[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

adam.bertok

Well-Known Member
2022. február 26.
358
1 129
93
SU 25 allitolag. allitolag orosz. Ukran su 25 nem tudom mer e meg repulni egyaltalan :

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="und" dir="ltr">Ukrainian forces reportedly downed a Russian SU-25 in Orikhiv, Zaporizhzhia Oblast <a href="https://t.co/2Y9FhbdEQt">pic.twitter.com/2Y9FhbdEQt</a></p>&mdash; OSINTtechnical (@Osinttechnical) <a href=" ">June 5, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Ujabb tabornokkal kevesebb, azert ez eleg elszomorito, allitolag a parancsnokoknak elore kell menniuk rendet csinalni, a nem megfeleloen titkositott kommunikacios eszkozok miatt a parancsnoki harcallaspontokat bemerik - feltehetoen az amerikaiak - az ukranok pedig nagyon gyorsan lecsapnak a megadott koordinatakra. Ez nagyon demoralizalo lehet az oroszok szamara.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">Major General Roman Kutuzov decided to visit the troops at the frontlines near Popasna.<br><br>It turns out it was a bad idea as he was killed in an artillery strike by the Ukrainian Army.<br><br>Another Russian general bites the dust. Not since the Second World War… <a href="https://t.co/D5ZR4jdcmF">pic.twitter.com/D5ZR4jdcmF</a></p>&mdash; Visegrád 24 (@visegrad24) <a href=" ">June 5, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Kis szines, lehet mar volt :
  • Szlovakia vadonat uj tuzersegi rendszereket ad at ukrajnanak, a szolvak hadsereg szamara megrendelt uj eszkozoket.
  • Amerikaiak adnak felfegyverzett dronokat 4 darabot - Reaper allitolag
  • 80km -es hatotavolsagu raketaval a raketaveto rendszereket Ukrajna ugy tunik megkapja az amiktol
  • a litvanok altal adakozasbol vett Bayraktar dronert kapott osszeget a torok gyarto ceg jotekonysagi celra forditja. Meg ha nem is igaz, akkor is nagyon meno PR.



Az Ukranoknal tenyleg bajnoksagot rendeznek a tuzersegi fegyverrendszerek kozott.
Amely rendszert az ukranok feldicserik a konnyu hasznalat vagy megbizhatosaga miatt, annak az eladasa szarnyalni fog.
Nem tudom hany tuzersegi rendszert hasznalnak az ukranok, kb 5-nel abbahagytam a szamolast.
Egyreszt ez igy eleg szedett vedett tortenet, masreszt mutatja hogy Ukrajnat nyugat europa es az USA eroteljesen tamogatja.

Az Ukranoknak van eleg katonajuk, elszantsaguk. Penz es Infrastruktura nincs, illetve ami van az pusztul folyamatosan, de az Ukranok eleg elszantan harcolnak. Trianonra emlekezve talan mi is ertjuk, hogy miert harcolnak az Ukranok, miert nem akarnak teruletrol lemondani. ez szamunkra is nehez, bizonyara mindenki megerti ezt ezen a forumon...
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 359
22 890
113
na .. szóval mert az előbb lemaradt,Kövér kijelentésével kapcsolatban ..

azért mert ti tótok még beálltok a nagy mainstream hadba és mentek előre ,nem jut eszetekbe,a mondás hogy aki a csorda után kullog az bizony szaros füvet legel !! mielőtt minősíted a magyarokat talán köszönetet illene mondani azért amit Orbán tett értetek is .. szóval el lehet húzni a picsába a hasonló kommentekkel,mert a tököm tele van már az ilyen ingyenéló nyomorék beszologatásokkal a külföldiek részéről,pláne így a trianoni évforduló után egy nappal .. végül is kaptatok egy komplett országot "tesó",de úgy tűnik nektek sem elég ennyi,szerencsére ugattok de nem haraptok ,és csak a szátok jár .. de mint mindig,megint feleslegesen... remélem hogy Szlovákia lesz annyira gáláns,hogy megköszöni majd Orbánnak a kőolajat,amit kijárt nektek is,tudod a magyarokban van gerinc,mi nem hajbókolunk ide-oda,ezt meghagyjuk nektek meg a románoknak,szóval ekézzed nyugodtan Kövért mert elmagyarázta annak a pofátlan szardarabnak amit már itt páran leirtak itt a topicban,hogy mihez kellene magát tartani,amíg a többi kussolós pöcsarcú politikus fosott és mantrázta a baromságokat,titokban meg arra várt hogy Orbán kikaparja nekik a gesztenyét !

