[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Kijev Szelleme

Well-Known Member
2022. március 1.
981
1 740
93

Nyugati források szerint már egy másik parancsnok vezeti az orosz offenzívát


Egy nyugati tisztviselő megerősítette, hogy Oroszország átszervezte az ukrajnai hadműveletek parancsnokságát, és már az orosz déli katonai körzet parancsnoka, Alekszandr Dvornyikov tábornok vezeti az inváziót.
A BBC cikke szerint az új vezető központi szerepet játszott a szíriai orosz harci műveletekben is. Néhány nappal ezelőtt írtunk arról, hogy a szíriai orosz beavatkozás több szempontból is az orosz–ukrán háború főpróbája volt, a cikkünket itt lehet elolvasni.
 

Kijev Szelleme

Well-Known Member
2022. március 1.
981
1 740
93

Újabb tömegsírokat találtak, 132 civil holttest Makarivban


A Kijevtől nyugatra fekvő Makariv településen 132 agyonlőtt civil lakos holttestére bukkantak, miután kivonultak a régióból az orosz csapatok – mondta pénteken egy tévéműsorban Vadim Tokar, a kisváros polgármestere. A holttestek zömét tömegsírokban találták, néhány viszont temetetlenül hevert az utcán.
Makarivnek a háború előtt 15 ezer lakosa volt, mára nagyjából ezren maradtak a településen. Tokar szerint az épületek 40 százalékát találat érte a harcok során, sok házat már nem lehet helyreállítani. Az oroszok lakóházak mellett kórházakat és óvodákat is leromboltak – mondta a polgármester.

Egy ukrán képviselő szerint Csernyihiv is tele van tömegsírokkal


Miután Bucsán megkezdték egy tömegsír feltárását és a testek exhumálását, Lesia Vasylenko ukrán parlamenti képviselő Twitteren posztolt arról, hogy nemcsak Bucsán, hanem más ukrajnai településeken is látni tömegsírokat. A képviselő képeket is posztolt erről, amelyben arról ír, hogy „700 embert öltek meg a városban”.
Csernyihiv polgármestere korábban arról beszélt, hogy az oroszok által körbevett városban rengeteg civil maradt élelem, áram és víz nélkül. A hetekig tartó ostromlás után pár napja távoztak az oroszok a városból, romokat és aknákat hagyva maguk után.
 
W

Wilson

Guest
Kapták a sok nyugati cuccot, mégis a legtöbb videó Stugna-P -s kilövésről van. Ez miért lehet?

Nem tudom, hogy pont ez a videó volt-e már. Elképzelhető, hogy igen. Úgy néz ki, hogy itt a harckocsi bekapta, de nem semmisült meg.
Ott van a videóban a megoldás az ukrán Stugna-P kezelőpultjában ott a kijelző ráadásul nem kell a kezelőnek az indító mellett tartózkodnia, akar 50 M is eltávoladhat tőle, magyarul a viszonylagos biztonságból videózhatja le a kijelzőn látott dolgokat..

Ezt pl a Javelinnel és pláne a NLAW-l nem teheted meg...

Ráadásul a Stugna-P hatótávolsága, 5000 m is lehet...
 
  • Tetszik
Reactions: aquarell and paul64

bigos

Well-Known Member
2022. február 26.
126
771
93
Én azt látom, hogy az ukránoknak minden kell. Csak jellemzően nem kapnak vállról indítható fegyvereknél komolyabbat, kb. pont a törökök akik szállítanak nekik ettől bonyolultabb, összetettebb technikát, mint pl. egy TB-2. Nehézfegyverzetből korszerűt mit kaptak eddig? A Bayraktar még a legkomolyabb eszközök egyike, amihez hozzáférnek, még jó hogy kell nekik, mivel más repülő eszközt nem kaptak, még ezer éves Mig-29-et sem, mert senki nem meri felvállalni hogy szállít nyíltan!
Csak nehogy a szlovákok most a sikeres S300 leszállítás után kedvet kapjanak /vagy USA ajánlást/ egy kis repulogép ajándékozáshoz.
 
  • Tetszik
Reactions: Renitens and paul64

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 498
18 560
113
A rakéta védelmi alkalmazását ,hogy képzeled? Pl. Ukrajna folotti orosz gépet ami nem veszélyeztet ukrán célponton kívul mást, te lelosz lengyel teruletrol? Gondolkodj egy kicsit. Az nem védekezés hanem nyílt támadás.
Kit támad meg ukrán területen? Oroszországot?
Gondkodj már egy kicsit.
Ha Oroszország területén lőné le, az már más lenne, hisz légterét használná.

