[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Lando

Well-Known Member
2011. június 29.
409
1 078
93
És mennyi ül állami vállalatok/magáncégek/óriási multicégek vezetői bársonyszékeiben, merthogy ugyanaz a pszichológiai profil kell ám oda is!

És mennyi ül állami vállalatok/magáncégek/óriási multicégek vezetői bársonyszékeiben, merthogy ugyanaz a pszichológiai profil kell ám oda is!
Szerintem ezt a Pszichopata dolgot nem szabad ilyen fekete-fehéren látni.
Én tanulmányaim során elég sok adattal találkoztam ezzel kapcsoaltban (Pl. hogy a bűntetésvégrehajtásban 15-75%)...
Az is belezavar a képbe, hogy a nyolcvanas-kilencvenes években mekkora divat volt a sorozatgyilkosos-pszichopatás sztori, de szerintem a definícóval van a baj.
Állítólag létezik olyan genetikai modifikáció, ami miatt a személy NEM KÉPES az együttérzésre, azonban az ilyen fehér holló.
Traumatizált emberek vannak és minden ember képes olyan helyzetbe kerülni, amikor úgy beszűkül a tudata (általában félelemtől), hogy szörnyű dolgot tesz.
Az van, hogy a tesztekkel méréssel három "sötét" személyiségjegyet találtunk/mérünk: "Nárcizmus, Machiavellizmus, Pszichopátia".
De ezek mesterségesen kreált fogalmak... hogy tudjunk dolgozni. Az ember komplexebb ennél.
Mind1: szóval ha egy személy a pszichopátia dimenzióján erősen el van csúszva a csúnyábbik szélére, akkor arra sok ember azt mondja, hogy az az ember pszichopata.
Igen, (állítólag) sok fensőbb vezetőnél ez a helyzet.
Különböző kutatások léteznek... én ebbe nem ástam bele magam.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 696
45 351
113
Az orosz védelmi minisztérium új tájékoztatójának főbb pontjai:

▪▪️ Az orosz légierő operatív és taktikai repülőgépei 78 katonai célpontot támadtak Ukrajnában;

▪▪️ Az orosz fegyveres erők 441 drónt, 239 MLRS-rendszert és 2079 harckocsit és páncélozott járművet semmisítettek meg az ukrajnai különleges művelet kezdete óta;

▪️ Az Orosz Fegyveres Erők megsemmisítették az Európából szállított Sz-300-as légvédelmi rakétaosztályt tengerről indítható Kalibr rakétákkal.

▪️ Egy ukrán Mi-24-es katonai helikoptert lőttek le kézifegyverekkel Herszon térségében;

▪️ Rakéták Velyka Novoselovka közelében megsemmisítettek egy AFU javítóbázist, köztük Buk-M1 föld-levegő rakétarendszereket;

▪️ Orosz légvédelmi eszközök lelőttek két ukrán Szu-25-ös repülőgépet Izyum település közelében;

▪️ Az S-300-as hadosztály felszerelésének megsemmisítése során az ukrán fegyveres erők akár 25 személyt is eltaláltak;

▪️ Az orosz fegyveres erők nagy pontosságú fegyverrel végrehajtott csapással megsemmisítettek kilenc harckocsit, öt Akatsya önjáró tüzérségi egységet, öt Grad MLRS-t és több mint 60 nacionalistát Donbászban.

Pontosabb:
Orosz tavasz Z: különleges hadművelet Ukrajnában és Donbassban
‼️Az orosz védelmi minisztérium reggeli jelentése a különleges műveleti övezetben kialakult helyzetről:

Április 10-én, vasárnap az orosz hadsereg nagy pontosságú kaliberű rakétákkal semmisítette meg az egyik európai ország kijevi rezsimjének szállított, Dnyipropetrovszkban rejtett S-300-as légvédelmi rendszereket.
Négy S-300-as hordozórakétát és legfeljebb 25 ukrán katonai személyt találtak el.
Az éjszaka folyamán az Orosz Föderáció Fegyveres Erői nagy pontosságú légi indító rakétákkal megsemmisítették az Ukrán Fegyveres Erők fegyver- és katonai felszerelés-javító bázisát Velikaja Novoszelovka térségében, beleértve a Buk- M1 és OSA-AKM légvédelmi rendszerek.
Izyum település térségében lévő légvédelmi rendszerek két ukránt lőttek le a levegőben ukránokkal együtt.
Egy ukrán Mi-24-es katonai helikoptert kézi lőfegyverek koncentrált tüzével a levegőbe lőttek. Posad-Pokrovsky, Herson régió
Három pilóta nélküli légi járművet semmisítettek meg Balakliya, Kharkiv régió, Gulyai Pole és Volnovakha területein, valamint rajongója egy Valkyrie típusú pilóta nélküli légi járművet a Mikolajiv régióbeli Kalininskoe település területén.
Az orosz fegyveres erők két lőszerraktárt semmisítettek meg Nyikolajev és Zsovotnyevoj térségében, valamint a 3. körzetben.
Vozdvizhenka-2 és Ivanovka, Donyeck régióban a következőket semmisítették meg:
▪️ kilenc tartály;
▪️öt önjáró tüzérségi tartó 2S3 "Acacia";
▪️öt MLRS BM-21 Grad;
▪️több mint 60 ellenséges katonaság;
Az orosz légierő hadműveleti taktikai repülése Ukrajna 78 katonai létesítményét érte el. Közöttük:
▪️három parancsnoki állás, megvilágító és irányító radar,
▪️három pozíciója rövid hatótávolságú légvédelmi rakétarendszereknek,
▪️négy lőszerraktár,
▪️58 fellegvár és ukrán katonai felszerelés koncentrációs területe.
A különleges katonai művelet kezdete óta megsemmisültek az ellenséges járművek:
◾️129 repülőgép;
◾️99 helikopter;
◾️243 légvédelmi rakétarendszer;
◾️441 pilóta nélküli légi jármű;
◾️2079 harckocsi és egyéb páncélozott harci jármű;
◾️239 több indító rakétarendszer telepítése;
◾️909 tábori tüzérségi darab és aknavető;
◾️2003 darab speciális katonai jármű.

t.me/rusvesnasu
t.me/rusvesnasu
/17268
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 440
12 396
113
Nem igaz, ruszki propaganda, dezinformació.
A 12 új tag területén sincsenek ilyenek, mert nincs rá szükség.
A lengyel és román ABM bázis vita tárgya, de nem fenyeget két bázis semmit.
Csak ürügy az orosz fegyverkezeéshez, hisztériakeltés.

.
Erre milyen magyarázat/bizonyíték/evidencia van, hogy "de nem fenyeget két bázis semmit"?
Maradjunk annyiban, hogy ez a "Mi csak védekezünk" dolog mindkét oldalon elfogadható magyarázat...
Diplomáciai hiányosságot érzek, azaz azt, hogy a feleknek jobban meg kellene/kellett volna hallgatniuk egymást.
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 440
12 396
113
Ne haragudj, de ha angolul kezdünk írni olvasni, akkor tulajdonképpen már most azt mondhatjuk, hogy egyszer volt egy Magyarország.
Szóval nyílván megakadályozni semmit nem tudok, de ahol lehet, úgy gondolom kerülni kell az idegen szavakat, írásmódokat.
Igazad van! Odafigyelek legközelebb.
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 352
14 128
113
Ezt én úgy fordítanám le, hogy Kijev tervezi megtámadni a szakadár területet. Amiben eddig is lett volna logika.

1, Az ukránok abból indulnak ki, hogy jelenleg nekik az oroszokon kívül mindenki más közel mindent el fog nézni. (Ez nem is teljesen hipotetikus feltételezés, valljuk meg!)
2, Lépéselőnybe kerülnének a nyugati országrészen és még az előtt súlyos veszteségeket okozhatnának az ott állomásozó orosz dandárnak, mielőtt Mariupolt sikerült végleg bevenni és ezzel logisztikailag megteremtődne a feltétele a tengerpart erőteljesebb offenzívájának, Mikolajev és Odessza ostromának. Sokkal kedvezőbb veszteség arányokkal tudnának harcolni, mint miután megérkezik keletről az erősítés.
3, Egy Transznisztria elleni ukrán offenzíva kikényszerítheti egy túl korán indított partraszállást Odesszánál és ezzel lényegében egy második dandárt is belekényszeríthetnének, hogy számukra kedvezőtlen feltételekkel vállaljanak fel harcot a most még passzív Odesszában állomásozó ukrán erőkkel.


Hátrány:
1, Kimerülhetnek a most még jó állapotban lévő ukrán erők is, amit nekik priorrá válik feltölteni a keleti hadszíntér csapatai rovására. Odessza megvédése sokkal fontosabb számukra, mint Dombasz megye védelme.
2, Két jelenleg inaktív orosz alakulatot vonnának be a harcokba. (Tudok az orosz felderítő, beszivárgó egységekről, de Beszarábia csapatai jórészt nem dolgoztak eddig. Nem csak a nyugati országrészben állomásozó ukrán csapatok tétlenek, hanem azok a muszka egységek is, amiket igyekeznek letükrözni és a partraszállást megakadályozni.)
3, Transznisziában nem csak békefenntartókkal, hanem helyi szakadár erőkkel is tűzharcba keverednek. És a védőnek mindig kedvez, hogy ő választhatja meg, hol veszi fel a harcot.
Egy dolgot nagyon figyelembe kell venni - Transzisztriába való behatolás Moldáviabá való behatolást jelent, azaz egy semleges szomszédos állam megtámadását. Moldávia engedélye nélkul nem mehetnek be (rendben - be mehetnek, csak nagyon nem lenne elegáns és viszájára sulhetne ki számukra nemzetkozi jogot illetoen), márpedig eddig úgy látszik, hogy a moldávok ki szeretnének maradni a buliból. Nincsen más vállasztás, csak kivárni, míg az ottani csapatok maguktól kijonnek. Ennél viszont csak okosabbak ...

https://balkaninsight-com.translate...tr_sl=en&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=sk&_x_tr_pto=sc
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 834
24 235
113
Ki lehetsz tíltva, ha nem Magyar helyesírás szerint írod a neveket?

A lényeg, hogy megértsük egymást... nem nyelvtanórán vagyunk.
Ha megakadunk az esztétikánál, akkor sokat fogunk még tötyörögni.
Maradjunk hatékonyak!
:cool:
Ez nem esztétikai kérdés. Lét nem lét kérdése ez. De nem várom, hogy megértsd.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 697
113
Nincs üzemanyaguk. Felejts el minden ukrán támadást. Egyesek hatalmas tankcsatákat vizionálnak. Mibű fog mozogni az ukri tank?

Úgy érted, hogy felejtsem el, hogy az ukránok sikeresen indíthatnak a közeljövőben egy ellentámadást Kijev környékén egy logisztikai problémával küszködő orosz támadási irány visszaveréséért?
Elszomorítasz. Pedig már kezdtem reménykedni benne.

Nem gondolnám, hogy az ukriknak erre lenne most haderejük, még azt sem tudják szerintem ,hogy hogyan erősítsék meg a Donbaszban harcoló ukrán haderôt,én nem hiszem, hogy ebben a helyzetben ők Transznisziában gondolkodnának....

Te hogyan fordítanád le azt, amit a te tolmácsolásodból idéztem?

Melyik a fontosabb, szerinted, középtávon az ukránoknak? Feltölteni az esetleg hamarosan katlanba szoruló erőiket Donyeck megyében vagy megsemmisíteni az orosz csapatokat Beszarábiában és a tengerészgyalogság nagy részét? Úgy is kérdezhetném, hogy számukra kedvező-e az, ha ezeket az Odesszában pihenő erőket lassan előre kell küldeniük Mikolajev környéki veszteségek pótlására és létszámhátrányba kerülni hosszútávon a legfontosabb kikötőnél vagy építeni arra, hogy sokkal rövidebbek a Románia felől érkező ellátási útvonalak Trasznissziánál, mint ugyan azt benzint átszállítani a keleti frontra és az oroszoknak sokkal távolabb van Odessza, mint Szlovjanszk...
 

kaktusz

Well-Known Member
2010. december 7.
2 410
8 712
113
xsPK975n418.jpg
Köszi most már mindent értünk. Szerinted a fórum hány százaléka tudja ezt elolvasni? S hány ért belőle valamit? Képet még csak be sem lehet másolni a fordítóba!
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 696
45 351
113
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0
W

Wilson

Guest
Úgy érted, hogy felejtsem el, hogy az ukránok sikeresen indíthatnak a közeljövőben egy ellentámadást Kijev környékén egy logisztikai problémával küszködő orosz támadási irány visszaveréséért?
Elszomorítasz. Pedig már kezdtem reménykedni benne.



Te hogyan fordítanád le azt, amit a te tolmácsolásodból idéztem?

Melyik a fontosabb, szerinted, középtávon az ukránoknak? Feltölteni az esetleg hamarosan katlanba szoruló erőiket Donyeck megyében vagy megsemmisíteni az orosz csapatokat Beszarábiában és a tengerészgyalogság nagy részét? Úgy is kérdezhetném, hogy számukra kedvező-e az, ha ezeket az Odesszában pihenő erőket lassan előre kell küldeniük Mikolajev környéki veszteségek pótlására és létszámhátrányba kerülni hosszútávon a legfontosabb kikötőnél vagy építeni arra, hogy sokkal rövidebbek a Románia felől érkező ellátási útvonalak Trasznissziánál, mint ugyan azt benzint átszállítani a keleti frontra és az oroszoknak sokkal távolabb van Odessza, mint Szlovjanszk...
Szerintem sokkal fontosabb Ukrajna számára, hogy a Donbaszban harcoló haderejük valahogy kitartson a tárgyalási pozíciójuk nagyban függ ettől...
 
  • Tetszik
Reactions: SenkiFia