[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 606
6 069
113
Ez igaz! Minden pénz virtuális: a 70-es évek óta nincs mögötte semmi arany fedezet, csak a belé vetett bizalom.
Ennek ellenére meglepően jól működik ez a rendszer...
.
.
A valodi fedezet ma inkabb a kibocsato allam gazdasagi ereje, az aranyfedezet mar csak szimbolikus.
.
A bitcoin es a "kriptovalutak" azok mögött azutan tenyleg semmi fedezet nincs, csak az aktualis belevetett bizalom. Nem is tekintem öket valutanak, inkabb valami eladhato targynak, vagy valami reszvenynek, aminek eppen aktualisan van valamennyi erteke, mert van utanna kereslet.
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 387
8 958
113
A nyugat egész jól meg volt ezek nélkül az országok nélkül történelme legnagyobb részében. 90-es években történt egy intenzív összefonódás Kínával és kismértékebn Oroszországgal, de a kettő össze sem mérhető.
Oroszok kevésbé probléma gadaságilag: 2-4 év alatt tudnak adaptálódni ehhez (pl. németek 2 LNG terminált építenek, ráfekszenek a zöld energiára, stb.). Kína valóban jóval nagyobb pofon lenne, de a jelenlegi trend, hogy távolodás van Kínától.
A fő kérdés hogy ha szakításra kerül a sor Kínával (ami nem biztos), akkor mekkora lesz a függés és milyen téren...

Kína nagyon figyeli az ukrán helyzetet Tajvan miatt és szerintem meg vannak lepve, hogy mekkora kiállás és ellenállás Ukrajnáért.
Bízom benne, hogy arra jutnak, hogy nem akarják megszállni erővel Tájvánt és akkor nagy balhé nem lessz arrafelé belátható időn belül. Kínaiak megfontotabbak és türelmesebbek mint Putyin - ez mindenképp jobb stratégia...

Az eltelt 30 év alatt eléggé átalakult a világ - pl. globalizáció. Aztán rengeteg egyéb ország/régió is felfejlődött - akiknek igényeik vannak (pl. nyersanyag). Európa már nem tökegyedül ácsingózik ezekre ... Ez alapvetően befolyásolja mind az energetikai - mind a kereskedelmi dolgokat. Csak az előbbi is őrült bonyolult és egyelőre kb. ötletük sincs mi legyen.

Hülye példa - olaszoknál kitalálták orosz gáz OFF. Majd a Transz-Adriai vezeték. OK, az éves szükségletük 75 Mrd m3 / év. Az említett vezeték kapacitása 10 Mrd m3 / év . Most valamelyik okostojásnak feltűntek a számok. Elég komoly "húbammegelés" indult meg, mert egyfelől honnan lesz gáz a vezetékbe az még rejtély. Ugye a fennmaradó mennyiségre nincs semmilyen infrastruktúrájuk és ötletük sincs hogy honnan lehetne szerválni még plusszban ennyi gázt (még, ha lenne is infra). És akkor ez még csak egy a csillióból dolog.

Kína egyáltalán nincs lépéskényszerben - az idő nekik dolgozik. Oroszoknál nem kicsit más volt a helyzet. Mindegy - meglátjuk ...
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Annyival egészíteném ki, hogy a "fiatal, tapasztalatlan európai vezetők"-et USA nyomásra/hatásra tették oda, hogy az USA érdeket és ne EU érdeket szolgáljanak.

USA célja egy alibi volt Oroszország szankciózására és gyengítésére, de csak egy szintig.
Az ő szempontjukból is szükség van rájuk Kína fékentartásához, erre egyszercsak DEFCON 2-be kapcsolnak az orosz erők, mert ez a sok debil már vadászgépeket küldene Ukrajnának...
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
20 586
39 705
113
"Ki tiltotta meg neki hogy kijöjjön egy új mobillal, amit mindenki venni akar?"

Megtette. YotaPhone. Olyan új innovációt tartalmazott, amelyet más telefonok nem tudtak. Sokaknak tetszett. Csak már akkor is szankcionálták Oo.-ot.
Kb. senki nem halott róla

De ebből is látszik, hogy semmit nem értesz a világ működéséből. A pénzügyekből. Olyan emberrel vitatkozol, aki 10+ évet dolgozott a nemzetközi bankszektorban...
Ahhoz képest eléggé nem vágod a nemzetközi gazdasági rendszert...

"Naiv elképzelés hogy a kb. Olaszország mértű GDP-vel az oroszok bármit is megváltoztatnak a világban"

Megint látszik, hogy buta az érvelésed. 1) Nem Olaszország méretű, hanem kb. Németo. méretű. 2)
Germany 2020: 3,846 trillion USD
Russia 2020: 1,483 trillon USD

A számok összehasonlítása nem nagyon megy neked...
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 662
3 514
113
De ehhez szükségük van az oroszokra, mégpedig top katonai formában, mert különben USA bedöntheti őket bármikor. Az meg, hogy az orosz atomtöltetek egy usa barát kormány irányítása alá kerüljenek egyenes katasztrófa lenne számukra.

Kína nagyon rég túlnött azon, hogy szükségük lenne oroszokra. Jó ha van de nem szükség.
Közben minden köpködés ellenére az US-Kínai gazdaság teljesen összenött mindkét oldal masszívan profitál belölle. Az US nem tudja Kínát úgy bedönteni, hogy ő is ne dőljön be és vica versa. Itt nem arról van szó, hogy GDP növekedés csökkent 2-3%ot na bumm mint Orosz esetben.
A jelenlegi helyzetnek meg kína tapsol. Oroszok rá lesznek szorulva lehet zizkért venni, eközben pedig az US prioja átvált vmennyire Europára. Még drukkol is, hogy minnél tovább tartson. Féláron gázt vennék. Féláron Orosz knowhowt, ipart, bányát vennék. juhuuu!

bzki már megint hány hsz jött ~8:40óta???
 

Raszputyin

Well-Known Member
2022. február 20.
1 576
4 813
113
Szibéria egyes részein több kínai él már mint orosz. Egyszerűen átszivárogtak, letelepedtek - nem igazán védett az a határ.
Nem kell klsszikus értelemben elfoglalni: majd kínai etnikumú önjelölt köztársaságok alapulnak nyersanyag kitermelésre épülve vagy valami hasonló hibrid megoldás lesz...
Elég kivárni míg megroppan a központi hatalom Oroszországban. Putyin közel 70 éves - garantáltan káosz lesz ha meghal, ráadásul addigra eléggé meggyengítik a szankciók Oroszországot, ami Kínához képes így is nagyon gyenge...
Azért "természet ellenes" ez a "szövetség", mert Kína sokkal erősebb - nyilván az oroszoknak ez nem kényelmes, szóval mindig lesz köztük egy távolságtartás és bizalmatlanság.

Te neked hogy adott az Isten ennyi bölcsességet?
 
  • Imádom
Reactions: ogretankHU

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 321
13 188
113

Herszon hajnalban
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
2 048
5 604
113
.
.
.
Halas feladat lehetett bemenni az öket viraggal fogado ukranok köze, nem is targyalni, hanem siman atadni nekik egy megadasra felszolito ultimatumot, majd pokerarccal kisetalni az unneplö tömeg között.
Megertem, hogy granat volt a ficko kezeben. Azt nem ertem, erre miert volt szukseg, pl helikopterröl szorhatnanak megadasra felszolito szorolapokat, vagy valami hasonlo, nem odakuldeni ket szerencsetlent, jol be lehetett szarva az orosz, hogy inkabb sajat magat is felrobbantana, csak ne keruljön az ukranok kezere.
.
.
Amerikaiknak jóval könnyebb dolguk vol 2003-ban!Technikai fölényük is jóval nagyobb volt meg nagyrészt "felszabadítóként"fogadták őket!Még emlékszem arra amikor a ledöntött szaddam szobrot papuccsal ütötték az Irakiak:).Probléma inkább szaddam bukása után jött amikor a siiták,szuniták ,kurdok egymásnak és az akkor már megszállónak tekintett amerikaiaknak estek!Hiába rohannak le egy olyan országot ahol nincs rá "igény"nem működik a demokrácia"export"(afganisztán,líbia stb)
 
  • Tetszik
Reactions: Bubu bocs

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 564
7 012
113
szóval a nyugati adminisztráció páros lábbal rúgta picsán Oroszországot hogy az Kínával szövetkezzen .. de nem ez volt az amit végleg szerettek volna elkerülni ?
ez eleve így volt jó előre letisztázva...

Ezért ment bele ebbe a helyzetbe Putin...

A kérdés csak az volt Kína nem-e lesz áruló... a szankciók elleni kiállás szerint nem...

Mind a ketten tudják, hogy az usa (és háttér vezetése) mind a kettőjüket célba vette.... már jó rég....

A nagy kérdés, hogy az orosz-kínai paktum értelmében mit lép Kína? pl. Tajvan

És Észak-Korea már senkit nem érdekel? :)
 
  • Tetszik
Reactions: kétkedő