[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 800
14 344
113
Ha meg azt nézed, hogy India 38db Smerch-Met vett 500 millió dollárért, akkor tényleg rájöhet az ügyfél a számlánál, hogy csoda törtent.

Mennyiért akartak venni 18db himarst a lengyelek? Majd ennyiért.
Fordított helyzetben ezért a pénzért annyi fegyvert kaptak volna a ruszkiktól, hogy annak nem csak pénzügyi hatásáról beszélhetnénk.

Egyszóval levették az ukránokat, mint a Lenin képet.
Ne felejtsd el, hogy ukrajna tekintetében erősen megy a "visszaosztás" a támogatói zsebekbe. A konfliktusba addig tolják óriási összegekért a nyugati vasakat, mig az ukránnak van lehetősége a játékszabályokat betartva visszaosztani a lóvét. Ha ezt a lehetőséget valahogy elvágják az oroszok - megszünnek a támogatások, nem lesz már politikusi pénzügyi érdek..
 

Bubu bocs

Well-Known Member
2021. január 6.
3 713
15 497
113

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
2 870
9 827
113
Páncélosok tekintetében igen. Nagyjából a legmodernebb nyugati páncéltörő eszklözökkel lövöldözik ki a az elavult orosz páncélosokat. Ne csak tankokra gondoljunk, nézzük meg, hogy mi történt a rengeteg papír BMD-vel... Azok arra lettek volna hivatottak, hogy tűztámogatást adjanak a VDV-nek épp csak páncél hiányában semmire nem mentek velük (de úszik!!!), mi meg csodálkozunk, hogy minden mélyégben végrehalytott VDV művelt vérfürdővé változott*. Ugyanez a helyzet a BMP-2-vel is az is nulla páncéllal rendelkezik, meg s látszik a sikereiken, bár az is úszik...

*Halkan jegyezném meg, hogy önhibájukon kívül kb ilyen teljesítményre lennének képesek a magyar lövészek is a BTR-ekkel...
A nyugati hadseregekben vajon mekkora az aránya azoknak a páncélosoknak, amik képesek lennének túlélni az NLAW , Javelin és hasonló modern kézi páncéltörő fegyverek támadását? Szerintem kb. hasonló pusztítást végeznének azok közt is ezek a cuccok.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 011
54 001
113
Nezd csak, egy szosszenet.
Visszaadtak a csaladjanak Lumumba fogat a Brusszeliek.


Mas:
Van egy rahedli foto es film a Lengyelek pride felvonulasarol.
Visitos nagyon. Azov hosok haza, mentsek meg Azovstalt, ukran zaszlo szinei beleillesztve a rengeteg szinu zaszloba, stb.
Kozben Aresztovics vakkantott egy nagyot a sokbetusek betegsegerol. Majd rapiritottak es visszakozott.
Nem teszem be mert nem illik ide.
Szinvonaltalan.

Inkabb hoztam egy masik szosszenetet a nemet muftiktol. 3-5 evig ugy tartjak szivas lesz. Az alatt sokak vagyona elolvad.




Hogy szakadna rátok a budiajtó,csak azért nem is tudok Őszintén nevetni, mert minket is érint,bzikáim,emeljétek a segélyt az atomfizikusaitoknak,mert fellógatnak benneteket egyébként, ha fázni fognak,hígagyúak.
:mad::mad:
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 356
77 035
113
A nyugati hadseregekben vajon mekkora az aránya azoknak a páncélosoknak, amik képesek lennének túlélni az NLAW , Javelin és hasonló modern kézi páncéltörő fegyverek támadását? Szerintem kb. hasonló pusztítást végeznének azok közt is ezek a cuccok.
Ezek a felről támadó cuccok nem minden esetben a tetőpáncélt találják el, ezt pl nagyon jól mutatja pl a Javelin röppályájának az alakja. De a fontosabb az az, hogy a tank nem csupán páncél, nem lesz jobb egy tank a másiknál csupán attól, hogy védettebb. Egy modern nyugati harckocsit pl NLAW indítási távolságra megközelíteni sokkal nehezebb mint egy bármelyik ukrajnában bevetett orosz harckocsit a T-90M-et leszámítva. Egy modern nyugati harckocsinak a nappalival tökéletesen megegyező éjszakai harcképessége van, ez talán a T-90M-re igaz egyedül.
 

