[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 197
113
Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de annyiszor elmondják, hogy a NATO nem lép be háborúba, hogy számomra kezd gyanússá válni. Miért kell ezt naponta többször elmondani?
Mert be fog lépni :( . Amikor egy kormány tagad valamit, akkor pont arra készül. Lásd Putyint. Mennyit mondta, hogy nem támadja meg Ukrajnát, aztán február 24.-én buuummmm, megtámadta :oops: .
 

Kijev Szelleme

Well-Known Member
2022. március 1.
981
1 740
93
10 betolakodó helikopter megsemmisült, 3 megsérült Herszonnál.
FODaHeGaIAE4KEA
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 642
48 405
113

A katonai szakértő szerint döntő szakaszában jár az orosz-ukrán háború​


Resperger István ezredes azt mondta: a felőrlés időszakában járunk, most fog ugyanis eldőlni, hogy logisztikailag melyik ország fogja tovább bírni. A szakértő szerint bár az oroszok „jól állnak”, ők és az ukránok is nehéz helyzetbe kerülhetnek.
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katonai Nemzetbiztonsági Tanszékének egyetemi tanár, Resperger István ezredes szerint három hét elteltével „jól állnak” az orosz csapatok Ukrajnában. Délen érték el a legnagyobb sikereket, ahol atomerőműveket foglaltak el, és folyamatos ostrom alatt tartják Mariupolt – magyarázta az ATV Start című műsorában.
ez a felőrlés időszaka. Most dől el, hogy logisztikailag melyik ország fogja tovább bírni.
A Kelet-Ukrajnában harcoló ukrán csapatok ugyanis 30 napra elegendő készlettel rendelkeznek, ha pedig gyűrűbe kerülnek, és az oroszok ellehetetlenítik a nagy távolságok miatt egyébként is nehézkes utánpótlásküldést, akkor kifogynak a lőszerekből és nem fognak tudni tovább harcolni.

De az oroszok is nehéz helyzetben vannak, ugyanis a Krím-félsziget felől több száz kilométeres logisztikai utakat kell biztosítaniuk, melyek mentén az ukránoknak megvan a lehetőségük a gerilla vagy aszimmetrikus hadviselésre.

Resperger szerint az is kérdéses, hogy Oroszország mit akar elérni az offenzívával. Ha valóban az a céljuk, amit kommunikálnak, akkor elképzelhető, hogy megelégednének a Krím-félsziget megtartásával és a keleti „népköztársaságok” megszerzésével. „A többiben meg bízunk, hogy sikerül megegyezni” – tette hozzá.

Az ezredes is úgy látja, hogy valóban közeledtek a felek álláspontjai a megegyezést illetően. De Ukrajna kénytelen is tárgyalni, ugyanis a legnagyobb városai gyűrűben vannak, a tengerpartját pedig elveszítette – mutatott rá Resperger, aki szerint Oroszország egy pufferzónát, egy svéd típusú semleges országot szeretne Ukrajnában kialakítani, az azonban még kérdéses, hogy ezt nemzetközi szerződésekben hogy lehet majd rögzíteni. Ahogy kérdéses az is, hogy ha sikerül is megállapodni, az oroszok mikor és hogy hagyják el Ukrajnát.

Mi lesz Putyinnal?

Repserger szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök valóban sok veszteséget szenvedett, gazdasági és hadászati értelemben is, de ez nem biztos, hogy hatással lesz az Oroszországon belüli megítélésére. Ha belegondolunk, hogy amikor Krímet visszanyerte, 84 százalékra nőtt az elismertsége, akkor a keleti „népköztársaságok” bevétele is jó hatással lehet a támogatottságára – vélekedett az ezredes, aki szerint az internet miatt ugyan elképzelhető, hogy beszivárognak olyan információk az országba, melyek rossz fényt vethetnek Putyinra, de Oroszország mindig olyan hadászatot folytatott, ami sok áldozatot követelt, ezért ez nem meglepő fordulat.

Az ezredes egyébként azt mondta: mindkét oldalról, Ukrajnából és Oroszországból is túlzó hírek érkeznek az okozott veszteségeket illetően.

