[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 450
23 646
113

Itt a legkomolyabb szankció Oroszország ellen! :(:eek:

 

Raszputyin

Well-Known Member
2022. február 20.
1 582
4 824
113
stimmol. az, hogy valaki semmibe veszi az ukrikat, egy dolog. de ezt nem felejtheti el egy magyar sem, hogy az orosz - akármennyire is pengeti a magyar lélek húrjait - már háromszor foglalta el/szólt bele a magyar történelem alakulásába az elmúlt kétszáz évben, utoljára annyira, hogy egy hommage-t hoztak létre miatta. nem. ezt nem feledheti senki sem. jó a gázuk, de ennyi.

Ez annyira buta érv, mert emiatt ha most megint nekimegyünk majd az orosznak, abból újabb trauma lesz - elsősorban számunkra megint.
 

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
1 019
9 252
113
Na úgy látom, a Portfolio.hu nagy eséllyel htka biztpolt is olvas:
 

KZoli83

Member
2022. február 20.
36
99
18
Most viszont majd lehet, hogy kiássák ezeket a tömegsírokat
Amikor idáig jutottam az írásodban, épp akkor villant meg bennem egészen pontosan az a gondolat, amit aztán egy sorral később leírtál: "miért nem hozták ezeket nyilvánosságra előbb." Pontosan, mi az anyámért nem?

Amit Putyin maga is emlegetett a beszédében: Powell fiola lóbálása az ENSZ BT ülésén: február 5-én volt a Powell-beszéd egy konkrét, kézzelfogható (mégha kétes valódiságú) bizonyítékkal, március 19-én indultak a csapatok.

Gondoljunk bele, hogy mekkora médiahack hatása lett volna, ha Lavrov a Macronnal folytatott megbeszélés után a sajtótájékoztatón nem mond semmit, hanem egyszerűen csak elkezdi sorolni az ismert áldozatok nevét, és hogy hogyan haltak meg.

Ez csak vélemény, de egyszerűen úgy érzem, nem fordít "kellő" energiát arra, hogy meggyőzze a világot az igazáról
 

Tegin

Well-Known Member
2020. június 2.
399
1 332
93
A likeom csak a megállapításodnak szól, nem magának a ténynek, amit leírtál.
Igazság szerint érdemes továbbgondolni a Hostomeli műveletet, mert sokkal nagyobb jelentősége volt, mint azt elsőre gondolnánk.
Alapvetően kezd már körvonalazódni nekem helyzet, hogy mi volt az eredeti cél a támadás megindításánál.
Megpróbáltak egy nagyon kockázatos tervet, amelyik ha bejön, akkor nemcsak pillanatok alatt lerendezhették volna az egész háborút, de minimális veszteséggel is járt volna. Végül nem sikerült, de esélyes, hogy magát a műveletet oktatni fogják különböző akadémiákon.
A terv valószínűleg az volt, hogy korlátozott támadásokat indítanak a határ mentén, amik pont arra elegek, hogy lekössék a védelmet, esetleg átcsoportosításokba kezdjenek Kijev térségéből. Eközben a VDV/Pecnaz elit egységei Kijev külvárosában landolnak, és pillanatok alatt eljutnak a kormányzathoz és a hatalmukba kerítve, minimális veszteségek keletkeznek mindkét oldalon. Alapvetően ezért hívták az oroszok Speciális műveletnek az egész támadást. Merthogy ez egy fegyveres coup d' état lett volna. Csak nem jött össze.

