[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

eszena

Well-Known Member
2021. április 3.
901
3 245
93

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 646
9 206
113
csak hogy legyen mit kiloni a ruszkiknak.

mit tippelnek a szakertok, ki bir tobb precizios raketat, loszert, agyut gyartani.

az usa - eu orszagai -- vaaaaaagy egy orszag amely gazdasaga megegyezik mondjuk olaszorszageval ?

persze ukrajnan belul a logisztika azert tenyleg kerdessesse teszi hogy mi jut el ebbol a frontra...

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">.<a href="https://twitter.com/usairforce?ref_src=twsrc^tfw">@USAirForce</a> Airmen secure 155 mm M777 towed howitzers for transport as part of U.S. security assistance to Ukraine. <a href="https://t.co/u2jWcVJgQJ">pic.twitter.com/u2jWcVJgQJ</a></p>&mdash; Department of Defense (@DeptofDefense) <a href=" ">May 21, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Egyébként miért nem küldik az M777 elődjét, az M198-at? Nehezebb meg minden, de kb mindegy hogy mi történik velük, úgysem használják már.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 247
55 315
113

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 820
48 421
113
Volt már a tegnap esti “szokásos” osztrák (Bundesheer) analízis?
Erről a Kvitnykről most hallok először, nyilván ez rólam állít ki bizonyítványt. Lenne viszont pár kérdésem:
  • ebből hány legyártott darabról van tudomásunk?
  • használható mozgó célpontok ellen is? Azaz van esetleg valamilyen adatkapcsolata a teljes röppályán, vagy a Krasnopolhoz hasonlóan lézeres megvilágítást igényel?
  • a GIS ARTA (vagy mi) jól értem, hogy egyfajta online “céladatbázis”, amelyet a több-kevésbé autonóm tarackok irányzói kvázi szabadon felhasználhatnak a saját belátásuk szerint? Akkor ez egy BMS?
 
  • Tetszik
Reactions: Kalormen and paul64

adam.bertok

Well-Known Member
2022. február 26.
358
1 129
93
Egyrészt azért érthetően nem mindegy, hogy milyen távolságba tudják az amerikaiak telepíteni a saját rakétáikat, amelyek ki tudja, milyenek lehetnek (finnországba nem fognak jó eséllyel amerikai irányítással bázist telepíteni, Finnország van annyira független), másrészt azért csak ott él egy csomó orosz kisebbség, akiknek azért vélhetően nem volt túl jó az utóbbi évtized, és örülnek, ha visszakerülnek Oroszországba.
hiperszonikus raketakatfejlesztett oroszorszag. kb lehetetlen ellenuk vedekezni meg az usanak is.
tok mindegy ma mar, hogy van e kubaban vagy ukrajnaban raketa tamaszpont.
ma sem tudna semmilyen hatalom atomraketakat ugy kivedeni, hogy ne jusson at egy ketto.

kb nem lehet ezek ellen vedekezni.

mindenhol van egy halom atomraketa, 5-10-15-20 perc alatt vannak ezek a raketak moskva / washington felett.

kaliningrad konkretan az eun belul van tele atommal.

tengeralattjarok, hadihajokon is vannak atomraketak, ezt ugye tudjatok ?

mennyire szamit, hogy ukrajnaba van atomraketa vagy a foldkozi / balti /eszaki tengerrol / bombazokrol indulnak ?
ugye.

szoval tok mindegy milyen tavolsagba telepit valaki raketakat.
ez egy tok hulye mondvacsinalt felesleges indok.

ha nem az, akkor az oroszoknak az elott kell lecsapniuk svedekre finnekre mielott meg a nato tesz oda raketakat.
ugye azt akarta putyin hogy a nato vonuljon vissza.

erre meg kozelebb lesz az csunya nato.
de ez nem baj, sot meg tudjatok indokolni hogy miert nem szamit.
 

omae

Well-Known Member
2015. július 13.
1 690
2 303
113
Egyébként miért nem küldik az M777 elődjét, az M198-at? Nehezebb meg minden, de kb mindegy hogy mi történik velük, úgysem használják már.
Szerintem ezek a vontatott cuccok nem igazán alkalmasak arra amire használják őket. Gyorsan bemérik vagy felderítik őket szállítás közben aztán megvárják amíg lepakolják és szétszedik. A mai világban szerintem az önjáró löveg alap. Adjanak nekik azt.
 