Bubu bocs

Well-Known Member
2021. január 6.
3 713
15 497
113
Putyin váratlanul a Kremlbe érkezett az újszaka folyamán...


Kimüveltek valamit az ukránok?
Mindenki nyugodjon meg, Peskov nyilatkozott közben ;)
Közben Peskov lenyilatkozta a TASS-nak, hogy Putyin ma este nem rohant be a Kremlbe, hogy bármilyen nagy bejelentést tegyen
https://t.me/tass_agency/143647
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 825
81 198
113
- Erőteljes robbanások voltak kora este Rivne régiójában.

- Robbanások Sarny városában, Rivne régióban. Az ukrán sajtó arról számolt be,hgy az orosz stratégiai légierő Fehéroroszország légterében tevékenykedik

- Több robbanás is dördült már magában a városban, tüzek keletkeztek.

Nyugat-Ukrajna egész területén légiriadót fújtak.

hXnnCjLmFpQ.jpg

PYqY32nQsXU.jpg

C5u7hfdhufw.jpg
 

orosz_macska_bad

Well-Known Member
2022. március 3.
594
6 309
93
Erősen kétlem, hogy értenék a németek, hogy mit főztek ki nekik és nekünk is a brüsszeli és usa-beli pszichopata rohadékok.

A nyugati jóléti társdalmaknak fogalmuk nincs arról, hogy milyen az, amikor nincs valami, vagy nem azonnal van. Ezek a szellemi toprongyok azt gondolják, hogy a melegvíz csak úgy folyik a csapból örökre, hogy a boltban mindig lesz kenyér stb. El sem tudják képzelni, hogy milyen az, amikor napokig csak éhezés van, amikor nulla fok alá hűl a lakás télen.

Amikor ezekkel az érzésekkel először találkoznak akkor fog csak a sok Slava Ukrainiző nyomorultéletűnek leesni a tantusz, hogy itt az ő bőrükre megy a játék. Akkor már semelyiket sem fogja érdekelni az ukránok sorsa, amikor a látja a 0 fokos lakásban vacogni a saját gyerekét. De addigra már olyan helyzetbe manővereznek minket, ahonnan nagyon nehéz lesz a visszaút.

Ezek az emberek ballasztként lógnak az életet igenlő európai népesség nyakán. Ha nem tudunk megszabadulni tőlük, önygilkos tombulásukban magukkal rántanak minket is a mélybe.
 
W

Wilson

Guest
09da0f4-gettyimages-635268902--1-.jpg


fotó: getty images

Amerikai újságírók forrásaiktól megtudták, hogy a kijevi CIA különleges ügynökei titkos adatokat adnak át az ukrán hatóságoknak, és Ukrajna-szerte működik a különböző NATO-országok különleges erőiből álló földalatti hálózat.

Forrás: The New York Times , több meg nem nevezett amerikai és európai tisztviselőre hivatkozva

Részletek : Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség számos ügynöke tevékenykedik Kijevben, amelyek rendkívül titkos amerikai hírszerzési adatokat továbbítanak közvetlenül az ukrán katonai-politikai vezetésnek.

Az amerikai tisztviselők tisztában vannak azzal, hogy az orosz hírszerző ügynökségek ismerik ezen ügynökök Kijevben való jelenlétét.

Ugyanakkor ezek a különleges ügynökök szakértők a terrorizmus elleni küzdelemben és a földalatti harcok megszervezésében olyan országokban, mint Irak vagy Afganisztán. Douglas Wise, a CIA veteránja és a Pentagon Hírszerző Ügynökség korábbi igazgató-helyettese szerint az ukránoknak szakértelemre van szükségük a reguláris hadsereggel szembeni hagyományos szárazföldi katonai taktikák terén, nem pedig a gerillahadviselés szakértőire, mint Afganisztánban.

