[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 110
24 888
113
.
.
2014.juliusaban löttek le a malaj gepet, ami eleg kellemetlen volt a nemzetközi kapcsolatokra akkor meg ado oroszoknak is, ez lehetett ami elmergesedett, es Sztrelkov kegyvesztett lett.
.
Nem lennek biztos benne, hogy az Igor Girkin twittert ö kesziti, lehet, csak felhasznalja valaki a nevet.
Egyébként mit tudunk a maláj gép lelövéséről ? (tényleg komolyan kérdezem ? )

1. a szakik szerint az ukránok voltak
2. az ukránok szerint a szakik vagy az oroszok voltak
3. az oroszok szerint nem ők voltak,hanem az ukránok

4. a "vizsgálóbizottság" meg eldöntötte hogy az oroszok voltak .. de mi alapján,amikor kb mind az ukrán mind a másik félnek voltak "bizonyítékai" a másik ellen ?

a jelenlegi helyzetet tekintve
/ tiltsuk be Puskint,Csajkovszkijt,zárjuk ki az orosz sportolókat,zenészeket,művészeket,tiltsunk be bizonyos cirill betűket, zárjuk ki az orosz macskatenyésztőket,még az orosz fát is/

erősen megkérdőjelezhető bármilyen nyugati vizsgálóbizottság párttatlan munkája

természetesen ez már nem hozza vissza az áldozatokat .. abban én is egyetértek,hogy valami hatalmi harc lehetett a háttérben amiért félre lett állítva,és abban is hogy nem biztos hogy ő kezeli azt a bizonyos oldalt .. ellenben tényleg nagy szerepet vállalt a kezdeti időkben a szakadár területeken.
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 780
28 818
113
Szerintem ez lesz az aktuális:
Most akartam berakni :D

Na igen, hétfőn még nagyban le kellett ugorjunk a telekre cseresznyét szedni, szóval lémyegében csúszott minden és csak tegnap tudtam az anyagot érdemben összerakni. A felépítés a szokásos, elején a milyen szeretetcsomag hova repült, majd Nyikolajev, utána Donbassz. Azon belül pedig szépen belemélyedni, hogy a szeverodonyecki ellentámadás nem meglepő módon beszart és egyre inkább tűnik fel ukrán részen is, hogy nem lehet fenntartani a helyzetet. Na meg Szvjatogorszk jelentősége és az ottani kolostorok külön Stier kérésére. A végén pedig Donyeck folyamatos lövetése, amiről nem tudom itthon mennyit írtak. Akartam a T-62-t is belevenni, hogy akkor korrigálom magam, mert tényleg kicsomagolta őket Grísa, de az majd következőbe. Így is kb 15 ezer karakter lett
 

kriss02

Well-Known Member
2021. szeptember 13.
1 224
2 373
113
ISW értékelés, június 7.

Az orosz erők folytatták a támadó hadműveleteket Kelet-Ukrajnában több helyen, de június 7-én nem sikerült megerősített győzelmet elérni a szárazföldi támadásokban. Az orosz erők valószínűleg elfoglalták Szeverodonyeck nagy részét, de az ISW nem tudja megerősíteni a városon belüli terep pontos ellenőrzését.[1] Az orosz erők emellett átcsoportosították csapataikat Bakhmuttól keletre, hogy megújítsák az offenzívákat a Bakhmuttól északkeletre lévő autópályákhoz való hozzáférés biztosítására és az ukrán kommunikációs vonalak fenyegetésére. [2] A Szlovjanszktól északra lévő orosz csapatok valószínűleg a várostól északra lévő állásokból próbálnak majd előrenyomulni Szlovjanszk és Kramatorszk felé.[3] A jelentések szerint a déli tengelyen lévő orosz erők átcsoportosítottak a Zaporizzsjai területről a Herszon terület felé, valószínűleg azért, hogy támogassák az orosz védelmi állásokat, amelyeket az ukrán ellentámadások fenyegetnek a Mikolajiv-Herszon terület határa mentén, Davydiv Bridtől délre[4].

