[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 872
113
Mint egy korábbi cikkben leírták a jelenlegi Ukrán helyzet egyik legnagyobb haszonélvezői az amerikai LNG ipar.....
Arra utaltam, hogy a korábban elhangzottak alapján a hazánkba települt és a hazai iparnak az energiaellátása biztosítottnak tűnik, adott, kiszámtható(bb) áron, még pl. a németországi az meg nem. Vajon mennyiben fogja ez a hazai ipar fejlesztését, illetve külföldi ipar idetelepülését befolyásolni?
 
W

Wilson

Guest
Arra utaltam, hogy a korábban elhangzottak alapján a hazánkba települt és a hazai iparnak az energiaellátása biztosítottnak tűnik, adott, kiszámtható(bb) áron, még pl. a németországi az meg nem. Vajon mennyiben fogja ez a hazai ipar fejlesztését, illetve külföldi ipar idetelepülését befolyásolni?
Egy korábbi hsz-ben már linkeltem az adatokat a lényeg az, hogy hazai/magyar ipar gyakorlatilag nem kap a kedvezményes orosz gázból az oroszokkal leszerződött éves gázmennyiség a kis többlettel csak a magyar lakosság éves gázfogyasztását fedi le.....
 
W

Wilson

Guest

Blinken lemondta a február 24-re tervezett találkozót Lavrovval.......​

00:45

blinken-otmenil-vstrechu-92_main.jpeg

l
Anthony Blinken amerikai külügyminiszter közölte, hogy lemondta a Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel tartott február 24-i találkozót, mivel Moszkva elismerte a "DNR" és az "LNR" független államokat.

Ezt február 23-án éjjel, Dmitrij Kuleba ukrán miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján mondta.
"Múlt héten megállapodtam, hogy ezen a héten, február 24-én találkozom Lavrov orosz külügyminiszterrel, hogy megvitassuk országaink közös aggályait az európai biztonsági kérdésekben. De csak azzal a feltétellel, hogy Oroszország nem támadja meg Ukrajnát. Mint látjuk, az invázió elkezdődött… a találkozónak nincs értelme” – mondta Blinken.

Kitért arra is, hogy már tájékoztatta Lavrovot a találkozó lemondásáról.

 
  • Tetszik
Reactions: theo

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 544
45 108
113
Trump egyébként nem győz vihorászni ezen, hogy milyen piszok jó paktumot kötött az USA Oroszo.-gal. Ezért örül annak a rengeteg tanknak, amit Oo. fölvonultatott. Azok - ha nem is direktben, de végső soron - mind az EU-t fogják szétverni.
PONTOSAN ÍGY VAN!

Ezek a tankok előidézve ezt a helyzetet, most fogják az EU gazdaságát puskalövés nélkül BELEKÚRNI zuhanórepülésben a földbe! Az USA tiszta győztes, az oroszok gazdaságilag kb. a szankciók - de emelkedő nyersanyagárak és a terület/geopolitikai jelentőség növekedés miatt végül kihozzák majd legalább egy döntetlenre, viszont az EU, ez az OKOS EU, na ez kap egy csodás bukkake-t! S még kérik is önként a vezetőink hamutartó alakra formált szájjal, ez a hihetetlen!!!
 
W

Wilson

Guest

A Rada meg akarja tiltani a közlekedési kapcsolatokat Oroszországgal és Fehéroroszországgal, és lezárni a velük közös határt..​

22:54​


v-rade-khotjat-74_main.jpeg

Szavcsuk el akarja vágni Ukrajnát szomszédaitól. Fotó: facebook.com/SavchukOk

A Verhovna Rada fellebbezést nyújtott be Volodimir Zelenszkijhez , hogy állítsa le a közlekedést az Orosz Föderációval és Fehéroroszországgal. A fellebbezés utal az államhatár lezárására is ezekkel a szomszédokkal.

