[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 529
113
ma komoly incidens volt a Schwechati finomítóban , két ember megsérült, komoly károk a fő kőolaj lepárló üzemben keletkeztek !!!
Karbantartas utani indulas naluk is olyan mint a munkahelyemen...

A Marriott hotel-lánc is felfüggeszti tevékenységét és valószínűleg le is lép Oroszországból.

Annyira sajnalom. Viszik magukkal a hotelt is?

Putyin kijelentete hogy kesz akar 50 millio tonna gabonara emelni a globalis valsag miatt a gabonaexportot.


Szeverodonyecknel ma megserult ket Reuters riporter. A soforuk meghalt.
RT riporterekkel mentek forgatni.

 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 933
48 683
113
Bidé is azt tanácsolja a hohol vezetésnek, amit a háztáji sajtó már egy hete egyre nagyobb hangerővel tol: ukrajnának a területvesztést is be kell vállalnia, hogy az oroszok leálljanak.
De persze a kaporkommandó nyerésre áll, épp most foglalják vissza Szeverodonyecket is :D
Ja nem, csak Z-bohóc undozta a katonai vezetés visszavonulási terveit :(

Szóval bidé:
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 495
12 673
113
Speciel tatai srácot láttam gengszteresen az AK-val, nagyon shukár volt, míg aztán az egyik hüvely kivitte pár metszőfogát :oops::oops::oops:

:)
Nekem elég megrázó és negatív élmény volt az első katonai karabélyos lövészetem.
Előtte vadászfegyverek, pcp légpuskák voltak lőfegyverek közül a kezemben.
De hát egy steyr pcp után egy ak, ar15 nagy csalódás volt, ráadásul az ar15 az első próbámon elakadt :D Nem egy műremekek.
Szerintem senki sem gondolta, hogy arról kéne szólnia, mint egy precíz fegyvernek, hanem hogy a lemezgyár pillanatok alatt kifossa, stabilan működik. Aztán a helyi milicia hatékonyan leszámolhat, akár a tárat fogva...
Persze attól még lehet célba lőni vele. :)
Kicsit kisarkítva.
Nem tudom újabb típusoknál mi a helyzet. Sajnos nem volt lehetőségem próbálni.
Ettől persze még imádtam, jó szórakozás volt.
Bocs az elkalandozásért. De van egy tippem, hogy a CSben képzetteknek téves elképzelései vannak...
:) :) :)
 

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 089
9 063
113
Speciel tatai srácot láttam gengszteresen az AK-val, nagyon shukár volt, míg aztán az egyik hüvely kivitte pár metszőfogát :oops::oops::oops:
2000-s évek Tapolca kiképzés. Lövészet, fekve. Párban. Várom a parancsot, a szemem sarkából látom, hogy a párom bénázik. A kiképzők 2 mp alatt rárepültek, az egyik a hátán állt, a másik közben kitépte az AK-t a kezéből és a fülétől 40 centire durrogtatott, közben kiabált vele. A kellemetlen csupán az volt, hogy a kirepülő hüvely a nyakamon landolt majd begurult a zubbony és póló alá. Kellemes érzés volt :)
 

Green Leader

Well-Known Member
2020. szeptember 10.
176
2 234
93
Remélem azért tisztában vagy vele, hogy olyanoknak hinted itt az igét, akik összesítve emberöltőnyi mértékű időt húztak le itt-ott, páran a nagy részét terepen... ;)
Tisztában vagyok vele.

Azzal is tisztában vagyok, hogy csak azért védtek egy vállalhatatlan álláspontot, mert orosz faszi van a videón.

Ha ezt egy zöldsapkás csinálta volna, sikítva röhögnétek rajta, hogy mekkora amatőr, mindenféle érzékenyítő tréngingeket emlegetve.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 495
12 673
113
Tisztában vagyok vele.

Azzal is tisztában vagyok, hogy csak azért védtek egy vállalhatatlan álláspontot, mert orosz faszi van a videón.

Ha ezt egy deltás vagy egy zöldsapkás csinálta volna, sikítva röhögnétek rajta, hogy mekkora amatőr, mindenféle érzékenyítő tréngingeket emlegetve.

Azért ezt egy olyan oldal funkcionárusaként írni ezt, akik folyamatosan vállalhatatlan kamucikkeket hoznak le, nekem kicsit erős...

A szerintetek vérprofi mesterlövész isten sebeit nyalogatva húzott a frontvonalból haza, mert visszalőnek.
A milicisták meg mennek kézigránáttal kidobósat játszani a lövészárokba.. a specznaz meg szerinted rosszul fogja a fegyvert.
Értem.

Érzekenyítéssel példálózni a liberálpropaganda fellegvárából meg pont az "I"-re.
Humor rovat nincs még?
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 529
113
1,

Vaszilij Bodnar, Ukrajna törökországi nagykövete azt mondta, hogy Törökország Oroszország által "ellopott" élelmiszert vásárolt. (Egyáltalán nem tisztelik Törökországot)

2,

Shchurovo és Yarovaya

a DPR és az LPR DPR erői irányítása alatt, az orosz fegyveres erők tüzével támogatva 224 települést felszabadítottak és teljes ellenőrzésük alá vontak, köztük Yarovaya és Shchurovo.

A harcok Szvjatogorszkban folynak.

3,

Az orosz hadsereg feltakarította az ukrán beszivárgó egység által hagyott tábort az izumlini mezőn, látható a felrobbantott acélsisak és a felállított aknák

4,


5,
A litvan gyujtes a Bayraktarra.


6,

Es a vegere meg egy kis gabona.

 

JonatánJoe

Well-Known Member
2016. december 29.
167
1 112
93
Félreértesz, nem azzal van a baj, ha valaki így céloz a fegyverrel, hanem ezzel:


Ha ezt egy NATO-katonánál látnám, azt is tuti megírnám.

Amúgy meg az ukrán fegyveres erőkkel kapcsolatos problémák talán azért kapnak kevesebb figyelmet, mert róluk senki nem gondolta azt, hogy egy jól kiképzett, ütőképes haderő. Ezzel szemben az orosz haderőt a világ 2., 3. legütőképesebb haderejeként tartják (tartották?) nyilván, így szerintem sokakat meglepett egyes alakulatok teljesítménye.
A képen látható"lóbálós" fogásról! Egyrészt: Ha csak 3-4 napig még sz@rni is a fegyverrel járnál, akkor megnézném, hogy te mennyire alakiasan vinnéd a karabélyt. A fegyverszíj már bántja a nyakad, a vállad, közben azért dolgozz vele, mozgásnál, futásnál tarsd, vagy legalább egy kézzel szoritsd le, hogy ne csalódjon ide-oda, stb. Szóval macerás tud lenni néha. A képen egyébként véleményem szerint a lehető legjobban fogja az ember a fegyvert. Ha szükség van az erős, működtető kézre, pl. rádiózás- ahogy szerintem a képen is van-, vagy legyen akár szemüveg megigazítasa, orrturkálás, stb., akkor a segítő kezemmel a tárnál megfogva a fegyvert tudom azt a leggyorsabban újra vállhoz emelni. Próbáld ki többféle módon! Ez a fogás terheli legkevésbé a csuklót, mivel a tár közelében van a fegyver tömegközéppontja. Nincs fogásváltás, rögtön lehet használni a karabélyt, ahogy a működtető kéz a markolatra fogott.
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 934
21 543
113
Tisztában vagyok vele.

Azzal is tisztában vagyok, hogy csak azért védtek egy vállalhatatlan álláspontot, mert orosz faszi van a videón.

Ha ezt egy zöldsapkás csinálta volna, sikítva röhögnétek rajta, hogy mekkora amatőr, mindenféle érzékenyítő tréngingeket emlegetve.
Talan nezd meg a videot, amit betettem. Az ember egy nyugati veteran es instruktor. O vajon orosz fan lenne? :rolleyes:

Es egyebkent rengeteg hasonlot talalhatsz nyugati veteranoktol, instruktoroktol. Izraelben is lattam boven ilyet, es jo reg volt mar.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 011
54 001
113
Itt van róla egy magyar cikk.


Ez egyébként komoly korlát. Igazából pontosan nem tudom hogy gondolják ,mert ez gyakorlatilag ha késztermékre is vonatkozik, akkor ma már MINDEN termékre igaz. (lásd korábbi hozzászólásom, amiben egy broadcom set top boxba való cpu nyers számítási teljesítményben rommáveri az f35 cpu-it. Persze másik oldalról megközelítve gyakorlatilag egy "szankciókba" beleférő mcu is fényévekre lehet egy space shuttle (Intel 8086) szinttől)
Hadiipart az új cocom lista tuti nem fogja meg, annyit biztosan mindig át lehet csempészni és biztos volt eszük legalább 30 évnyi fegyverhez anyagot szerezni.