Az orosz katonai közösség tagjai azzal vádolják az ukrán erőket, hogy fokozzák az orosz hátországok elleni tüzérségi támadásokat, valószínűleg azért, hogy megpróbálják eltántorítani az ukrán hadseregnek nyújtott további nyugati támogatást. Igor Girkin volt FSZB-ügynök (más néven Sztrelkov) azzal vádolta az ukrán csapatokat, hogy "terrortámadásokat" hajtottak végre Donyeck város, Horlivka és Makiivka lakott területei ellen.[5] Egy orosz forrás emellett azzal vádolta az ukrán erőket, hogy tüzet nyitottak a Herszon területen található Shyroka Balka ellen.[6] Az ukrán közösségi média felhasználói tagadták az állításokat, és kijelentették, hogy ezek valószínűleg hamis zászlós kísérletek, hogy elrontsák az ukrán katonaságról alkotott nyugati véleményt, és leállítsák az ukrán fegyveres erőknek nyújtott katonai támogatást.[7]

A Kreml erőfeszítései az elhunyt katonákról szóló információk cenzúrázására és a DNR-en és LNR-en belüli folyamatos kényszermobilizációra a jelentések szerint fokozzák a belföldi feszültségeket és a háborúval szembeni ellenállást Oroszországban. Ukrán médiaforrások külön arról számoltak be, hogy a Donyecki Népköztársaság (DNR) módosította a mozgósítási protokollokat, és most kártérítést ígér a sebesült és elhunyt személyzetnek a frontvonalakon randalírozó DNR-katonák miatt[9].

Az orosz harcoló erők bántalmazására és felkészületlenségére vonatkozó belföldi orosz panaszok valószínűleg arra késztetik a Kremlt, hogy retorikai lépéseket tegyen az elégedetlenség megfékezésére. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter június 7-én a Nemzeti Védelmi Irányítási Központ (NDCC) (az orosz fegyveres erők és a védelmi minisztérium legfelsőbb parancsnoki központja) ülésén kijelentette, hogy a nyári kiképzési időszakban az új sorkatonákat különös tekintettel az Ukrajnában eddig levont tanulságokra fogják kiképezni. Shoigu hozzátette, hogy a nyári sorkatonák harctéri elsősegélynyújtást fognak tanulni, valószínűleg válaszul az orosz katonai közösség tagjainak kritikájára, miszerint az orosz katonák taktikája és elsősegélynyújtási képességei nem megfelelőek.[10] Az orosz hadsereg azonban valószínűleg nem fogja megfelelően kiképezni és felszerelni a frontra utánpótlásként siető orosz sorkatonákat, és valószínűleg elsősorban a közvélemény elégedetlenségét akarja csillapítani. Alekszandr Hodakovszkij volt DNR-biztonsági miniszter és milblogger azt állította, hogy kérte a DNR katonai parancsnokságát, hogy a kimerült és demoralizált helyettesítő sorkatonákat az érintkezési vonaltól távolabb, segédfeladatokra helyezzék át, de eredménytelenül[11].

A legfontosabb tudnivalók:
  • Az orosz erők az elmúlt 24 órában valószínűleg ellenőrzésük alá vonták Szeverodonyeck lakóövezetének nagy részét, és támadásokat intéztek az ipari övezetben lévő ukrán állások ellen. A városon belüli műveleti környezet továbbra is képlékeny.
  • Az orosz erők folytatták az Izyum területéről délkeletre és Lymantól nyugatra történő előrenyomulást Szlovjanszk felé, megpróbálva áttörni az ukrán védelmet, amely a legtöbb közvetlen frontális támadást Izyum felől megállította.
  • Az orosz erők valószínűleg megpróbálják megerősíteni műveleteiket Szeverodonyeck-Liscsicsanszk térségében mind a déli Toshkivka-Usztyinivka térségből, mind pedig északnyugatról Kupjanszk felől.
  • Az orosz erők megkezdték a csapatok kivonását a Zaporizzsjai területen lévő állásokból, valószínűleg vagy azért, hogy a sérült egységeket a hátsó területekre forgassák, vagy azért, hogy megerősítsék az orosz védelmet az északnyugati Herszon területen, bár az ISW jelenleg nem tudja megerősíteni ezen erők célját.
  • Az orosz erőknek június 7-én nem sikerült visszaszerezniük előretolt állásaikat az Ihulets folyó nyugati (jelenleg ukránok által megszállt) partján.
  • Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter bejelentette, hogy az orosz erők helyreállították a tranzitösszeköttetést az újonnan elfoglalt városok és a Krím között.
  • Az orosz megszálló hatóságoknak továbbra is kihívást jelent az ukrán ellenállás elfojtása és a partizánok támogatóinak megtalálása az egyre drasztikusabb megszállási intézkedések és az ukrán civilek megvesztegetésére tett kísérletek ellenére.
9197_b0e176a72ea9.png
8425_ad47456b2d6e.png
5322_e13159f83a7a.png
100_5b4fd93141a2.png
 

