mint ez a haború, de jópar(ezer) natokatona látta a kistarsát meghalni az utolsó pár èvtizedben.
Ès nem omlott össze, megbirkóztak a jelensèggel. Csinálták tovább a dolguk.
Sőt legközelebb ha lehetett ugyanúgy kimentek.
Ne beszélj már hülyeségeket. A NATO tervezte ellentámadás sem volt nyilvános, most szivárognak ki dokumentumok, a 30km-t pedig Zaluzsníj is mondta. Utólag már lehet okoskodni, előtte kellett volna, hiszen jó páran már akkor megmondták, hogy nem fog sikerülni. Már megint az arrogancia.Ha az orosz tervekről máig semmit sem tudunk, az ukrán/nato haditerv meg ilyen szinten nyilvános az kb önmagában magyarázat (lenne) az ellentámadás sikertelenségére!
Amennyire kivehető műhold felvételen találat érte a hajót.Hogy mekkora a kár azt meg úgyse fogják közölni az Oroszok.Azért mert az ukrán propi azt mondja? Húha komoly forrás.
Amennyire kivehető műhold felvételen találat érte a hajót.Hogy mekkora a kár azt meg úgyse fogják közölni az Oroszok.
Te jó ég, megint a "papírforma"... Hányszor jött ez be ebben a háborúban? Papírforma szerint már Moszkvában kellene lenniük...Már megint kiütközött egyesekben a kompetencia... Semmi titok nincs ebben a 30km-ben, mert ez a harcászat/hadászat törvényszerűségeiből és az adott szituációból (tudod, az orosz védelem sem vokt titkos, de gondolom ebben semmi kivetnivaló nincs) következik.
Szóval miért 30 a 30? Az elv az, hogy áttörésnél olyan tempóban kell haladni, hogy az ellenségnek ne legyen ideje az elfoglalt védelmi vonalak mögé újat építeni és tartalékokat odavinni, mert ha ez nem sikerül, akkor a büdös életbe át nem törsz, hisz folyton belelütközöl az újonan kiépített és feltöltött védelmi vonalba. Tehát a 30 azért 30, mert ilyen tempónál nem lettek volna képesek az oroszok friss erőket odavinni és új védelmet kiépíteni.
.Amennyire kivehető műhold felvételen találat érte a hajót.Hogy mekkora a kár azt meg úgyse fogják közölni az Oroszok.
Ezt elhiszem.Ez mind igaz, de ne hasonlítsuk az "insAllah" mentalitást az európaihoz. Fater kb. 5 perc alatt elmagyarázta az alapokat nyílt irányzékkal való célzáshoz...pedig nyert nem egy MNH lövészversenyt
Ez a 10 százalèk jóval nagyobb lenne kèpzès nèlkül.A tűzharc meg habitus kérdése; irakban a tengerészgyalogosoknál a hírek szerint az első kontaktnál 10% becsinált. Pedig ők azért jó képzést kapnak. Szóval -szerintem- hatékonyabb lenne ha az ukránokat, tapasztalt frontharcosok képeznék...hátha a megadás alapjait is átvennék.
Ezt elhiszem.
Nem egy atomfizika.
Mindemellett talánlkoztam több olyan natokatonávalaki a pasztázott lőtávolság fogalmát nem jól èrtette.
Konkrètan jóparan azt hittèk ha alapra állítják az irányzèkot, akkor oda lőnek ahová cèloznak.
Ezt úgy hogy ezt aztán tènyleg ezerszer leoktatjak.
Nem figyeltek? Nem èrdekelte őket? Amennyire ismertem őket, egyszerűen nem èrtettèk.
Mindamellett a lövèszárokból fejfölè kiemelt fegyvernèl mindegy is.
Vagy lövèszárokban bedugva a következő kanyarban lőve párat.
De azèrt nem csak ilyen tűzharcok vannak.
Ez a 10 százalèk jóval nagyobb lenne kèpzès nèlkül.
Nem tudom mennyire sok vagy kevès a 10 százalèk.
Mindenesetre a jó kèpzès arra is szolgál, hogy amikor beszarik az ember akkor is csinálja a dolgát.
Konkrètan erre való amikor a katonák unalomig(tènyleg K unalmas) drilleznek.
Ennek egy haszna hogy ilyen hátratolatásos gázolások azèrt nem nagyon fordulhat elő.
Masrèszt (bar tudom nagyon más focipája) nem tudok olyan hogy magyar katona mikor megtámadták a convoyukat ne tudták volna lereagálni.
Kivève amikor a nem működő fegyverek miatt megtagadta egyikük a tábor elhagyását.![]()
Azt nem tudom mennyire nem kèpeznek ukrajnában veteránok?
Natobanszokás megtartani fèlkezű,fèllábú,lábatlan
katonákat.
Az nem tudom honnan jön, hogy itt mindenkit a NATO kèpez ki.
Vègsősoron nem hinnèm, hogy az átlag ukrán katona ès átlag orosz katona között olyan óriási különbsèg lenne a videók alapján.
Már megint kiütközött egyesekben a kompetencia... Semmi titok nincs ebben a 30km-ben, mert ez a harcászat/hadászat törvényszerűségeiből és az adott szituációból (tudod, az orosz védelem sem vokt titkos, de gondolom ebben semmi kivetnivaló nincs) következik.
Szóval miért 30 a 30? Az elv az, hogy áttörésnél olyan tempóban kell haladni, hogy az ellenségnek ne legyen ideje az elfoglalt védelmi vonalak mögé újat építeni és tartalékokat odavinni, mert ha ez nem sikerül, akkor a büdös életbe át nem törsz, hisz folyton belelütközöl az újonan kiépített és feltöltött védelmi vonalba. Tehát a 30 azért 30, mert ilyen tempónál nem lettek volna képesek az oroszok friss erőket odavinni és új védelmet kiépíteni.
Te jó ég, megint a "papírforma"... Hányszor jött ez be ebben a háborúban? Papírforma szerint már Moszkvában kellene lenniük...
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..