na szívd mellre nem személyes,csak tudni kellene hol van a helyetek hawer ! ;)

243c31c4884fa451282face32fdc33a7.jpg

Forrás facebook
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 506
54 466
113
Ezek szerint zárul a zsák:

tollKmy.png



Btw.: Ha valaki szexturizmust tervez nyárra, lengyel nagyvárosokat ellepték az olcsó ukrán prostik, legtöbbjük 150 zlotyiért análon kívül bármit vállal, de aktív pornós általi kényeztetés is megvan 300-ból.
Már csak ezért az információért is megéri ezt a topikot követni. :)
 

Rex Meus Deus Meus

Well-Known Member
2020. július 26.
1 905
10 344
113

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 565
80 941
113

Az ukrán háború öt legnagyobb hibája​


1. "Mindannyian ukránok vagyunk."​

Németország a háború kezdete óta sárga-kék labdamedencében úszik. Kulturális intézmények és magánházak ablakaiból kék-sárga zászlók lobognak, és az ország legtávolabbi vidékein is buszokat látni a tehénlegelők és szélturbinák között, amelyeken „Állj Ukrajnával” felirat. Ha meg akarod mutatni, hogy a jobb oldalon állsz, hordhatsz kék és sárga szalagot a hajtókádon, olyan színeket, amelyek egészen a közelmúltig inkább egy nagy bútorüzlethez társultak. Szinte semmibe nem kerül, ellentétben az adományokkal vagy az önkéntes menekültsegélyekkel, de azt mutatja, hogy a jó oldalon áll.
A módszer a Terror elleni háborúból ered. Nem számít, hol támadtak a terroristák, New Yorkban, Londonban, Párizsban vagy Nizzában, a német újságokban utólag azt lehetett olvasni, hogy a támadások „a mi” értékeink és a „mi” szabadságunk elleni támadást jelentettek. És állítólag a "mi" biztonságunkat a Hindu Kushban megvédték. Akárcsak most a "mi" szabadságunkat az ukránok védik. Mintha az ukránoknak nem lenne joguk támogatni, ha nem tesznek legalább valamit „értünk”.
Afganisztánban azonban még az afgánok biztonságát sem védték meg, ezt a tavalyi keserves kivonulás óta tudjuk. Érdekes módon a szolidaritás megnyilvánulása leginkább a fehérekre korlátozódik: nem hallottam olyan szolidaritási megszólításokról, mint „Mind szírek vagyunk” vagy „Mind afgánok vagyunk”. A szolidaritás vulgáris fajtája, amely végső soron csak arra szolgál, hogy válasszon.