Gondolom az a 3 helikopter (és a rajtuk utazó ejtőernyősök), amelyeket lelőtték a támadás során biztosan hiányzott, ahhoz, hogy megtartsák a repteret, amíg meg nem érkezik a légiszállítású ezred/dandár többi része.
A tervben az volt a kockázat, hogy a művelet jelentőségének ellenére jóval kisebb erővel kivitelezték a leszállópálya biztosítását, mint kellett volna. A mai 200 helikopteres mozzanat volt az, amit az elején is meg kellett volna csinálni. És ez volt a látszólagos hatalmas hiba. Csakhogy ahhoz, hogy igazán meglepetésként érje a védőket a dolog, ahhoz így kellett megpróbálni, ahogy megpróbálták. Kis létszámban, és mindenféle komoly biztosítás, és EW előkészítés nélkül.
Ugyanis az a "pár" helikopter elveszett a hatalmas forgatagban ami a támadás megindulása közepette a légtérben előállt.
De a művelet valódi azzal is fedni akarták, hogy nagyon messziről északról érkeztek a nehéz szállító gépek. Olyan területről, amit esetleg a nyugati felderítő gépek nem tartottak annyira szemmel. Mert azért egy 18 gépes IL-76-os flotta bemálházása az ukrán körzetben azért igen-igen figyelemfelhívó lett volna.
A komolyabb erő (kb. 2x annyi helikoter) alkalmazása a pálya biztosítására azt jelentette volna, hogy kiderül a céljuk, és rájönnek az ukránok a támadás súlypontjára.
Szóval ne gondoljuk, hogy nem tudták volna szerda reggel megcsinálni ugyan ezt a 200 helikopteres masszív deszant műveletet, csak azzal esélyük sem lett volna stikában bejutni a kormányzati épületekig.
És van egy olyan érzésem, hogy végül azért csinálták meg, mert a szakmai büszkeség ezt kívánta. Hiszen a szárazföldi csapatok már elérték a repteret addigra.
Hja, és még valami: lehet, hogy pont a nyugati sajtós stáb buktatta le a műveletet idő előtt.

És hogy visszatérjek az eredeti gondolathoz. A most következő forgatókönyv viszont nagyon más lesz. Nem véletlenül akarta Putyin javasolni/elérni a katonai puccsot.
Mert sajnos az a forgatókönyv jön, amire én az elejétől számítottam. Illetve már el is kezdődött.
Sajnos most jön a nagyobb áldozatokat követelő henger. Mint pl. a Krím felöl, vagy a partraszálló tengerészgyalogosoktól, stb.
De erre szerintem Zelenszkij is rájött, amikor megindultak az eddig a határon kívül várakozó BGT-k.
Nem véletlenül akart egyből tárgyalni. És Putyinék is nem véletlenül váltottak engedékenyebb üzemmódba.
Biztos vagyok benne, hogy nagyon kemény feltételeket fog kapni, de muszáj lesz elfogadnia. Valószínű, hogy ez a malőr (hogy a 18 gép nem tudott leszállni) talán megmentette Zelenszki életét. Ha bejutottak volna az orosz különlegesek, akkor nem biztos, hogy élve megússza.

Távol álljon tőlem, hogy bárkit is mentegetni akarjak, vagy ebben a helyzetben pártját fogjam. Sajnos mindkét fél érveit megértem. A módszerekkel viszont súlyos gondok vannak. Az viszont biztos, hogy magából a műveletből legalább az oroszok filmet fognak csinálni. Tulajdonképpen megycsinálták a saját Sólyom végveszélyben-jüket. Ráadásul majdnem ugyan azokkal a kockázati tényezőkkel.
És itt nyer értelmet az a néhány, Kijev északi lakótelepeiben bohóckodó (wagner?) diverzáns csoport is, légvédelmi eszközökkel. A deszantot és a VDV-t kellett volna biztosítaniuk.
 
  • Tetszik
Reactions: Gungnir (F1End)
W

Wilson

Guest
Na úgy látom, a Portfolio.hu nagy eséllyel htka biztpolt is olvas:
Elárulom neked sok média olvassa....:)
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
5 251
29 518
113
Nyugi, sokan azt se tudják, hogy mi zajlott 8 éven át Donyeckben, egy tudósítást se láttak, nemhogy a szakszervezeti székházas mészárlásról legyen fogalmuk. Givi és Motorola nevét meg pláne, max, azt, hogy valamilyen szakadár terroristák, itt kb. az jött át amikor megölték őket. Dobó Kata pl. Kijev miatt sírt, hogy jaj, "báncsák őket". Fogalma sincs az előzményekről. Pedig rengeteg videó volt fent évekkel ezelőtt pár katlanról, teherautókban szénné égett ukrán kiskatonákról, stb. és akkor az ATO keretében náci nyomásra ők voltak a támadók. Az orosz nemzetiségűek csak védekeztek. Az orosz szerepvállalást meg úgy képzeld el, mint a spanyol polgárháborúban a külföldieket. Látták mi történik, és mentek. Mint pl. a sok ukrán seregben szolgáló külföldis videó az elmúlt két napból.

