[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 529
20 619
113
Az ukrán védelmi minisztérium Központi Hírszerző Ügynöksége szerint a 64. Önálló Gépesített Lövészdandár katonái azok akik a Kijev melletti Buchában követték el ukránok elleni bűncselekményeket.

Az orosz védelmi minisztérium szerint meg a bevonuló ukrán dandár katonái voltak. Tegyél igazságot... :D
 

tomippo

Well-Known Member
2016. május 16.
3 325
10 371
113
UydGmJd.jpg
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 124
20 706
113
Nagyjából ez az orosz álláspont de mindenki csak találgat


Ami tény hogy 30-án elmentek, Ápr. 1-2 ukránok bemennek, 3-án jönnek a képek https://en.lb.ua/news/2022/04/02/12441_special_forces_regiment_safari.html
https://twitter.com/ nikolayGandalf/status/1510643160854286338
https://twitter.com/ RWApodcast/status/1510635133627514881
nem hoz be semmi képet se
 

Kijev Szelleme

Well-Known Member
2022. március 1.
981
1 740
93
Súlyos radioaktív problémaként" említi a csernobili nukleáris katasztrófa miatt lezárt terület vezetője, hogy a sugárszennyezett zónából távozó orosz megszállók széthordják járműveikkel és felszereléseikkel a radioaktív talajt.
Az ukrajnai orosz megszállás idején a radioaktív zónába vezényelt orosz katonák lövészárkokat ástak, felkavarták a leülepedett sugárzó port. Járműveikre és felszereléseikre annyi radioaktív sár tapadt, ami még akkor is veszélyes mennyiségnek számít, ha elvonulásuk után széthordják Ukrajnában.
Az orosz katonák nagy létszámban és sok járművel szállták meg a csernobili radioaktív zónát, így már az is jelentős és mérhető szennyezésnek számít, hogy megbolygatták a nukleárisan fertőzött talajt, nagy mennyiségben került radioaktív por a levegőbe.
Elvonulásuk után még nagyobb veszély, hogy ruházatukon, felszereléseiken és főleg járműveikkel széthordják a radioaktív talajt. A kerekekre és lánctalpakra annyi sugárzó sár tapadt, hogy messzire elvihetik.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 892
56 745
113
Én úgy gondolom, hogy egy esetleg erkölcsileg győztes, de egy félig, vagy még annál is jobban szétlőtt Ukrajna pont annyira fogja magára vonzani a világ médiafigyelmét, mint amennyire most bárkit is érdekel az aktuális Covid-variáns, vagy a fertőzési adatok.
Egyszerűen az ukrán háborúban, mint "sztoriban" nincs több. Megtámadták őket, védekeznek, mindenki az USA-t figyeli, hogy hogyan kommunkál, meg Putyint, hogy mikor indítja az atomot. De ennyi. Ezen a háborún kívül Ukrajna nem számít szinte semmit. Nincs rajta egy főbb kereskedelmi útvonalon se, nincsenek nélkülözhetetlen nyersanyagai, nincs globális ellátási láncot érintő üzemei. Élelmiszert termel, illetve beszállító a német autóiparba, ez tény, de ezek kiválthatók.
A közlekedési útvonal, vagy az ásványkincsek azok, amik már nehezebben kiválthatók.
És a világban meglévő alapvető érdek pont az, hogy ez a válság mielőbb simuljon el. De nem Ukrajna, hanem az oroszok miatt.
Az amerikai védelmi szektor ugyan jól ját a háborúval, de az USA pénzügyi évét formáló költségvetés nem izolált a világ gazdasági érdekeitől, így közvetve az ukrán válságtól sem.
Tehát, ha a világ érdeke valójában a háború leállítása, akkor a zsarolási potenciál még akkor is az oroszok oldalán van, ha nem ők jönnek ki katonailag győztesen ebből a helyzetből.
Az ukránok csak addig vannak a figyelem középpontjában, amíg az áldozatok szerepében lehetnek. De egy nappal se tovább.
Vagyis, ezt a háborút ugyan az ukránok fogják erkölcsileg megnyerni, de a győzelmet nem teszik ki az ablakba, míg az oroszok fogják katonailag elveszíteni, de az ő piacukat várja vissza a világ.