Én nem hiszem, hogy ilyenre sor kerül, de nehezen lenne indokolható, hogy Oroszországot támadják. Az ABM védő fegyver.
Az arányos védekezés nem lehet támadás.
 

Kijev Szelleme

Well-Known Member
2022. március 1.
981
1 740
93
A Kijevhez közeli Bucsa városában megtaláltuk a háborús kegyetlenkedések nyomait. Helyszíni riportunk Bucsából.

Nem egy klasszikus sajtótájékoztatón voltunk: a nyakunkba csorgott a sűrű, hideg eső, Irina Venediktova egy csatakos mezőn állt, mögötte pedig halottak hevertek fekete zsákokban. Az ukrán főügyész a Kijevhez közeli Bucsában az orosz erők kivonulása után feltárt tömegsírok miatt tartott sajtótájékoztatót. Szürreális volt a helyzet, nem volt sem kordon, sem bámészkodó tömeg, a holttestek úgy hevertek a tömegsírban, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga. Emiatt lehet, hogy szörnyülködés helyett csak simán dokumentáltuk a helyzetet, majd visszavonultunk a környező utcákba, hogy a helyiekkel interjúzzunk a tömegsírokról és az orosz katonák akcióiról. (Videónk a helyszínről hamarosan látható lesz.)
 
  • Szomorú
Reactions: Bleroka
W

Wilson

Guest
Kit támad meg ukrán területen? Oroszországot?
Gondkodj már egy kicsit.
Ha Oroszország területén lőné le, az már más lenne, hisz légterét használná.

Én nem hiszem, hogy ilyenre sor kerül, de nehezen lenne indokolható, hogy Oroszországot támadják. Az ABM védő fegyver.
Az arányos védekezés nem lehet támadás.
Ez akkor lenne így szerintem ha az Ukrajna felett tartózkodó orosz gép támadná a lengyel területen lévő légvédelmi rendszert vagy Lengyelország területét...
 

Kijev Szelleme

Well-Known Member
2022. március 1.
981
1 740
93

Ukrajnába utazott az osztrák kancellár

Ukrajnába utazott pénteken Karl Nehammer osztrák kancellár. Szombaton ellátogat Kijevbe és az Ukrajna elleni orosz háború során elkövetett atrocitások jelképévé vált Bucsába is – közölte a bécsi kancellári hivatal.

Karl Nehammer a tervek szerint szombaton találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, majd sajtótájékoztatót tart, utána tárgyal Denisz Smihal kormányfővel. Az osztrák kancellár tárgyal Vitalij Klicsko kijevi polgármesterrel is, majd este visszautazik Bécsbe.

Fontos, hogy a semlegességünk keretében támogassuk Ukrajnát mind humanitárius, mind politikai téren
– hangsúlyozta Nehammer.
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 680
9 307
113
Von der Leyen a bucsai látogatása után Kijevben közös sajtótájékoztatójukon adta át Volodimir Zelenszkijnek azt az uniós kérdőívet, aminek kitöltése Ukrajna tagfelvételi kérelme elbírálásának első lépése. A Bizottság elnöke azt ígérte, hogy gyorsított eljárásban tárgyalják majd Ukrajna tagsági kérelmét. "Most nem a szokásos évekig fog tartani, hogy kialakítsuk a véleményünket, hanem hetekig" - ígérte. Zelenszkij pedig közölte, hogy egy héten belül kitöltik a kérdőívet.

Von der Leyen azt is közölte, hogy az EU-nak kötelessége felügyelnie Oroszország próbálkozásait a szankciók megkerülésére, és szükség esetén még szigorúbb szankciókat kell bevezetnie. "Oroszország gazdasági, anyagi és technológiai romlásba süllyed, miközben Ukrajna az Európai jövő felé menetel, én ezt látom" - mondta. (Via The Guardian)

Ahogy látom nem arról van szó, hogy Ukrajnát rövid idő alatt felvennék az EU-ba, hanem hogy a kérelmét fogadják el rövid idő alatt.
 
W

Wilson

Guest
Az ukránok által lelőtt orosz Orion drón....

5-5-768x1365.jpg

4-5-768x1365.jpg

3-6-768x1365.jpg

2-9-768x1365.jpg

1-7-768x1024.jpg


 
  • Tetszik
Reactions: gacsat and paul64

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 107
24 856
113
Igen. Egyszer, de nem abból a célból, amiről beszéltünk.
Csapot is lőheti, de a drága Iszkander vagy Kalibr csak értékes célra használható.
A közlekedési infrastruktúra rombolása nagy területen nagy falat.
Nem érné meg a több száz rakétát, bombát, mert pár órával, nappal lassítja csak a szállításokat.
itt nem arról van szó,hogy mennyibe kerül,mivel jóval nagyobb károkat képes okozni mint az ára,ez csak attól függ mire engedik el ,itt arról van szó,hogy szerinted nem "működne" a dolog mert a nyugati EW tevékenység bezavarná,szerintem meg nem,mivel ha csak a flightradar-t megnézed a háború megkezdése előtt is kb 100%-on járatták a porszívózást a nyugatiak a térségben,most meg annál inkább,tehát "látnak" szinte mindent Persze az esetleges nyugati tehetetlenséget is fel lehet írni képletben úgy,hogy "drága ez az oroszoknak" vagy "nem tudják végrehajtani mert mi ott vagyunk"

.. kérdés ..

amikor az ukrán drón átrepülte szinte fél Európát,akkor hol voltak ? hol volt a román Patriot rendszer ? hol volt a magyar légtérfigyelés stb ?? és nem kell itt a legendázás,hogy bizony ők is meg mi is láttuk,csak kommunikációs félreértés volt hogy ők sem szóltak,meg mi sem szóltunk .. ugyan már .. mi lett volna ha mondjuk egy modernebb ,gyorsabb ,harci résszel felszerelt,ne adj Isten atomtöltetű rakétát lőnek ki ?

szóval nekem ez olyan öngól volt a NATO részéről,ami után még most is rezeg a háló

de erről beszéltünk,hogy képes-e rombolni az orosz az Ukrajna nyugati részén fekvő infrastruktúrát,szerinted nem .. szerintem meg igen.
 
W

Wilson

Guest
7abe18d-beseda-s-fsb---------------------------.jpg

SERHIY BESEDA, MAGAZIN "FSB: PROS AND CONS"
Oroszországban a Szövetségi Biztonsági Szolgálat ötödik szolgálatának vezetőjét, Szergej Besedát, akit az ukrajnai katonai kudarcok után házi őrizetbe helyeztek, átszállították a lefortovoi előzetes letartóztatásba.

Forrás: Andrej Soldatov újságíró , aki az orosz különleges szolgáltatásokra specializálódott

"Szerhij Beseda vezérezredes már nincs házi őrizetben, hanem a lefortovoi előzetes letartóztatásba került. Vizsgálatot folytat ellene az IC Katonai Nyomozó Főigazgatósága.

 

Kijev Szelleme

Well-Known Member
2022. március 1.
981
1 740
93
Újabb Tocskát lőttek az oroszok Ukrajnára, ezúttal Csernihivre.
22422535_0.jpg

 
W

Wilson

Guest
Oroszország átszervezte egy "különleges katonai művelet" irányítását Ukrajnában, és mostantól a Déli Katonai Körzet parancsnokát, Olekszandr Dvornyikov hadseregtábornokot irányítja - írja a BBC egy meg nem nevezett nyugati tisztségviselőre hivatkozva.

A forrás azt állítja, hogy „gyenge” volt a koordináció Oroszország különböző hadosztályai között. Dvornyikovnak gondoskodnia kell a csapatok jobb koordinációjáról.

„Ennek a parancsnoknak sok tapasztalata van a szíriai orosz hadműveletekben. Ezért arra számítunk, hogy az általános irányítás javulni fog” – mondta egy forrás a BBC-nek.

A nyugati tisztviselő elismerte, hogy az orosz hatóságok számára a tárgyalások elsőbbséget élvezhetnek a katonai műveletekkel szemben annak érdekében, hogy május 9-ig, amikor Oroszország győzelmet ünnepeljen a Nagy Honvédő Háborúban, bármilyen előrelépés történjen.

Alekszandr Dvornyikov 2015 szeptembere és 2016 júliusa között orosz csapatok egy csoportját irányította Szíriában.

 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby