[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 674
8 611
113
Mi kezd tarthatatlanná válni? Honnan tudod ezt te, a foteltábornok? Mi a hiteles forrásod?
Te nem foteltábornok vagy? :)

Nézd meg az orosz erők létszámát Ukrajnában és vesd össze az ukrán erők létszámával. A nyugati fegyverszállítmányokban sem vízipisztoly van ám :)

Oroszország vagy jelentős új erőket vet be vagy pedig beássák magukat. A front jelentős részén a beásás mellett döntöttek.

Azt hittem a lengyelekrol irsz mig vegig nem olvastam...

Aztan kozben kiderul hogy ezek se kulonboznek a szokasos migriktol:


Brusszelben is harcolnak az oroszok ellen.


Amugy eddig hogy hivtak Törökországot?
Turkey angolul, azaz pulyka.
Mégegyszer kérdezem: ismersz valakit, aki ott él? Hol él, melyik városban? Mit érez ő a háborúból?
Releváns ez? Ha te ismersz valakit akkor az releváns? Reprezentál bármit is a te ismertségi köröd?
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Akkor beteszem, hadd szóljon!


Biden megerősítette a HIMARS rendszerek Ukrajnába való átadását

2022. 06. 01. 22:21

https://www-ukrinform-ua.translate....tr_sl=uk&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=sc

Joe Biden amerikai elnök megerősítette, hogy az Egyesült Államok HIMARS rakétameghajtású gránátvetőkkel és lőszerekkel látja el Ukrajnát, hogy megvédje Ukrajna területét az orosz agresszoroktól.

Ez áll az amerikai elnök hivatalos közleményében , amelyet szerdán terjesztett ki a Fehér Ház – írja az Ukrinform.

"Az új csomag (Ukrajnának nyújtott védelmi segítségnyújtás – a szerk.) új képességekkel és fejlett fegyverekkel látja el őket, beleértve a HIMARS rendszereket és lőszereket, hogy megvédjék területüket az orosz offenzívától" – áll a dokumentumban.

Olvassa el még: Ha Oroszország nem fizet nagy árat tetteiért, akkor más agresszorokat is bátorít – Biden

Megjegyzendő, hogy az Egyesült Államok továbbra is vezeti az ukránok támogatására irányuló nemzetközi erőfeszítéseket.


„Ukrajna népe továbbra is lelkesíti a világot bátorságukkal és eltökéltségükkel az ország és a demokrácia megvédéséért folytatott bátor küzdelemben az orosz agresszióval szemben. Az Egyesült Államok támogatja ukrán partnereinket, és továbbra is fegyverekkel és felszerelésekkel látja el Ukrajnát önvédelmi célokra” – mondta a Fehér Ház vezetője.

Olvassa el még: A Pentagon egyértelművé tette, hogy az Ukrajnának szánt védelmi segítségnyújtás új csomagjában szerepel

Amint arról az Ukrinform beszámolt, az Egyesült Államok szerdán új katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajnának. A múlt hónapban a Kongresszus mindkét háza elfogadta, és az elnök jóváhagyta azt a törvényt, amely 40 milliárd dollárral támogatja Ukrajnát és más, az orosz agresszió által érintett országokat.
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Igaz ez is elsejei hír, de fontos, olvassátok!
Ukrajna és az Egyesült Államok védelmi miniszterei megvitatták a fegyveres erők – a Pentagon – katonai igényeit

2022. 06. 01. 22:10

https://www-ukrinform-ua.translate....tr_sl=uk&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=sc

Az amerikai és az ukrán védelmi miniszter telefonos megbeszélést folytatott az ukrajnai helyzetről, ahol megvitatták a fegyveres erők igényeit, valamint az Ukrajna Támogatási Kapcsolattartó Csoport következő ülésének prioritásait.

Ez áll a Pentagon hivatalos közleményében, amelyet egy előző nap lezajlott beszélgetés eredményeként tettek közzé – írja az Ukrinform.

"Lloyd Austin védelmi miniszter beszélt Olekszij Reznikov ukrán védelmi miniszterrel, hogy megvitassák Ukrajna katonai szükségleteit, miközben az ellenségeskedés folytatódik keleten " - közölte az Egyesült Államok védelmi minisztériuma.