Több tucat különböző NATO-országból származó különleges műveleti erő (kommandó) folytatja tevékenységét Ukrajnában, köztük az Egyesült Királyságból, Litvániából, Kanadából és Franciaországból. Egy részük állandóan Ukrajnában tartózkodik, néhányuk pedig rotációs alapon: időszakonként külföldre utazik, és visszatér Ukrajnába.

Három amerikai tisztviselő szerint ez a különleges ügynökhálózat koordinálja a nyugati fegyverek Ukrajna határairól a frontvonali egységekhez történő szállításának útvonalait, valamint az ukrán csapatok kiképzését és eligazítását.


 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 091
25 050
113
Olyan jót beszélgetünk így, hogy hol 10 percre hol 1 órára blokkol a fórum...
Ott a tévedésed, hogy ez az orosz haderő amit Ukrajnában látsz. Nincs nekik más! Nincs nekik halomban valahol máshol ennél modernebb, amit tartogatnak a nagy sátán ellen. Van nagyon nagy jóindulattal 400db valamilyen T-90 amire azt mondhatjuk, hogy igen az minőségi ugrás a T-72B3 és T-80BVM-hez képest. De ezzel együtt ennyi. Nincs tömegesen valahol máshol modernebb lövészpáncélos mint a BMP-3 pláne nincs modernebb APC mint a BTR-82A.
Valóban nem könnyű így beszélgetni. Én nem hiszek a csoda fegyverekben, nyugaton és keleten egyaránt. Igen, elég különleges ez a fegyveres konfliktus, nem igazán volt sokáig egyértelmű. Szerintem az első etapja azért osztotta meg a szakértőket és a laikusokat, mert nem nagyon lehetett sokáig átlátni, hogy igazán mit és miért csinál az orosz hadvezetés. Voltak hibák, baklövések, tapasztalanságok, de végeredményben csak így lehetett átlépni a második etapba, amiben most vagyunk. Ha azt csinálták volna először, ami most történik, akkor nem tudták volna behúzni a déli részt (vizet adni a Krim félszigetnek, komoly hídfőt kiépíteni Herszonban, elfoglalni a legnagyobb atomerőművet, ezzel biztosítani a "felszabadított" területek villamos energia igényét), elvágni a tengerpartot és elfoglalni Mariupolt. Egy helyre "zúdult" volna a teljes Ukrán haderő és sokkal nehezebben lehetett volna előre haladni. Az első etap elég kockázatos volt, számítani lehetett és számoltak is a hatalmas veszteségekkel, de csak így lehetett felépíteni egy nagyon összetett műveletet, aminek szerintem még csak az elején tartunk. Az oroszok végig lépéselőnyben voltak, vannak, az történt, történik, amit ők akartak. Az Ukránok hiába örömködnek, hogy visszavesznek területeket, ezek csak ideiglenes jellegűek. A Kiev körüli harcok mondjuk nem teljesen úgy alakultak véleményem szerint, ahogyan eredetileg tervezték, (sok volt a veszteség, főleg a VDV részéről), itt sokkal erősebb csapatok kellettek volna, de alapvetően az elterelés és a Csernobii atomerőmű volt a lényeges momentum. Erről szerintem még nagyon sokat fogunk, fognak beszélni.
Dudi. Ez az orosz haderő egy kisebb része! Ráadásul a haderőnek a páncélos és gépesített lövész csapatok csak egy fontos szegmense, amik egy jó ideje Csipkerózsika álomban vannak. Az oroszok is teljesen tisztában vannak vele, hogy nem ez a haderőnek a legmodernebb része. (Sokkal több T-90M, BMP-3M-re lenne szükség a csapatoknál). Abban igazad van, hogy a modern orosz harckocsik, IFV-k (350 db T-90A, raktárban 200 db és 60-100 közötti T-90M, 600 db BMP-3 és 20 db BMP-3M) nagyon kis mennyiségben vannak csak a csapatoknál, főleg a szovjet mennyiségek alapján. De ezek nincsenek Ukrajnában jelenleg. Viszont még ekkora mennyiségben is a fő hadszíntéren elég overkill lennének. Viszont nemcsak a fő hadszíntér van és az is elég nagy kiterjedésű, ráadásul vándorol a helyzetnek megfelelően. A BMP-3M már APS-el rendelkezik, pótpáncélzattal, a T-90M-el egyetemben és ezek néhány éven belül már csak másod vonalas technikák lesznek a T-14, T-15, T-16 mellett. Szerintem az oroszok sem számítottak arra, hogy ilyen proxy háborúba keverednek mostanában és a újabb harckocsikra, IFV-kre lenne szükség nagyobb mennyiségben.
 

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
999
8 951
93
Valóban nem könnyű így beszélgetni. Én nem hiszek a csoda fegyverekben, nyugaton és keleten egyaránt. Igen, elég különleges ez a fegyveres konfliktus, nem igazán volt sokáig egyértelmű. Szerintem az első etapja azért osztotta meg a szakértőket és a laikusokat, mert nem nagyon lehetett sokáig átlátni, hogy igazán mit és miért csinál az orosz hadvezetés. Voltak hibák, baklövések, tapasztalanságok, de végeredményben csak így lehetett átlépni a második etapba, amiben most vagyunk. Ha azt csinálták volna először, ami most történik, akkor nem tudták volna behúzni a déli részt (vizet adni a Krim félszigetnek, komoly hídfőt kiépíteni Herszonban, elfoglalni a legnagyobb atomerőművet, ezzel biztosítani a "felszabadított" területek villamos energia igényét), elvágni a tengerpartot és elfoglalni Mariupolt. Egy helyre "zúdult" volna a teljes Ukrán haderő és sokkal nehezebben lehetett volna előre haladni. Az első etap elég kockázatos volt, számítani lehetett és számoltak is a hatalmas veszteségekkel, de csak így lehetett felépíteni egy nagyon összetett műveletet, aminek szerintem még csak az elején tartunk. Az oroszok végig lépéselőnyben voltak, vannak, az történt, történik, amit ők akartak. Az Ukránok hiába örömködnek, hogy visszavesznek területeket, ezek csak ideiglenes jellegűek. A Kiev körüli harcok mondjuk nem teljesen úgy alakultak véleményem szerint, ahogyan eredetileg tervezték, (sok volt a veszteség, főleg a VDV részéről), itt sokkal erősebb csapatok kellettek volna, de alapvetően az elterelés és a Csernobii atomerőmű volt a lényeges momentum. Erről szerintem még nagyon sokat fogunk, fognak beszélni.
Dudi. Ez az orosz haderő egy kisebb része! Ráadásul a haderőnek a páncélos és gépesített lövész csapatok csak egy fontos szegmense, amik egy jó ideje Csipkerózsika álomban vannak. Az oroszok is teljesen tisztában vannak vele, hogy nem ez a haderőnek a legmodernebb része. (Sokkal több T-90M, BMP-3M-re lenne szükség a csapatoknál). Abban igazad van, hogy a modern orosz harckocsik, IFV-k (350 db T-90A, raktárban 200 db és 60-100 közötti T-90M, 600 db BMP-3 és 20 db BMP-3M) nagyon kis mennyiségben vannak csak a csapatoknál, főleg a szovjet mennyiségek alapján. De ezek nincsenek Ukrajnában jelenleg. Viszont még ekkora mennyiségben is a fő hadszíntéren elég overkill lennének. Viszont nemcsak a fő hadszíntér van és az is elég nagy kiterjedésű, ráadásul vándorol a helyzetnek megfelelően. A BMP-3M már APS-el rendelkezik, pótpáncélzattal, a T-90M-el egyetemben és ezek néhány éven belül már csak másod vonalas technikák lesznek a T-14, T-15, T-16 mellett. Szerintem az oroszok sem számítottak arra, hogy ilyen proxy háborúba keverednek mostanában és a újabb harckocsikra, IFV-kre lenne szükség nagyobb mennyiségben.
Nem az Ukrajnán kívül "várakozó" haderő minősége a "nagy ugrás", hanem a mennyisége/mérete.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 356
77 035
113
Valóban nem könnyű így beszélgetni. Én nem hiszek a csoda fegyverekben, nyugaton és keleten egyaránt. Igen, elég különleges ez a fegyveres konfliktus, nem igazán volt sokáig egyértelmű. Szerintem az első etapja azért osztotta meg a szakértőket és a laikusokat, mert nem nagyon lehetett sokáig átlátni, hogy igazán mit és miért csinál az orosz hadvezetés. Voltak hibák, baklövések, tapasztalanságok, de végeredményben csak így lehetett átlépni a második etapba, amiben most vagyunk. Ha azt csinálták volna először, ami most történik, akkor nem tudták volna behúzni a déli részt (vizet adni a Krim félszigetnek, komoly hídfőt kiépíteni Herszonban, elfoglalni a legnagyobb atomerőművet, ezzel biztosítani a "felszabadított" területek villamos energia igényét), elvágni a tengerpartot és elfoglalni Mariupolt. Egy helyre "zúdult" volna a teljes Ukrán haderő és sokkal nehezebben lehetett volna előre haladni. Az első etap elég kockázatos volt, számítani lehetett és számoltak is a hatalmas veszteségekkel, de csak így lehetett felépíteni egy nagyon összetett műveletet, aminek szerintem még csak az elején tartunk. Az oroszok végig lépéselőnyben voltak, vannak, az történt, történik, amit ők akartak. Az Ukránok hiába örömködnek, hogy visszavesznek területeket, ezek csak ideiglenes jellegűek. A Kiev körüli harcok mondjuk nem teljesen úgy alakultak véleményem szerint, ahogyan eredetileg tervezték, (sok volt a veszteség, főleg a VDV részéről), itt sokkal erősebb csapatok kellettek volna, de alapvetően az elterelés és a Csernobii atomerőmű volt a lényeges momentum. Erről szerintem még nagyon sokat fogunk, fognak beszélni.
Dudi. Ez az orosz haderő egy kisebb része! Ráadásul a haderőnek a páncélos és gépesített lövész csapatok csak egy fontos szegmense, amik egy jó ideje Csipkerózsika álomban vannak. Az oroszok is teljesen tisztában vannak vele, hogy nem ez a haderőnek a legmodernebb része. (Sokkal több T-90M, BMP-3M-re lenne szükség a csapatoknál). Abban igazad van, hogy a modern orosz harckocsik, IFV-k (350 db T-90A, raktárban 200 db és 60-100 közötti T-90M, 600 db BMP-3 és 20 db BMP-3M) nagyon kis mennyiségben vannak csak a csapatoknál, főleg a szovjet mennyiségek alapján. De ezek nincsenek Ukrajnában jelenleg. Viszont még ekkora mennyiségben is a fő hadszíntéren elég overkill lennének. Viszont nemcsak a fő hadszíntér van és az is elég nagy kiterjedésű, ráadásul vándorol a helyzetnek megfelelően. A BMP-3M már APS-el rendelkezik, pótpáncélzattal, a T-90M-el egyetemben és ezek néhány éven belül már csak másod vonalas technikák lesznek a T-14, T-15, T-16 mellett. Szerintem az oroszok sem számítottak arra, hogy ilyen proxy háborúba keverednek mostanában és a újabb harckocsikra, IFV-kre lenne szükség nagyobb mennyiségben.
Szerintem a déli hadműveletekkel semmi baj nem volt. Ha mindenhol úgy haladtak volna mint délen, akkor már rég vége lenne a háborúnak.