A 7095. számon bejegyzett dokumentum teljes neve: "Határozattervezet az Ukrajna Verhovna Rada Ukrajna elnökéhez intézett fellebbezéséről a Donyeck és Luhanszk régiók területén hadiállapot kihirdetéséről, az Orosz Föderációval való közlekedési kapcsolatok leállításáról és a lezárásról. a Fehérorosz Köztársasággal és az Orosz Föderációval közös államhatárt." A fellebezés február 22-én jelent meg az Országgyűlés honlapján.

Ezt a fellebbezési tervezetet a VO "Svoboda" képviselője, Oksana Savchuk nyújtotta be. Megfontolásra benyújtották a Rada Nemzetbiztonsági, Védelmi és Hírszerzési Bizottságának.

 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 544
45 108
113
Arra utaltam, hogy a korábban elhangzottak alapján a hazánkba települt és a hazai iparnak az energiaellátása biztosítottnak tűnik, adott, kiszámtható(bb) áron, még pl. a németországi az meg nem. Vajon mennyiben fogja ez a hazai ipar fejlesztését, illetve külföldi ipar idetelepülését befolyásolni?
Kizártnak tartom, hogy NE torpedóznák azt meg nyugaton, hogy itt mi vehessünk olcsó gázt, mikor az egy DIKTATÚRÁBÓL jön! Ha meg arra leszünk kényszerítve hogy mi is LNG-t, akkor csak a negatív hatásokat fogjuk érezni, semmi előnyünk nem lesz ebből!

El ne hidd már, hogy majd lebontják a saját iparukat, nekünk meg közben engedik hogy előnyös szerződéseinket megtartsuk, felépítsék nekünk az oroszok Paks2-t, közösen legyártsunk egy rakat vasúti kocsit, olcsón kapjuk a gázt! Kb. erre akkor lenne esélyünk hogy maradjanak, ha kilépünk az EU-ból ÉS a NATO-ból is egyszerre. Arra meg tudjuk mind, hogy az esély konvergál a nullához!