Csapd fel a netet, keress rá anna news, news front, meg volt egy skót (?) pali videóira, neten talán fent van még, a többiek meg benyögik a nevét (Gary, Graham, passz), és ismerd meg mi történt 2014. május 2. kapcsán, amikor az utolsó donyecki traktorista is beállt harcolni. Fent va na neten a reptér elfoglalása, meg minden más.

... és ha ez megvan, talán a népírtás emlegetése is érthetővé válik. 18+os videók is fent vannak youtubeon. Minden korabeli riportot érdemes végignézni. Remekül vannak vágva és megismered a korabeli orosz/ukrán zenéket is.
Graham Phillips?
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 944
56 922
113
Valeri Gergievet, aki a müncheni filharmonikusok karnagya, felhszólitotta a müncheni polgármester, hogy határrolódjon el Putintól és nyilvânosan itèlje el az oroszok támadását, mert különben felbontjâk a szerzödést vele. Gergiev tartott 2016-ban koncertet a sziriai Palmyrâban, amire talân emlèkszik, aki követte a szir topikot itt.
Gergiev éppen a milánói Scalaban vezényli œriási sikerrel Csajkovszky Pikk Dàma cimü operáját, amelyben a gyermekkórus énekének szövege a Die Welt kritikusa szerint nem elèg woke és pc. De ott is felszólitotta a milánói polgármester és a Scala intendânsa , a francia Dominique Meyer, hogy hatârolódjon el Putintól, különben nem vezényelheti ott tovâbb az operát.
A Carnegi Hall már lemondta vele a koncerteket öszre. Kèrdéses, hogy a st.pètervári Mariinsky Szinház tradicionális baden-badeni öszi orosz balett és opera estje meg lesz vele tartva.
Eddig csak a bécsi filharmonikusok ragaszkodnak tovâbbra is a vele leszerzödött koncertekhez, mert szerintük nem vâlhat a kultúra a politika játèkszerèvé. ( Die Welt)
Több orosz müvészt is kritizâlnak (pl. Netrebkót) hogy túl közel àll Putinhoz ès Oo-hoz.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 889
35 360
113
Nem szoktam egy kép alapján ítéletet mondani senkiről,mivel akkor derül kinek remeg meg a térde ha éles helyzetben kerül, azt pedig nem lehet megmondani egy kép alapján...
dehogy nem ilyen tiszta ruhába tiszta fegyverrel egy óvóhelyen. sok helyen megfordulhattak de harc közelébe biztos nem harcolóként...
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 069
18 794
113
És itt 100%, hogy nem az oroszokra gondoltak.

Várd ki a végét.

 

KoviUbi

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 834
6 693
113
Szerintem az oroszok nem mennek bele abba, hogy NATO-tagállamban egyezkedjenek, miután nem csak Ukrajna ellen indított háborút, de kijelentette, hogy a NATO-terjeszkedés is oka a beavatkozásnak.
Szóval valami semleges államot fognak választani, nem Budapestet.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 562
93 938
113
Várd ki a végét.

Klikkvadász cím volt. A tartalom nem Mo. ról szól csak nagyon érintőlegesen.
 
  • Tetszik
Reactions: Anti

meister.proper

Well-Known Member
2016. augusztus 30.
1 604
1 918
113
Na úgy látom, a Portfolio.hu nagy eséllyel htka biztpolt is olvas:
nyilvános a fórum, mindenki látja reg nélkük, ki mit ír. a google ezért rendesen indexeli is. tehát.