Érdemes amúgy visszanézni az elmőlt hetven év "világvége" válsággócait, amelyek idején az volt a közvélekedés, hogy kész vége, nem lesz már olyan, hogy holnap. Aztán mégis lett.
Majd gondolj arra, amikor megindul a nagy kínai haderő Tajvan ellen, hogy hogy be lesz szarva az összes környékbeli ázsiai ország, hogy vajon merre viszi majd a szél Tajpejre, Shanghajra, Honkongra, Pekingre dobott atombomba porát, meg meddig masírozik majd el a kínai haderő és hol fog megállni. Mi meg itt nézzük az egészet a neten. Mert az a világ túlfele.
Ez az ukrán háború is csak azért érdekes, mert itt van a szomszédban, nem pedig azért, mert Putyin atommal fenyegeti a Nyugatot.
Például az izraeliket annyira nem érdekli. Őket sokkal jobban érdekli az, amikor az irániak rázzák az öklüket, hogy valahol a hegyeik közt épp rakétát meg atombombát próbálnak összerakni ellenük. Nekik ez a húsbavágó, minket meg ez nem hoz lázba.

Egyszerűen minden konfliktus lehet valakinek húsbavágó, de mindegyiken átgyalogol a történelem.
Hanoi-t szénné bombázták a B-52-esek. "Veled vagyunk Vietnám" - mondtuk anno. Ki emlékszik már erre?
Bölcs szavak. Két hónap múlva Ukrajna uncsi lesz és új disznót fog végig kergetni az msm a gobális falu főutcáján.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 690
14 653
113
Kijev és Moszkva kereskedelmi vádak Bucha civilek halálával kapcsolatban (TIMELINE)
2022. április 4

| RT

Küzdj a cenzúra ellen, oszd meg ezt a bejegyzést!

Miután megjelentek az ukrán Bucha városában halott civilekről készült felvételek, a Nyugat azonnal Oroszországra mutatott

Ukrajna háborús bűnök elkövetésével vádolta meg az orosz csapatokat a Kijev melletti Bucha városában. Moszkva szerint a vádak alaptalanok, és arra utaltak, hogy az ukrán kormány manipulálja a médiát, hogy rákentsék Oroszországot.

Bucha egy körülbelül 35 000 lakosú kisváros Ukrajna fővárosától, Kijevtől mintegy 10 km-re északnyugatra. Az Ukrajna elleni orosz támadás első napjaitól kezdve az orosz csapatok ellenőrzése alatt állt, de a múlt héten kivonták őket.

Napokkal a kivonulás után Kijev azzal vádolta az orosz hadsereget, hogy számos atrocitást követtek el Buchában. Moszkva tagadta a vádakat, és sikertelenül hívta össze az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülését, hogy megvitassák, mi az, amit állítása szerint keretezési kísérletnek nevez.

Az orosz külföldi hírszerző szolgálat korábban arra figyelmeztetett, hogy Kijev azon dolgozik, hogy lekicsinyítse az orosz hadifoglyokat kínzó ukrán katonákról készült felvételeket. Az orosz hadsereg arra figyelmeztetett, hogy Ukrajnában provokációkat szervezhetnek bekenésük érdekében.

Itt van egy idővonal az eseményekről.

március 27
Megjelennek az orosz hadifoglyok állítólagos kínzásáról készült felvételek
A közösségi médiában olyan felvételeket tettek közzé, amelyekről úgy tűnik, hogy ukrán katonák orosz hadifoglyokat lőttek lábon. A videó széleskörű elítélést váltott ki, többek között nyugati közéleti személyiségek részéről is.
Az elkövetők nyilvánvalóan Ukrajna ultranacionalista erőinek tagjai voltak, ugyanazok az emberek, akiket Oroszország azt állítja, hogy ki akarja hagyni az ukrán fegyveres erőket és a politikát, amikor február végén katonai támadást indított az ország ellen.

március 29
Beszélgetések Isztambulban
Az orosz hadsereg részleges leállást jelentett be, miután Törökország házigazdája volt az orosz-ukrán béketárgyalásoknak.
Az orosz hadsereg kijelentette, hogy a tárgyalások során elért haladás megteremtette a feltételeket a Kijev melletti ellenségeskedés mérsékléséhez. Moszkva szerint engedménynek szánták az ukrán kormánynak, de sok hozzászóló szkeptikus volt az indítékokat illetően.
A megbeszélések során orosz tisztviselők követelik a hadifoglyok állítólagos kínzásáról készült felvételek kivizsgálását, jelezve, hogy nem lenne kegyelem az elkövetőknek, ha elfognák őket. Ukrán tisztviselők ígéretet tettek a dolog végére, és kijelentették, hogy az ilyen viselkedésnek nincs helye az ukrán katonák körében.

március 29
Oroszország a rendezett videókra figyelmeztet
Az orosz hadsereg azt állította, hogy az ukrán kormány megparancsolta nacionalista erőinek, hogy készítsenek színpadi videókat, amelyek állítólag az orosz csapatok által civilek ellen elkövetett bűncselekmények bizonyítékait mutatják be.
Mihail Mizincev tábornok azt állította, hogy a felvételen orosz katonákat kellett volna vádolni „tömeggyilkosságokkal, rablással, a társadalmi infrastruktúra megrongálódásával”.

március 31
Bucha polgármestere felszabadította a várost
Anatolij Fedoruk polgármester videobeszédében kijelentette, hogy városa felszabadult „az orosz orkoktól”, és ezt az ukrán védők nagy győzelmének nevezte.
Az előző napon az összes orosz csapat kivonult a városból – jelentette mind Moszkva, mind a konfliktusról tudósító média. A polgármester ünnepi beszédében nem tett említést állítólagos orosz háborús bűnökről.

április 1
Kijevi nyilvánosság kárelhárítása
Az Orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat (SVR) azt állította, hogy lehallgatta az Ukrajna és Nagy-Britannia kormánya közötti kommunikációt, amelyben az állítólagos kínzási videó nyilvánosságra hozataláról tárgyaltak.
Az SVR kijelentette, hogy a nyugati kormányok „tudatában vannak a nemzetközi humanitárius jog Kijev általi megsértésének”, és hajlandóak segíteni az elkövetőknek, hogy felelősségre vonhatatlanok maradjanak.
A jelentés nem említette Buchát, sem a háborús bűnök bizonyítékainak gyártására tett kísérleteket.

április 1
Zelenszkij szerint Azov „olyan, amilyen”
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Fox Newsnak adott interjújában lekicsinyelte az Azov zászlóalj ukrán nacionalistáinak árnyoldalát.
A Bret Baier műsorszolgáltató megkérdezte Zelenszkijt az Azov széles körben tárgyalt neonáci kapcsolatairól és az ellenük felhozott atrocitásokról.
„Azok, amilyenek” – jegyezte meg Zelenszkij válaszul, mielőtt elmagyarázta, hogyan járult hozzá a korábban önkéntes zászlóalj Ukrajna Oroszország elleni védelméhez, és hogyan integrálódott a nemzeti hadseregbe.

április 2
Ukrán kommandósokat telepítettek Buchába
Az ukrán sajtó arról számolt be, hogy a nemzeti rendőrség kommandósait telepítették Buchába, hogy „megtisztítsák a területet a szabotőröktől és kollaboránsoktól”, valamint „felmérjék az Oroszország által elkövetett háborús bűnök helyszíneit”.
Az állítólagos buchai orosz atrocitások bizonyítékai ugyanazon a napon kezdtek özönleni a városból. A városról készült képeken civil ruhás holttestekkel teleszórt utcák láthatók, némelyiknek a háta mögé kötött kézzel.
Kijev azt állította, hogy az orosz katonák gyorsan kivégeztek civileket, mielőtt kivonultak a városból. Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter szerint a bucsai pusztítás mértéke arra utal, hogy Oroszország megpróbálta népirtásnak alávetni az ukránokat. Április 3-án a Legfőbb Ügyészség arról számolt be, hogy 410 civil holtteste került elő a városból.
Nyugati tisztviselők elítélték Oroszországot, névértéken véve az ukrán vádakat.

április 2
Ellentétes bizonyítékok
A bizonyítékok egy része azonban ellentmond a narratívának. Az egyik klip, amelyet egy ukrán katonai parancsnok tett közzé, majd törölt, azt mutatta be, hogy az ukrán csapatok Buchában az elköteleződés szabályairól tárgyalnak.
Azt lehet hallani, hogy megkérdezik, helyes-e az ukrán katonákat azonosító „kék karszalagot nem viselő srácokra” lőni. A válasz igenlő volt: „fogad”.
A nyilvánvalóan Buchában meggyilkolt civilek egy része fehér karszalagot viselt. Az orosz csapatok állítólag arra kértek minden civilt, hogy viselje őket, hogy nem harcolóként azonosítsák magukat.

április 3
Oroszország tagadja az ukrán követeléseket
Az orosz védelmi minisztérium cáfolta Kijev állításait, arra hivatkozva, hogy a csapatok kivonása és a bizonyítékok megjelenése között eltelt három nap.
A HM szerint a vádak „provokációnak” minősülnek, és valószínűleg bizonyítékai lehetnek az ukrán csapatok által a városba való belépéskor elkövetett bűncselekményekre. A katonaság a fotókon látható egyes holttestek látszólag friss állapotára mutatott rá.
Moszkva rendkívüli ülést hívott össze az ENSZ Biztonsági Tanácsában, hogy megvitassák Buchát és azt, hogy állítólag miként próbálják bekenni azt.
Moszkva azt állította, hogy a hétfői találkozási kísérletet blokkolta az Egyesült Királyság, amely jelenleg a legfőbb nemzetközi biztonsági testületben elnököl. A brit misszió közölte, hogy az ülésre kedden kerül sor.


RT