[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
És a lerohadt orosz tankban is az arra járó ukrán autóst kérdezte a tankista, hogy mik a hírek, és mit mondanak, neki hova kellene vonulnia. _Kijevbe, barátom.
Ha valaki nem értette volna a párbeszédet. (a videót most nem keresem meg)
Mi van? lerohadtatok?
Elfogyott a benzinünk.
Szívesen visszavontatlak titeket Oroszországba.
Kösz nem. Mik a nemzetközi hírek? Hova kellene mennünk?
Kijevbe barátom.

továbbment

Párszáz méterre meginzt állt az út szélén egy lerohadt tank.
 

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 561
7 006
113

Olajrol meg gazrol van benne szo. 12:55 - tol erdekes. Nem is tudtam hogy nyugaton is ilyen gazlelohelyek vannak. Ha ez igaz valoszinu hogy mennek oda is az oroszok.
Ha a gázt/olajat Ukrajna termelné ki a saját céljára elfogadható is lenne amit mond....

DE... és az orosz trollozó félinfókkal rendelkező és vagy szemellenzős kommentelőknek csak pár dolgot emelnék ki....

Ki termeli ki az ukrán gázt, olajat? EXXON, SHELL = USA
Ki az egyik fő haszonélvező, koordinátor? Hunter Biden az USA elnök fia
Mit mond Ukrajnáról? Hogy Európa egyik legszegényebb országa....

Összeáll valami a fejetekben? Nyugati bábkormány segítségével kizsákmányolják az országot, és most, hogy még több ukrán ember haljon meg, még adnak hozzá fegyvert azért, hogy megvédjék a saját jól megfontolt gazdasági érdeküket, egy nép a szabadságharcának álcázva!

ok-okozat... és ettől még mindig nem kell szeretni az oroszokat, csak érteni, hogy mi miért történik!
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Persze mindent meg lehet magyarázni... Az is lehet, hogy az emlékmű került bele a tűzvonalba elhaladás közben és az is lehet, hogy csak vadnyugatosat játszott.

Nem tudom eldönteni, hogy bmp-2, vagy bmd-2 van-e a videóban. (inkább az első) De az elektromos toronymozgató mechanizmus mindkettőnél kb 12 másodperc (30°/sec a max) alatt körbe tudja forgatni a tornyot, így elég nehéz elhinni, hogy nem tudja lekövetni, ha csak nem csukott szemmel lőtt a barátunk.

Meg szvsz olyan távolságból láthatta volna azt a kibaszott nagy talapzatot és előtte a táblákat, amin áll az a szerencsétlen brdm-2, ha már úgy is azt célozta. :)

Sőt még a feliratot is el kellett volna olvasnia ami rá van írva mielőtt tüzet nyit.
Mondjuk az, hogy a kamerázó halál nyugodtan áll az erkélyen megint fura :D
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and cirqle
T

Törölt tag 1711

Guest
Valószínűleg már otthagyta a kezszem.
Ha elfogy a nafta és ott hagyják, akkor könnyű préda bárkinek.

Nem biztos, hogy nafta, amikor 24 órás üzemben megy valami és kopnak az alkatrészek akkor bizony lerottyannak a dolgok. Ha megadja magát a váltó akkor úgyis baxhatják a tankot, mert hátra kellene vinni ráadásul traileren...
 

