[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
975
8 224
93
A donbaszi háborúért tettem felelőssé Putyint, mert felelős is. Igen vannak oroszok Ukrajnában, viszont nem hiszem hogy háború lett volna ott Putyin nélkül. Azt a háborút Putyin csinálta beáldozva a helyi oroszokat is.

Hisztizhetsz, de igaz. Ha Putyin nem indít háborúkat, akkor jobb lenne az ukrajnai oroszoknak is
Rendben akkor írd le a véleményedet, orosz támogatás, majd háború nélkül, halljuk szerinted mi történt volna a donbaszi oroszokkal?
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 444
16 772
113
Megis mit varsz, mit irjak? korabban mar szazszor cafoltam az extrem ragalmakat amit itt az orosz meg ukran trollok osszehazudoznak a lengyelekrol, Lengyelorszagrol. Mi ertelme lett? Csak meg tobb ragalmat irtatok, a sok majom meg like-olja. Nekem nincs idom arra, hogy szazadjara is leirjam, hogy a legprimitivebb orosz propaganda az, hogy Lengyel-ukran unio , vagy akarcsak hasonlo is lenne. De tudod, nem az ukran meg orosz trollok a szanalmasak, ok csak a munkajukat vegzik, hanem azok a magyarok akik meg like-oljak is az olyan primitiv orosz "hireket", hogy ukrajnaban egy uj torveny miatt lengyelek lesznek a rendorok, meg birok... . Hihetetlenek vagytok. Nem veszitek eszre, hogy attol meg, hogy az ukranok folyton hazudnak, attol meg az oroszok is hazudnak, ha talan nem is olyan sokszor, de legalabb nagyobbakat. A hulye is latja, hogy mivel Lengyelorszag evek ota azon dolgozik, hogy az ukran torzset levalassza az orosz neprol, most az oroszok probalkoznak azzal, hogy az ukranokat a lengyelek ellen forditsak, azokkal a remhirekkel, hogy majd jol hatbatamadjuk oket. Illetve persze a lengyelek es magyarok egymas ellen forditasan is, szamomra dobbenetes sikerrel. De mondom, nem is a trollok a megdobbentoek, ok csak a feladatuk hajtjak vegre, hanem azok a magyarok akik kepesek az oroszok/ukranok kedveert like-olni a fajgyulolo, tortenelemhamisito kommentjeiket. Erre meg nekem nincs idom, szoval csinaltam egy ignor listat a trollokrol, es csak a hireket olvasom itt, amikhez Lengyelorszagban csak vpn-el fernek hozza es kesz.
Esetleg az nem fordult meg a fejedben,hogy a lengyel politika mi a fasznak avatkozik bele az orosz-ukrán buliba? Szerintem először ezen kellene elgondolkodni. Elég hányatott sorsa volt a lengyel népnek az elmúlt évszázadokban,most végre szabadon fejlődik Lengyelország,erre a seggfej lengyel politika az USA seggébe bújva keveri a sz.rt. Nem biztos,hogy ez hosszú távon jó lesz Lengyelországnak.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 682
8 660
113
Rendben akkor írd le a véleményedet, orosz támogatás, majd háború nélkül, halljuk szerinted mi történt volna a donbaszi oroszokkal?
Ha az oroszok nem sértik meg Ukrajna területi integritását, akkor két dolog lett volna teljesen más.

1. Jelentős számú orosz szavazó marad Ukrajnában akiknek jelentős politikai súlyuk is lett volna.

2. Az ukrán társadalom jelentős részének más lett volna a viszonya az oroszokhoz. Az oroszbarát álláspontot az orosz agresszió lehetetlenítette el Ukrajnában.

Ukrajna orosz ajkú lakossága részben ukrán identitású volt, eleve jelentős részük eloroszosított ukrán akik nem adták fel az identitásukat teljesen. Az orosz agresszió miatt viszont erőteljes ukránosodás indult meg náluk is. Teljesen logikus ha egy országot agresszió ér akkor az a nacionalizmus növekedésével fog járni.

Ha nincs orosz agresszió és Putyin tiszteletben tartja a Budapesti Memorandumot, akkor lényegesen gyengébb lett volna az ukrán nacionalizmus. Az orosz anyanyelvű ukránok álláspontja se lett volna egyértelmű. Az oroszok súlya pedig jelentős maradt volna Ukrajnában. Ilyen körülmények között is lehetett volna valamilyen szintű ukránosítás, de nem gondolom hogy ilyen jelentős lett volna.