Olvassa el még: A Pentagon lehetővé teszi az ellenségeskedés eszkalációját Ukrajnában

A Pentagon főnöke felidézte az Ukrajna támogatásával foglalkozó kapcsolattartó csoport május 23-i online ülését, és azt sikeresnek nevezte, és megjegyezte a nemzetközi közösség Ukrajnát támogató egységét. Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma azt is megjegyezte, hogy Reznikov miniszter köszönetet mondott az Egyesült Államoknak ebben az erőfeszítésben.

A vezetők felvázolták a kapcsolattartó csoport következő, júniusi Brüsszelben tartandó ülésének prioritásait is.

"Austin és Reznikov miniszter megígérte, hogy szoros kapcsolatot tart fenn" - közölte a Pentagon.

Olvassa el még: Az Egyesült Államok megadja Ukrajnának azokat a fegyvereket, amelyekre a hadseregnek szüksége van az ellenségeskedés jelenlegi szakaszában - Fehér Ház

Mint az Ukrinform közölte, szerdán az amerikai kormányzat új katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajnának. További modern fegyvereket tartalmaz, beleértve a fejlettebb rakétarendszereket, Javelineket, helikoptereket és egyéb felszereléseket.
 
  • Tetszik
Reactions: Kopi2000
T

Törölt tag 133

Guest
Portfolios ujságíró vagy?
Azért ezen meglepődtem, hogy ezt így bevállalod.

Őszintén szólva az egész oldal... Nem kell fenn akadni ilyen részleteken, silány minőségben tálalja a következetlen agitpropot.
Mondjuk mentségetekre szóljon, annyira elbulvárosodni, mint korábban az index , majd a hvg, hogy kiérdemelje a full szenylap kategóriát, azt még nem sikerült.

Amúgy a propaganda cikkeket úgy küldik, hogy miket kell írni? Vagy csak átveszik külföldről és még el is hiszi némelyik?

Te melyik oldalakat szoktad olvasni?
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 494
12 661
113
Figyelj, ha mutatsz nekem egy olyan cikket a Portfolio-n, ahol az van leírva egy NATO katonáról, aki a tárnál fogja a fegyvert, hogy milyen profin van kiképezve, esküszöm, személyesen fogom fejbe csapni a szerzőt egy péklapáttal.

Ez sajnos kimarad a hozzászólásomból, de egy egyszerű google keresési linket megosztanék, hogy mennyire komoly lapa portfolio.
Szerintem nem kell mellé kommentár.
Tuti, hogy kötelező ezzel foglalkozni, ennyire kretén egy szerkesztőség sem lehet.


Támogatnám a péklapátozást a független és objektív sajtó érdekében.


Balou84:
Mindegyiket.
444től a kuruc.infon at, az osszes szennylapot atporgetem. De egy idő utan mar kb tudni fogod mi a "stratégia".
Szeretem latni a szummat.
 

Green Leader

Well-Known Member
2020. szeptember 10.
176
2 234
93
Portfolios ujságíró vagy?
Azért ezen meglepődtem, hogy ezt így bevállalod.

Őszintén szólva az egész oldal... Nem kell fenn akadni ilyen részleteken, silány minőségben tálalja a következetlen agitpropot.
Mondjuk mentségetekre szóljon, annyira elbulvárosodni, mint korábban az index , majd a hvg, hogy kiérdemelje a full szenylap kategóriát, azt még nem sikerült.

Amúgy a propaganda cikkeket úgy küldik, hogy miket kell írni? Vagy csak átveszik külföldről és még el is hiszi némelyik?
Aha, pár CIA ügynök minden reggel bedobja a postaládámba, mit írjak meg nap közben.

Egy bőröm alá ültetett chippel oldom fel a titkos kódot, amit Hillary Clinton küld el az ECHELON-rendszerrel.

Sajna nincs választásom, fogva tartják a családomat. Szívem szerint csak az igazságot írnám le az orosz offenzíváról, ami mint tudjuk, terv szerint, veszteségek nélkül halad. Minden más csak ukrán propaganda.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 168
33 527
113
Aha, pár CIA ügynök minden reggel bedobja a postaládámba, mit írjak meg nap közben.

Egy bőröm alá ültetett chippel oldom fel a titkos kódot, amit Hillary Clinton küld el az ECHELON-rendszerrel.