yrkon

Well-Known Member
2012. február 24.
774
1 975
93
FB-n találtam:
"
Előre bocsátom: nagyon sajnálom az ukránokat, és a háború nem igazán szerencsés megoldás a nézeteltérések rendezésére. Ha jól emlékszem Carl Philipp Gottfried von Clausewitz fogalmazta meg, közel kétszáz esztendővel ezelőtt, hogy "a háború a politika folytatása más eszközökkel (is)". Az idézetet kizárólag a zárójelben levő "is" nélkül szokták citálni, pedig ezt a két betű meglehetősen sokat tompít a megállapításon. Egy másik fordítás szerint: "a háború nem más, mint az állampolitika folytatása megváltozott eszközökkel " Hozzátehetjük, az állam szót nyugodtan lehet helyettesíteni a "nagyhatalmi" kifejezéssel is. Mert, ami most folyik, az nem más, mint nagyhatalmi politikai huzavona,
Nem mintha ez bámennyire is csökkentené Putyin felelősségét, és az ukránokat sem vigasztalja tújságosan, és minket sem fog, ha teljes súlyával fogjuk majd "élvezni" a hatásait, mert fogjuk, de sajnos ez van. Azonban a kialakult helyzetért nagymértékben felelős a Nyugat is, konkrétan az Amerika Egyesült Államok is, illetve annak mindenkori elnöke.
Az sem mellékes, hogy mindez nagyon jó üzlet a fegyvert és hadifelszereléseket gyártóknak, valamint majd, ha Európa gazdasága romokba hever, az amerikaiak elindíthatják az új Marshall-tervet, amivel szintén nem fognak rosszul járni.
Nekem nem 1956 és 1968 jutott eszembe, mert annak csak az tanulsága, hogy nyugati demokráciák benne hagyták a szószban a fejük tetejéig a közép-európai országokat.
1962 októberére gondolok, Kuba, három esztendős a Castro-rezsim, másfél évvel vagyunk a Playa Girón-i USA/CIA-fiaskó után (a könnyebb érthetőség kedvéért: a Disznó-öbölbeli csúfos kudarcba fulladt, inkább kabaréba illő, partraszállási kísérletről van szó 1961 áprilsában), amerikai kémrepülőgépek felvételei alapján nyilvánvalóvá vált, hogy a Szovjetunió nukleáris töltetek hordozására alkalmas rakétákat telepített a karib-tengeri szigetre. Kis híján (nukleáris) világháború lett belőle, az amerikaiak mozgósítottak, megint (és most már komolyan) készültek Kuba lerohanására. Végül tárgyalások útján rendezni tudták a kérdést.
A korabeli hangulat illusztrálására: két évvel korábban, 1960 októberében Hruscsov az ENSZ plenáris ülésén, felszólálása közben, állítólag a cipőjével verte az asztalt, majd kirohant az ülésteremből.
Ugorjunk előre mintegy 30 évet az időben. Az USA a demokrácia exportálása címén a NATO keretében (és nem mellesleg az ENSZ felhatalmazása birtokában) beavatkozik a Közel-Keleten, mint kiderült, meghamisított hírszerzési forrásokra hivatkozva, eltávolították Irak vezetőjét, majd valamivel később (mintegy 10 éve) ugyanezt eljátszották Líbiában, szintén - mint utólag kiderült - vitatható hírszerzési adatokra alapozva alig több mint 20 esztendeje belevágtak az afganisztáni - nos, talán fogalmazzunk így - "békemisszió"-ba. Az eredmény?
1994-ben Oroszország is garantálta a teljesen új, úgymond önálló állam, Ukrajna területi integritását, stb. Cserébe azért, hogy az ukránok átadják a területükön tárolt nukleáris hadieszközöket, és feltételezem azért, hogy legalább semlegesek maradnak. Előbbi megvalósult, utóbbi nem igazán. Legalábbis a NATO-tagság felé történő igyekezet szerintem nem erről tanúskodik. Ha Ukrajna NATO-tag lenne, a legelső lenne, - és senkinek ne legyen illúziója, hogy nem - hogy amerikai (na, jó, esetleg "csak" NATO) rakétákat telepítenének, támaszpontokat hoznának létre a "vad mezőkön" (a 17. században így is nevezték a ma Ukrajnaként ismert térséget), mint Lengyelországban és Romániában.
Szóval 2022 gyakorlatilag egyenlő 1962-vel, csak éppen többé-kevésbé megcserélődött a szereposztás.
Többször említettem a NATO-t. Annak idején kifejezetten a Szovjetúnió ellen hozták létre. A Szovjetúnió - nekem is legalábbis úgy rémik - megszűnt. A NATO létjogusáltsága viszont megmaradt?
Nem inkább az Amerikai Egyesült Államok nagyhatalmi politikájának folytatását van hivatva biztosítani megváltozott eszközökkel (is)?
Az Oroszország ellen bevezetett korlátozások. Tartok attól, hogy ezzel - és teljesen mindegy, hogy Putyin vezetésével, vagy bárki máséval - Kína karjai közé lökik, ha Európa nem kér az orosz földgázból (és cikkekből), hát eladják majd Pekingnek.
Nem állítom, hogy amit Putyin tett, jogos. Nem, nem az. De talán tudomásul kellett volna venni még időben, hogy a NATO bővítése Oroszország közvetlen szomszédságában talán mégsem a legszerencsésebb lehetőség. Akkor mindjárt Oroszországot is integrálni kellett volna talán a védelmi szervezetbe.
Teljesen mindegy, ki kerül ki majd ki nyertesen (mert győztese az nem lesz) az orosz-ukrán háborúból. A következményeit mi (is) fogjuk viselni. És már előre tudom sajnálni, nagyon, de nagyon - (leginkább) magunkat.
*****************
Egy kis előzmény:
A II. világháború befejezése után két évvel komoly fordulat következett be a világpolitikában, szakítva a roosevelti örökséggel, az Egyesült Államok vezetésével a Nyugat legfőbb törekvése az lett, hogy amennyire lehetséges, megóvja birtokállományát a terjeszkedő szocializmussal / kommunizmussal szemben. Ez különböző szervezetek formájában öt világrészre terjedt ki.
1947. augusztus 15-étől szeptember 2-áig Rio de Janeiróban tartották meg az amerikai kontinens védelmével foglalkozó értekezletet, szeptember 2-án (2 ország kivételével, ez Nicaragua és Ecuador, ők később csatlakoztak) 19 ország aláírta az Amerika-közi Kölcsönös Segélynyújtási Szerződést.
1948. június 11-én az Egyesült Államok szenátusa mindkét pártja elfogadta az úgynevezett Vanderberg-határozatot, egy védelmi jellegű katonai szövetség létrehozásáról. (Ezt megelőzte Truman elnök 1947. március 12-i üzenete a kongresszus két házához, amelyben javasolta, hogy nyújtsanak segítséget Görögországnak és Törökországnak.)
1949. április 4-én Belgium, Kanada, Dánia, Franciaország, Izland, Olaszország, Luxemburg, Hollandia, Norvégia, Portugália, Nagy Britannia (Anglia) és az Egyesült Államok aláírta a húsz évre szóló Észak-atlanti Szerződés Szervezete (North Atlantic Treaty Organization = NATO) létrehozásáról szóló megállapodást. Truman 12-én terjesztette a szenátus elé, amely július 21-én módosítás nélkül 82:13 arányban jóváhagyta, Görögország és Törökország 1952-ben csatlakoztak. A létrehozását Bevin brit / angol külügyminiszter a következőképpen indokolta: „Őszintén szólva, ugyanúgy, ahogy a Népszövetség nem teljesítette feladatát, ez ideig az Egyesült Nemzetek Szervezete sem tette azt.” Nyugat-Németország (Német Szövetségi Köztársaság) csatlakozása – a franciák folyamatos vétója miatt – csak 1954 végén vált lehetségessé, akkor is csak úgy, hogy az amerikaiak belengették: ha a franciák nem hagyják jóvá azt, kivonják Európából az amerikai csapatokat. Ez hatott, 1954. október 23-án Párizsban aláírták a szerződéseket.
1955. május 14-én a Szovjetunió vezetésével – miután az felmondta a britekkel és a franciákkal még a világháború alatt kötött segélynyújtási szerződést – szovjet fennhatóság alatt álló közép- és keleteurópai országok megalakították a Varsói Szerződést. 1991-ben megszűnt.
A NATO azóta csak bővült.
**************************
Olvasom az alábbit:
"Bárcsak több segítséget kapnátok, és bárcsak ott harcolhatnék veletek! "
Mégis: Ki, vagy mi tart vissza? - álszent duma, akor miért nem megy oda?
Az Ukrajnának küldött fegyver-szállítmányokat meg "segélyeket" majd többszörösen fogják később bevasalni. A háború mindig is jó üzlet volt, de nem azoknak, akik a tűzvonalban vannak."
 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 433
4 786
113
Nem én írtam le, de érdemes elolvasni. Szerintem teljesen jó helyzetértékelés!

