[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 910
16 785
113
És ma a hangulatos "Panzervafly"-ban igazi kringa fesztivál van.

1. videó: Egy orosz T-90 harckocsi vontatja az elfogott ukrán T-80BV-t. Zrada.

2. videó: Mit csinálnak a kedves testvérnép? Így van, a bukást győzelemre változtatja. Visszafelé görgetik a videót, aláírják és - íme. Most ez az ukrán T-80BV egy orosz T-90-est vontat hátul.

Várj, várj, ez még nem minden. Az ukrán videót a legcsekélyebb kétség nélkül újra közzétette Rob Lee (lásd a fotót), egy meglehetősen ismert, Oroszországra szakosodott amerikai katonai szakértő.

Biztos lehet benne, hogy ez a videó egy órán belül körbejárja a OSINT-et és a nyugati szakértőket Kofmantól Ryanig".

https://t.me/oroszokazigazsagoldalan/8120?single
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 503
54 445
113
Ja, és a megadás nem "evakuálás", mégha ennek is szeretnék egyesek eladni. Az evakuálás ugyanis kimenekítést jelent, jelen esetben ez hadifogság/bírósági ítélet/kb. Szibéria kombó lesz... Egyet garantáltak az oroszok: kifelé jövet nem lövik halomra őket. Úgy látszik már ez is elég... (és nyilatkozhat bármit Zselé, ez akkor is kapituláció és nem evakuálás! )
Történelmi tény, hogy a 6.német hadsereget is evakuálták Sztalingrádból a szovjetek... :)
 

paul64

Well-Known Member
2013. február 27.
281
1 342
93
Őket fizetni akarnak, de csak a szerződés szerint. Ami szerint euróban kell. Egyszerű a jog...
Igazad van JOG. Jogi útra kell vinniük a dolgot. Csak addig ott is bedől a gazdaság hideg lesz télen stb. És mit fognak nyerni rajta? Max tapasztalatot, Az lefoglalt Orosz vagyonért már sorban állnak a többiek, abbol nem sok jut majd.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 525
29 720
113
Hadi helyzet Ukrajnában. 05.17.

17may2022_Ukraine_map-1024x724.jpg


 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 314
13 358
113
Újabb orosz blama?

Lelőtték Ukrajna felett, orosz Szu-34 vadászrepülőgépet "megdöbbentő" egy műszerfalra ragasztott GPS t találtak.


"Wallace május 9-én a londoni National Army Museumban beszédében megemlékezett a második világháborúban elhunytakról, és „értelmetlennek és önpusztítónak” nevezte Oroszország Ukrajna elleni invázióját.

Rámutatott, hogy az orosz hadsereg alul van felszerelve a folyamatban lévő háborúhoz.

"GPS-vevőket találtak a lezuhant orosz SU-34-esek műszerfalára rögzítve, így a pilóták tudták, hol vannak rendszereik rossz minősége miatt" - mondta Wallace.

Múltbeli problémák a Szu-34-es navigációjával

A Szu-34-et először Szovjet-Oroszország gyártotta az 1990-es évek elején, de még mindig Oroszország egyik vezető vadászrepülőgépe. Korábban is érkeztek hírek arról , hogy kezdetleges GPS-vevőket használtak a Szu-34-es repülőgépeken a szíriai háború alatt.

Viktor Alksnis orosz nacionalista politikus és a szovjet légierő veteránja tavaly hívta fel a figyelmet a Szu-34 pilótafülkéjén készült képekre a szíriai harci műveletek során, és a Facebookon azt írta, hogy a katonai pilóták kereskedelmi GPS-vevőket használtak harci műveleteik során.

„Valami ezen a fényképen idegessé tett. Közelebbről szemügyre vettem, és a fénykép felső részén egy olyan eszközt láttam, amely nem tulajdonítható repülőgép-felszerelésnek. Sőt, piros bilinccsel van a műszerfalhoz rögzítve. Tehát végül is ez egy közönséges turisztikai műholdas navigátor, amelyet bármely elektronikai boltban árulnak” – mondta Alksnis.

A képek állítólag 2016-ban készültek, néhány másodperccel a KAB-500KR csapás előtt az Eufrátesz folyón átívelő hídon a szíriai Rakkában.

„Ez egy népszerű Garmin eTrex Venture HC utazási navigátor, amelynek értéke körülbelül 10 000 rubel” – tette hozzá Alksnis.

A szakértők később megerősítették, hogy a fotókon a Garmin cég által fejlesztett, USA-ban gyártott GPS-vevő látható.


Ez a navigációs rendszer egy civil navigációs gép, amelyet a repülés szerelmesei használnak. A helymeghatározó navigáció mellett időjárás- és domborzati figyelmeztető szolgáltatást is nyújt; mivel van európai adatbázis, alkalmas Európában és a környező régiókban történő használatra.

A Garmin azt állítja, hogy nagy érzékenységű, WAAS-kompatibilis GPS-vevőjével az eTrex Legend gyorsan és pontosan meghatározza a pozíciót, és megőrzi GPS-pozícióját még erős burkolatokban és mély kanyonokban is.

Bár a Szu-34 beépített navigációs rendszerrel rendelkezik, a jelentések szerint GPS-ből és GLONASS kettős jelű műholdas navigációs vevőből áll, így még ha az orosz GLONASS nem is erős, akkor sem kell aggódni.

Az orosz GLONAAS pontatlansága

Dokumentált aggályok merültek fel az orosz GLONASS rendszer pontosságával kapcsolatban az Egyesült Államok GPS-navigációs rendszeréhez képest.

A jelentések arra utalnak, hogy a GLONASS műholdkonstelláció évek óta alulfinanszírozott , és nem tudta biztosítani a kellő pontosságot, ami miatt a szíriai műveletei során Oroszországnak differenciálkorrekciós állomásokat kellett építenie Szíriában, hogy 30-40%-kal növelje a GLONASS pontosságát.

Ukrajnából is érkeztek javaslatok, hogy Oroszországot el kell vágni az amerikai GPS-től, hogy megnehezítsék az orosz erők csapásmérő küldetését.

Ukrajna vezető védelmi magazinja, a Defense Express által megkérdezett szakértők azt sugallták , hogy az Egyesült Államok az ukrán féllel és az ukrán fegyveres erők intézkedéseivel összehangolva bizonyos területeken egy bizonyos időre letilthatja a GPS-rendszereket.

Ez feltehetően megnehezíti az orosz vadászpilóták számára a csapásmérő küldetések végrehajtását, mivel nem tudják majd pontosan navigálni a precíziós irányítású lőszereiket az ukrán katonai célpontok felé.

E szakértők szerint az orosz GLONASS rendszer nem tudja felvenni a versenyt a GPS-szel a helymeghatározási pontosság terén, és a GPS orosz vadászgépek általi használatának letiltása 700-1200 méterrel rontja az orosz rakéták helyzetmeghatározási pontosságát.



E szakértők szerint az orosz GLONASS rendszer nem tudja felvenni a versenyt a GPS-szel a helymeghatározási pontosság terén, és a GPS orosz vadászgépek általi használatának letiltása 700-1200 méterrel rontja az orosz rakéták helyzetmeghatározási pontosságát.

Az orosz katonai felszerelés csapdái

Az orosz vadászpilóták által használt kezdetleges GPS-berendezések mellett Ben Wallace beszédében feltárta az 1980-as évek Ukrajna papírtérképeinek jelenlétét orosz katonai járművekben.

„Szinte egyik járművük sem tartalmaz helyzetfelismerést és digitális csatakezelést. Gyakran találnak olyan járműveket, amelyekben Ukrajna 1980-as évekbeli papírtérképei vannak” – mondta Wallace.

A folyamatban lévő ukrajnai konfliktus az orosz katonai felszerelések sok buktatóját mutatta meg, ami óriási zavarba ejti az orosz fegyveres erőket.

A múlt hónapban az ukrán csapatok felvonultattak egy orosz drónt, amelyet szigetelőszalaggal borítottak be, és általános műanyag palack tetejével szerelték fel az üzemanyagsapkához. Március végén az ukrán csapatok 1978-ból származó orosz hadsereg kötszereket találtak eldobva egy csatatéren. "

Nekem nem úgy tünt hogy olyan pontatlanok lennének az orosz rakéták ahogy a cikkben írja. Vagy?

Pár hónapja ki lett tárgyalva.
A gép fedélzeti számítógépe a GLONASSt használja üzemszerűleg, ellenben például cross reference célra nagyszerű használni egy másik GPSt, ellenőrzés céljából (ahogy az RNS vagy a többi rádiónavigáció is rádolgozik a GPS adatokra, és ha nagy az eltérés, azonnal dobja is). Legtöbb FMS használ minden hozzáférhető L jelet, és mivel az oroszok nem cseszegetik a NAVSTAR jelet Ukrajna felett, miért nem használnák azt is, a legegészségesebb jel...

Mindenki használ a világon mindent, mert az összes modern navigációs rendszer adaptív, begyűjt minden létező forrást aztán abból leszűri a pontos koordinátákat. Az meg, hogy használnak kézit egy bónusz vevő duplikáció. Független a gép energiaellátó rendszerétől.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 525
29 720
113
Egy másik összefoglaló.

"Az orosz védelmi minisztérium május 17-én megerősítette, hogy megkezdődött a nacionalista Azov-ezred fegyvereseinek és az ukrán katonáknak a feladása, akiket blokkoltak a mariupoli Azovstal üzemben. Az elmúlt nap során 265 fegyveres tette le a fegyvert és adta meg magát, köztük 51 súlyosan megsebesült. Mindazokat, akiknek orvosi ellátásra szorultak, kezelésre a Donyecki Népköztársaságbeli Novoazovsk kórházába küldték. A másikat a Donyecki Népköztársaságban lévő Elenovka faluba szállították."
 
W

Wilson

Guest
Alekszej Reznikov védelmi miniszter elmondta, hogy Oroszország hosszú háborúra készül Ukrajna ellen, erőforrásokat halmoz fel és védelmi erődítményeket épít a megszállt területeken.

Forrás :
Reznikov miniszter beszéde az EU Külügyek Tanácsán védelmi miniszteri szinten a NATO főtitkár részvételével

Reznikov : "Számos jel szerint Oroszország hosszú távú hadműveletre készül. A háború elhúzódó szakaszába lép.

A háború minden napja áldozatokat hoz katonaságunknak és a polgári lakosság nagy szenvedését. Főleg az Oroszország által ideiglenesen megszállt területeken. Az egész világ látta, mi történt Buchában. Ugyanazek zajlanak most mindenütt, ahol orosz csapatok állomásoznak. Embereinket elrabolják, kínozzák, megölik.

A háború tönkreteszi az ukrán gazdaságot. A helyreállításhoz szükséges erőforrások igénye napról napra nő. Az elhúzódó háború veszélyezteti a globális élelmiszerválságot, valamint egy újabb migrációs válságot.

Ezt szem előtt tartva szeretnénk legyőzni az ellenséget, és a lehető leghamarabb felszabadítani területeinket. Ne hagyják, hogy Oroszország meghosszabbítsa a konfliktust.

Ezért vagyunk nagyon érdekeltek abban, hogy nemzetközi segélyeket kapjunk, fegyvereket minél gyorsabban és megfelelő mennyiségben vásároljunk. Szükségünk van tankokra, páncélozott járművekre, nagy hatótávolságú fegyverekre (MLRS rakétavetőkre, nehéztüzérségre repülőgépekre, rakétákra). Szeretnénk megmenteni embereink életét."

Részletek: Reznikov hozzátette, hogy az ukrán hírszerzés szerint Oroszország jelenleg 167 000 fős katonából álló általános csoportot használ Ukrajna ellen (tartalékokkal együtt).

Május 17-én 91 zászlóalj harcászati csoportot telepítettek közvetlenül a harctérre. További 55 BTG orosz bevetheti a tartalékból, illetve 1-2 hónap regenáció után áthelyezheti azokat a csoportokat, amelyek a háború első szakaszában veszteségeket szenvedtek.

Reznikov ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz csapatok létszáma meghaladja az Ukrán Fegyveres Erőkét a nehézfegyverek, különösen a több rakétavető és tüzérség tekintetében. Ha azonban a koordinációt javítják a partnerországok, köztük az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, az EU, Japán, Ausztrália, Törökország stb., akkor megvan az esély az ukrán csapatok gyors offenzívájára és a területek felszabadítására.

A miniszter azt javasolta, hogy a partnerek osszák fel a fegyverellátást rövid-, közép- és hosszú távúra, hogy az ukrán hatóságok megfelelően meg tudják tervezni haderőiket és állományuk kiképzését.

A találkozó valamennyi résztvevője egyetértett abban, hogy a háború egyetlen elfogadható befejezése Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának helyreállítása az 1991-es nemzetközileg elismert határokon belül.
 

Laci1970

Well-Known Member
2016. július 23.
1 781
3 235
113
‼️Oroszország nem engedi meg a harmadik világháború kitörését, de az ország elleni támadás esetén szupererős választ fog adni – Dmitrij Medvegyev
@RVvoenkor
Hagyjuk már ezt. Hogyan, mivel? Épp most zajlik az oroszok történelmének legnagyobb blamája. Kiirták magukat a nagypolitikaból, nincsenek kapcsolataik ( Igen dehat a kínaiak meg stb. orszagok). Elbaszták!
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 415
44 028
113
Nem az M777 az egyik hanem a legjobb vontatott löveg a világon.
A maxim meg a legjobb kerekes géppuska a világon.

Nem tudom ki hogy van vele, nekem a vontatott löveg mikor van PZH2000, meg CEASAR is a világon ha kell lánctalppal, ha kell keréken, azért fura ez az M777 hype. Eleve az hogy vontatott, egy nem kis hátrány. Persze könnyű, meg légi szállítható, értem én, de attól még egy vontatott löveg, nem tudok érte lelkesedni úgy igazán.
 
W

Wilson

Guest
Sajtóhírben nem tudom mikor fogsz.
De a lengyel szállítmányra már pakolásszák fel a kontakt 1 et mert csupaszon nekik sem tetszett.
A lengyel T-72-re igen nem sokkal korábban linkeltem is, érdekesek ezek a lengyelek, odadjak az ukriknak, a lengyelek által modernizált T-72M1R-t amelyeken ott van a kontakt 1, de az ukránok mégis csupaszon kapják, így cseh kontakt 1-t kapnak az ex lengyel
T-72-k.