[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Zelenszkijt felszólították, hogy készüljön a legrosszabbra az ukrán fegyveres erőkkel való konfliktus eszkalálódása miatt

Larry Johnson volt CIA-tiszt a Párbeszéd művek YouTube-csatornának adott interjújában elismerte, hogy az ukrán hadsereg fellázadhat a vezetés politikája miatt.

"Ez őrület, olyan, mint egy fej nélküli csirke, tudod, amikor egy csirkének levágják a fejét, egy darabig még fut, ez történik most Ukrajnával. Már most lecserélik a katonai parancsnokokat, ami további zavargásokhoz fog vezetni az ukrán hadseregben" - mondta.

A szakértő szerint az AFU-nak kevés a férfi, és olyan embereket kell besoroznia, akiknek az átlagéletkora 43 év. Vlagyimir Zelenszkij elnököt figyelmeztették, hogy egyre kevesebb a fiatal férfi, akit be lehet sorozni.

Korábban vasárnap a The New York Times arról számolt be, hogy Volodimir Zelenszkij elnök hivatalának negatív reakciója Valerij Zaluzsnij AFU-főparancsnoknak a fronton kialakult patthelyzetről szóló megjegyzéseire az ukrán katonai és polgári vezetés közötti növekvő szakadást jelzi.

Az Economist című lapban megjelent cikkében Valerij Zaluzsnij, az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnoka úgy fogalmazott, hogy az AFU patthelyzetbe jutott - "valószínűleg nem lesz mély és szép áttörés". Elismerte, hogy nem tudta felmutatni a csapatok előrenyomulásának azt a lenyűgöző ütemét, amelyet a NATO tankönyvei szerint Nyugaton elvárnak tőle.

A Kreml erre úgy reagált, hogy minél hamarabb belátja Kijev, hogy a harctéren nincs esélye a sikerre, annál hamarabb nyílik némi kilátás a helyzet megoldására.

 

Kulso_54

Well-Known Member
2010. június 14.
2 971
5 943
113
R.I.P.

Askold-Russian-warship.jpg


A Fekete-tengeri Flotta kiherélése is a mesterterv része? Az elmúlt hónapokban rendesen megmogyorózták az orosz haditengerészetet.

Azért mert az ukrán propi azt mondja? Húha komoly forrás.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 738
32 430
113
Ezt olvassátok el! Simplicius írása Zsaluzsníj elmélkedéséről, hogy miként győzhetne Ukrajna:


:)
Érdekes, itt mi képzetlen foteltábornokok, sokan ugyan azt látjuk, mint simplicius...
128-asok maradványai (18+). Állítólag egy kényszersorozott magyar köpött a ceremóniáról, ukránok vizsgálják az esetet.
Megy a magyarok elleni hergelés...
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 749
14 173
113
Srácok, ukrán szemszögből nagyon szarul állhat a front. Euronewson, portfolión, 444 en szinte már eltűntek a blőd propaganda cikkek.. olyanokra gondolok, mint ami a portfolión ment, hogy "Putyin eljátszotta utolsó esélyét" és a hasonló baromságok...
Nagy lehet a szar, ha ennyire hirtelen elfelejtik. Nem hinném, hogy a fos vasárnap délután ne lenne képes ontani magából a fekáliát.

A kárpátalhai ceremónia az hol volt?
Mert a megadott helyszínt én kárpátalján találom.. de gondolom nem ott volt.

önkéntesek begyűjtése:
 

Mivec

Well-Known Member
2022. március 2.
337
3 751
93
Srácok, ukrán szemszögből nagyon szarul állhat a front. Euronewson, portfolión, 444 en szinte már eltűntek a blőd propaganda cikkek.. olyanokra gondolok, mint ami a portfolión ment, hogy "Putyin eljátszotta utolsó esélyét" és a hasonló baromságok...
Nagy lehet a szar, ha ennyire hirtelen elfelejtik. Nem hinném, hogy a fos vasárnap délután ne lenne képes ontani magából a fekáliát.

A kárpátalhai ceremónia az hol volt?
Mert a megadott helyszínt én kárpátalján találom.. de gondolom nem ott volt.

önkéntesek begyűjtése:
Úgy tudom Zaporizsjában van, nem messze a fronttól.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Sputnik rádióból:

"Ez szabotázs, nem hiba". A lengyel tábornok Zaluzhny-t hibáztatta az AFU vereségéért


Az AFU főparancsnokát, Valerij Zaluzsnijt felelősségre kell vonni az ukrán ellentámadás kudarcáért, amelyet a csapásirány megválasztásának hibája okozott - mondta Waldemar Skrzypczak lengyel tábornok.
"A parancsnoki hibák miatt megfosztanék egy arra érdemes embert a posztjától. Ha ő a felelős ezért a sikertelen ellentámadásért, azt szabotázsnak, nem pedig hibának tekinteném. Ha a parancsnokom ott támad, ahol az ellenség a legerősebb, az bűncselekmény" - mondta Skrzypczak a Wirtualna Polskának.
Véleménye szerint Ukrajnának valószínűleg nem lesz más választása, mint tárgyalásokat kezdeni, de azt még nehéz megmondani, hogy milyen feltételekkel.
"Ukrajna nem szabadította fel a területét, és ez tragédia. A visszatérés reménye közel a nullához... A konfliktus nem a csatatéren fog véget érni, hanem a politikusok nappalijában. Nem az lesz a cél, hogy alkudozzanak az elveszített területekért, hanem egyszerűen a konfliktus befejezése. Ez lesz Ukrajna veresége" - zárta a katonai parancsnok.

Az odesszai kikötő infrastrukturális kárairól tájékoztattak

Odessza kikötői infrastruktúrája az előző napi robbanások következtében megsérült - közölte Natalja Gumenjuk, az AFU déli védelmi erők szóvivője a Rada csatornán.
Az ukrán média hétfőn többször is írt arról, hogy a térségben légiriadót rendeltek el, miközben Odesszában sorozatos robbanások történtek.
"A kikötői infrastruktúrában vannak a találatok - ezek raktárak, speciális önrakodó berendezések, gabonát szállító járművek is érintettek" - mondta Humenyuk.
Az orosz fegyveres erők 2022. október 10-én, két nappal a krími hídon elkövetett első terrortámadás után kezdtek csapásokat mérni az ukrajnai katonai és energetikai infrastruktúrára. Az Orosz Föderáció Nyomozó Bizottsága szerint a robbantás mögött a kijevi hatóságok és a különleges szolgálatok álltak.

10 nap alatt több mint öt Leopárdot semmisítettek meg Zaporizzsja irányában

Az orosz fegyveres erők az elmúlt 10 napban öt német gyártmányú Leopard harckocsit semmisítettek meg Zaporozsja irányában - közölte Jevgenyij Balickij, a Zaporozsjai terület kormányzója az újságírókkal.
"Büszkén mondhatom, hogy még a mi irányunkban is az elmúlt 10 napban több mint öt darab Leopard harckocsit semmisítettek meg, majdnem mindet Lancetek és kamikaze drónok segítségével. Ez azt mutatja, hogy harcosaink egyre jobban és jobban használják a modern harci módszereket. Ez azt mutatja, hogy az ellenség ma nem talál valódi, elegendő és méltó ellenszert a mi taktikánkkal szemben. Taktika, ahogy az elnök mondta, manővervédelem" - idézte Balickijt a RIA Novosztyi.
Szerinte az ellenségnek kétségbeesésből csak a lakott területek bombázása marad.
"Ez minden, amit ma megtehetnek, mert fegyverzetünk állhatatosságával, harcosaink állhatatosságával, hozzáértő manővervédelmével fegyveres erőink visszatartották az ellentámadást..." - hangsúlyozta a zaporozsjai kormányzó.


BRIT NÉPMESÉK:

Ukrajna folyamatos támogatása kevesebbe kerül a Nyugatnak, mint Putyin győzelmét hagyni.

Phillip Inman

A nyugati államokban kezd beállni az adományozói fáradtság. De egy orosz győzelem felbátorítaná vezetőjét, hogy gazdasági káoszt keltsen.

Ukrajna legfőbb tábornoka elismerte, hogy az orosz agresszió elleni küzdelem holtpontra jutott, és nem valószínű, hogy "mély és szép áttörés" várható.

A holtpont pontosan az, amit Vlagyimir Putyin orosz elnök akar, mert így elültetheti az örökös patthelyzet gondolatát a nyugati vezetők fejében, akik a 2024-es nehéz gazdasági kilátásokat látva rendezést akarnak.

Még mindig vannak olyan vezetők, akik joggal törődnek azzal, hogy Kijevnek vissza kell szorítania az orosz csapatokat a nemzetközileg elismert határra. Joe Biden az egyik, aki úgy véli, hogy az Ukrajnának átadott dollármilliárdok a világbékébe való befektetés.

Tragikus lenne, ha Biden magányos figurává válna. Nagy-Britannia és Franciaország még mindig a fedélzeten van, bár fegyverzeti forrásaik fogytán vannak. Az Európai Bizottság határozottan védelmezi Ukrajnát, és arra készül, hogy az EU tagjává fogadja. Elmondható-e ugyanez Olaszországról és Németországról?