Itt ugye az orosz agresszió az ukrán nacionalizmust erősítette, amit az oroszok az agressziójuk igazolására és növelésére használtak, ami pedig még erősebb ukrán nacionalizmust eredményezett. Putyin vagy nem értette a nacionalizmus működését vagy pedig szándékosan az orosz ukrán viszony tönkretételére játszott.

Ott vannak példának a balti államok, jelentős orosz kisebbséggel. Csökken az oroszok aránya, és másodlagos helyzetben vannak sok tekintetben, de nincs semmiféle háború vagy nincsenek különösebb konfliktusok. A természetes asszimiláció viszont lassan dolgozik.
Te szerencsétlen f.sz. Nézz rá legalább a térképre,hogy milyen a települések elhelyezkedése,és hány van vele egybe épülve. Ilyen variáció még nem jutott eszedbe,mielőtt idefosod a baromságaidat? Egy Győrnek megfelelő lakosságú városról van szó,amihez add hozzá az ipari területet. Nem nehéz,talán még neked is sikerülni fog,bár az eddigi teljesítményedet alapul véve kételyeim vannak.
Amit most csinálnak az oroszok az eleve a mini változata a teljes donbasz bekerítésének amit még korábban propagandáltatok. Jelenleg a teljes offenzíva erre a kis frontszakaszra irányul és hiába a brutális tüzérségi fölény nem látni az áttörést.

Bocs, de az ukránok még mindig jobban teljesítenek a ti vágyaitokhoz, de még az én elvárásaimhoz képest is.
 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 433
4 786
113
Nincs is esélyük semmire.. (mármint pontos célzásra stb.) annak örülnek, hogy nem csapodnak földbe. Hol van pld. terepkövető A Szu-25-ön??? Meg aztán a nem irányított rakétáikkal max területet tudnak lefogni néhán percig. A Ka-52-sek persze, hogy 500 alatt mennek, a Mi-24 és 28-sok is aztán mi van, felhúznak és ballisztikus pályán kilőnek nem irányított rakétákat. Nos ezzel a találati valószínűségüknek annyi.. elég sok Ka-52-t lőttek le az elmúlt időkben Vigyebszk ide-vagy oda. Erősen megfogyatkozot a számuk is..
A helikopterek döntő többségét irányított páncéltörő rakétával lőtték le az utóbbi időben, ez ellen jelenleg sehol sem létezik védelem. A SZU-25-re meg nem csak nem irányított rakétát de VIKHR irányított rakétát is szerelnek. Hát meg (feltételezem) fékezett légibomba, KMGU konténer stb.
Azért az SM korszerűsítés sokat lendített, az SM3-mal meg léptek előre. Egyet értek veled, kéne a terepkövető radar, de szerintem az A-10 sem alkalmazza. Ezt a gépet (az A-10-et is) "húsdarálónak" és "konzervnyitónak" tervezték, arra megfelelő. Az ukránoknak nagyon kéne a GEPARD légvédelmi gépágyú, az lezárná a 0-200 m magasságot. SHILKA-t nem nagyon láttam, A ZU-2-23 meg elavult ha nem kapott mély korszerűsítést. A 25-ösökről mostanában csak párba láttam videót. Talán eszükbe jutott az anno Afganisztánban alkalmazott technika: egy támad, egy biztosít. Csak működik a vas, amennyi MANPAD az ukránoknál van...
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 801
14 377
113
lengyelek 300 evig voltak orosz uralom alatt.
napoleon mellett azert mentek moszkvaig hogy onalloak legyenek ezt napoleon megigerte nekik.
90 eve van lengyelorszag, de csak vagy 20 evig volt meg nekik a fuggetlenseg, aztan 1989 megint szabadsag.

Katyn, Varso, Ribbentrop Molotov, megtanitotta oket a tortenelemre.
Nem olyan birkak mint mas nepek, beloroszuk peldaul.

Rohadt eros hadsereguk van jelenleg es most vesznek tobb szaz tankot, annyi hogy konnyebb terep mint ukrajna.
De lesz F35, van 50db? F16, sajat hadiipar,meg Anglia, Usa tamogatas.

Ez nem menne a ruszkiknak mar olyan konnyen.

Idaig el sem juthatnak az oroszok gondolatban sem.
Lengyel is pontosan azt teszi most, gondolkodás nélkül amit mondanak Neki..Eléggé bevállalósak lettek az utóbbi években, tán a Nagy - Lengyelország árnyképe lebeg előttük mint cél? Nézd meg h az USA elnöke ha a választások után Európába indul, általában a lengyeleknél kezd.. Vajon miért?
Ha Zelenszkíj értelmi, és anyagiassági szintjére süllyednek, (oda tartanak) kezdhetünk majrézni hogy a hiányzó gáz és egyéb energiahordozó helyett az atom fog egyszeri és feledhetetlen fűtést biztosítani (de nem Paks)
 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 303
10 592
113
Ha az oroszok nem sértik meg Ukrajna területi integritását, akkor két dolog lett volna teljesen más.