Pedig mostanra ha rajtam múlna, az jönne!
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 604
113
Anno vagy tíz éve egy szakasz ukrán határőrt fizettem le potom ezer forintnyi hrivnyával.
Elég lesz oda már millió forint is :rolleyes:
Jó drágán csináltad, mi egy doboz algopirinnel mentünk át 15 éve
Most kéne neki megüzenni, hogy bármi segélyküldés feltétele a nyelvtörvényük azonnali hatályú és végleges visszavonása.
Miért küldenénk segélyt?
"Az Egyesült Államok továbbra is készen áll az Oroszországgal való diplomáciai munkára, és reméli, hogy Moszkva is hasonlóan fog hozzáállni"
Nézd, agresszív véleménycsere van épp a felek között. Szerintem jelenleg az oroszok érvei a térségben erősebbek. Mondjuk durván 100 ezer katonával.
a nemzetközi jog 1. tétele a népek önrendelkezése.
Igen, természetesen. A legerősebb tétele meg az, hogy ha nekem nagyobb a bunkóm mint a tied, akkor én mondom meg mit csinálsz.
Aliyev úgy vélekedett, a dokumentum, amely „szövetségesi szintre emeli” Baku és Moszkva viszonyát, „egyértelműen nagyon pozitív hatással lesz” mindkét országra és a regionális biztonságra nézve. Az azeri államfő hangoztatta, hazája Oroszországot tekinti fő partnerének abban, hogy megtalálják a módját az Örményországhoz fűződő viszony normalizálásának.
A legfőbb cár magához rendelte hűbéresét, aki lelkeseb beleegyezett mindenbe, amit mondott, sőt önként hagyta cáratyuskára az országát, cserébe az megígérte, hogy nem rak polóniumot a teájába.
De az, hogy fenyegetik erőből a világot, ettől nem lettek vonzók, szóval az új világrendjüket kb feldughatják maguknak, főleg mert az általuk kinált világrend az erőszakon és a terroron akar alapulni.
Miért, az USA világrend nem ezen alapul?
Ja, csak Oroszország távol van attól erőben, hogy erőszakkal vagy bárhogy világrendet változtasson. Pontosabban igen, ha kész elpusztulni, Dugovics Tituszként magával ránthatja a nyugatot a pusztulásba.
Nem is ez a célja. Szimplán visszaírni magát a főszereplők közé.
Az oroszoktól mit kaptál, papajoe?
Olvasgasd kicsit azt a tudománytörténetet... Lehet találsz ott néhányoldalnyi oroszt is...
Na de ha annyira kibaszottul innovatív lenne Oroszo. (nemcsak technológiailag hanem pénzügyileg, intézményileg, stb.), akkor náluk lenne a pénzcsap. De valamiért mégse ott van. Vajon miért nem?
Megnézném, hogy ha a Német Császárság és az OMM 1914-ben nem az Orosz Birodalommal, hanem az USAval határos, akkor hol is lenne az USA most. De sanszosan november 7 lenne az ünnepnap, és a függetlenség napján röhögne a világ,
És minden, ami az ezt követő fél évezredben történt, az ebben a relációban zajlott. A győztes mindent visz szituáció alakult ki, nekik megvolt végig a világhódítás javaiból származó erőfölényük, hogy nekünk ne juthasson abból semmi se.
És még ennek az erőfölénynek ellenére is, a Habsburg Monarchia, a Porosz Királyság, és az Orosz Birodalom végig egyenrangú ellenfele volt a fényes nyugatnak. 1914ig viszonylag jellemzőbb volt, hogy Franciaország a vesztes fél, mint a győztes.
Az infrastruktúra üzemeltetése a néhai keleti blokk és SZU államaiban ma már nyugati technológiával történik, a sokat hangoztatott érv, hogy nem minden a számítógép itt pont nem fog helyt, mert már "gonosz" nyugati számítógépek vezérlik a távközlési infrastruktúrát
Amit 15 éve is az vezérelt. Viszont akkor a nyugati csúcstech 75 nm-eren tartott. Azóta eltelt 15 év, és már az orosz is 22-őn.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 235
61 607
113
Az oroszok egészen a közelmúltig ragaszkodtak a minszki megállapodáshoz.
A minszki megállapodás betartása ukrán részről politikai öngyilkosság lett volna - ahogy ezt az USA felől rendre megjegyezték korábban.
Az USA felől, amelyik kimaradt a paktumból.
Annak az ukrán kormánynak a politikai öngyilkosságával ér fel a dolog, ami technikailag az USA kreálmánya, ezáltal a bábja és a kitartottja is.

Vagyis a minszki megállapodás notórius megszegése és a bábkormány túléltetése, mint anyagi befektetés fontosabb volt, mint az ország békéje.
Mert a minszki megállapodásból az USA-t amúgy is kihagyták.
 

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 377
3 505
113
Ciolkovszkij, aki az egésznek az elméleti megalapozója volt, nem német volt. Koroljov,Csertok,Cselomej,vagy épp Keldis sem németek voltak. A szovjeteknek pár "másodvonalas" német rakétatudós jutott csak. Az USA-nak pedig a legjava, és mennyiségileg is jóval több. Gyakorlatilag a német tudósok vitték a hátukon az Apollo programot.
Ezt mindenki tudja. De mégis az amerikai zászlót tűztéki a Holdra, nem a németet, és nem is a szovjetet. Koroljov és társai Hold ügyben addig jutottak, hogy felrobbantottak 4 darab N1 rakétát a kazah sivatagban. A mások innovációjának megszerzése, továbbfejlesztése és saját innovációkba integrálása is egy képesség. Izrael pl. a korai szakaszban, amikor még nem biztos a megtérülés, rendszeresen felvásárol, Kína meg hol nyíltan, hol kevésbé nyíltan de rendszeresen lop innovációt. Lehet ezt nem szeretni, de attól még sokszor így megy a világ előre.
 

Raszputyin

Well-Known Member
2022. február 20.
1 587
4 826
113
Ezt mindenki tudja. De mégis az amerikai zászlót tűztéki a Holdra, nem a németet, és nem is a szovjetet. Koroljov és társai Hold ügyben addig jutottak, hogy felrobbantottak 4 darab N1 rakétát a kazah sivatagban. A mások innovációjának megszerzése, továbbfejlesztése és saját innovációkba integrálása is egy képesség. Izrael pl. a korai szakaszban, amikor még nem biztos a megtérülés, rendszeresen felvásárol, Kína meg hol nyíltan, hol kevésbé nyíltan de rendszeresen lop innovációt. Lehet ezt nem szeretni, de attól még sokszor így megy a világ előre.

Azóta viszont az Egyesült Államok még mindig csak tervezi, hogy "visszamegy" a Holdra, de azóta sem tudja ezt újra megcsinálni, csak tervezi... 50 év óta helyben toporog az emberes űrkutatás...
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 976
66 167
113
  • Tetszik
Reactions: Mark1993 and enzo

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 940
48 714
113
Na de ha annyira kibaszottul innovatív lenne Oroszo. (nemcsak technológiailag hanem pénzügyileg, intézményileg, stb.), akkor náluk lenne a pénzcsap. De valamiért mégse ott van. Vajon miért nem?
Volt ott 1917-1990 között egy olyan rendszer, ami egyáltalán nem ágyazott meg a fogyasztói társadalmat kiszolgáló innovációnak.

Illetve átélt (a területén belül!) két világháborút, egy forradalmat (meg az utána következő tisztogatásokat) és egy polgárháborút a SZU. Ezek nem segítenek “kibaszott innovatívnak” lenni.

Hülyeség összehasonlítani őket az USÁval, de legalábbis felesleges.
 

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 227
4 584
113
Miért, az USA világrend nem ezen alapul?
De.
Mégsem Oroszország a világelső gazdasági mutatókban, pedig a teljes periódusos rendszer megtalálható a szibériai területeken, önellátó lehetne majdnem mindenből. Nem tudnak élni a lehetőségekkel, az ország természeti adottságaival. Pedig a szellemi kapacitásokkal sincsen gond.
Valami csak nem működik úgy, ahogy kellene.
A "Putyin igazát" védőknek meg üzenem, hogy ha az egy olyan tökéletes társadalom, hát menjenek oda, én maradnék a "hanyatló nyugat ópiumában".
 

Raszputyin

Well-Known Member
2022. február 20.
1 587
4 826
113
A Szovjetunió azért sokkal innovatívabb volt, mint ahogyan sokan azt gondolják. Csak a pénzcsap nem volt náluk. Meg a világ 1/6-ából meríthettek csak, nem az 5/6-ból.

Gyors példa, szovjet elektromos autók:
https://www.rbth.com/history/334125-electric-cars-made-in-ussr-soviet

Vagy akár az ektranoplan koncepció:
https://aranysas.hu/cikk_kaszpi_tengeri_szorny.php

- és ezt most az USA tanulmányozza, mert hasznosíthatná Kína ellen:
https://telex.hu/eszkombajn/2021/11...gep-hajo-hibrid-szovjetunio-amerikai-hadsereg

Ez is példa innovációra, amit az USA most (!) vesz át egy olyan országtól, ami már nincs.
 

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 377
3 505
113
Vedd azt, hogy, az orosz vadprivatizáció következtében az Orosz SZSZK javainak 80%-a 200 (orosz) zsidó családhoz került . A privatizációt is két zsidó irányította -Gajdar és Csubajsz.
Van egy elméletem, amely szerint a szélsőjobb és a szélsőbal valójában nem egy tengely két ellentétes végén, ha egy kör átellenes oldalán helyezkednek el, és a legszélük tulajdonképpen összeér.

Mert mit mondanak folyton a nácik? "Halál a zsidókra!"

És mit mondanak folyton a komcsik? "Halál a gazdagokra!"

Na és mi a leggyakoribb sztereotípia a zsidókkal kapcsolatban?

Nem írom ide a választ, mert egyrészt mindenki sejti és már ketten is kábé egy az egyben bekommenteltétek. Na ugye!

Ezekben a kommentekben összenő ami összetartozik és kilóg a lóláb, kiderül hogy a lelke mélyén ki valójában a náci-faskó, még akkor is ha épp az ukránokat - vagy a jelen helyzet bármely egyéb szereplőjét - nácizza! :)