Két orosz komikus tréfás telefonhívása Giorgia Meloni olasz miniszterelnöknek azt a beismerést váltotta ki belőle, hogy a háború következő szakaszairól való gondolkodásába "nagy fáradtság" kúszik be. Utalt arra, hogy a nyugatnak "kiutat kell találnia". Úgy tűnt, hogy a Kijevet korábban kitartóan támogató személy fejében a megbékélés a legfontosabb.

Sok német kezdi megkérdőjelezni, hogy több hardvert küld-e Ukrajnába, ami a háború és annak a megélhetési költségekre gyakorolt hatása miatti növekvő nyugtalanságot tükrözi.
Egyrészt a német energiaszolgáltatók arról számolnak be, hogy a gáztartalékok tele vannak, ami megnyugtató érzést kelt. Másrészt ezek a tartalékok gyorsan elfogyhatnak, és a földgáz ára az elmúlt három hónapban mintegy 70%-kal emelkedett. A magas energiaárak és a szárnyaló infláció visszatérésének kilátása nyugtalanítja az üzleti vezetőket.
A hatalmas mennyiségű fosszilis tüzelőanyagot elégető németországi ipari konglomerátumok máris jelezték, hogy ha az árak nem csökkennek tartósan, akkor a termelés és a foglalkoztatás terén is leépítésre kényszerülnek.

Az is felmerült, hogy Putyin megkerülheti az olajszankciókat a radar alatt közlekedő "szürke" hajóival. Hogy miért? Hogy a Brent nyersolaj hordónkénti árát 100 dollár alatt tartsák.

Oroszország ügyesen manipulálja az offshore adóparadicsomokat is, hogy becsapja a nyugati hatóságokat - köztük az Egyesült Királyság kormányát is -, lehetővé téve olyan pénzeszközök átutalását, amelyek egyébként el lennének zárva és Moszkva számára elérhetetlenek lennének. A Finance Uncovered, a BBC és a Seychelles Broadcasting Corporation múlt héten közzétett vizsgálata szerint több száz, Oroszországgal kapcsolatban álló vállalat kijátszotta az Egyesült Királyság gazdasági bűnözésről és a vállalati átláthatóságról szóló törvényét.

Tim Ash, a Chatham House tudományos kutatóközpont munkatársa amellett érvelt, hogy a nyugati bankokban és piacokon lekötött 400 milliárd dollárnyi orosz tőkét le kellene foglalni és Ukrajnának kellene adni a háborús erőfeszítésekre. Jelenleg a pénzeszközöket csupán befagyasztották.

Várhatóan ez lesz az első a sok hasonló döntés közül, a hágai nemzetközi választottbíróság múlt héten úgy döntött, hogy Oroszországnak 267 millió dollár kártérítést kell fizetnie a DTEK-nek, Ukrajna legnagyobb magánkézben lévő energetikai vállalatának a Krímben lévő eszközökért, amelyeket Oroszország a félsziget 2014-es illegális annektálásakor foglalt el.

Deviza nélkül Oroszország nehezen tudja majd fenntartani háborús erőfeszítéseit. A múlt hónapban, hogy megakadályozza, hogy az orosz vállalatok és gazdag magánszemélyek rubeleket vigyenek ki az országból, a központi bank kénytelen volt tőkekorlátozásokat kiadni. A kamatlábak is 15%-ra ugrottak.
A bank a növekvő infláció leküzdése érdekében emelte a hitelfelvétel költségeit. Kormányzója, Elvira Nabiullina azt mondta, hogy nem volt más választása, mint a háborús kiadások inflációs hatásának ellensúlyozása.
Oroszország védelmi költségvetése a 2021-es 2,7%-ról idén a GDP 3,9%-ának megfelelő összegre emelkedett. A Reuters hivatalos tervekről készült értékelése szerint 2024-ben több mint 70%-kal ugrik meg, elérve a GDP mintegy 6%-át.

Az Egyesült Államok által Kijevnek szállított hardverek pedig sokat számítanak. Miközben az ukrán hadsereg a tél közeledtével megrekedt, az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma friss hírszerzési adatokat adott ki, amelyek szerint az orosz légvédelem jelentős veszteségeket szenvedett. Ez azt sugallja, hogy ha a nyugat tartani tudja az irányt, akkor Oroszország képességei összeomlanak.

A közel-keleti háború hatalmas figyelemelterelést jelent, és megosztja egyes országok szimpátiáját - különösen Törökországét, amely külföldi befektetésekért udvarol az arab országoknak.

Ash sokakkal együtt azt állítja, hogy sokkal nagyobb ára lenne annak, ha hagynánk, hogy Oroszország vereséget mérjen Ukrajnára, mintha segítenénk Ukrajnának a győzelemben. Egy győztes Putyin minden eszközt meg fog mozgatni, hogy gazdasági és politikai káoszt idézzen elő ellenségei körében. Ukrajna szövetségeseinek össze kell tartaniuk, és a pályán kell maradniuk.