  • Tetszik
Reactions: mindenen kívül

adam.bertok

Well-Known Member
2022. február 26.
358
1 129
93
erte is kar

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="und" dir="ltr">597 – Lieutenant Самосудов Илья (Samosudov Ilya) was killed in Ukraine.<a href="https://t.co/KjFkOtaMVq">https://t.co/KjFkOtaMVq</a> <a href="https://t.co/VDcw0KPPAn">pic.twitter.com/VDcw0KPPAn</a></p>&mdash; Russian Officers killed in Ukraine (@KilledInUkraine) <a href=" ">May 21, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>
 

adam.bertok

Well-Known Member
2022. február 26.
358
1 129
93

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 979
11 927
113
Az amerikaiak kezdenek belelendülni a fegyverszállításba. A Patriot és HIMARS (!) után most Harpoon és NSM rakétákról is szó van már:


Persze hogy végül mi és mikor kerül leszállításra azt majd meglátjuk. Mindenesetre elég durva dolgokban gondolkodnak.
talan 2 oldallal ezelott tagadtak kategorikusan a HIMARS szallitasat, szoval szoba kerulhet sok minden, aztan mi lesz a vegen, azt nem tudhatjuk.
 

adam.bertok

Well-Known Member
2022. február 26.
358
1 129
93
photoshop igaziba...

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">A friend in Moscow just sent this to me. Under the shiny black cover is the famous first McDonalds that opened in 1990. Now erased. You’d never even know it was once there <a href="https://t.co/y73nh73lWE">pic.twitter.com/y73nh73lWE</a></p>&mdash; Amie Ferris-Rotman (@Amie_FR) <a href=" ">May 21, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 484
18 463
113
Három észrevétel, laikusként, de logikusan gondolkodva:

1. A cikk decemberi, akkor még némiképp más szelek fújtak.

2. Azzal, hogy európát akarják ellátni a drága LNG-vel, Ázsiába kevesebb jut. Ha így lesz, akkor azért jobban rá lesz szorulva Kína az orosz vezetékes gázra, még ha nem is akarnák annyira. Ha meg nem megy az EU-ba az LNG, akkor meg az EU-nak kell a továbbiakban is vásárolni az oroszoktól.

3. Az, hogy nincsenek rászorulva az orosz gázra, nem jelenti azt, hogy nem csapnak le egy olyan lehetőségre, hogy mondjuk kiváltsák az eddigi x dollárra kötött gáz szerződésüket inkább egy x/3 dollár áron szállított gázra. Vagy feltankoljanak belőle, hogy aztán a drágább szerződést ne újítsák meg.

Az olcsó mindenkinek kell, viszont a technikai korlátokat csak évek alatt lehet lebontani.

Azt a kérdést azért érdemes fel tenni, hogyha valaki szerint az ázsiai piac ennyire alternatívája az EU-nak,
akkor miért adja még mindig Putyin a gázt, olajat annak a nyugatnak aki ellenségét támogatja?
Miért nem adja az ázsiai vevőknek az EU-ba szánt energiahordozót?


Ha minden siránkozás igaz, akkor pár hónap alatt összeomlana az EU gazdaság, megbuknának az LMBTQ kormányok..., stb. stb...
o_O
Vajon miért nem csinálja ki EUrópát?
  • Vagy nem tudja.
  • Vagy ő is belebukna.
  • Vagy, ami a legrosszabb: Nem bukna az EU, de az orosz összeomlana.
 

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 176
9 287
113
Ezért én kérek elnézést...
szlava hoholi!
5a4153913f19513662d2c1c79d981fa5373593763553d22faebef492ec5f8e2d.jpg
Az oroszok ezt is jobban kezelik
 

adam.bertok

Well-Known Member
2022. február 26.
358
1 129
93
<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr"><a href="https://twitter.com/hashtag/Ukraine?src=hash&amp;ref_src=twsrc^tfw">#Ukraine</a>: Ukrainian forces destroyed a Russian BMP with an RPG projectile during recent fighting in the East. <a href="https://t.co/FrUYqbyyGY">pic.twitter.com/FrUYqbyyGY</a></p>&mdash; Ukraine Weapons Tracker (@UAWeapons) <a href=" ">May 20, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 442
11 382
113
Ez pont az a szöveg amivel hülyíti a brüsszeli vezetés a népet, és te még reklámozod is. Egy árut amit eddig tízezerért előállítottunk most majd tizenegy lesz. Na erre vár Kína olcsó energiával előállítva bedönti az európai gyártást. Szopóág. Hidd el minden cent költség nagyon sokat jelent.

Hogy ez mennyire így van, arról mérnökök tudnának mesélni, de kapásból itt egy a cikk az alján az olvasói levéllel:

"...Én terveztem az 1,6 Ecoboost hűtőcsöveit...

... A végső megoldás a gumicső lett, és egy nagyobb csatlakozó, de az ugye nagyon drága. Autónként 1 (!) euróért fejek hullhatnak ott, ahol minden cent kincs..."

S ezek után próbálhat az európai ipar versenyképes maradni nemhogy a Kínába, Indiába kihelyezett gyártással - hiszen az európai gyártók, befektetők sem akarnak a kardjukba dőlni -, de a nem európai székhelyű gyártókkal is.
Akik addig is csak egy kávét kérnek.
:(
 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 588
25 819
113

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 979
11 927
113
ujabb orosz tiszt aldozatok

a twitteren a link a vk.com-on ha valaki esetleg el akarna menni a temetesre... , szoval nem feknyuz meg mielott.

Russian Officers killed in Ukraine

@KilledInUkraine


599 – Senior Lieutenant Колядов Владимир Геннадьевич (Kolyadov Vladimir Gennadievich) was killed in Ukraine. https://vk.com/wall-211420149_213




<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="ru" dir="ltr">Капитан <a href="https://twitter.com/hashtag/13тп?src=hash&amp;ref_src=twsrc^tfw">#13тп</a> Квашнин Евгений Германович 1989 г.р. из посёлка Ясногорск Забайкальского края России пал в СВОВУ до 11/03/22, захоронили в Наро-Фоминске <a href="https://t.co/iupcb2C0cL">https://t.co/iupcb2C0cL</a> <a href="https://twitter.com/hashtag/всрф?src=hash&amp;ref_src=twsrc^tfw">#всрф</a> <a href="https://twitter.com/hashtag/потерьнет?src=hash&amp;ref_src=twsrc^tfw">#потерьнет</a> <a href="https://twitter.com/hashtag/груз200?src=hash&amp;ref_src=twsrc^tfw">#груз200</a> <a href="https://t.co/cJimAtMkf5">pic.twitter.com/cJimAtMkf5</a></p>&mdash; Necro Mancer (@666_mancer) <a href=" ">May 21, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Basszus, mi ezen a kulonleges, hogy haboruban hullanak a tisztek? Ha a frontvonalban vannak, mint ahogy ott kene lenniuk, akkor ez bizony megesik.
 

adam.bertok

Well-Known Member
2022. február 26.
358
1 129
93
Az hagyján, kínában gyártják már rég a nájkit, majd az esti műszak legyártja ugyan abban a gyárban, ugyan abból az alapanyagból a "hamis" kínai nájkit....
ja meg a hamis inzulint.

meg a hamis bomost, a csipeket, meg majd mindent fog adni kina, hat persze.
ha tul sok cuccot kuldenek oroszba, akkor az amik mondhatjak hogy jo szankciozzuk meg kinat.

kina gyarmata lesznek, akik cserebe olcson megveszik toluk az energiat.

az usa 100x fontosabb piac a kinaiaknak.

az usa is alig varja, hogy kinat oda szoritsa az oroszokhoz.

ha kina megteszi ezt a szivesseget az amiknak, mar hogy nyiltan nagy mennyisegben tamogatja az oroszokat,
szerintetek egy trump 2.0 mit fog tenni kinaval ?

mar trump is fenyegetozott, vamokrol beszelt allandoan, durva kereskedelmi tobblete van kinanak az usaval szemben.
nagyon jok az olcso kinai termekek, nem is lenne egyszeru kivezetni oket az usa piacrol, arfelhajto hatasa lenne, ami az ami lakossagnak is fajna rendesen am.

de ha kina tenyleg megteszi ezt a szivesseget egy hollandia meretu orszagert lemond a nyugati piacokrol, a nyugat konnyen vezethet be szankciokat kina ellen.

meg dragabb lesz minden mindenhol, de nem lesz az, hogy kinaba viszik a gyarak a termelest.

de ezt lehet rosszul gondolom most, ebben nem vagyok biztos.
 
  • Tetszik
  • Vicces
Reactions: Wilson and megazez