2. "Más világban ébredtünk."​

Ezt mondta Annalena Baerbock külügyminiszter február 24-én, miután Putyin a hajnali órákban kilőtte az első rakétákat Ukrajnára . A mondat jól illusztrálja értetlenségét, később azon volt felháborodva, hogy Lavrov orosz külügyminiszter egy korábbi moszkvai látogatásán hazudott neki a háborús szándékokról. Hoppá, Lavrov hazudik. Utólag visszagondolva, ez meglepően naiv, különösen egy olyan kemény, nem marhaságos nő számára, mint Baerbock.
És a mondat sem igaz: „Mi” nem egy másik világban ébredtünk fel. „Mi”, mint németek az ágyunkban ébredtünk, szirénák, bombariadók nélkül, a túléléstől való egzisztenciális félelem nélkül. Kelet-Ukrajnában 2014 óta háború dúl, százezrek menekültek el, tízezrek haltak meg anélkül, hogy valaki igazán törődött volna vele. Putyin imperialista tervei is elvileg ismertek 2007 óta, amikor a müncheni biztonsági konferencián az agresszív beszédet mondta. Tehát a világ nem volt olyan új.
100 nap háború után azonban Annalena Baerbock ítélete érvényessé vált, igaz, másként, mint ahogyan akkor gondolta. A rendkívül emelkedő megélhetési költségek miatt sokan félnek attól, hogy a pénzükből nem tudnak megélni. És féltik a társadalom kohézióját. A szakszervezeti kötődésű Hans Böckler Alapítvány ijesztő számot tett közzé : a megkérdezettek kétharmada attól tart, hogy a társadalom annyira eltávolodik egymástól, hogy fennáll a szétesés veszélye. A megélhetési költségek válsága egyébként leginkább azokat érinti, akik már eddig is a legtöbbet szenvedték el a Koronát.

3. "Mindenért az SPD a hibás."​

Az elmúlt három hónapban a hibáztatás elsősorban az SPD-re összpontosított. Schwesig, Platzeck, Schröder, Mützenich: Mindannyian össze voltak gyúrva, mint akik Putyin propagandáját követték vagy szócsöveként folytatták Németországban. A kereskedelem révén történő változás gondolatát közvetlenül a szocializmus után a történelem legostobább ötletének bélyegezték. Feledésbe merült, hogy a CDU politikusa, Michael Kretschmer és a baloldali Bodo Ramelow is elkötelezett az Oroszországgal való jó kapcsolatok mellett .
Merkel diadalaként ünnepelték tavaly augusztusban azt, hogy Angela Merkel kancellárt – minden ellenállás és figyelmeztetés ellenére – az Északi Áramlat gázvezetékkel – különösen az Egyesült Államokból, de kelet-európaiakból is – . Az az elképzelés, hogy Oroszországot kölcsönös gazdasági integrációval alakítsák át, minden párt (a Zöldek kivételével) és a lakosság körében is általános volt. Ez volt az EU alapötlete! A németek örültek az olcsó gáznak és olajnak, ami biztosította a jólétet és a növekedést.

A vádak a hét elején a „FAZ” szerkesztője, Jürgen Kaube vádemelésével tetőztek, aki azt írta, hogy Scholz a fegyverszállítással kapcsolatos tétovázásával rontja Németország hírnevét, és ezzel megszegi hivatali esküjét. Ami annyiban árulkodó, hogy megmutatja, mi a legfontosabb még mindig a németek számára: önmagukat, és azt, hogy mit gondol róluk a világ. Scholz azonban nem az emberek hírnevének növelésére esküdött, hanem a károk elhárítására, ami két különböző dolog.

4. "Minden orosz ellenség."​

Nemrég hallottam egy berlini színháztól, hogy azért nem jött létre az orosz és ukrán művészek közös estje, mert az ukránok nem voltak hajlandók egy színpadon osztozni az oroszokkal. Bár mindenki egyértelműen Putyin ellen pozicionálta magát, és mindenki Berlinben élt évek óta. Ez érthető, de odáig fajult, hogy az ukránok még a szövegeiket sem akarták elolvasni aznap este.

Bojkottálni és elutasítani akar mindent, ami orosz, beleértve a könyveket, színdarabokat, zenét. Inkább el kell különíteni az orosz embereket. Milyen rövidlátó! Egyre nehezebb az oroszországi művészek élete, hiányzik a levegő a levegőhöz, és azoknak, akik el tudják hagyni az országot. Ezért még fontosabb lenne meghallani azokat a hangokat, amelyek a háború ellen, a demokrácia mellett állnak. Nem világos, hogy valójában milyen a lakosság hangulata Oroszországban, hányan védik komolyan a háborút, mert nincs szabad sajtó, drákói büntetés fenyeget minden tiltakozásért. Azonban illuzórikus azt gondolni, hogy el lehet izolálni egy 140 millió embert, mint Észak-Korea.