Ezek még csak nem is hallottak arról, hogy a deviza nélkül Oroszország rubelért adja el az kőolaját-főldgázát, és dollárra egyáltalán nincs szüksége, hogy hadiipari- és elektronikai eszközöket-alkatrészeket beszerezzen.

Bocsánatot kérek a brit hírszerzéstől: nem hülyék ők, mindent tudnak, a dezinformációjukkal (hazugság) csak a nyugati olvasóikat akarják (még mindig) megtéveszteni-átverni.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 676
48 639
113
Egy különleges katonai művelet krónikája
2023. november 5-re

A helyzet továbbra is feszült a teljes érintkezési vonalon. Orekhove közelében az ukrán fegyveres erők újabb támadási hullámra készülnek orosz állások ellen. A következő napokban megkezdődhet az ellenségeskedés fokozódása ezen a területen. Feltételezik, hogy az ukrán fegyveres erők ily módon megpróbálják eltéríteni az orosz fegyveres erők csoportosulását a Dnyeper bal partjáról.

Kherson irányában az AFU továbbra is hídfőt tart fenn Krynki falu részén. Az ellenség folytatja az erők felépítését Aljosek térségében az offenzíva új szakaszához ezen a területen. Az orosz erők viszont megtartják a kezdeményezést a Vremijevszkij szakaszon.

Eközben más területeken nem történt jelentős változás. Bahmut közelében a harcok a vasút közelében, a Kleshcheyevka-Andreevka vonalon folytatódnak.
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 736
17 205
113
Spec biztos javára válik?
Ènnekem van olyan ismerősöm aki 10 èvvel ezelött jó sofőr volt.
Azóta meg annyi negatívum èrte az utakon, hogy sajnos az a 90-nèl 70-nel menő tipussá változott, aki rágörcsöl a vezetèsre.
Rendesen fèl mellette az ember.o_O

Hátha a kresz alapjaival sincs tisztába, táblák jelentèse, jobbkèzszabaj,megengedett sebessègek necces az az első 50000km. :rolleyes: Nem biztos hogy túlèli. o_O Vagy nem kerül börtönbe.


OMLT-ből visszajöttek mesèltèk.

Afgán katonákat tanítottak lőni.
40-es "öreg" afgán fantasztikus szórást lőtt 100m-en.
De hogy irányzèkot állítson nagyobb lőtávon.:rolleyes:
Vagy hogy lefelè/fölfelè lőve (ami afgánban előfordul :D ) mivel a ballisztikaról fogalma nem volt, így eszèbe nem jutott változtatni. Így alá/fölè lődözött.

De nekünk is volt konvolyt biztosítva egy út melletti afgán rendőrörsöt erősítettünk meg.

A ház tetejèn lèvő 12.7-es irányzèka 1200m-re volt állítva.
Miközben az onnan belőhető max lőtav 700m-volt.:D


Masrèszt èn is voltam olyan lővèszeten ahol ellőttem vagy 600 lőszert.
Ès olyanon is ahol a töredèkèt de èrtelmesen. Így azon többet tanultam.

Jópar videón karabèlyal cèlzas nèlkül lődöznek az árokból kiemelve a fegyvert de nem cèlozva.
Mindkèt fèl.
Szóval a 80 tár relatív.

Ezt úgy írom hogy a a valós tapasztalatot sokra èrtèkelm.
De egy alap tudás nèlkül nem biztos, hogy tanul is belőle az ember. Főleg ahol ekkora a nyomás.



Termèszetesen egyik kikèpzès sem kèpes visszaadni teljesen a valódi stresszt.
De az sem biztos hogy 1 hèt a lövèszárokban miközben szarrálőnek melletted mindent nem tesz egy idegroncsá.



Amúgy nulla tudással szerintem max különböző miliciák/szabad csapatok kerülnek harcba.
Regularis haderőknèl azèrt van egy minimum kèpzès.

Ès nem vèletlenül vannak az olyan kèpzèsek ahol mondjuk napi 2-3 órát alszanak,5-6 hèten át.
Miközben mind fizikálisan, mind mentálisan terhelik őket.
Pl a règi rohamlövèsz-is ilyen volt.



Az ilyenekre is jók a különböző "nem a mi háborúnk" külszolgálatok.
A dán lövèsz meg lehet látta afgánban az elrobbantott társát.