"Úgy látom elég nagy a káosz a fejekben és mindenki érzelmi oldalról közelíti meg a dolgot. Ezért próbáljuk meg most tisztába tenni a dolgokat egy picit.
Először is a háború nem jó, senkinek, mármint a francokat nem, egy jól behatárolható csoportnak jó, mindenki más szo@pni fog.

Az ukrán-orosz konfliktus nem idén kezdődött. A gyökerei egészen 1991-ig nyúlnak vissza, amikor a Szovjetunió és a Varsói Szerződés széthullásával a kétpólusú világ egyensúlya felbomlott. Nyilván értelmes ember nem sírja vissza a Szovjetuniót, sem a kommunizmust. Az viszont tény, hogy a NATO és Oroszország kötöttek egy írásbeli megállapodást, hogy a NATO nem terjeszkedik keletre az oroszok rovására. Az ezt bizonyító dokumentumokat a Der Spiegel a múlt héten a nagyközönség elé tárta, valahogy nem került bele a fősodratú hírekbe...

Ugorjunk egy pár év(tized)et előre az időben: 2014 februárjában feltehetően a CIA segítségével megpuccsolták az akkori oroszbarát ukrán kormányt, helyére egy USA barát kormány került. Röviddel ezután Ukrajna bejelentette óhaját az EU-hoz és a NATO-hoz való csatlakozására. erről az USA azonnal támogatásáról biztosította, az Eu pedig bizonyos feltételekhez kötötte.

Itt most álljunk meg egy pillanatra és nézzünk a térképre:
Ha Ukrajna csatlakozik a NATO-hoz, ez a következőket jelenti:
- Ororszország elveszti a Fekete-tenger feletti uralmát, mert akié a Krim azé a Fekete-tenger. Egyúttal elveszti a szabad átjárást a Földközi-tengerre a Boszporuszon keresztül. Ezenfelül, Moszkva légicsapás közelbe kerül a NATO erőkkel szemben, arról nem is beszélve, hogy az ukrán ásványkincs nagy részét az oroszok felügyelik. Ez megszűnne és az amcsik kezébe menne át, ahoyg ez történt Irakban, Szíriában stb, stb.