Sajna nincs választásom, fogva tartják a családomat. Szívem szerint csak az igazságot írnám le az orosz offenzíváról, ami mint tudjuk, terv szerint, veszteségek nélkül halad. Minden más csak ukrán propaganda.
egyébként hogy a ft árfolyamnál betettétek a forgalmat is nem csak az árfolyamot mutatjátok szerintem jó
 
  • Tetszik
Reactions: PPP and Kim Philby

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 934
82 699
113
Mi a gond a tárnál fogott AK--val? Érdekelne a véleményed, légyszives fejtsd ki az álláspontodat ezzel kapcsolatban! Köszönöm!
Nekem semmi. A cikkíró ez alapján minősíti a csecseneket. 2014ben abba kötöttek bele haladóék, hogy a dnr géppuskás miért viselt egy műanyag ülőkét a fenekén ... Még a reptéren. Azt hiszem csak két oldalon ment róla a vita, hogy mennyire nem profi ez ...
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
Patrick Lancaster

Ships Held Captive In Kherson Ukraine Port. See How​


"Az orosz ellenőrzés alatt álló Kherson régióban Ukrajnában sok olyan polgári hajó van, amely nem tud kijutni a Fekete-tengerre. Ebben a riportban egy török hajó kapitánya a kikötőben és orosz katonák magyarázzák el, hogy miért nem hagyhatják el a kikötőt és miért nem mehetnek a Fekete-tengerre. Ezt látni kell. Nézze meg a végéig. "
 

kaktusz

Well-Known Member
2010. december 7.
2 320
8 065
113
Figyelj, ha mutatsz nekem egy olyan cikket a Portfolio-n, ahol az van leírva egy NATO katonáról, aki a tárnál fogja a fegyvert, hogy milyen profin van kiképezve, esküszöm, személyesen fogom fejbe csapni a szerzőt egy péklapáttal.

Ha viszont nincs ilyen cikk, akkor tisztelettel megkérlek arra, hogy ne használj a szakmai munkánk kritizálására olyan érveket, amelyek teljes mértékben csak általad kitaláltak és mi soha nem írtuk le.

Azt nem értem amúgy általánosságban, hogy miért van az, hogy ha egy újságíró / elemző kritizálni meri valamelyik harcoló oldalt a rossz felkészültsége miatt, akkor attól automatikusan a másik oldal szekértolója lesz a közvélemény szemében.

Ha tegyük fel, oroszpárti lennék, örülnöm kéne annak, hogy az offenzív műveletekben fontos szerepet játszó, magukat elit egységként hirdető csecsen gárdisták egy része még csak nem is tudja szakszerűen használni a fegyverét?
De mitől ilyen rossz dolog ez a tárfogás? Valaki mondja már el nekem is, hátha okulok belőle... Nekem pl úgy tűnt a legkényelmesebbnek megfogni, mert nincs túl hosszú karom. Az viszont biztos, hogy ha sokat lő vele az ember, úgy felmelegszik, hogy azonnal visszarakja a mancsát az arra kitalált felületre. De ez a fokmérője a képzettségnek? Csak kérdezem, semmi oldal/ilyen olyan irányúltságtól függetlenül.
 

1valaki

Well-Known Member
2022. február 27.
438
3 310
93
Te nem foteltábornok vagy? :)

Nézd meg az orosz erők létszámát Ukrajnában és vesd össze az ukrán erők létszámával. A nyugati fegyverszállítmányokban sem vízipisztoly van ám :)

Oroszország vagy jelentős új erőket vet be vagy pedig beássák magukat. A front jelentős részén a beásás mellett döntöttek.
Virágszálam:)Engedd meg hogy zárójelben és halkan megjegyezzem és utána többször ne feszegessük ezt a témakört.Tehát a megjegyzés:Oroszország a békeidöben fenntartott szárazföldi eröinek 15 százalékát veti be Kaporisztánban.Teccik érteni.Ne méregessük azt hogy kinek hány katonája,hány hadosztálya van,mert az identitászavaros kapor banda ebböl sem jöhet ki jól.
 