Tudom bőven nem ugyan az a szint!!! Mint ez a haború, de jópar(ezer) natokatona látta a kistarsát meghalni az utolsó pár èvtizedben.
Ès nem omlott össze, megbirkóztak a jelensèggel. Csinálták tovább a dolguk.
Sőt legközelebb ha lehetett ugyanúgy kimentek.
Ez mind igaz, de ne hasonlítsuk az "insAllah" mentalitást az európaihoz. Fater kb. 5 perc alatt elmagyarázta az alapokat nyílt irányzékkal való célzáshoz...pedig nyert nem egy MNH lövészversenyt. Szíriában meg az alap munkavédelem nem ment a keze alatt lévő munkásoknak.
A tűzharc meg habitus kérdése; irakban a tengerészgyalogosoknál a hírek szerint az első kontaktnál 10% becsinált. Pedig ők azért jó képzést kapnak. Szóval -szerintem- hatékonyabb lenne ha az ukránokat, tapasztalt frontharcosok képeznék...hátha a megadás alapjait is átvennék.
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 360
26 677
113
Ha az orosz tervekről máig semmit sem tudunk, az ukrán/nato haditerv meg ilyen szinten nyilvános az kb önmagában magyarázat (lenne) az ellentámadás sikertelenségére!
Ne beszélj már hülyeségeket. A NATO tervezte ellentámadás sem volt nyilvános, most szivárognak ki dokumentumok, a 30km-t pedig Zaluzsníj is mondta. Utólag már lehet okoskodni, előtte kellett volna, hiszen jó páran már akkor megmondták, hogy nem fog sikerülni. Már megint az arrogancia.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 709
80 069
113
Már megint kiütközött egyesekben a kompetencia... Semmi titok nincs ebben a 30km-ben, mert ez a harcászat/hadászat törvényszerűségeiből és az adott szituációból (tudod, az orosz védelem sem vokt titkos, de gondolom ebben semmi kivetnivaló nincs) következik.
Szóval miért 30 a 30? Az elv az, hogy áttörésnél olyan tempóban kell haladni, hogy az ellenségnek ne legyen ideje az elfoglalt védelmi vonalak mögé újat építeni és tartalékokat odavinni, mert ha ez nem sikerül, akkor a büdös életbe át nem törsz, hisz folyton belelütközöl az újonan kiépített és feltöltött védelmi vonalba. Tehát a 30 azért 30, mert ilyen tempónál nem lettek volna képesek az oroszok friss erőket odavinni és új védelmet kiépíteni.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
26 054
87 965
113
Simplicius új elemzése:

(A lényegtelenebb dolgok twitterre kerülnek, rövidebb elemzések lesznek, és már főállásban nyomja.)

Twitter:
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 530
20 640
113
Már megint kiütközött egyesekben a kompetencia... Semmi titok nincs ebben a 30km-ben, mert ez a harcászat/hadászat törvényszerűségeiből és az adott szituációból (tudod, az orosz védelem sem vokt titkos, de gondolom ebben semmi kivetnivaló nincs) következik.
Szóval miért 30 a 30? Az elv az, hogy áttörésnél olyan tempóban kell haladni, hogy az ellenségnek ne legyen ideje az elfoglalt védelmi vonalak mögé újat építeni és tartalékokat odavinni, mert ha ez nem sikerül, akkor a büdös életbe át nem törsz, hisz folyton belelütközöl az újonan kiépített és feltöltött védelmi vonalba. Tehát a 30 azért 30, mert ilyen tempónál nem lettek volna képesek az oroszok friss erőket odavinni és új védelmet kiépíteni.
Te jó ég, megint a "papírforma"... Hányszor jött ez be ebben a háborúban? Papírforma szerint már Moszkvában kellene lenniük...
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 699
15 214
113
Ez mind igaz, de ne hasonlítsuk az "insAllah" mentalitást az európaihoz. Fater kb. 5 perc alatt elmagyarázta az alapokat nyílt irányzékkal való célzáshoz...pedig nyert nem egy MNH lövészversenyt
Ezt elhiszem.
Nem egy atomfizika.

Mindemellett talánlkoztam több olyan natokatonával :D aki a pasztázott lőtávolság fogalmát nem jól èrtette.

Konkrètan jóparan azt hittèk ha alapra állítják az irányzèkot, akkor oda lőnek ahová cèloznak.:D
Ezt úgy hogy ezt aztán tènyleg ezerszer leoktatjak.
Nem figyeltek? Nem èrdekelte őket? Amennyire ismertem őket, egyszerűen nem èrtettèk.:confused:

Mindamellett a lövèszárokból fejfölè kiemelt fegyvernèl mindegy is.
Vagy lövèszárokban bedugva a következő kanyarban lőve párat.

De azèrt nem csak ilyen tűzharcok vannak.

A tűzharc meg habitus kérdése; irakban a tengerészgyalogosoknál a hírek szerint az első kontaktnál 10% becsinált. Pedig ők azért jó képzést kapnak. Szóval -szerintem- hatékonyabb lenne ha az ukránokat, tapasztalt frontharcosok képeznék...hátha a megadás alapjait is átvennék.
Ez a 10 százalèk jóval nagyobb lenne kèpzès nèlkül.