5. "Az EU és a NATO úgy zárt, mint még soha."​

Az EU 15 éve egyik válságból a másikba csúszik. Kell még az EU?-kérdezték sokan maguktól a Brexit után. Aztán jött a háború, és hirtelen úgy tűnt, hogy az európai projekt ismét vonzó. De már csak az olajembargóról szóló fojtogató – idézzük Robert Habecket – mutatja, mennyire törékeny az EU-országok egysége. Mit jelent az, ha a jogállamiság követelményei már nem olyan fontosak, mint Lengyelország esetében?

A háború valószínűleg elmélyíti az EU identitásválságát – mutatott rá nemrég Ivan Krastev politológus : Milyen irányba fejlődik a közösség, katonailag, politikailag? Továbbra is a megosztott politikai szuverenitás a cél? Hogyan pozícionálja magát az EU politikailag, az USA függelékévé válik, ahogy ez már katonailag is történik? A NATO - n belül is vannak komoly konfliktusok , Törökország szerepétől kezdve egészen addig, hogy mi legyen a háború tényleges célja. Biden elnök „rendszerváltásra” szólított fel márciusban. Lloyd Austin védelmi miniszter szerint Oroszországnak olyan gyengévé kell válnia, hogy soha többé ne támadhasson. Vagy egy gyors fegyverszünet , ahogy Franciaország, Németország és Olaszország követeli? Szerdán Biden késztetést érzett arra, hogy közöljön egy cikket a New York Timesban, amelyben világossá tette, hogy nem a "rendszerváltás" a cél .
Paradox módon a megnövekedett fegyverkínálat most ahhoz vezethet, amit senki sem akart: további eszkalációhoz, több halálesethez. Mert az az elképzelés, hogy fegyverszállítással gyorsabban véget ér a háború, hiba volt, aminek én is behódoltam. Nem ez lesz az utolsó.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
1 982
22 865
113
Akkor revideálom az ezt megelőző kommentemet és nyilvánosan megkövetem a tót "tesókat", ezekszerint ott sem mindenki gyengeelméjű, és érzik a dolgok valós súlyát,tudják, hogy az ő érdekeikért is kiálltak a mi politikusaink a sajátjaik helyett. (már ha valós ez a FB-poszt)
 

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 880
8 097
113
Amíg itt néhány topictárs írásának kivételével ismét nem volt értelmes hozzászólás az elmúlt néhány napban, addig Én és több ismerősöm (katonák, volt katonák, újságírók, biztonságpolitikai elemzők) részt vettünk Volodimir Kalitynsky ezredes, Ukrajna védelmi attaséval folytatott beszélgetésen és előadáson a Stefánian. A helyszínt a HM biztosította. Ezredes úr nálunk is végzett vezérkari akadémiát, tehát ért és beszél is magyarul, de 100%-osan ukrán. Apját 1949-ben "banderistaként" végezték ki. Ő ennek ellenére Moszkávban tanult egyik akadémián, ahol az évfolyam fele ukrán volt. Még Szovjetunióban kezdte a tanulmányait, és amikor végzett, akkor már létezett a független Ukrajna. Ő a 128. (Kárpátaljai) hegyivadász dandár állományban is szolgált. Ezredes úr helyzetértékelő előadást tartott vagy 40-50 percig a háború jelenlegi állásáról és a tervekről amelyeket a kormánya és a felsőbb parancsnoksága nyilvánosságra hozott, majd válaszolt a kérdésekre.
Az, hogy mik a tervek, illetve milyen kérdésekre milyen választ adott, dióhéjban majd leírom. Több esetben ahogy hangsúlyozta ezredes úr, nem a saját, hanem országának hivatalos álláspontját ismertette.
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 313
16 105
113
SU 25 allitolag. allitolag orosz. Ukran su 25 nem tudom mer e meg repulni egyaltalan :