1. Jelentős számú orosz szavazó marad Ukrajnában akiknek jelentős politikai súlyuk is lett volna.

2. Az ukrán társadalom jelentős részének más lett volna a viszonya az oroszokhoz. Az oroszbarát álláspontot az orosz agresszió lehetetlenítette el Ukrajnában.

Ukrajna orosz ajkú lakossága részben ukrán identitású volt, eleve jelentős részük eloroszosított ukrán akik nem adták fel az identitásukat teljesen. Az orosz agresszió miatt viszont erőteljes ukránosodás indult meg náluk is. Teljesen logikus ha egy országot agresszió ér akkor az a nacionalizmus növekedésével fog járni.

Ha nincs orosz agresszió és Putyin tiszteletben tartja a Budapesti Memorandumot, akkor lényegesen gyengébb lett volna az ukrán nacionalizmus. Az orosz anyanyelvű ukránok álláspontja se lett volna egyértelmű. Az oroszok súlya pedig jelentős maradt volna Ukrajnában. Ilyen körülmények között is lehetett volna valamilyen szintű ukránosítás, de nem gondolom hogy ilyen jelentős lett volna.

Itt ugye az orosz agresszió az ukrán nacionalizmust erősítette, amit az oroszok az agressziójuk igazolására és növelésére használtak, ami pedig még erősebb ukrán nacionalizmust eredményezett. Putyin vagy nem értette a nacionalizmus működését vagy pedig szándékosan az orosz ukrán viszony tönkretételére játszott.

Ott vannak példának a balti államok, jelentős orosz kisebbséggel. Csökken az oroszok aránya, és másodlagos helyzetben vannak sok tekintetben, de nincs semmiféle háború vagy nincsenek különösebb konfliktusok. A természetes asszimiláció viszont lassan dolgozik.

Amit most csinálnak az oroszok az eleve a mini változata a teljes donbasz bekerítésének amit még korábban propagandáltatok. Jelenleg a teljes offenzíva erre a kis frontszakaszra irányul és hiába a brutális tüzérségi fölény nem látni az áttörést.

Bocs, de az ukránok még mindig jobban teljesítenek a ti vágyaitokhoz, de még az én elvárásaimhoz képest is.
Mondjuk emlékeim szerint pont azért indult el a balhé, mert Kijevben megdöntötték az oroszbarát kormányt, amelyet az oroszbarát ukránok (vagy épp ukrajnai oroszok) is választottak. Minden szar utána jött. De lehet, hogy én tévedek, és előbb mentek be az oroszok, aztán menekült Janukovics.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 801
14 377
113
Az Ungvár-Luhanszk távolság nagyságrendileg 1200km. Ungvár-Herszon (Kherszon) kb. 800 km. Napi 1-2 kilométeres tempóval lassú menet lesz, ha az utolsó ukrán harcosig ellenállnak. Nem ukrán-fan vagyok, de térképet nézek.
Az tök biztos hogy lassú menet lesz hiszen a sok élesben ki nem próbált , nyugati és orosz haditechnikai fejlesztés tesztelése sok időt emészt fel. Az ócska , lejárt eszközöket is selejtezni kell.
Tesztelések végén majd az oroszok gondoskodnak a leamortizálásra.
Láthatod hogy egyre jobban hisztizteti a média a népet h az oroszok már a spájzban vannak, ezért minden nyugati polgár elfogadja, a politikusok költségvetései támogatják az egyre nagyobb és nagyobb hatású, akár tömegpusztító szintű fegyverek bevetését.
Már egyes EU-s politikus? beszédében atomfegyvert követel a hadviselő országnak... Csak nehogy gyorsabban meg is kapják : Ledobják..