Green Leader

Well-Known Member
2020. szeptember 10.
176
2 234
93
De mitől ilyen rossz dolog ez a tárfogás? Valaki mondja már el nekem is, hátha okulok belőle... Nekem pl úgy tűnt a legkényelmesebbnek megfogni, mert nincs túl hosszú karom. Az viszont biztos, hogy ha sokat lő vele az ember, úgy felmelegszik, hogy azonnal visszarakja a mancsát az arra kitalált felületre. De ez a fokmérője a képzettségnek? Csak kérdezem, semmi oldal/ilyen olyan irányúltságtól függetlenül.
Itt nem azzal van baj, hogy lövés közben fogja a csávó a tárat, ami betudható egy régimódi kiképzőtiszt sajátos stílusának is.

Itt azzal van baj, hogy CSAK a tárat fogja az emberünk és semmi mást, miközben lóbálja a fegyverét.

Oké, lehet az oroszoknak drukkolni, de miért érzi azt bárki, hogy ez egy magát "szpecnaznak" hívó alakulatnál rendben van?

csecsen.png
 

comandante

Well-Known Member
2010. május 11.
2 536
5 033
113
Az RPG fogó rács azért működik, mert a rács eltöri a réztölcsért még azelőtt, hogy az RPG orrán lévő gyújtó aktiválná az RPG-t.
Így nem jön létre a kumulatív sugár.
Más kérdés, hogy néha a rácsot éri a gyújtó, olyankor kakuk van.
Illetve nem tudom, hogy a papír vékony oldalfala a BTR-nek mennyire bírja a több kg tnt egyenérték lökéshullámát.
Amúgy a NATO és az SZU tapasztalat is az volt, hogy a jól elkészített rács kb. minden második RPG ellen nyújtott védelmet a való életben.
Úgy látom a rács alá mást is szerelnek.
 
  • Tetszik
Reactions: Nemerson and paul64

kaktusz

Well-Known Member
2010. december 7.
2 320
8 065
113
Itt nem azzal van baj, hogy lövés közben fogja a csávó a tárat, ami betudható egy régimódi kiképzőtiszt sajátos stílusának is.

Itt azzal van baj, hogy CSAK a tárat fogja az emberünk és semmi mást, miközben lóbálja a fegyverét.

Oké, lehet az oroszoknak drukkolni, de miért érzi azt bárki, hogy ez egy magát "szpecnaznak" hívó alakulatnál rendben van?

csecsen.png
Ja, hogy nem is a tár torkolatnál fogja... szép na :) vissza kell lapozzak megnézzem az ominózus videót, ha megtalálom ebben a káoszban...

Ps
Megtaláltam. Nem is lőtt vele csak így tartja, fogja. Ez így nem túl szép, de láttunk már gyatrábbat mindkét oldalról. Pl falnak támasztva az éles fegyvert stb.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 674
8 611
113
Virágszálam:)Engedd meg hogy zárójelben és halkan megjegyezzem és utána többször ne feszegessük ezt a témakört.Tehát a megjegyzés:Oroszország a békeidöben fenntartott szárazföldi eröinek 15 százalékát veti be Kaporisztánban.Teccik érteni.Ne méregessük azt hogy kinek hány katonája,hány hadosztálya van,mert az identitászavaros kapor banda ebböl sem jöhet ki jól.
Forrás? Amit én találtam hirtelen az azt írja hogy 280k az orosz szárazföldi erők aktív létszáma. Az is ki tudja mennyire használható és mekkora részét lopták szét az eszközeiknek.
 

kriss02

Well-Known Member
2021. szeptember 13.
1 224
2 373
113
Virágszálam:)Engedd meg hogy zárójelben és halkan megjegyezzem és utána többször ne feszegessük ezt a témakört.Tehát a megjegyzés:Oroszország a békeidöben fenntartott szárazföldi eröinek 15 százalékát veti be Kaporisztánban.Teccik érteni.Ne méregessük azt hogy kinek hány katonája,hány hadosztálya van,mert az identitászavaros kapor banda ebböl sem jöhet ki jól.
15 %... Persze. :D Szerinted Oo. 50-60 000 katonával tolja az inváziót több mint 3 hónapja? Akkor az első szakaszban az északi csapásirányoknál (Kijiv, Csernyihiv, Szumi) volt kb. 20-30 000 fő vagy mi? :D Melyik dimenzióban élsz? Mi ennek a forrása? Mert max. az oroszok állítják ezt, senki más. ;)