No comment.....
@SirHiggins
A "lánc" elszakadt, a fiad a hajón maradt". Egy másik sorkatona is eltűnt a Moszkva elsüllyedése után..
A BBC megtudta a Moszkva cirkáló egy másik sorkatonájának nevét. Ő Szergej Grudinin, egy 21 éves, az Amur-vidékről származó férfi. A rokonai most próbálják kideríteni a sorsát. Édesanyja, Tamara Grudinina szerint az orosz védelmi minisztérium forródrótja szerint fia "él és jól van, és az első adandó alkalommal jelentkezni fog", míg a magát parancsnokként bemutatkozó emberek néhány nappal ezelőtt telefonon azt mondták neki, hogy fia meghalt.
Grudinin Iljinovkában született, egy kevesebb mint 200 lakosú faluban az Amur-vidéken. Sorkatonaként belépett a hadseregbe. Kiképzése után azonnal a "Moszkva" cirkálóra osztották be. Grudinina szerint, amikor "ez a különleges művelet" elkezdődött, azt feltételezte, hogy a fiát, mint sorkatonát, biztonságos helyre küldték. "Nem, anya, mindannyian a hajón vagyunk - tájékoztatta a matróz. Szergej Grudinin nem írt alá szerződést.
Grudinin utoljára április 10-én vette fel a kapcsolatot a szüleivel. Általában kéthetente hívta fel vagy írt szeretteinek. "Azt mondta, hogy a tengerre megy, küldtünk neki pénzt a kártyájára. Én is megkérdeztem tőle: "Fiam, félelmetes ott? Megértem, hogy ez háború. Azt mondta: semmi, anya, semmi baj" - mondja a matróz édesanyja.
A Moszkva cirkálóval történt incidensről szóló hírek megjelenése után Grudinina azonnal felhívta a védelmi minisztérium forródrótját, ahol azt mondták neki, hogy fia él és jól van, és azt tanácsolták, hogy várjon a fiú hívására. "Én is megnyugodtam. Nem hazudhatnak, ez a védelmi minisztérium" - mondja.
Egy idő után Grudinin édesanyja telefonhívást kapott egy férfitól, aki Pavel Vakula néven mutatkozott be, a Moszkva cirkáló parancsnokhelyetteseként - jelentette a média. Egy másik sorkatona édesanyja, Irina Skrebets korábban újságíróknak elmondta, hogy a Moszkva egyik parancsnokát Pavel Boriszovics Vakulának hívták.
Vakula jelentette, hogy Szergej Grudinin eltűnt. Nem sokkal később egy férfi, aki szintén a tengerész parancsnokaként azonosította magát, felhívta Tamara Grudininát, és tájékoztatta fia haláláról.
"[A parancsnok] "láncon" vezette ki őket, a "lánc" elszakadt, és a fia a hajón maradt" - meséli a hallottakat. - Elsüllyedt a hajóval együtt."
A nő ismét felvette a kapcsolatot a védelmi minisztérium forródrótjával, hogy hivatalosan is megerősítést kapjon fia haláláról, de ugyanazt hallotta, mint az első alkalommal: Grudinin "él, jól van, és hamarosan jelentkezik".
Legutóbb is azt mondták neki, hogy a fia él és jól van, és a lehető leghamarabb hívni fogja, éppen a BBC tudósítójának hívása előtt. "Hogy hazudnak ilyen szemtelenül a Védelmi Minisztériumban?" - kiáltja a nő a telefonba.
A BBC megkeresést küldött az orosz védelmi minisztériumnak, amelyben felvilágosítást kért Szergej Grudinin sorsáról, és várja a választ.
Grudinin unokatestvére a maga részéről a blagovescsenszki katonai nyilvántartó és sorozási hivatalból próbált információt szerezni a tengerész sorsáról. Elmondása szerint ott sem tudtak tájékoztatást adni, és egy forródrótra küldték.
"Mondom [a parancsnoknak] Vaculának - folytatja Grudinina -, hogy lehet az, hogy rád bíztam a fiamat, hogy tehetted ezt , hogy élhetünk most? És azt mondta, hogy ő volt a hibás. És tudod, olyan hangon beszélnek, mintha azt mondanák: hagyjatok minket békén. Még csak nem is sajnáoják. Mintha valamiféle kutyák lennénk.
A Moszkva elsüllyedése és az eltűnt sorkatonák...
Április 14-én éjjel az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy tűz ütött ki a Moszkva cirkálón, az orosz Fekete-tengeri Flotta zászlóshajóján. Az orosz hadsereg szerint a tűz lőszerrobbanást okozott, és a hajó súlyosan megrongálódott. Ezt megelőzően az odesszai regionális közigazgatás vezetője azt mondta, hogy rakétacsapást mértek a cirkálóra.
Az orosz védelmi minisztérium azt is állította, hogy a Moszkva legénységét evakuálták, míg maga a cirkáló a kikötőbe vontatás közben süllyedt el.
Április 17-én Dmitrij Skrebets, az elcsatolt Krímben lévő Jalta lakosa a VKontakte-on azt írta, hogy a katonai szolgálatra besorozott fia, Jegor Skrebets a Moszkván van. "A cirkáló közvetlen parancsnokaira" hivatkozva azt mondta, hogy fia nem szerepel a halottak és sebesültek között, és eltűntként van nyilvántartva.
Április 18-án, hétfőn Shkrebets azt írta, hogy több más család is felvette vele a kapcsolatot, "akiknek a gyermekei szintén eltűntek, szintén sorkatonák". Elmondta, hogy kérelmeket írtak a katonai sorozási hivatalnak, és választ kértek arra, hogy hol vannak a gyermekeik.
Az orosz védelmi minisztérium egyelőre semmit sem közölt a cirkáló legénységének létszámáról, sem az esetleges áldozatokról vagy sérültekről. A média azonban bizonyítékokat tett közzé arról, hogy vannak halottak és eltűntek is.
A BBC orosz szolgálata a 20 éves Nyikita Szjromjaszov és a 19 éves Andrej Csijov hozzátartozóival beszélt.
Szjromjaszov édesanyja, Olga Dubinina elmondta, hogy fiát 2021 júniusában sorozták be, majd a Moszkva cirkálóra osztották be közlegényként. A nő szerint a cirkáló elsülyedése után értesítették, hogy fia az eltűntek között van, de "a pozitív kimenetel szinte nulla", mert a tenger vízhőmérséklete nagyon alacsony.
Andrej Csijovnak, édesanyja, Julija szerint, még két és fél hónapja volt hátra a katonai szolgálat teljesítéséből. A nő a BBC-nek elmondta, hogy Szevasztopolba ment, ahol a parancsnokság közölte vele, hogy az eltűnt tengerészek felkutatására irányuló művelet még mindig folyamatban van. Az eltűntek listáján Tsyvova szerint több tucat ember szerepel.
A BBC megkérte az orosz védelmi minisztériumot, hogy nyilatkozzon Andrej Csijov, Nyikita Szjromjaszov és más sorkatonák jelenlétéről a Moszkva fedélzetén. A közzététel időpontjáig nem érkezett válasz.
Би-би-си узнала имя еще одного матроса срочной службы с крейсера "Москва". Это Сергей Грудинин - 21-летний уроженец Амурской области. Его судьбу сейчас пытаются выяснить родственники. По словам его матери Тамары Грудининой, сотрудники горячей линии минобороны России говорят, что ее сын "жив...
www.bbc.com