orosz_macska_bad

Well-Known Member
2022. március 3.
592
6 302
93
Szerinted mit könnyebb ellenőrizni?Egy viszonylag rövid partszakaszt,ahonnan a csatlakozó száraszföldi utak erősen limitáltak és közel vannak az orosz erőkhöz,vagy egy Ukrajna oroszokkal átellenes végén lévő hosszú szárazföldi határt?Katonai utánpótlás az nem békebeli logisztika logikával működik.
Ez nem vagy-vagy kérdés. Attól, hogy bevezetsz egy új logisztikai utat, attól a régi nem fog megszűnni. Egy diverzifikált logisztikai rendszer felett kontrollt gyakorolni egyértelműen nehezebb. Az meg nem áll kívül a lehetőségeken, hogy Ukrajna légvédelmét felfejlestzik a következő 3-6 hónapban. Ha Mikolajivig el tudják vinni a szállítmányokat odesszából, akkor a Bug folyón Ukrajna belsejébe már be tudnak hajózni bármit és ez ellen az oroszok jelenlegi helyzetükben nem nagyon tudnának mit tenni.
 
  • Tetszik
Reactions: paul64

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 093
33 210
113
Ez nem vagy-vagy kérdés. Attól, hogy bevezetsz egy új logisztikai utat, attól a régi nem fog megszűnni. Egy diverzifikált logisztikai rendszer felett kontrollt gyakorolni egyértelműen nehezebb. Az meg nem áll kívül a lehetőségeken, hogy Ukrajna légvédelmét felfejlestzik a következő 3-6 hónapban. Ha Mikolajivig el tudják vinni a szállítmányokat odesszából, akkor a Bug folyón Ukrajna belsejébe már be tudnak hajózni bármit és ez ellen az oroszok jelenlegi helyzetükben nem nagyon tudnának mit tenni.
Szerinted mennyire bonyorult dolog elaknásitani egy folyót?
Orosz messzehordó tüzérség hatótávján belül biztos sok hajó fog célba érni......
 
  • Tetszik
Reactions: paul64 and vontod

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 124
20 706
113
Egyébként mit tudunk a maláj gép lelövéséről ? (tényleg komolyan kérdezem ? )

1. a szakik szerint az ukránok voltak
2. az ukránok szerint a szakik vagy az oroszok voltak
3. az oroszok szerint nem ők voltak,hanem az ukránok

4. a "vizsgálóbizottság" meg eldöntötte hogy az oroszok voltak .. de mi alapján,amikor kb mind az ukrán mind a másik félnek voltak "bizonyítékai" a másik ellen ?

a jelenlegi helyzetet tekintve
/ tiltsuk be Puskint,Csajkovszkijt,zárjuk ki az orosz sportolókat,zenészeket,művészeket,tiltsunk be bizonyos cirill betűket, zárjuk ki az orosz macskatenyésztőket,még az orosz fát is/

erősen megkérdőjelezhető bármilyen nyugati vizsgálóbizottság párttatlan munkája

természetesen ez már nem hozza vissza az áldozatokat .. abban én is egyetértek,hogy valami hatalmi harc lehetett a háttérben amiért félre lett állítva,és abban is hogy nem biztos hogy ő kezeli azt a bizonyos oldalt .. ellenben tényleg nagy szerepet vállalt a kezdeti időkben a szakadár területeken.
Mert a 'keleti' vizsgbiz-ok biztos pártatlanok lennének, mint akiknek volt lehetőségük a lelövésre és vmik el is követte.
Egyébként meg nyugati gép, nyugati légitrs és utasok. Milyen bizottságot szeretnél?
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 110
24 888
113
Mert a 'keleti' vizsgbiz-ok biztos pártatlanok lennének, mint akiknek volt lehetőségük a lelövésre és vmik el is követte.
Egyébként meg nyugati gép, nyugati légitrs és utasok. Milyen bizottságot szeretnél?
biztosan lett volna olyan ország akit nem lehet részrehajlással vádolni .. nem kötelező kelet-nyugat viszonylatban gondolkodni állandóan,de azt hittem ez nem csak nekem világos :)
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 368
14 314
113
Mert a 'keleti' vizsgbiz-ok biztos pártatlanok lennének, mint akiknek volt lehetőségük a lelövésre és vmik el is követte.
Egyébként meg nyugati gép, nyugati légitrs és utasok. Milyen bizottságot szeretnél?