Na ezután foglalta el a Putyin a Krímet, és robbantotta ki feltehetően a GRU (a KGB utódja) segítségével a donbaszi és luhanszki szeparatista felkelést. Aminek a végjátékát az oroszok ma indították el. Ez történik most.
Tehát ez a háború nem azzal kezdődött, hogy a gonosz Putyin a reggeli kula+kávé+cigi kombó után gondolt egyet és bevonult Ukrajnába. A jelenlegi helyzet az USA agresszív, erőszakos terjeszkedés politikájának gyümölcse, amit az elmúlt hozzávetőleges 30 évben jól megfigyelhettünk, nyomonkövethettünk. Az ukrán háború nem akció, hanem reakció, az USA és a NATO sorozatos szerződésszegésére, és a geopolitikai status quo felrúgására.

Légyszi ne kezdjünk már bele az ilyen talmi mantrákba, hogy de Ukrajna az egy szuverén ország, joga van eldönteni, hova akar csatlakozni. Te is és Én is pontosan tudjuk, hogy ez egy szépen hangzó maszlag, és a világ az nem így működik. Így kellene de soha nem így működött és belátható időn belül nem is fog így működni.
Nincsenek független, szuverén országok, érdekszférák vannak és ha rossz érdekszférába tartozol, akkor bizony beszoptad.

Mint említettem, ez nem jól van így és nem így kéne lennie, de így van.
Putyin le fogja dózerolni Ukrajnát, és ez ellen nem csak, hogy senki nem tehet semmit, de nem is akar és mindezt a saját ostobaságuknak és az USA-nak köszönhetik az ukránok. Kirakhatod az ukrán zászlót a profilképedre, meg hashtagelhetsz iprayforukraine-t ez csak annyit jelent, hogy nem vagy tisztában vagy nem érdekel az összes vonatkozása a történetnek. Jóemberkedéstől viszont továbbra sem leszel jó ember.
Adalékok:
Az ENSZ-nek 8 éve volt arra, hogy békefentartókat küldjön a régióba és segítsen a konfliktus megoldásában, de ez egyetlen egyszer sem merült fel, vajon miért? Felthetőleg mert eleinte azt várták, hogy az ukrán hadsereg majd pár hónap alatt leveri a szakadárokat és visszaáll minden a maidani útra. Hát nem sikerült nekik. Aztán meg ugye ott volt a vita és az amerikai nyomás, hogy az EU ne támogassa az északi-áramlatot, amit most így háború kitörésével kénytelenek voltak a németek felfüggeszteni. Amivel kit lőttek tö@kön? Saját magukat. Tehát ki jár jól ezzel a háborúval? Az USA. És persze az oroszok is, mert a gáz ára egyből megugrott.

Ukrajnában a nacionalista kormány minden elképzelhető módon vegzálta és vegzálja a kisebbségeket: kezdve a kárpátaljai magyaroktól a románokon át az oroszokig: megtiltja nekik ananyelvük használatát és az azon való tanítást, tanulást, rendszeresek a verőosztagok vegzálásai. De ahogy a délvidéki magyarok esetében, ezekben az esetekben sem érdekli, érdekelte sem az ENSZ-t , sem az EU-t, sem az Amnesty féléket, mert cserébe az ukrán katonai bázisok használatáért szemethunytak ezen atrocitások felett, ahogy a kárpátaljai kényszersorozások felett is.

Számunkra e háborúnak két nagy kockázata van: A pö@csfej amcsiknak sikerül belerángatnia a NATO-t és ezáltal minket is, ami az ország megsemmisüléséhez vezet, illetve Ukrajna elfoglalása után, Putyin visszaadja Kárpátalját Magyarországnak. Ez esetben olyan belső feszültséget teremt a NATO-ban és az EU-ban is, ami végleg megingatja az amúgy sem rózsás helyzetünket az EU-ban és kizárnak minket mind az EU-ból , mind a NATO-ból és végleg megindul az EU és a NATO erodálása.

Szóval mielőtt teleposztoljátok ukrajnát siratva a Faccét, meg a twittert, ezen gondolkozzatok el egy picit." Itt kezdődött minden:Élve égetős, aki kiugrott lelőtt emb@erekkel,ezt tették ukránok, a mai napig 14000 civil emberáldozattal !

Roland Belfi"
Csak a pontosság kedvéért, A GRU nem a KGB utóda, az a SZVR és az FSB. De az hogy a GRU (katonai titkosszolgálat) vitte a prímet Dombaszban és Luhanszkban az igaz.
Nem kötözködésnek szántam