(ATV Start)
 
W

Wilson

Guest
Ha igaz a térkép akkor nem értem ez most mire volt jó.
A sok piros része nem tudjuk a gyakorlatban mit jelent. Meg ugye késlelteti az ostromot, ha kijjebb tolják az ellenséget.
A videóban látható férfi Olekszij Honcsarenko parlamenti képviselő, és arról beszél, hogy felszabadították Posad-Pokrovszke falut,és már teljesen ukrán kézen van, beszél még arról, hogy az oroszok kazettás lôszert/bombát használnak Kherson régióban, és azt mondja, hogy az ukrán hadsereg további ellentámadásokat, fog végrehajtani és ez nem üres beszéd...

A videóban be lehet állítani a magyar feliratot...

 
W

Wilson

Guest

Podoljak a békeszerződés előkészítéséről és Putyin Zelenszkijvel való találkozásáról beszélt...​


2022. MÁRCIUS 17., CSÜTÖRTÖK, 16:51

Több naptól másfél hétig is eltarthat az Oroszországgal folytatott békeszerződés megkötésére irányuló tárgyalások vitás kérdéseinek egyeztetése, majd megkezdődik az ukrán és orosz elnök esetleges találkozójának előkészítése.

Ezt Mykhailo Podolyak, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója nyilatkozta a WP Wiadomościnak adott interjújában – írja az Evropeiska Pravda.

Podoljak azt mondta, hogy Ukrajna nem csak aláírja a szerződést, hanem egy konkrét mechanizmust is ki akar dolgozni, amely garantálja biztonságát a jövőben.

"Eddig az orosz és az ukrán delegáció is kitart álláspontja mellett. A vitás pontok egyeztetése több naptól másfél hétig is eltarthat. Ez idő alatt közelebb kell kerülnünk a békeszerződés megkötéséhez" - mondta.


Podoljak megjegyezte, hogy amint a megállapodással kapcsolatos munka befejeződik, megkezdődik az ukrán és az orosz elnök találkozójának megszervezése.

"Ez a következő hetekben fog megtörténni. A hely azonban nem számít számunkra. Bárhol lehet, kivéve Oroszországot" - mondta.

Podolják szerint a békeszerződés elsősorban az orosz invázió miatt óriási veszteségeket elszenvedett Ukrajna érdekeit veszi majd figyelembe.

Ami a békemegállapodás megkötése utáni jövőbeni kapcsolatokat illeti az Orosz Föderációval, Podolyak megjegyezte, hogy lehetetlen lenne visszatérni a múltba, és "testvéri népekről" beszélni.

"A hidakat felrobbantották. Erős határt fogunk létrehozni, és olyan hidegen kezeljük Oroszországot, mint azt az országot, amely betört az otthonunkba, hogy megöljön minket" - mondta.

Arról, hogy Ukrajna milyen feltételekkel szerezhet békét vagy fegyverszünetet, olvasható a Nép Szolgája frakció népi helyettesének, Bohdan Yaremenko, a Külügyi Maidan szervezet igazgatótanácsának elnökének rovatában NATO, EU és szankciók: három feltétel tárgyalásokat Oroszországgal.

 
  • Vicces
Reactions: LMzek 2.0

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 642
48 405
113
Az európai légtérzár ellenére a március elsejei szállítás után tegnap ismét leszállt egy orosz repülőgép Pozsonyban, amely nukleáris fűtőanyagot hozott északi szomszédunk atomerőműveibe – tudósított a Spectator Richard Sulik szlovák gazdasági miniszter szerdai bejelentéséről.

Szlovákia két atomerőműve (Apátszentmihály, Mohi) az éves villamosenergia termelés mintegy 55%-át adja és régóta az orosz Roszatom látja el ezeket nukleáris fűtőelemmel. A tudósítás szerint Szlovákia megvizsgálta az orosz beszerzés kiváltásának lehetőségét, de ezek egyrészt nagyon szűkösek és drágák.

A téma azért is merülhetett fel, mert a minap meghozott amerikai szankciók egyike a Roszatomot is célba vette, igaz közben az orosz energiahordozók közötti teljes importtilalom nem vonatkozik az uránra. Idehaza a paksi atomerőmű kapcsán az a törvényi előírás, hogy folyamatosan rendelkezésre kell állnia a következő két évre elegendő nukleáris fűtőanyag kapacitásnak.