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="und" dir="ltr">Ukrainian forces reportedly downed a Russian SU-25 in Orikhiv, Zaporizhzhia Oblast <a href="https://t.co/2Y9FhbdEQt">pic.twitter.com/2Y9FhbdEQt</a></p>&mdash; OSINTtechnical (@Osinttechnical) <a href=" ">June 5, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Ujabb tabornokkal kevesebb, azert ez eleg elszomorito, allitolag a parancsnokoknak elore kell menniuk rendet csinalni, a nem megfeleloen titkositott kommunikacios eszkozok miatt a parancsnoki harcallaspontokat bemerik - feltehetoen az amerikaiak - az ukranok pedig nagyon gyorsan lecsapnak a megadott koordinatakra. Ez nagyon demoralizalo lehet az oroszok szamara.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">Major General Roman Kutuzov decided to visit the troops at the frontlines near Popasna.<br><br>It turns out it was a bad idea as he was killed in an artillery strike by the Ukrainian Army.<br><br>Another Russian general bites the dust. Not since the Second World War… <a href="https://t.co/D5ZR4jdcmF">pic.twitter.com/D5ZR4jdcmF</a></p>&mdash; Visegrád 24 (@visegrad24) <a href=" ">June 5, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Kis szines, lehet mar volt :
  • Szlovakia vadonat uj tuzersegi rendszereket ad at ukrajnanak, a szolvak hadsereg szamara megrendelt uj eszkozoket.
  • Amerikaiak adnak felfegyverzett dronokat 4 darabot - Reaper allitolag
  • 80km -es hatotavolsagu raketaval a raketaveto rendszereket Ukrajna ugy tunik megkapja az amiktol
  • a litvanok altal adakozasbol vett Bayraktar dronert kapott osszeget a torok gyarto ceg jotekonysagi celra forditja. Meg ha nem is igaz, akkor is nagyon meno PR.



Az Ukranoknal tenyleg bajnoksagot rendeznek a tuzersegi fegyverrendszerek kozott.
Amely rendszert az ukranok feldicserik a konnyu hasznalat vagy megbizhatosaga miatt, annak az eladasa szarnyalni fog.
Nem tudom hany tuzersegi rendszert hasznalnak az ukranok, kb 5-nel abbahagytam a szamolast.
Egyreszt ez igy eleg szedett vedett tortenet, masreszt mutatja hogy Ukrajnat nyugat europa es az USA eroteljesen tamogatja.

Az Ukranoknak van eleg katonajuk, elszantsaguk. Penz es Infrastruktura nincs, illetve ami van az pusztul folyamatosan, de az Ukranok eleg elszantan harcolnak. Trianonra emlekezve talan mi is ertjuk, hogy miert harcolnak az Ukranok, miert nem akarnak teruletrol lemondani. ez szamunkra is nehez, bizonyara mindenki megerti ezt ezen a forumon...
Végeredményben olyan területről fognak lemondani,illetve lemondatják őket,amit pont száz éve kaptak a szifiliszes Lenintől. Ne hasonlítsd össze a Trianoni terület rablást,mert ott 1000 éves területeket csatoltak el. Rohadt nagy különbség.
 

tacticool

Well-Known Member
2015. január 12.
1 221
3 565
113

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 431
18 869
113
Újabb két orosz tábornok veszt(h)ette életét Ukrajnában.

"Russian sources also write about it, in the area of the village of Nikolaevka in the direction of Popasna, Russian general ⭐⭐ Roman Kutuzov was to die on 5 June. Recently, chief of staff of the Eastern Military District (though I might be wrong)."



Bocs, ha vót má.
Szerintem ott több tábornok van mint nekünk katonank
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 648
8 450
113
Végeredményben olyan területről fognak lemondani,illetve lemondatják őket,amit pont száz éve kaptak a szifiliszes Lenintől. Ne hasonlítsd össze a Trianoni terület rablást,mert ott 1000 éves területeket csatoltak el. Rohadt nagy különbség.
Ez a szifiliszes Lenin hozta létre a Szovjetuniót. Tudod, aminek összeomlását Putyin a 20. század legnagyobb tragédiájának tartja.