Gondolom illetve remélem h a két hadviselő fél, Proxi és az Orosz nem fogja engedni h egy határt ezek bevetése elérjen, mert akkor az egész bolygónknak meszeltek
Hiú ábránd a dollár milliárdosoké, hogy az új Zélandi bunkereikben akár pár 100 évet is lehúzhatnak.. ép elmével..
Lehet h egy csomó atomrakéta előre programozott célkoordinátái között Zéland is szerepel, hiszen van belőlük bőven az emberiség öngyilkosságára..
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Megis mit varsz, mit irjak? korabban mar szazszor cafoltam az extrem ragalmakat amit itt az orosz meg ukran trollok osszehazudoznak a lengyelekrol, Lengyelorszagrol. Mi ertelme lett? Csak meg tobb ragalmat irtatok, a sok majom meg like-olja. Nekem nincs idom arra, hogy szazadjara is leirjam, hogy a legprimitivebb orosz propaganda az, hogy Lengyel-ukran unio , vagy akarcsak hasonlo is lenne. De tudod, nem az ukran meg orosz trollok a szanalmasak, ok csak a munkajukat vegzik, hanem azok a magyarok akik meg like-oljak is az olyan primitiv orosz "hireket", hogy ukrajnaban egy uj torveny miatt lengyelek lesznek a rendorok, meg birok... . Hihetetlenek vagytok. Nem veszitek eszre, hogy attol meg, hogy az ukranok folyton hazudnak, attol meg az oroszok is hazudnak, ha talan nem is olyan sokszor, de legalabb nagyobbakat. A hulye is latja, hogy mivel Lengyelorszag evek ota azon dolgozik, hogy az ukran torzset levalassza az orosz neprol, most az oroszok probalkoznak azzal, hogy az ukranokat a lengyelek ellen forditsak, azokkal a remhirekkel, hogy majd jol hatbatamadjuk oket. Illetve persze a lengyelek es magyarok egymas ellen forditasan is, szamomra dobbenetes sikerrel. De mondom, nem is a trollok a megdobbentoek, ok csak a feladatuk hajtjak vegre, hanem azok a magyarok akik kepesek az oroszok/ukranok kedveert like-olni a fajgyulolo, tortenelemhamisito kommentjeiket. Erre meg nekem nincs idom, szoval csinaltam egy ignor listat a trollokrol, es csak a hireket olvasom itt, amikhez Lengyelorszagban csak vpn-el fernek hozza es kesz.
Dorogij polszkij drug! Megkérdezhetem, mint lengyel mégis hová teszed a jelenlegi hoholszopkodást Wolyn után?
"Lengyelorszag evek ota azon dolgozik, hogy az ukran torzset levalassza az orosz neprol." ???
Tudod Wolyn, mikor annak idején pár hohol fiatal szóváltásba keveredett a lengyel lakossággal. Ha nem voltál épp bent töriórán vagy esetleg nem is említették akkor segítek :
Megjegyzem, azért igen hiányosak arrafelé a történelmi ismeretek, ugyanis az angolszászok is csúnyán elárultak benneteket, amikor épp az volt az érdekük. És arra mérget vehettek, hogy ha most úgy hozza a helyzet, hát úgy dobnak oda benneteket a nagy amcsi barátaitok a muszkáknak, mint kutyának a koncot. Én azért személy szerint őszintén remélem, hogy ez nem fog bekövetkezni.
Abban egyetértünk hogy a jelenleg megjelenő Lengyel-hohol összebútorozásról szóló hírek az orosz agitprop által vannak bedobva, ugyanakkor nem zárnám ki annak lehetőségét, hogy később akár részben meg is valósulhat (talán épp egy lengyel-orosz háttéralku kapcsán), mert bizony benne van a pakliban az, hogy mikor közeleg a hohol ellenállás összeomlása akkor akár zavarkeltés céljából is nektek dobják a lasztit a muszkák, hogy tessék ott a nyugati rész menjetek be, de csak rendfenntartókkal és ott demilitarizált övezet lesz. Ha van még olyan politikusotok akinek van vér a f.szában, az biztos lecsapna erre, mert win-win ;)
Mi, ahogy eddig, úgy ezután sem fogunk elárulni benneteket és nem is haragszunk rátok, csak nem értjük ezt a hatalmas nagy hevületet, amit az ócska politikusaitok előadnak...
Majd kiderül mit hoz a sors, de a hoholokra szerintem ne fogadj ;)
 

Start3

Active Member
2022. április 9.
20
231
28
nem a szankciók fájnak elsősorban,hanem az, hogy elmenekültek a cégek.
Még a renault is kivonult, aki kb 3-6 milliárd dollárt dobott el.
Jó lesz a 2105-öt azt fogják tudni gyártani.
attól jobb kocsi nem is kell senkinek.

