[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 117
11 949
113
FSzJS60XwAAJ5OB


erről van máshol is hír?
ll
 

hózentróger

Well-Known Member
2022. február 25.
680
2 677
93
W

Wilson

Guest
Az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériuma arról számolt be, hogy megállapodott az ukrán féllel a sebesült ukrán katonaság elszállításáról a blokkolt mariupoli Azovstal üzem területéről. A minisztérium közleményét az Interfax idézi .

„Május 16-án a mariupoli Azovstal kohászati üzem területén blokkolt ukrán katonai személyzet képviselőivel folytatott tárgyalások eredményeként megállapodás született a sebesültek eltávolításáról” – közölte az orosz minisztérium.

Az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériuma pontosította, hogy az Azovstal térségében némasági rendszert vezettek be, és humanitárius folyosót nyitottak, amelyen keresztül sebesült ukrán katonákat szállítanak a NDK-beli Novoazovszkban található egészségügyi intézménybe.

Az ukrán fél egyelőre nem kommentálta a sebesültek Azovstalból való evakuálását.
 

omae

Well-Known Member
2015. július 13.
1 690
2 303
113
Pedig ez régen nem volt így. Viszont Orbán Oroszország politikája meghajlította a társadalmat.
Ez nem csak az orbán sara, ez az internet miatt van ahol nagyon jól lehet szelektálni a fejmosásra alkalmasakat aztán rájuk zúdítani a hazugság árt. A facebook meg az egyéb netes platformok amiknek az egyedüli célja hogy a felhasználó viselkedés mintájából pénzt csináljanak mind ludas.
Volt az a KGB-s ürge aki az amcsikhoz szökött még a nyolcvanas? években. Volt vele egy riport ahol arról beszélt hogy mi a szovjet pszichológiai hadviselés lépcsői és az első a demoralizáció volt. Ez 15-20 éve amíg egy generáció felnő. Az ez idő alatt hazugságokkal bombázott emberek annyira ragaszkodni fognak a világképükhöz hogy még a kész tények sem tudják megingatni őket.
Az utóbbi 10 évben a ruszkik meg a kínaiak erősen ráálltak erre és sajnos rengeteg hasznos hülyét találtak mind a bal mind a jobb oldalon hogy minél nagyobb káoszt csináljanak a fejekben.
Mondjuk náluk is volt kép zavar bőven mint az a konfliktus állásából látható. "Minden a terv szerint halad." Közben meg kelet ukrajnában játszanak felőrlő háborút egy olyan ország ellen ami a túléléséért küzd majdnem az egész világgal a háta mögött, miközben még háborúnak sem merik nevezni hivatalosan a dolgot mert félnek hogy megroppan a rendszer.
 

omae

Well-Known Member
2015. július 13.
1 690
2 303
113
Milyen tényeket? Hogy elverték őket Kijevnél és szerencse kellett ahoz, hogy érdemben vissza tudjanak vonulni? Harkivnál történteket? Moszkva... elsüllyesztése? Érthetetlen / brutális veszteségek sora ld csak a közelmúltból a pl pontonhidasat vagy régebbiek közül a VDV rendszeres lemészároltatását.

Sztem magában az, hogy Ukrajna mint Ukrán állam megmarad győzelem ukránoknak.

btw ki mire tippel, hol fogják kövnek csúnyán elverni oroszokat? Kijev, Harkiv már megvolt.
Tényleg a VDV... esküszöm nem hallottam róluk március eleje óta, nem tán harcképtelen lett az egész alakulat?
 
  • Tetszik
Reactions: Kopi2000

oliver88

Well-Known Member
2020. április 3.
220
763
93
Az ukránok olyan tűzvezető rendszerrel rendelkeznek ami még az amerikait is utca hosszal veri állitólag.

Az ukrán tüzérség félelmetesen hatékonyan működik, sőt olyat is tud, amit még az amerikaiak is irigyelnek. De ehhez kell Elon Musk segítsége is.