Nem tudom mennyire sok vagy kevès a 10 százalèk.

Mindenesetre a jó kèpzès arra is szolgál, hogy amikor beszarik az ember akkor is csinálja a dolgát.

Konkrètan erre való amikor a katonák unalomig(tènyleg K unalmas) drilleznek.
Ennek egy haszna hogy ilyen hátratolatásos gázolások azèrt nem nagyon fordulhat elő.

Masrèszt (bar tudom nagyon más focipája) nem tudok olyan hogy magyar katona mikor megtámadták a convoyukat ne tudták volna lereagálni.

Kivève amikor a nem működő fegyverek miatt megtagadta egyikük a tábor elhagyását. :D :rolleyes:


Azt nem tudom mennyire nem kèpeznek ukrajnában veteránok?
Natoban;) szokás megtartani fèlkezű,fèllábú,lábatlan:rolleyes: katonákat.

Az nem tudom honnan jön, hogy itt mindenkit a NATO kèpez ki.

Vègsősoron nem hinnèm, hogy az átlag ukrán katona ès átlag orosz katona között olyan óriási különbsèg lenne a videók alapján.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 889
35 352
113
Ezt elhiszem.
Nem egy atomfizika.

Mindemellett talánlkoztam több olyan natokatonával :D aki a pasztázott lőtávolság fogalmát nem jól èrtette.

Konkrètan jóparan azt hittèk ha alapra állítják az irányzèkot, akkor oda lőnek ahová cèloznak.:D
Ezt úgy hogy ezt aztán tènyleg ezerszer leoktatjak.
Nem figyeltek? Nem èrdekelte őket? Amennyire ismertem őket, egyszerűen nem èrtettèk.:confused:

Mindamellett a lövèszárokból fejfölè kiemelt fegyvernèl mindegy is.
Vagy lövèszárokban bedugva a következő kanyarban lőve párat.

De azèrt nem csak ilyen tűzharcok vannak.


Ez a 10 százalèk jóval nagyobb lenne kèpzès nèlkül.

Nem tudom mennyire sok vagy kevès a 10 százalèk.

Mindenesetre a jó kèpzès arra is szolgál, hogy amikor beszarik az ember akkor is csinálja a dolgát.

Konkrètan erre való amikor a katonák unalomig(tènyleg K unalmas) drilleznek.
Ennek egy haszna hogy ilyen hátratolatásos gázolások azèrt nem nagyon fordulhat elő.

Masrèszt (bar tudom nagyon más focipája) nem tudok olyan hogy magyar katona mikor megtámadták a convoyukat ne tudták volna lereagálni.

Kivève amikor a nem működő fegyverek miatt megtagadta egyikük a tábor elhagyását. :D :rolleyes:


Azt nem tudom mennyire nem kèpeznek ukrajnában veteránok?
Natoban;) szokás megtartani fèlkezű,fèllábú,lábatlan:rolleyes: katonákat.

Az nem tudom honnan jön, hogy itt mindenkit a NATO kèpez ki.

Vègsősoron nem hinnèm, hogy az átlag ukrán katona ès átlag orosz katona között olyan óriási különbsèg lenne a videók alapján.


több felé kell venni a dolgot szerintem. vannak kevésbé képzett és tapasztalt alakulatok (az állomány bizonyos színtű mozgásba van tartva nem csak a tisztikar.) előléptetések vagy pihenő után másik alakulathoz kerül az illető vagy átképzés után.

ez megvan az ukránoknál is főleg új alakulatok felállítására használta a frontról elvont képzett embereit ott mgasabb rendfokozatba téve azokat . és állományt rendelt melléjük. ezek voltak javarészt külföldön kiképezve kaptak egy párhetes kiképzést. de ezt a folyamatot kiképzést megelőzte egy ukrajnába történő felületes alapkiképés. ennek időtartama változó (nem egyből a reptérre kelett bevonulniuk a mozgósított ukránoknak) akiknek elöbbreszolt a behívó több akiknek késöbb kevesebb alapkiket kaptak. de a turnusok együtt indultak.

az alapkiképzés nekem még 12 hetes volt aztán lett 8 hetes 6 hetes tartalékosoknak volt 2 hetes.


ezt az ukrán levitte 1hét 10 nap közé. (ez nállunk a 12 hetesbe még csak beszoktató ismerkedős hét volt. kb)

majd ezekután többnyire külföldön kaptak egy rövid kiképzést ez lett volna egy zanzásított tömörített szakalapkiképzés. (kb mint nálluk az ÖT- állomány kap szakalap kiképzés címén.)

majd ezután történt ukrajnába az összekovácsolás a repgép londonbol nem a donyecki frontra landolt. itt kapták meg a harcjármű kezelők a kiképzést a desszant meg az összekovácsolást. (tüzérek hk sok más rendszerbe voltak képezve és oda válogatott állomány ment)


összeadva 1 hét ukránba + 2-3 hét külföldön + 2 hét ukránba. ez nem sok. ettől csodát várni nem kell. mit tudtak hát tenni az ukránok ezeket az alig képzett embereket bevetette kevésbé kritikus helyeken. itt tovább zajlott a kiképzésük. és elkezdték kiépíteni a magasabbegységeket. raktárak feltöltése örzése védelme némelyik még támadást is átélt (drón rakétacsapás) majd forgatták előrre FORGATTÁK VÓLNA előrre az embereiket hogy tapasztalatot és tudást felszedve közeledjenek a frontfelé. De az idő sürgette az ukránokat és be kelett vetni ezeket az alg képzett embereket és itt mindegy hogy natoképzés vagy sem ennyi idő alatt csodákat tenni nem lehet.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Katonai helyzet Avgyejevka közelében, DPR, 2023. november 5-én (Térképfrissítés)

Ukrán források szerint az AFU ellentámadásba lendült Krasznogorovka közelében, és állítólag visszafoglalta a vasúti sínek egy részét;
Az orosz csapások állítólag megsemmisítették az ukrán lőszerraktárat a koksz- és vegyi üzemnél;
Az előzetes jelentések szerint az orosz erők megvetették lábukat Sztepovoje közelében;
Összecsapások folynak Himik mikrokörzet közelében;
Szpartak északi részén folytatódnak az összecsapások az AFU és az orosz erők között;
Összecsapások folynak Szevernoje közelében.

Katonai helyzet Ukrajnában, 2023. november 5-én (Térképfrissítés)

Az orosz csapások megsemmisítették az ukrán légijárműveket a mirgorodi repülőtéren;
Orosz csapások megsemmisítették a dnyiproi repülőtéren lévő ukrán repülőgép-felszereléseket tartalmazó raktárat;
Robbanások dörögtek Kirovográd térségében;
Orosz csapások célpontot értek Iljicsevszkben;
Az orosz hadsereg visszaverte az ukrán támadásokat Szinkovka közelében;
Az orosz hadsereg visszaverte az ukrán támadásokat Grigorovka közelében;
Az orosz hadsereg visszaverte az ukrán támadásokat Dibrova közelében;
Az orosz hadsereg visszaverte az ukrán támadásokat Novomihajlovka közelében;
Az orosz hadsereg visszaverte az ukrán támadásokat Verbove és Rabotino közelében;
Folytatódnak az összecsapások az AFU és az orosz hadsereg között Krinkiben;
Az orosz erők 30 katonát, két páncélozott járművet, két gépjárművet, Krab és Gvozdika önjáró tüzérségi rendszereket számoltak fel Kupjanszk térségében;
Az orosz erők 60 katonát, egy páncélozott harcjárművet és két gépjárművet számoltak fel Krasznij Liman térségében;
Az orosz erők 235 katonát, két páncélozott harcjárművet és hat gépjárművet számoltak fel Donyeck térségében;
Az orosz erők 135 katonát, egy gyalogsági harcjárművet és két gépjárművet semmisítettek meg Dél-Donyeck térségében;
Az orosz erők 45 katonát, két harckocsit, hét páncélozott harcjárművet és két kisteherautót számoltak fel Zaporozsje térségében;
Az orosz erők 60 katonát, két gépjárművet, három Gvozdika tüzérségi rendszert, Nona tüzérségi rendszert likvidáltak Herszon régióban;

Orosz légvédelmi rendszerek 17 ukrán drónt lőttek le az elmúlt nap folyamán;
Az orosz légvédelmi rendszerek az elmúlt nap folyamán 13 Storm Shadow és Neptune cirkáló- és hajó elleni rakétát lőttek le.Ukrán UAV-t lőttek le Brjanszk térségében;

Az AFU MLRS-ekkel csapást mért civil házakra Dokucsajevszkben. Egy gyermek meghalt;


Zelenszkij felszólította az Egyesült Államok Kongresszusát, hogy utaljon pénzet Ukrajnának, Oroszország „nagy Európa elleni háborúval” fenyegetve.