Repesemény esetén részt vehet a kivizsgálásban:
-A lajstromozó ország hatósága
-A gyártó ország hatósága
-A tulajdonos ország hatósága
-A wet/dry leasing üzembentartó ország hatósága (ha az más, mint az előbbiek)
-Akinek a területe felett történt a repesemény, annak a hatósága
-Minden résztvevő (repülőszemélyzet/kabinszemélyzet és utas) állampolgár hazájának hatóságai
-Bárki más, akinek résztvételét igényli bármely fent említett
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 954
56 988
113
Most akartam berakni :D

Na igen, hétfőn még nagyban le kellett ugorjunk a telekre cseresznyét szedni, szóval lémyegében csúszott minden és csak tegnap tudtam az anyagot érdemben összerakni. A felépítés a szokásos, elején a milyen szeretetcsomag hova repült, majd Nyikolajev, utána Donbassz. Azon belül pedig szépen belemélyedni, hogy a szeverodonyecki ellentámadás nem meglepő módon beszart és egyre inkább tűnik fel ukrán részen is, hogy nem lehet fenntartani a helyzetet. Na meg Szvjatogorszk jelentősége és az ottani kolostorok külön Stier kérésére. A végén pedig Donyeck folyamatos lövetése, amiről nem tudom itthon mennyit írtak. Akartam a T-62-t is belevenni, hogy akkor korrigálom magam, mert tényleg kicsomagolta őket Grísa, de az majd következőbe. Így is kb 15 ezer karakter lett
Jó irás, köszönjük!
 

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 575
10 966
113
A személyeskedő részre nem válaszolok, az téged minősít.
Ami Girkint illeti: 2014. augusztusában valamiért nagyon hirtelen kellett Donbasszból távoznia, és ugyancsak valamiért fel sem merült, hogy visszamenne. Szlavjanszkban még ő volt az abszolút vezető, de a város elvesztése stratégiai hibának minősült. Jó katona, de szerintem pocsék politikus, és ma már csak egy fanyalgó hero... Ahogy írtam, valószínűleg túlzásba vitte az önjáró politikát.
A mai elemzései valóban sok esetben valós problémákat vetnek fel, de sokszor helytelen következtetésekkel. Bármit megadna, hogy a hibák forrásaként a jelenlegi hadvezetést jelölhesse meg.
Azt ne felejtsük el, hogy az oroszok finoman jelezték, hogy határt zárnak, ha Sztrelkov nem megy haza...
Ugyanezen időkben Putyin sajtótájékoztatón kérte Harkov lakosságát, hogy ne lázadjanak.
A Sztrelkov-féle csapat alapozta meg az egész donbasszi felkelést és érte el az eredményeket, nem volt ő akkora balfék, és nem "túlzásba vitte az önjáró politikát", hanem valószínűleg eleve nem Moszkva megbízásából kezdtek el dolgozni... Személyes véleményem az, hogy a Kreml besz@rt, hogy kialakult egy nagyon dinamikus erőtér amit nem ők kontrollálnak (Sztrelkov is adott olyan interjút évekkel a Krím után, hogy sikerült konspirált úton elérniük [ki az az ők? Dugin-Sztrelkov tandem és még valakik] a krími műveletek megindítását), ezért zsarolással és akadályozással érték el, hogy a szakik elveszítsék a kezdeti önállóságukat.
Az SzBU, a nackók és valószínűleg nyugati specialisták évekig dolgoztak a Zaharcsenko-B terv felszámolásán, amit soha nem próbáltak a szakik vagy Moszkva élesíteni. Talán mert Oroszország nem tudott volna betölteni egy hatalmi űrt ami ebben a helyzetben kialakult volna, így inkább elgáncsolták az egészet?

A másik probléma az, hogy Girkin, a Wagneresek és a szakik véleménye egybevág az orosz katonai vezetésről...
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 754
14 248
113
Most akartam berakni :D

Na igen, hétfőn még nagyban le kellett ugorjunk a telekre cseresznyét szedni, szóval lémyegében csúszott minden és csak tegnap tudtam az anyagot érdemben összerakni. A felépítés a szokásos, elején a milyen szeretetcsomag hova repült, majd Nyikolajev, utána Donbassz. Azon belül pedig szépen belemélyedni, hogy a szeverodonyecki ellentámadás nem meglepő módon beszart és egyre inkább tűnik fel ukrán részen is, hogy nem lehet fenntartani a helyzetet. Na meg Szvjatogorszk jelentősége és az ottani kolostorok külön Stier kérésére. A végén pedig Donyeck folyamatos lövetése, amiről nem tudom itthon mennyit írtak. Akartam a T-62-t is belevenni, hogy akkor korrigálom magam, mert tényleg kicsomagolta őket Grísa, de az majd következőbe. Így is kb 15 ezer karakter lett

Úgy összességében egyre kevesebb a hír és ahogy nehezedik az ukránok helyzete, úgy kerülnek háttérbe.
Ahogy lenni szokott. Ha olyan lesz, mint amikor 2014ben, hogy egyik napról másikra elfelejtették a harcokat.. pontosan az a pillanat fogja jelenteni az ukrán védelem összeomlásának elismerését a nyugati médiában.

És milyen érdekes, hogy az usa is kezd kihátralni a propaganda jellegű lázálom harctéri jelentésekből. Kíváncsi leszek az angol hírszerzés jelentései hogy fognak realizalódni. Egy hírszerzés mégsem mondhatja azt, mint egy politikus, hogy mi csak azt írtuk, amit az ukránok mondtak.
És amilyen hülyék még majd valami debil módon megpróbálják megmagyarázni :)
 

Lando

Well-Known Member
2011. június 29.
409
1 078
93
Ez hazugság.
Ha valaki is beleolvas ebbe a threadbe, láthatja, hogy rengeteg az Oroszfan.

 
  • Hűha
  • Tetszik
Reactions: oliver88 and L.O.B

SpazzMaticus

Well-Known Member
2018. július 24.
117
579
93

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 994
12 058
113
A ruszkinak el kell takarodni onnan, ahhoz hogy szabadon mozoghassanak a hajók. Az aknákat az ukránok intézik, ott ahol ők akarják.
Mit nem értesz ezen?



Az ukrán a ruszkira panaszkodik, a ruszkinak kell onnan el takarodnia. Ennyi.
Ukrán kikötők, ukrán felsegviízeken való hajózhatoságról van szó.




Úgy védi a világot, hogy a ruszki katonai képességei gyengülnek a vesztes háborúval.. Ez jó az egész világnak, mert nem tud senkit fenyegetni.
Ha szeretnéd, elmagyarázom részletesebben.
;)
A háború ugyanis mindenkinek rossz, annak is, aki távol van tőle. Ezért nem jó, ha valaki háborúzik vagy azzal fenyeget. Ezt a világ 185 országa érti. Csak nagyon, nagyon kevesen tesznek úgy, mintha nem értenêk.
:)
ugy latom, csak 1 kis dologrol feledkeztel el, megpedig, hogy Ukrajnaban kulonleges muveletek folynak, de nevezhetjuk felolem akar haborunak is. No marmost a haboru alatt, alap, hogy ellenorzod a bejovo hajokat, foleg mivel azok csak ugy tudnak bejutni, hogy megengeded nekik. Oroszorszag kegyet gyakorol azzal, hogy engedne kiszallitani a gabonat az Ukriknak. Ez utan ket kezzel kene kapnia minden epelmeju kormanynak, nem pedig plusz felteteleket tamasztani, amik teljesithetetlenek. De mint latjuk az ukran kormany mindennek mondhato, csak epp esszerunek nem. De majd mire megnyerik a haborut, akkorra joval dragabban adhatjak majd el a gabonajukat...

Ja, nem is :D