A Renault speciel már március végén visszament az oroszokhoz:

 

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
1 334
12 994
113
Mondjuk emlékeim szerint pont azért indult el a balhé, mert Kijevben megdöntötték az oroszbarát kormányt, amelyet az oroszbarát ukránok (vagy épp ukrajnai oroszok) is választottak. Minden szar utána jött. De lehet, hogy én tévedek, és előbb mentek be az oroszok, aztán menekült Janukovics.
Csak meszikéék ellfelejtik,mert akkor még törölték a taknyot az orrárról.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 987
82 917
113
Akkor nézz utána a légifölèny fogalmának.
1944 végén a US Airforcenak teljes légifölénye volt Európa nyugati része felett, Normandiától kb. Ploestiig. A Visztulán túl nem, de nem is tevékenykedtek ott az amerikaiak. Na kb. most ahol az oroszok harcolnak, az orosz légierőnek teljes légifölénye van. Csak ott ahol kell. Ha majd tolódik ki a front észak-nyugat felé, akkor ott is lesz, köszönhetően annak, hogy kb. nem létezik az ukrán légierő. De ahol bevetik, azt csinál amit akar. És mivel napi szinten bevetik, lelőtt orosz gépről pedig akkor érkeznek hírek, ha az ukránok lelövik a sajátjukat, majd ráfogják, hogy az a macié, akkor, de se Mariupolból, se Severodonyeckből nem tudták/tudják majd kimenteni a külföldieket, ebben biztos vagyok, és ez nem csak az orosz légvédelemnek, hanem a légierőnek is köszönhető lesz. Ennél nagyobb légifölénye pedig max. akkor lesz nekik, ha teljes légierejükkel fognak operálni, kb. akkor, amikor ki akarják majd csiholni a feltétel nélküli megadást az ukránokból.
 

orosz_macska_bad

Well-Known Member
2022. március 3.
594
6 309
93
Mondjuk emlékeim szerint pont azért indult el a balhé, mert Kijevben megdöntötték az oroszbarát kormányt, amelyet az oroszbarát ukránok (vagy épp ukrajnai oroszok) is választottak. Minden szar utána jött. De lehet, hogy én tévedek, és előbb mentek be az oroszok, aztán menekült Janukovics.
Ilyen apró részletek nem érdeklik, fel van rakva nála a lemez és azt tolja orrvérzésig.
 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 433
4 786
113
Lengyelországot "beárazta" az USA, mint a közép és kelet-európai területek csendőrét. Én azt látom, hogy felhozzák az angolszászok Lengyelországot. Ellenpólust hoznak létre Oroszországgal és Németországgal szemben. Ja és Magyarországgal szemben is. Hírek voltak egy angol-lengyel szövetségről is. A lengyel politikának úgy tűnik, tetszik ez a szerep, mert dőlni fog a „lé”. A probléma az, hogy:

nincs ehhez megfelelő gazdasági háttere hosszú távra,

felborítja az európai erőviszonyokat, és ez pont (szokás szerint) az angoloknak nem fog tetszeni
 

Öreg

Active Member
2018. február 25.
64
197
33
photo-2022-06-11-09-21-28.jpg

:)
Zselének küldenék egy kartonnal :)
 

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 904
15 158
113
A helikopterek döntő többségét irányított páncéltörő rakétával lőtték le az utóbbi időben, ez ellen jelenleg sehol sem létezik védelem. A SZU-25-re meg nem csak nem irányított rakétát de VIKHR irányított rakétát is szerelnek. Hát meg (feltételezem) fékezett légibomba, KMGU konténer stb.
Azért az SM korszerűsítés sokat lendített, az SM3-mal meg léptek előre. Egyet értek veled, kéne a terepkövető radar, de szerintem az A-10 sem alkalmazza. Ezt a gépet (az A-10-et is) "húsdarálónak" és "konzervnyitónak" tervezték, arra megfelelő. Az ukránoknak nagyon kéne a GEPARD légvédelmi gépágyú, az lezárná a 0-200 m magasságot. SHILKA-t nem nagyon láttam, A ZU-2-23 meg elavult ha nem kapott mély korszerűsítést. A 25-ösökről mostanában csak párba láttam videót. Talán eszükbe jutott az anno Afganisztánban alkalmazott technika: egy támad, egy biztosít. Csak működik a vas, amennyi MANPAD az ukránoknál van...

Tudtommal az SM3 - ra se integrálták a Vikhr-t. Egyedül a Szu-39(Szu-25 TM) - t tervezték felszerelni vele. Az ukriknak meg ott van "ellene" a Tunguska, volt nekik vagy 80 db, de azt se nagyon látni dolgozni. Utoljára a felkelőket lőtték vele pár éve, amit láttam.

Szerintem is teljesen téves, bántani nem akartam Kelét, de csodálkozom rajta én is erősen hogy ilyeneket leírt, mert látszik hogy komolyan gondolja!

Zsolti te is itt vagy már évek óta... Kelével mi történhetett ? Nem más írogat itt most azonos Nicknév alatt ?
Esetleg megvették, vagy zsarolhatják ?
o_O:eek: