[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 888
82 448
113
Ez akkora baromság, hogy majdnem leestem a székről. Még a borzasztó statisztikákkal bító T szériánál sem beszélhetünk 100%-os halálozási arányról a kezelők tekintetében!


Nem rosszul szervezett és irányított, csak a te fejedben. A rosszul és a hibákkalaz nem azonos.

Napi 300 halottra kb napi 1500 sebesült jut.... Ez 100 nap alatt 180.000 harcképtelen katona úgy, hogy kb összesen vannak ennyien Ukrajnában. A bibi ezzel még az, hogy a 180.000 katonából minimum a fele a harcok közelében sincs. Felejtsd el ezt a hülyeséget, nem hogy napi 300 de még napi 100 fő sincs az orosz veszteség, különben egy lépést nem tudnának előrehaladni, nemhogy bekeríteni 5 dandárt.
Ti most tényleg Meszike férjével vitatkoztok egy Wilson szintű baromságon oldalakon keresztül? :D
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 282
76 860
113
Az eszedbe sem jut, hogy nincs különbség a két haderő kiképzettsége között? Sőt, az ukrán sok esetben jobban felszerelt.
Az, hogy mennyire jól vagy rosszul vezetett, a háború állása bizonyítja leginkább.
Abban meg nagyon nagyon tévedsz, hogy én melyiket gyűlölöm.
A magyar érdekét nézem, ez pedig a ruszki bukás.
A háború első két napján eldőlt az a kérdés, hogy a két rosszakatónk közül, melyik bukására van esély.
Viszont a harcászatnak ehhez semmi köze. Elismerem a ruszki sikert, de mindent a helyén kell értékelni. A ruszki haderő le szerepelt.
A kérdés csak az, hogy mennyire. Ezen lehet vitatkozni.



A napi 300 orosz halott nem túlzás, mert ez egy magas intenzitású gépesített háború, helység harccal, vezetési, szervezési, felkészítési hibákkal.
Az, hogy ez nem illeszkedik az álmaidba, az a te egyéni szoc problémád.
A napi 0,2 % veszteség (újra számoltam!), egy támadó hadműveletben nem sok.
A ruszki osszeteheti az első két lábát, ha csak ennyi.
Az idő lesz a problémája, mert hosszú távon, látványos eredmények nélkül, bekövetkezik az amitől Putyin tart. A népszerűségvesztés.



Összfegyvernemi harc.
A fegyvernek és szakcsapatok egységes irányítás alatt, egy szervezet szerű kötelékében, itt hadseregben tevekenykednek.
Viszont azt is jelenti, hogy bizonyos szervezeti szintek nincsenek. Lehetne alarendeltje hadtest, és/vagy hadosztály is. Viszont ahogy láttam, most leginkább dandárok, néha hadosztályok (azok alárendeltségében ezredek) vannak.
Eredetileg lehetne akár összhaderőnemi is egy hadsereg, de a ruszkiknál a 2. vb. bán a front (hadsereg csoport) volt az igazi összhaderőnemi kötelék (légierő és szárazföld).
Békében nincs front, katonai körzet van helyette.

Röviden tehát a szárazföldi haderőnem csapatainak legmagasabb szintű köteléke, a légierő csapatai nélkül. Viszont a ruszkinál a harci helikopter és csata repülő alakulatai a szárazföldi haderőnem részei....
Biztosan nem azonos a képzettség, ez tény. Az orosz szerződéses haderő a képzettebb, mert az ukrán sorozott haderőre még rátoltak egy halom tartalékost is, szerződéses állománya meg alig van (az egészhez képest) az ukrán haderőnek.
 

gorcsev

Well-Known Member
2021. december 19.
424
2 582
93
Az első lövések a Szu-57-es csapásáról az ukrán objektumra

Feltehetően ezek az első felvételek a legújabb Kh-59MK2 levegő-föld irányított rakéta harci használatáról.

Támadások a kijevi Darnicja autójavító üzem ellen ma reggel.
t.me/RVvoenkor
 

Green Leader

Well-Known Member
2020. szeptember 10.
176
2 234
93
Bocs, hogy csak most válaszolok. Nem volt időm normális posztot írni. Próbálok mindenkinek reagálni, de vagy 100 értesítésem volt tegnapelőtt óta, úgyhogy 1-2 felett lehet, elsiklik a figyelmem.

========


Hirtelen ezt találtam. Airsoft, ok, de replica.
Tehát kb ugyan arról a tiszti, miniatűr karabélyról beszélünk, ami abszolút közelharcban használható max, a 25 méteres ~ irányzása miatt.
Épületharcászat.
Az elöljáróim kb szájbahugy@ztak ha nem küzdöttem le a célokat. Nem azzal foglalkoztak hogy fogom a szottyadt karabélyt.
Az jobban izgatta őket ha több lőszert fogyasztok mint a kiszabat.
Igaz nem is voltak vöröskomcsik.

Eddig úgy tudtam, felhozni a kínai játékpuskákat egy valódi fegyverekről szóló vitában főbenjáró bűn, de örülök, hogy megtetted. Ezzel könnyebben tudom úgyis illusztrálni, mit akarok mondani, szerencsére pont van néhány kéznél.

Ti, ilyen-olyan katonai tapasztalatra hivatkozva ezt véditek be:

aksz.jpg


Mutatom golyószóró-replikával is, hátha jobban tetszik:

rpkfog-s.jpg


És az, ha a tárnál fogva lóbálom a fegyvert, szerintetek rendben van, mert

"Így kényelmes."
"Ez valójában egy titkos szpecnaz-technika."
"Nem voltál még műveleti területen."
"Aki ezt csinálja, nemhogy nem amatőr, hanem kifejezetten profi."

Ne haragudjatok, nem akarok senkit megbántani, de szerintem azzal, ha szerintetek ez a így biztonságos, elfogadható, esetleg kifejezetten nagy katonai tapasztalatról árulkodik, nem az én szakmai hozzáértésemről festetek hiányos képet.

Nem mellesleg, a csecsenes videón és a fent linkelt képen is egy AKSz-74U szerepel, nem pedig egy "AK74U".

Persze, lehet becézgetni, lehet, hogy így hívtátok az alakulatnál, de nem én vagyok a hülye, amiért a hivatalos nevét használom egy fegyvernek.

Ha ezt iróniának szántad, megértem, bár mondd már el pls. hány élő spetznazost láttál közelről? :D
Én anno láttam néhányat, csak akkor nem tudtam, hogy azok, az csak később derült ki... :D
Tudod, átkozottul jó katonák voltak, de pont ugyanúgy halnak meg mint a többiek.
Nem misztifikálni kell őket, de az egyéni képzettségükön kívül egy dolog biztosan kiemelendő: kab@szottul összeszokottak és nem adják fel könnyen. Sajnos nem halhatatlanok. :(
Egész véletlen pont láttam egy teljes ODON szpecnaz alakulatot 2009-ben, a Győzelem Parknál, Moszkvában. Én ráadásul tudtam róluk, hogy szpecnazosok és nem csak később derült ki. Persze ők csak épp vonultak valamerre, nem csináltak semmi menőséget.

Bár tudomásom szerint nem számítanak explicit szpecnaz-alakulatnak, láttam egy csomó OMON-ost is, intézkedés kézben, ugyanezen látogatás során.

"egy dolog biztosan kiemelendő: kab@szottul összeszokottak és nem adják fel könnyen." -> Amúgy ez képzetségtől függetlenül a csecsenekre is biztosan igaz, meg az is, hogy amúgy rohadtul motiváltak.

Továbbra is: én nem akarom elvitatni a csecsenektől, hogy érnek el sikereket a harctéren. Ez világosan így van. Én csak arra akarok rávilágítani, hogy az állomány egy része igencsak képzetlennek tűnik.

Már megint mi ez.... és a Portfolió miért veszi át ezt??

Ez egy MTI által, a brit hírszerzés jelentése alapján megírt hír volt, amit az ügyeletes szerkesztő 3 perc munkával felcopypastelt az oldalra.

Annyit tudok mondani minden háborgónak, hogy egyetértek abban, hogy több kritikával kellett volna kezelni a dolgot, ahogy ezt személy szerint én szoktam is, amikor épp hozzám jut el egy ilyen hír.

De tudjátok, az újságíró-szerkesztőségek nem úgy működnek, hogy 24/7-ben állandóan, folyamatosan mindenki dolgozik, mindenről egyeztet és mindenki tökéletesen ért minden témához.

Annak a srácnak pedig, aki azt emlegette, hogy a Portfolio találta ki az orosz légierős hírt, csak azt tudom mondani: megtisztelő, hogy azt gondolod rólunk, hogy mi írjuk a brit hírszerzés jelentéseit.

Kellett olyan csúnyán kioktatni Greent, most itt a válasz, rögtön jött egy cikk amiben leírják, hogy tulajdonképpen milyen szarok a ruszkik :D

Részemről biztosan nem erről van szó, de nem fogok erről vitázni. Elég beleolvasni a pf-es cikkekbe, azonnal látni hogy haditechnikai témákban nem vagyok partiképesek. ;)
Érdemi szakmai kritika nélküli, okádék személyeskedés. Látom, azt a posztot, amiben buzizol engem, meg transzizod a feleségemet, közben törölték is.

Csak annyit tudok erre mondani, hogy ezek egy vitát vesztett ember eszközei. A szakmai kritikára nyitott vagyok; van, amikor még jogos is, de amit te csinálsz, az nem az.

Azért lecsavarhatnátok a propagandából néha. Már csak a liberális barátaim miatt, akik meg vannak győződve arról, hogy semlegesek vagytok :D
Erre csak azt tudom mondani, hogy én, személy szerint igyekszem odafigyelni erre. De nem én egyedül írom az összes cikket az oldalra.

============

Egy szó, mint száz: nekem személy szerint nincs bajom azzal, ha valaki az oroszoknak drukkol, egy szinten meg is értem, mert én sem vagyok oda az Egyesült Államok által exportált béna ideológiákért. Meg bírom az orosz haditechnikát is; van is egy kisebb kollekcióm orosz / szovjet haditechnikai eszközökből, vagy ezek élethű másolatából.

Én egyedül azt nem értem, miért kell fanatikus szinten, minden apró bénázást, taktikai hibát folyamatosan kimagyarázni, mindenféle konteóval racionalizálni minden tévedést, veszteséget; kritika nélkül elhinni mindent, amit a Kreml közöl.

Lehet az oroszoknak drukkolni, de ne tegyünk már úgy, mintha ez az egész, Ukrajna elleni offenzíva a valaha volt legzseniálisabb hadjárat lenne és az oroszok egyfajta halhatatlan seregként, veszteségek nélkül pusztítanák el az ukrán haderőt.

Ugyanazt a kritikus szemléletet, amit alkalmaztok (sokszor teljesen jogosan) az Egyesült Államokkal / EU-val és az ukránokkal kapcsolatosan, érdemes lenne alkalmazni néha Oroszországgal szemben is.

Részemről ennyit erről a témáról.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 478
18 386
113
Biztosan nem azonos a képzettség, ez tény. Az orosz szerződéses haderő a képzettebb, mert az ukrán sorozott haderőre még rátoltak egy halom tartalékost is, szerződéses állománya meg alig van (az egészhez képest) az ukrán haderőnek.
Elfelejted, hogy ez az ukrán fő erő. Nyolc éve harcolnak a ruszki ellen, van tapasztalatuk. Igazából látszik is, mert március közepe óta megy a 2. fázis, és eddig csak annyit értek el, hogy Harkov térségéből is ki lettek takarítva.
Annyira képzett a ruszki szerződéses lövész, mint a VDV .
:D
Azok is jól beégtek, mindenhol kikaptak, ahol bevetették őket.
Halomba lövik a BMP-3 -al felszerelt orosz "szerződéses", jól képzett haderőt.

Ezek semmivel sem jobbak, mint az ukránok: vegyes kiképzettségű, feltöltöttségű, fegyverzetű, szedett-vedett bandák.
A legtöbb ZHCS -t újjá kellett szervezni, kiegészíteni más erőkkel, mert Kijevnél, Harkovnál olyan veszteségeket szenvedtek.
Ez a tömeghadsereg hátrányait megőrző, rosszul felkészített önkéntes haderő tipikus esete.
Ukrán ugyan ez.
Ismersz ilyet még ?
;)
 
  • Tetszik
Reactions: PPP and Wilson

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 380
23 083
113
Mindeközben az EU hivatalos hírcsatornája az euronews egy röpke 20 perces riportot készített, arról hogy ki van a tótok töke az ukrán menekültekkel:


Jegyzem meg, ez finom utalás arra, hogy hamarosan egyre kevesebb pénz és fegyver kerül átadásra és szépen észrevétlenül kihátrál az EU Ukrajna mögül.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 092
33 370
113
Bocs, hogy csak most válaszolok. Nem volt időm normális posztot írni. Próbálok mindenkinek reagálni, de vagy 100 értesítésem volt tegnapelőtt óta, úgyhogy 1-2 felett lehet, elsiklik a figyelmem.

========



Eddig úgy tudtam, felhozni a kínai játékpuskákat egy valódi fegyverekről szóló vitában főbenjáró bűn, de örülök, hogy megtetted. Ezzel könnyebben tudom úgyis illusztrálni, mit akarok mondani, szerencsére pont van néhány kéznél.

Ti, ilyen-olyan katonai tapasztalatra hivatkozva ezt véditek be:

aksz.jpg


Mutatom golyószóró-replikával is, hátha jobban tetszik:

rpkfog-s.jpg


És az, ha a tárnál fogva lóbálom a fegyvert, szerintetek rendben van, mert

"Így kényelmes."
"Ez valójában egy titkos szpecnaz-technika."
"Nem voltál még műveleti területen."
"Aki ezt csinálja, nemhogy nem amatőr, hanem kifejezetten profi."

Ne haragudjatok, nem akarok senkit megbántani, de szerintem azzal, ha szerintetek ez a így biztonságos, elfogadható, esetleg kifejezetten nagy katonai tapasztalatról árulkodik, nem az én szakmai hozzáértésemről festetek hiányos képet.

Nem mellesleg, a csecsenes videón és a fent linkelt képen is egy AKSz-74U szerepel, nem pedig egy "AK74U".

Persze, lehet becézgetni, lehet, hogy így hívtátok az alakulatnál, de nem én vagyok a hülye, amiért a hivatalos nevét használom egy fegyvernek.


Egész véletlen pont láttam egy teljes ODON szpecnaz alakulatot 2009-ben, a Győzelem Parknál, Moszkvában. Én ráadásul tudtam róluk, hogy szpecnazosok és nem csak később derült ki. Persze ők csak épp vonultak valamerre, nem csináltak semmi menőséget.

Bár tudomásom szerint nem számítanak explicit szpecnaz-alakulatnak, láttam egy csomó OMON-ost is, intézkedés kézben, ugyanezen látogatás során.

"egy dolog biztosan kiemelendő: kab@szottul összeszokottak és nem adják fel könnyen." -> Amúgy ez képzetségtől függetlenül a csecsenekre is biztosan igaz, meg az is, hogy amúgy rohadtul motiváltak.

Továbbra is: én nem akarom elvitatni a csecsenektől, hogy érnek el sikereket a harctéren. Ez világosan így van. Én csak arra akarok rávilágítani, hogy az állomány egy része igencsak képzetlennek tűnik.



Ez egy MTI által, a brit hírszerzés jelentése alapján megírt hír volt, amit az ügyeletes szerkesztő 3 perc munkával felcopypastelt az oldalra.

Annyit tudok mondani minden háborgónak, hogy egyetértek abban, hogy több kritikával kellett volna kezelni a dolgot, ahogy ezt személy szerint én szoktam is, amikor épp hozzám jut el egy ilyen hír.

De tudjátok, az újságíró-szerkesztőségek nem úgy működnek, hogy 24/7-ben állandóan, folyamatosan mindenki dolgozik, mindenről egyeztet és mindenki tökéletesen ért minden témához.

Annak a srácnak pedig, aki azt emlegette, hogy a Portfolio találta ki az orosz légierős hírt, csak azt tudom mondani: megtisztelő, hogy azt gondolod rólunk, hogy mi írjuk a brit hírszerzés jelentéseit.




Érdemi szakmai kritika nélküli, okádék személyeskedés. Látom, azt a posztot, amiben buzizol engem, meg transzizod a feleségemet, közben törölték is.

Csak annyit tudok erre mondani, hogy ezek egy vitát vesztett ember eszközei. A szakmai kritikára nyitott vagyok; van, amikor még jogos is, de amit te csinálsz, az nem az.


Erre csak azt tudom mondani, hogy én, személy szerint igyekszem odafigyelni erre. De nem én egyedül írom az összes cikket az oldalra.

============

Egy szó, mint száz: nekem személy szerint nincs bajom azzal, ha valaki az oroszoknak drukkol, egy szinten meg is értem, mert én sem vagyok oda az Egyesült Államok által exportált béna ideológiákért. Meg bírom az orosz haditechnikát is; van is egy kisebb kollekcióm orosz / szovjet haditechnikai eszközökből, vagy ezek élethű másolatából.

Én egyedül azt nem értem, miért kell fanatikus szinten, minden apró bénázást, taktikai hibát folyamatosan kimagyarázni, mindenféle konteóval racionalizálni minden tévedést, veszteséget; kritika nélkül elhinni mindent, amit a Kreml közöl.

Lehet az oroszoknak drukkolni, de ne tegyünk már úgy, mintha ez az egész, Ukrajna elleni offenzíva a valaha volt legzseniálisabb hadjárat lenne és az oroszok egyfajta halhatatlan seregként, veszteségek nélkül pusztítanák el az ukrán haderőt.

Ugyanazt a kritikus szemléletet, amit alkalmaztok (sokszor teljesen jogosan) az Egyesült Államokkal / EU-val és az ukránokkal kapcsolatosan, érdemes lenne alkalmazni néha Oroszországgal szemben is.

Részemről ennyit erről a témáról.
ha a tárnál fogja a fegyvert (mert épp ügy akarja) az annyit tesz hogy egymozdulattala válgödörbe szoríthatja . úgy hogy amikor nem kell a másik keze szabadon marad. persze goghatná a markolatnál is de ahhoz összetettebb mozgás kell. neki így áll kézre. AK-t tárnál fogva nem hagy el az fix. (velem is fordult már elő hogy úgy fogtam meg a fegyvert vagy úgy tartottam) persze alsó készenléti helyzet az ami szolgalmazott. de ahhoz 2 kéz kell
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 282
76 860
113
Elfelejted, hogy ez az ukrán fő erő. Nyolc éve harcolnak a ruszki ellen, van tapasztalatuk. Igazából látszik is, mert március közepe óta megy a 2. fázis, és eddig csak annyit értek el, hogy Harkov térségéből is ki lettek takarítva.
Annyira képzett a ruszki szerződéses lövész, mint a VDV .
:D
Azok is jól beégtek, mindenhol kikaptak, ahol bevetették őket.
Halomba lövik a BMP-3 -al felszerelt orosz "szerződéses", jól képzett haderőt.

Ezek semmivel sem jobbak, mint az ukránok: vegyes kiképzettségű, feltöltöttségű, fegyverzetű, szedett-vedett bandák.
A legtöbb ZHCS -t újjá kellett szervezni, kiegészíteni más erőkkel, mert Kijevnél, Harkovnál olyan veszteségeket szenvedtek.
Ez a tömeghadsereg hátrányait megőrző, rosszul felkészített önkéntes haderő tipikus esete.
Ukrán ugyan ez.
Ismersz ilyet még ?
;)
Tehát az oroszok is 8 éve harcolnak az ukránokkal=koppra ugyanannyi tapasztalatuk van... Ez persze badarság, mert ott ugye állóháború folyt, ami abból állt, hogy átlövöldöztek egymáshoz, de manőverek nem voltak...

Azt az elsővonalas ukrán haderőt épp most kerítik be (tudod, 5 dandár csücsül hamarosan egy katlanban) el sem tudom képzelni, hogyha ezek olyan jól képzettek mint az oroszok, akkor ez hogyan történhet meg? Miért nem vonulnak vissza? Egyszerű oka van: ha megmozdulnak hátrafelé azonnal pánikszerű menekülésbe kezd ez a sebtében behívott tartalékosokból álló erő...

Biztos elkerülte a figyelmed, hogy abban a nagyjából egy hónapos hadműveleti szünetben nem csak az orosz ZHCS-ket szervezték újra, hanem az ukrán haderőt is. A különbség csupán annyi, hogy az orosz ZHCS-ket hivatásos és szerződéses katonákból szervezték újra, az ukrán haderőt meg behívott tartalékosokból...
 

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 080
9 048
113
Bocs, hogy csak most válaszolok. Nem volt időm normális posztot írni. Próbálok mindenkinek reagálni, de vagy 100 értesítésem volt tegnapelőtt óta, úgyhogy 1-2 felett lehet, elsiklik a figyelmem.

========



Eddig úgy tudtam, felhozni a kínai játékpuskákat egy valódi fegyverekről szóló vitában főbenjáró bűn, de örülök, hogy megtetted. Ezzel könnyebben tudom úgyis illusztrálni, mit akarok mondani, szerencsére pont van néhány kéznél.

Ti, ilyen-olyan katonai tapasztalatra hivatkozva ezt véditek be:

aksz.jpg


Mutatom golyószóró-replikával is, hátha jobban tetszik:

rpkfog-s.jpg


És az, ha a tárnál fogva lóbálom a fegyvert, szerintetek rendben van, mert

"Így kényelmes."
"Ez valójában egy titkos szpecnaz-technika."
"Nem voltál még műveleti területen."
"Aki ezt csinálja, nemhogy nem amatőr, hanem kifejezetten profi."

Ne haragudjatok, nem akarok senkit megbántani, de szerintem azzal, ha szerintetek ez a így biztonságos, elfogadható, esetleg kifejezetten nagy katonai tapasztalatról árulkodik, nem az én szakmai hozzáértésemről festetek hiányos képet.

Nem mellesleg, a csecsenes videón és a fent linkelt képen is egy AKSz-74U szerepel, nem pedig egy "AK74U".

Persze, lehet becézgetni, lehet, hogy így hívtátok az alakulatnál, de nem én vagyok a hülye, amiért a hivatalos nevét használom egy fegyvernek.


Egész véletlen pont láttam egy teljes ODON szpecnaz alakulatot 2009-ben, a Győzelem Parknál, Moszkvában. Én ráadásul tudtam róluk, hogy szpecnazosok és nem csak később derült ki. Persze ők csak épp vonultak valamerre, nem csináltak semmi menőséget.

Bár tudomásom szerint nem számítanak explicit szpecnaz-alakulatnak, láttam egy csomó OMON-ost is, intézkedés kézben, ugyanezen látogatás során.

"egy dolog biztosan kiemelendő: kab@szottul összeszokottak és nem adják fel könnyen." -> Amúgy ez képzetségtől függetlenül a csecsenekre is biztosan igaz, meg az is, hogy amúgy rohadtul motiváltak.

Továbbra is: én nem akarom elvitatni a csecsenektől, hogy érnek el sikereket a harctéren. Ez világosan így van. Én csak arra akarok rávilágítani, hogy az állomány egy része igencsak képzetlennek tűnik.



Ez egy MTI által, a brit hírszerzés jelentése alapján megírt hír volt, amit az ügyeletes szerkesztő 3 perc munkával felcopypastelt az oldalra.

Annyit tudok mondani minden háborgónak, hogy egyetértek abban, hogy több kritikával kellett volna kezelni a dolgot, ahogy ezt személy szerint én szoktam is, amikor épp hozzám jut el egy ilyen hír.

De tudjátok, az újságíró-szerkesztőségek nem úgy működnek, hogy 24/7-ben állandóan, folyamatosan mindenki dolgozik, mindenről egyeztet és mindenki tökéletesen ért minden témához.

Annak a srácnak pedig, aki azt emlegette, hogy a Portfolio találta ki az orosz légierős hírt, csak azt tudom mondani: megtisztelő, hogy azt gondolod rólunk, hogy mi írjuk a brit hírszerzés jelentéseit.




Érdemi szakmai kritika nélküli, okádék személyeskedés. Látom, azt a posztot, amiben buzizol engem, meg transzizod a feleségemet, közben törölték is.

Csak annyit tudok erre mondani, hogy ezek egy vitát vesztett ember eszközei. A szakmai kritikára nyitott vagyok; van, amikor még jogos is, de amit te csinálsz, az nem az.


Erre csak azt tudom mondani, hogy én, személy szerint igyekszem odafigyelni erre. De nem én egyedül írom az összes cikket az oldalra.

============

Egy szó, mint száz: nekem személy szerint nincs bajom azzal, ha valaki az oroszoknak drukkol, egy szinten meg is értem, mert én sem vagyok oda az Egyesült Államok által exportált béna ideológiákért. Meg bírom az orosz haditechnikát is; van is egy kisebb kollekcióm orosz / szovjet haditechnikai eszközökből, vagy ezek élethű másolatából.

Én egyedül azt nem értem, miért kell fanatikus szinten, minden apró bénázást, taktikai hibát folyamatosan kimagyarázni, mindenféle konteóval racionalizálni minden tévedést, veszteséget; kritika nélkül elhinni mindent, amit a Kreml közöl.

Lehet az oroszoknak drukkolni, de ne tegyünk már úgy, mintha ez az egész, Ukrajna elleni offenzíva a valaha volt legzseniálisabb hadjárat lenne és az oroszok egyfajta halhatatlan seregként, veszteségek nélkül pusztítanák el az ukrán haderőt.

Ugyanazt a kritikus szemléletet, amit alkalmaztok (sokszor teljesen jogosan) az Egyesült Államokkal / EU-val és az ukránokkal kapcsolatosan, érdemes lenne alkalmazni néha Oroszországgal szemben is.

Részemről ennyit erről a témáról.
Most komolyan az a problémád, hogy hogy fogja a tárat? Nem tök 8? Ő van a fronton, ő teszi kockára az életét, ő az aki sokkal többet tapasztalt mint te vagy én. Ha neki úgy jó akkor úgy jó. És pont.
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 699
28 112
113
@nyugger kolléga újabb írása.

Lehet, hogy most tényleg sok volt a tütüke, aztán azért nem posztolta még sk ;)
A cikk megjelenését nagyanyám 10+ éves szilva és körtepálinkája támogatta :D Amúgy pénteki vizsgám meg a Veszprémbe hazaugrás miatt kicsit szétcsúsztam az anyaggal (nem tudom mennyire érződik rajta) és csak ma fél 5 fele került ki a honlapra, de igyekeztem viszonylag naprakész lenni. Következő anyag kb kedd reggelre várható, aztán lehet megint 3 napból alkotok valamit, attól függően mi történik éppen
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 070
13 450
113

Görögország ezeket a fegyvereket adott át Ukrajnának: Hihetetlen mennyiségben – „Oroszok százai haltak meg használatuk miatt”​

https://www-pronews-gr.translate.go...tr_sl=el&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=sk&_x_tr_pto=sc

Összességében az információk szerint a lőszer típusa és mennyisége a következő:

122 TOMA BMP-1 géppuskáik összes lőszerével

15 000 db 73 mm-es rakéta.

2100 db 122 mm-es rakéta.

20.000 db AK-47 Kalasnyikov géppuska

3 200 000 db 7,62 mm-es patron,

60 MANPAD FIM-92 Stinger,

17 000 db 155 mm-es tüzérségi lőszer

1100 db RPG-18 páncéltörő rakéta

Információk szerint mindegyik szállítására 6 görög C-130-as szállítógépet, 10 kanadai és 5 új-zélandi repülőgépet használtak.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Szeverodonyecki délelotti szituáció:


... azóta viszont megjelent egy megnemerosítet hír is arról, hogy az ukránok viszafoglalták az egészet:

 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 353
46 159
113
Már leszerződött az általad említett belga cég az ukrikkal mennek az M-109-k Ukrajnába....


Ukrajna felkérte Indiát, hogy legyen biztonságának egyik garanciája – mondta egy diplomáciai forrás a The Hindu lapnak.

Kijev humanitárius és pénzügyi segítségre is számít Újdelhitől, valamint arra, hogy India részt vesz Ukrajna háború utáni újjáépítésében.

A kiadvány szerint az indiai hatóságok és magáncégek már 230 tonna humanitárius segélyt szállítottak át Ukrajnának.

A legutóbbi, isztambuli orosz-ukrán személyes megbeszélésen Ukrajna kijelentette , hogy kész feladni a NATO-hoz és más szövetségekhez való csatlakozás gondolatát, cserébe a biztonságért, amelyet a kezes országok biztosítanának. Kijev javaslata szerint vállalják, hogy segítséget nyújtanak Ukrajnának Ukrajna elleni támadás esetén, beleértve a fegyveres erőket is

Nyilván Indiával semmi baja nincs Zelenskinek, csak a Magyar Állammal.
India semmifajta segítséget (az a 230 tonna egy röhej) nem ad nekik - velünk ellentétben -, miközben rekord mennyiségre növelte India az oroszoktól beszerzett olajat, és ezzel aktívan hozzájárul Putyin háborús finanszírozásához.
Náluk miért nem veri az asztalt habzó szájjal Zelenski, hogy azonnal szüntessék be az orosz energiahordozók vásárlását?