Kommentszekcióban mondjuk ideológiai harcot vívnak. De egy érdekes hozzászólás van, hogy bár nyilván komoly teljesítménykorláttal, de fpga-val amúgy kijátszható. (az fpga programozható logikai kapukból épül fel és mondjuk egy modern fpga-ban akár egy processzort is készíthetsz)

Az biztos, hogy ha nincs rá valami alternatív gyógyír, indián, kínán keresztül, akkor ez a lakosságot komolyan érinti.
Kíváncsi leszek a fejleményekre, hogyan játszák ki vagy ha nem, akár lehet most jön el az ideje egy esetleges kínai lépésnek (kategórikusan kijelenteni hova állnaktól akár taiwan irányítása feletti átvétel).

Az iszkanderektől, sarmatoktól nem ez fogja megmenteni a világot. Ebben mindenki biztos lehet.
Ez mindenesetre szerintem az egyik legkomolyabb szankció.



Aztán,mikor Kína elidul,nehogy cirill betűs cuccok potyogjanak majd a kedves Taiwaniak fejére...:oops:
 

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
2 541
14 306
113
Mi az az AK74U? A videón / képen egy AKSz-74U van. Én az életemben nem hallottam még olyan fegyverről, hogy "AK74U".

Hirtelen ezt találtam. Airsoft, ok, de replica.
Tehát kb ugyan arról a tiszti, miniatűr karabélyról beszélünk, ami abszolút közelharcban használható max, a 25 méteres ~ irányzása miatt.
Épületharcászat.
Az elöljáróim kb szájbahugy@ztak ha nem küzdöttem le a célokat. Nem azzal foglalkoztak hogy fogom a szottyadt karabélyt.
Az jobban izgatta őket ha több lőszert fogyasztok mint a kiszabat.
Igaz nem is voltak vöröskomcsik.
 

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
2 541
14 306
113

Hirtelen ezt találtam. Airsoft, ok, de replica.
Tehát kb ugyan arról a tiszti, miniatűr karabélyról beszélünk, ami abszolút közelharcban használható max, a 25 méteres ~ irányzása miatt.
Épületharcászat.
Az elöljáróim kb szájbahugy@ztak ha nem küzdöttem le a célokat. Nem azzal foglalkoztak hogy fogom a szottyadt karabélyt.
Az jobban izgatta őket ha több lőszert fogyasztok mint a kiszabat.
Igaz nem is voltak vöröskomcsik.
Egyébként a különbség az az optika taró irányzék, mielőtt felkérdezel.
A sima "U" rendelkezett sinnel, gyárilag kalibrálva. Az "SZ" volt a legénységi, sin nélkül.
Peace.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 529
113
Egy kis Azovsztal belso igy ejjelre.
A riporternek eleg sok kepet sikerult benn csinalnia a csatorna szerint.

 

JonatánJoe

Well-Known Member
2016. december 29.
167
1 112
93
Az irányzék nélküli sikeres találatleadást is a szpecnaz-suliban tanítják, nem? Valójában annyira profik a srácok, hogy nincs szükségük irányzékra, mert anélkül is tűpontos minden lövésük.
Lövést szoktak leadni, esetleg súlyfelesleget, de nem találatot te okos!
Hallottál már Simonyi Ottóról? Na többek között ő is oktatta, hogy az AK rendszerű fegyverek célgömbje, első irányzéka körül található 3/4 kör szerű védőlemezzel is lehet"célozni" gyors kapáslövés leadásakor, kisebb távolságon, amennyiben helyes a fegyverfogás. Ami benne van a körben azt 15-20 méterig el fogod találni. Nyilván nem pontcélra gondolok, de emberalakot simán, és némi gyakorlással még fejlődni is lehet. Gyors lövés leadásakor szokták még a cső meghosszabbított vonalát használni célzásra. Itt is fontos tényező a helyes fegyverfogás és az, hogy a kétszemes célzáskor a meghosszabbított vonal a szemtengelyek vonalávak közel párhuzamos legyen. Maroklőfegyver esetében hasonló, mikor a pisztoly csöve az alkar meghosszabbítása. Nincs célzás, csak amerre mutatsz, kb. ott lesz a találat. Persze nem nehéz elrontani, mert a görcsös fegyverfogás, rántás szerű billentyűelhúzás és sok egyéb körülmény rontja a találat pontosságát, valószínűségét. Egy szónak is száz a vége, ha egy fegyverrel eleget gyakorolsz, elég szépen lehet javítani a találati pontosságon, akár ösztönös, kapáslövés esetén is. A lefogó tűzről meg még nem is beszéltünk...
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 529
113
Na jo ezt meg beteszem aztan tenyleg ennyi mara. Johnny Depp pere jobban erdekli mara az embereket mint Zelenszkij es Zelenszkina.