[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Kalormen

Well-Known Member
2022. április 22.
494
2 551
93
A Die Welt szerint a Rheinmetallnak kapacitásproblémák miatt 9 hónapra ban szüksége, hogy egy Leopard 1 harckocsit olyan állapotba hozzon, hogy át lehessen adni az ukránoknak.
Az lehetetlen, a nyugati gazdasági fölény miatt egyszerűen ilyen nem történhet. És a javelin gyártó cég sem jelezhette, hogy nem igazán képes az évi 2100 db-os színt fölé menni.
Ha van a 21.sznak Thermopylae csatája akkor ez volt az.

Megcselekedték, amit megkövetelt a haza.
Ja, 8 éven keresztül. Csak most nem fránya civileket kellett halálra kínozni. Így meg annyira nem lett buli.
Az orosz a támadófél neki kellene valamit villantani, az ukránok a saját foldjukon védekeznek.
Napi párszáz halott ukrán, és némi elpusztult felszerelés. Ez beza hosszútávon kellemetlen
nehogy azt hidd hogy orosz megszallas alatt olyan rohadt jo lenne magyarnak lenni karpataljan.
plusz az ott levo magyarok jelentos resze roma, azokert meg felteszem az itt forumozok tobbsege nem lenne oda, ha megjelennenek itt nalunk... mert ugye ok nem is magyarok sokak szerint, meg akkor se ha magyarul beszelnek...
Jaj, hát mindig szeretem, hogy az atlantisták ennyire aggódnak a magyarokért. Ja nem...
de a nyelvtorveny csak itt volt felfujva.
Lásd fentebb
Ahhoz ,hogy sikeres támadó hadműveletet folytassanak a csöves tüzérség nem lesz elég szükségük lesz fejlett MLRS-re korszerű légvédelmi és csapatlégvédelmi rendszerekre korszerű légierőre is.
De szerencsére az istenkód miatt eddig az ukránok semmit nem vesztettek, sőt már több harceszközük van mint az elején, így igazán nem is lesz gond.
Ha jobban belegondolok semmi olyasmit nem kaptak eddig, ami változtathatna a dolgok menetén.

Az oroszok azt csinálnak a csatatéren, amit akarnak.
Nem is tud adni, eleve egy olyan terület van, amiben tényleges, komoly technológiai előnyben van, ez a légierő. De még ha lenne is, akkor sem ér sokat légifölény nélkül. Az meg nincs.
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 313
16 087
113
Vicces vagy, és ezekkel a hozzászólásokkal bevallom mulattatsz, de ránézve a térképekre,és az eddigi történésekre én úgy gondolom, hogy aki orosz mestertervet sejt a háttérben Ukrajna legyőzésére az állomvilagban él.
Esetleg valami infót kaptál,hogy a ruszkik kapitulálnak valahol Donyeck mellett? Esetleg ők adták meg magukat Azovstal-nál?
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 414
6 896
113
A stratégiai prioritás nem nálam szitokszó hanem a Kremlben....:)
szomorú ügy
viszont annak hogy most éppen ki megy előre két tyúkólnyit vagy éppen egy nagyvárosnyit nincs nagy jelentősége
ennek akkor lenne jelentősége ha a az orosz - jelenlegi - koncepciónak lenne realitása
ez a koncepció meg annyiból áll, hogy egyrészt a jelenleg ukrajnába allokált erőforrás nem növelhető mert az egy afganisztán jellegű spirált indítana el egy addig-addig növekedő teherrel amibe az ország is belerokkan, ehhez az ismert erőforráshoz meg az a cél rendelhető hogy a donbaszban érjenek el annyit amennyit el lehet érni aztán be kell fagyasztani az egész konfliktust az emútnyolcévhez hasonló állóháborúvá
ebben a koncepcióan az hogy eljutanak popászna alsóról popászna felsőre, van jelentősége, meg hogy kipicházták őket harkov körülről, annak is, mert ez meghatározza annak a befagyasztott állapotnak a földrajzi kereteit
ha viszont megnézzük az usa stratégiát különös tekintettel a technika kiképzés miazmás szállítás nagyságrendjére, az egyáltalán nem foglalkozik a popászna alsó vs felső kérdéskörrel sőt donbasszal se, azzal foglalkozik hogy az ukrán hadseregnek olyan képességet adjon amivel ezt a korlátozott orosz haderőt - az se baj ha évek alatt - de ki képes qrni az országból
aminek nem az a célja hogy kiqrja, hanem hogy az orosz kénytelen legyen belelépni abba a bizonyos spirálba, és beküldeni még kétszázezer katonát
és akkor mindegy hogy az arra elég hogy tartsa donbaszt vagy akár neki is menjen kharkovnak vagy más, az se érdekes még mindig hogy létezik-e a donbass, az a lényeg hogy arra jön megint egy kiadós támogatás - pld. egy f-16 flotta - az ukránoknak amitől megint megtáltosodnak, és az oroszok ismét rákényszerüljenek a tét emelésére
egész addig amíg az orosz költségvetést már annyira megterheli az egész folyamatosan évről évre dráguló ukrán kaland hogy gazdaságilag belerokkan, ahogy ez megtörtént afganisztánnál (és nem, nem afganisztánba rokkant bele önmagában a szu, de ahogy rásegítettek a csillagháborús versennyel úgy most rásegítenek a szankciókkal. nem, az hogy az első pár hónapban ömlik a pénz az oroszokhoz annak nincs jelentősége, majd lesz olajembargó gázlevállás és akkor nem ömlik, itt évekről lenne szó)
ha tehát stratégiai prioritás, az orosznak ezt kellene észrevennie hogy napról napra és hétről hétre valósul meg az usa terv, és ez ellen semmit de semmit nem tud tenni, és tökmindegy hogy milyen sikereket ér el ott donyeckben vagy nem
stratégiai szinten egyetlen dolgot tehet: nem emel a spirálon, hanem kompletten megszünteti azt, ennek meg az a módja hogy nem egy-kétszázezer emberrel emeli a tétet hanem egy millával, ami igen egy teljes mozgósítást jelent, viszont mostani (és csak a mostani!) állapotában még elégséges lehet teljes ukrajna behúzásához demilitarizálásához denacifikálásához majd a kivonuláshoz
na erre az orosz költségvetés jelen helyzetében és ukrajna jelen helyzetében talán még van esély
jövőre pláne még később már nem lesz
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 911
16 793
113
azovstal vedoi ha jol tudom nem stalingradban harcolnak az orkokkal.

az orkok mentek be oda es a hazajukat vedik az azovosok.

megall az esz hogy egyesek szerint a hazajukat vedok a nacik.
akkor dobo is az volt, meg a pesti sracok is.

oroszorszag egy nagy benzinkut, semmi tobb, de abbol tenyleg jo nagy.

siralmas amit muvelnek ukrajnaban.

mariupolt olyan szepen felszabaditottak hogy nem maradt ott ember se orosz se ukran.
biztos minden kitelepitett orosz boldog hogy felszabadult onnan.

kb szegyellhetik az oroszok mariupolt,mert hogy azt nem lehet valami nagy diadalnak eladni az tuti.
Mikor jöttél vissza Maripulból? :)
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 560
80 917
113
Elmebetegek.

Egyik oldalon mindent lehet, a náci szimbólumokon át, a buzeránsvonaglásig, főleg utóbbit a politikamentes sporteseményeken, a másikon pedig mindent tiltanak.


De lesz ez még fordítva is. Ebben biztos vagyok. Lásd a világ történelmét! Hol van már a Római Birodalom!? Hol van az Arany Horda!? A gyarmattartó Nagy-Britannia!? És hol van a Náci Németország!? Ja, az Ukrajnában éli újra magát ...
 
K

Kopi2000

Guest
szomorú ügy
viszont annak hogy most éppen ki megy előre két tyúkólnyit vagy éppen egy nagyvárosnyit nincs nagy jelentősége
ennek akkor lenne jelentősége ha a az orosz - jelenlegi - koncepciónak lenne realitása
ez a koncepció meg annyiból áll, hogy egyrészt a jelenleg ukrajnába allokált erőforrás nem növelhető mert az egy afganisztán jellegű spirált indítana el egy addig-addig növekedő teherrel amibe az ország is belerokkan, ehhez az ismert erőforráshoz meg az a cél rendelhető hogy a donbaszban érjenek el annyit amennyit el lehet érni aztán be kell fagyasztani az egész konfliktust az emútnyolcévhez hasonló állóháborúvá
ebben a koncepcióan az hogy eljutanak popászna alsóról popászna felsőre, van jelentősége, meg hogy kipicházták őket harkov körülről, annak is, mert ez meghatározza annak a befagyasztott állapotnak a földrajzi kereteit
ha viszont megnézzük az usa stratégiát különös tekintettel a technika kiképzés miazmás szállítás nagyságrendjére, az egyáltalán nem foglalkozik a popászna alsó vs felső kérdéskörrel sőt donbasszal se, azzal foglalkozik hogy az ukrán hadseregnek olyan képességet adjon amivel ezt a korlátozott orosz haderőt - az se baj ha évek alatt - de ki képes qrni az országból
aminek nem az a célja hogy kiqrja, hanem hogy az orosz kénytelen legyen belelépni abba a bizonyos spirálba, és beküldeni még kétszázezer katonát
és akkor mindegy hogy az arra elég hogy tartsa donbaszt vagy akár neki is menjen kharkovnak vagy más, az se érdekes még mindig hogy létezik-e a donbass, az a lényeg hogy arra jön megint egy kiadós támogatás - pld. egy f-16 flotta - az ukránoknak amitől megint megtáltosodnak, és az oroszok ismét rákényszerüljenek a tét emelésére
egész addig amíg az orosz költségvetést már annyira megterheli az egész folyamatosan évről évre dráguló ukrán kaland hogy gazdaságilag belerokkan, ahogy ez megtörtént afganisztánnál (és nem, nem afganisztánba rokkant bele önmagában a szu, de ahogy rásegítettek a csillagháborús versennyel úgy most rásegítenek a szankciókkal. nem, az hogy az első pár hónapban ömlik a pénz az oroszokhoz annak nincs jelentősége, majd lesz olajembargó gázlevállás és akkor nem ömlik, itt évekről lenne szó)
ha tehát stratégiai prioritás, az orosznak ezt kellene észrevennie hogy napról napra és hétről hétre valósul meg az usa terv, és ez ellen semmit de semmit nem tud tenni, és tökmindegy hogy milyen sikereket ér el ott donyeckben vagy nem
stratégiai szinten egyetlen dolgot tehet: nem emel a spirálon, hanem kompletten megszünteti azt, ennek meg az a módja hogy nem egy-kétszázezer emberrel emeli a tétet hanem egy millával, ami igen egy teljes mozgósítást jelent, viszont mostani (és csak a mostani!) állapotában még elégséges lehet teljes ukrajna behúzásához demilitarizálásához denacifikálásához majd a kivonuláshoz
na erre az orosz költségvetés jelen helyzetében és ukrajna jelen helyzetében talán még van esély
jövőre pláne még később már nem lesz
Ez fog történni, csak nem az USA "mesterterve" az amit leírtál, hanem Putykóé....
 
  • Vicces
Reactions: megazez