Az ukrán háborúból rendszeresen láthatunk olyan felvételeket, amelyeken az ukrán tüzérség lő ki orosz páncélozott járműveket, gyakran haladás közben. Ívelt röppályán, akár több kilométer távolságról eltalálni egy páncélost nem egyszerű feladat, és az ukránok ehhez nem – vagy legalábbis a legutóbbi amerikai szállítmányok beérkezésééig nagy mennyiségben biztosan nem – használtak irányított, magukat célra vezető lőszereket. De az, amit az ukránok rendszeresen megcsinálnak, az még a legmodernebb lőszerekkel sem könnyű feladat, olyan pontosságot és gyorsaságot igényel, ami a legmodernebb hadseregek képességeinek is erősen a határait feszegeti. Akkor hogyan csinálják? A háttérben egy saját fejlesztésű szoftver van.

Minden modern hadsereg rendelkezik számítógépes tűzvezető rendszerrel, azaz egy olyan rendszerrel, amelynek segítségével a különböző módszerekkel beazonosított ellenséges célpontok adatait továbbítani lehet az egyes tüzérségi ütegek kezelőszemélyzetének, akik aztán csapást mérnek rá. Ennek működéséhez szükség van különböző, a célpontokat megjelölni képes eszközökre, például radarokra, drónokra, távolságmérőkre, műholdakra. Az így megszerzett adatokat valamilyen hálózaton továbbítani kell egy központba, ahol aztán feldolgozzák őket, majd megint a hálózat segítségével kiadni a megfelelő célpontokat az egyes lövegeknek, ütegeknek – amelyek közben saját pozíciójukról is tájékoztatják a központot.


Az ukránok ezt a rendszert már a mostani orosz támadás előtt, a donbászi szeparatisták elleni 2014 óta folyó harcokban is használták. Trent Telenko független katonai szakértő egy orosz egység elleni ukrán tüzérségi támadásról készült akkori felvételek alapján vett észre nagyon érdekes dolgokat.

„A zárótűz valahogy ’rosszul’ nézett ki. Rosszul alatt azt értem, hogy a lövedékek szinte egy pontban csapódtak be, miközben a robbanások alapján látható volt, hogy teljesen különböző irányszögekből érkeztek.”
Hagyományosan úgy néz ki egy ilyen zárótűz, hogy egy több lövegből álló üteg valamilyen minta szerint, nagyjából egy időben, egyszerre tüzel a célpontra, a becsapódásokon ilyenkor ez a minta köszön vissza. Az ukránok viszont képesek arra, hogy a kijelölt célt teljesen más típusú, a célponttól más-más távolságban és irányban található lövegekkel támadjanak úgy, hogy azok lövedékei másodperces különbségekkel, szinte egyszerre csapódjanak be a célpontnál.
Ezt a GIS Arta segítségével érik el, és a jelenlegi harcokban erre a front teljes szakaszán képesek lehetnek, sőt a rendszer még azt is lehetővé teszi, hogy a célpontokat a tüzérségi lövegek mellett drónoknak, hordozható páncéltörő fegyverekkel felszerelt kis egységeknek is kiosszák, így a tüzérségi zárótűz fedezete alatt még pontosabb és halálosabb támadások is érhetik az orosz egységeket.

Kapcsolati problémák

Természetesen a GIS Arta képességeivel az oroszok is nagyjából tisztában voltak az invázió megindítása előtt. Március elején egy kibertámadás gyakorlatilag az összes műholdas kapcsolatra képes adattovábbító terminált működésképtelenné tette – ezek kötötték össze többek között a GIS Arta egységeit is.

Csakhogy az ukránok gyorsan ki tudták váltani ezeket, méghozzá az Elon Musk által biztosított Starlink rendszer használatával. Lehetett arról híreket olvasni, hogy a techmilliárdos küldött Ukrajnának a rendszerhez kapcsolódáshoz szükséges terminálokat, valamint ingyenesen biztosított hozzáférést a Starlinkhez az ukránoknak, azonban a legtöbben arra gondoltak, ezek az akadozó ukrán internethozzáférést segíthetik, katonai értelemben legfeljebb az egységek közti kommunikációban játszhatnak szerepet. Tulajdonképpen így is van, csakhogy a kommunikáció egy része az a GIS Arta adatainak továbbítását jelenti, tehát orosz katonák, járművek, állások koordinátáit, illetve az ezek elleni csapásokhoz szükséges célzási adatokat.

A Spacelink ráadásul minimális földi infrastruktúrát igényel, és elektronikusan is nagyon nehéz bemérni adásait, adatainak titkosításával eddig nem boldogultak az orosz hackerek, ahogy a rendszer működését sem tudták eddig komolyabban megzavarni sem közvetlen támadással, sem elektronikus zavarással. A Starlink-terminálok egyébként az orosz vonalak mögött tevékenykedő ukrán egységeknek is létfontosságúnak bizonyultak, mivel a felhasználó közti közvetlen, titkosított üzenetváltásokat is lehetővé tesznek.


Hát ez valóban nagyon hatékonynak hangzik. Lényegében akkor kb azt lehet mondani egy célpont egy lövedék.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
Tényleg a VDV... esküszöm nem hallottam róluk március eleje óta, nem tán harcképtelen lett az egész alakulat?

Rendszeresen frontba küldték őket BMD4el. Sok sikert tipikus esete.
Ami konkrét nagyobb sanszos veszteség hirtelen beugrik az márc végén volt a saratov elsüllyedésénél. https://www.youtube.com/watch?v=hFkSZuGEg7w&ab_channel=TheGlobeandMai

Jelenleg sok hír nincs. Vagy az orosz hadvezetés rájött, hogy Ukrajna nem Szíria vagy elfogytak. :)
 

omae

Well-Known Member
2015. július 13.
1 690
2 303
113

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 928
48 631
113
Az ukránok olyan tűzvezető rendszerrel rendelkeznek ami még az amerikait is utca hosszal veri állitólag.

Az ukrán tüzérség félelmetesen hatékonyan működik, sőt olyat is tud, amit még az amerikaiak is irigyelnek. De ehhez kell Elon Musk segítsége is.


Az ukrán háborúból rendszeresen láthatunk olyan felvételeket, amelyeken az ukrán tüzérség lő ki orosz páncélozott járműveket, gyakran haladás közben. Ívelt röppályán, akár több kilométer távolságról eltalálni egy páncélost nem egyszerű feladat, és az ukránok ehhez nem – vagy legalábbis a legutóbbi amerikai szállítmányok beérkezésééig nagy mennyiségben biztosan nem – használtak irányított, magukat célra vezető lőszereket. De az, amit az ukránok rendszeresen megcsinálnak, az még a legmodernebb lőszerekkel sem könnyű feladat, olyan pontosságot és gyorsaságot igényel, ami a legmodernebb hadseregek képességeinek is erősen a határait feszegeti. Akkor hogyan csinálják? A háttérben egy saját fejlesztésű szoftver van.

Minden modern hadsereg rendelkezik számítógépes tűzvezető rendszerrel, azaz egy olyan rendszerrel, amelynek segítségével a különböző módszerekkel beazonosított ellenséges célpontok adatait továbbítani lehet az egyes tüzérségi ütegek kezelőszemélyzetének, akik aztán csapást mérnek rá. Ennek működéséhez szükség van különböző, a célpontokat megjelölni képes eszközökre, például radarokra, drónokra, távolságmérőkre, műholdakra. Az így megszerzett adatokat valamilyen hálózaton továbbítani kell egy központba, ahol aztán feldolgozzák őket, majd megint a hálózat segítségével kiadni a megfelelő célpontokat az egyes lövegeknek, ütegeknek – amelyek közben saját pozíciójukról is tájékoztatják a központot.


Az ukránok ezt a rendszert már a mostani orosz támadás előtt, a donbászi szeparatisták elleni 2014 óta folyó harcokban is használták. Trent Telenko független katonai szakértő egy orosz egység elleni ukrán tüzérségi támadásról készült akkori felvételek alapján vett észre nagyon érdekes dolgokat.


Hagyományosan úgy néz ki egy ilyen zárótűz, hogy egy több lövegből álló üteg valamilyen minta szerint, nagyjából egy időben, egyszerre tüzel a célpontra, a becsapódásokon ilyenkor ez a minta köszön vissza. Az ukránok viszont képesek arra, hogy a kijelölt célt teljesen más típusú, a célponttól más-más távolságban és irányban található lövegekkel támadjanak úgy, hogy azok lövedékei másodperces különbségekkel, szinte egyszerre csapódjanak be a célpontnál.
Ezt a GIS Arta segítségével érik el, és a jelenlegi harcokban erre a front teljes szakaszán képesek lehetnek, sőt a rendszer még azt is lehetővé teszi, hogy a célpontokat a tüzérségi lövegek mellett drónoknak, hordozható páncéltörő fegyverekkel felszerelt kis egységeknek is kiosszák, így a tüzérségi zárótűz fedezete alatt még pontosabb és halálosabb támadások is érhetik az orosz egységeket.

Kapcsolati problémák

Természetesen a GIS Arta képességeivel az oroszok is nagyjából tisztában voltak az invázió megindítása előtt. Március elején egy kibertámadás gyakorlatilag az összes műholdas kapcsolatra képes adattovábbító terminált működésképtelenné tette – ezek kötötték össze többek között a GIS Arta egységeit is.

Csakhogy az ukránok gyorsan ki tudták váltani ezeket, méghozzá az Elon Musk által biztosított Starlink rendszer használatával. Lehetett arról híreket olvasni, hogy a techmilliárdos küldött Ukrajnának a rendszerhez kapcsolódáshoz szükséges terminálokat, valamint ingyenesen biztosított hozzáférést a Starlinkhez az ukránoknak, azonban a legtöbben arra gondoltak, ezek az akadozó ukrán internethozzáférést segíthetik, katonai értelemben legfeljebb az egységek közti kommunikációban játszhatnak szerepet. Tulajdonképpen így is van, csakhogy a kommunikáció egy része az a GIS Arta adatainak továbbítását jelenti, tehát orosz katonák, járművek, állások koordinátáit, illetve az ezek elleni csapásokhoz szükséges célzási adatokat.

A Spacelink ráadásul minimális földi infrastruktúrát igényel, és elektronikusan is nagyon nehéz bemérni adásait, adatainak titkosításával eddig nem boldogultak az orosz hackerek, ahogy a rendszer működését sem tudták eddig komolyabban megzavarni sem közvetlen támadással, sem elektronikus zavarással. A Starlink-terminálok egyébként az orosz vonalak mögött tevékenykedő ukrán egységeknek is létfontosságúnak bizonyultak, mivel a felhasználó közti közvetlen, titkosított üzenetváltásokat is lehetővé tesznek.


Hát ez valóban nagyon hatékonynak hangzik. Lényegében akkor kb azt lehet mondani egy célpont egy lövedék.
Hát persze. Várjuk a megrendeléseket.
 

1valaki

Well-Known Member
2022. február 27.
438
3 310
93
Milyen tényeket? Hogy elverték őket Kijevnél és szerencse kellett ahoz, hogy érdemben vissza tudjanak vonulni? Harkivnál történteket? Moszkva... elsüllyesztése? Érthetetlen / brutális veszteségek sora ld csak a közelmúltból a pl pontonhidasat vagy régebbiek közül a VDV rendszeres lemészároltatását.

Sztem magában az, hogy Ukrajna mint Ukrán állam megmarad győzelem ukránoknak.

btw ki mire tippel, hol fogják kövnek csúnyán elverni oroszokat? Kijev, Harkiv már megvolt.
Az ilyenek miatt mint te,mondtam le a magyar népröl 15 éve.Elképesztöen debil népünk többsége kiérdemelted az ignoret
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113

Zelenszkij köszönetet mondott azoknak a katonáknak, akik Harkiv régióban lépték át az orosz határt​


Videó /35 másodperces/
2022.05.16. 17:01

Volodimir Zelenszkij elnök köszönetet mondott az Ukrán Fegyveres Erők 127. dandárja 227. zászlóaljának katonáinak, akik átlépték Ukrajna államhatárát és helyreállították a határtáblát az egyik Harkiv megyei szavazóhelyiségben.

Ezt az Instagramon közzétett videóban mondta – írja az Ukrinform.

„Srácok, Kharkiv , 227. zászlóalj, Ukrajna 127. csapatdandárja. Nagyon hálás vagyok neked minden ukrántól, mindenkitől, magamtól, a családomtól! Hálám határtalan! Mindenkinek jó egészséget kívánok, vigyázzatok magatokra! Köszönöm, szüleid – ügyes vagy! És nagyon-nagyon köszönöm minden hozzád hasonló katonának! Minden Ukrajna lesz! Dicsőség Ukrajnának!" – hangsúlyozta az elnök.

Az ukrán védők a hírek szerint folytatták a sikeres ellentámadást Harkovtól északra, több várost és falut visszafoglalva az orosz határ felé.
Az Ukrán Fegyveres Erők 127. dandárának 227. zászlóaljának katonái előestéjén Ukrajna államhatárához mentek a harkovi régió egyik helyszínén .

Fotó: OP