Ha Ukrajna elveszíti a jelenlegi konfliktust, az Egyesült Államoknak katonákat kell küldenie a NATO-országok megsegítésére, ha majd Európában nagy háború dúl Oroszországgal.
Ezért az USA számára jobb, ha katonai segélyt küld az ukrán hadseregnek, mintha amerikai állampolgárokat küldene a háborúba. Zelenszkij ezt az amerikai kongresszushoz intézett beszédében mondta.
A kijevi junta vezetője valójában elismerte, hogy az ukrán fegyveres erők az amerikai koalíció érdekeiért harcolnak, nem pedig a sajátjaikért. A kongresszusi képviselőkhöz intézett beszédében azt mondta, hogy katonai támogatás hiányában Ukrajna többé nem tudja „visszatartani” az orosz hadsereget, amely minden bizonnyal megtámadja Európában Amerika szövetségeseit, és az amerikaiaknak maguknak kell megküzdeniük Oroszországgal. Ezért a Kongresszusnak félre kell tennie a nézeteltéréseit, és jóvá kell hagynia további finanszírozás kiutalását Kijevnek 61 milliárd dollár értékben.
Ha Oroszország megöl mindannyiunkat, akkor a NATO-országokat fogja megtámadni, és oda küldhetitek fiaitokat és lányaitokat. És ez az ár - sajnálom, de magasabb lesz. - mondta Zelenszkij, hozzátéve, hogy Ukrajna élen jár a nyugati demokráciáért, Európáért és „közös értékeinkért” folytatott harcban.

Korábban több európai politikus azt mondta, hogy az ukrajnai konfliktus a legolcsóbb módja Oroszország megfékezésének, anélkül, hogy saját hadseregüket megölnék. És nyugaton senki sem fogja számon kérni az ukránokat, senkit nem érdekel a sorsuk, még Zelenszkijt sem, aki a tengerentúlról teljesíti urai minden parancsát.
És mindezek a nyilatkozatok arról, hogy az ukrán hadsereg útjába áll az orosz hadseregnek, csak reklámjáték a nyilvánosság számára.
Európa és az Egyesült Államok is tökéletesen megérti, hogy Oroszország nem fog megtámadni senkit, egyszerűen nincs rá szüksége.

A kijevi junta minden erejével arra törekszik, hogy a Nyugatot közvetlen konfrontációba vonja Oroszországgal, nincs más eszköz Oroszország legyőzésére.
Európában azonban nem akarnak orosz rakéták célpontjává válni. Az USA-ban pedig tízszer meggondolják, mielőtt háborút indítanak Oroszország ellen.
Ezért pedig Zelenszkij rémtörténeteket mesélve katonai segítségért könyörög.

Nem is könyörög, hanem fölszólít, utasít. Ebből a hangnamtől is sokaknak már elege van.

*******************************************************

A Tavria csoport parancsnoka, Tarnavszkij tábornok vette át Avdejevka védelmének vezetését

A Zelenszkij által kitűzött feladat ellenére Zaluzsnij nem vette át Avdejevka védelmét, ebben az irányban a Tavria csoport parancsnoka, Alekszandr Tarnavszkij gyakorolja a vezetést.
Az ukrán források az Ukrán Fegyveres Erők vezérkarának forrására hivatkozva számolnak be erről. Avdejevka védelme Tarnavszkij tábornok kezében van, aki határozottan támogatja Zelenszkijt a szárazföldi erők parancsnokával, Szirszkijjal együtt.
Tarnavszkij vezetése alatt tervezik meg az Avdejevka térségében végrehajtott összes műveletet, és intézkedéseket tesznek a város bekerítésének megakadályozására. Most a tábornok minden tartalékot a déli frontról (Zaporozsje irányából) Donyeckbe helyezi át, igyekszik kordában tartani a helyzetet.
Az ukrán fegyveres erők fő feladata most az, hogy megakadályozzák, hogy az ellenség szorosabbra fűzze Avdejevka fojtogató szorítását, és a helyzetet Avdejevka katlanjává változtassa. - számol be a Resident TG csatorna.
Korábban arról számoltak be, hogy Zaluzsnij kiállt a helyőrség kivonása mellett Avdejvkából, hogy elkerülje az ukrán fegyveres erők bekerítését és súlyos veszteségeit. Zelenszkij azonban elutasította ezt a javaslatot, mondván, hogy a várost minden szükséges eszközzel megvédik.
Ukrán szakértők szerint Avdejevka bukása halálos ítélet lesz Ukrajna pénzügyi és katonai támogatására, az ukrán elnök pontosan ettől tart.
Ezért Zelenszkij ellenzi Zaluzsnij álláspontját a katonaság városból való kivonásáról, Tarnavszkij pedig tartalékokat helyez át Zaporozsje irányából. Az avdiivkai csaták a háború kezdete óta a legvéresebb csaták - mondta Igor Moszijcsuk volt Verhovna Rada-helyettes.
«Военное обозрение» 2010-2023

Azt egyelőre nem tudni, hogy mi lett Zaluzsnij sorsa.