Én magam a BMP-3-at nem tartom különösebben jó IFV-nek. Persze impozáns a tűzereje, de ennyi. Összességében az orosz páncélos erő le vannak maradva minimum 1 generacióval amin nem segít a modernizáció, mert a lemaradás fő oka nem technológiai hanem konstrukciós. Sosem lesz jó IFV a BMP-3-ból, mert az idióta konstrukció ebben gátolja. Sosem lesz modern IFV a BMP-2 mert a konstrukció gátat szab.
Ugyanez a helyzet a harckocsiknál is. Ha a fejük tetejére állnak akkor sem lesz jó konstrukció se a T-72, se a T-80, de még a T-90-sem. A T-90M az ahol elkezdhetünk modernségről beszélni konstrukciós szinten.

Nagyon hiányzik nekik a T-15 és a Bumerang, talán még sokkal jobban mint a T-14.

Miért? Mert a T-90M-el el lehet lenni a modern harctéren, de a BMP-2/3 pláne a BTR-80/82 használhatatlan konstrukciók.

És itt alapvetően konstrukciós problémákról beszélek amit nem lehet jobb motorral vagy optikai rendszerrel orvosolni.
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 091
25 050
113
A konfliktus elején az orosznál nagyon kellettek volna a kis drónok, amik most nagyon hasznos eszközök. A T-72, T-80 modernizált harckocsikba is beépíthették volna azokat az eszközöket, amiket Dudi említett, nem tették, most "szívtak" miatta. Azért azok a lesállások bármilyen technikát megizzasztottak volna. Az ukránok jól harcoltak, ez tény.
Az, hogy a BMP-3 mennyire jó, vagy nem, eléggé szubjektív. Azon nem csodálkozom, hogy neked, Dudi nem tetszik. Nekem pl. nagyon is megfelel, főleg a BMP-3M. Nincs az lemaradva egy generációval. A mostani legújabbak meg még a jövő zenéje.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 933
48 679
113
Az összes környező népnek? Na ne beszélj. Kínán és észak koreát kívül mindegyik szomszédos országban jártam és nem ezt tapasztaltam. Az ukranokkal szar, a baltiakkal rossz, finnorszaggal hűvös azon kivul semmi gáz. Te mi alapján nyögsz be ilyeneket. Undorító szolgalelkűség? Nálad meg kezd elgurulni a gyógyszer "meszike".
Mondjuk az USÁval meg Kanadával tényleg nem annyira jó ;)
 

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 084
9 056
113
Erősen kétlem, hogy értenék a németek, hogy mit főztek ki nekik és nekünk is a brüsszeli és usa-beli pszichopata rohadékok.

A nyugati jóléti társdalmaknak fogalmuk nincs arról, hogy milyen az, amikor nincs valami, vagy nem azonnal van. Ezek a szellemi toprongyok azt gondolják, hogy a melegvíz csak úgy folyik a csapból örökre, hogy a boltban mindig lesz kenyér stb. El sem tudják képzelni, hogy milyen az, amikor napokig csak éhezés van, amikor nulla fok alá hűl a lakás télen.

Amikor ezekkel az érzésekkel először találkoznak akkor fog csak a sok Slava Ukrainiző nyomorultéletűnek leesni a tantusz, hogy itt az ő bőrükre megy a játék. Akkor már semelyiket sem fogja érdekelni az ukránok sorsa, amikor a látja a 0 fokos lakásban vacogni a saját gyerekét. De addigra már olyan helyzetbe manővereznek minket, ahonnan nagyon nehéz lesz a visszaút.

Ezek az emberek ballasztként lógnak az életet igenlő európai népesség nyakán. Ha nem tudunk megszabadulni tőlük, önygilkos tombulásukban magukkal rántanak minket is a mélybe.
Gyermekkorom egyik szomszédos diktatúrájában telt. Soha nem felejtem el. Áramszünet, napi 1 óra meleg víz, 12-15 fokos szoba télen, üres polcok, betonykemény kenyér. Én sajnos tudom és nagyon nem kívánom vissza :(
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 933
48 679
113
Olyan jót beszélgetünk így, hogy hol 10 percre hol 1 órára blokkol a fórum...
Ott a tévedésed, hogy ez az orosz haderő amit Ukrajnában látsz. Nincs nekik más! Nincs nekik halomban valahol máshol ennél modernebb, amit tartogatnak a nagy sátán ellen. Van nagyon nagy jóindulattal 400db valamilyen T-90 amire azt mondhatjuk, hogy igen az minőségi ugrás a T-72B3 és T-80BVM-hez képest. De ezzel együtt ennyi. Nincs tömegesen valahol máshol modernebb lövészpáncélos mint a BMP-3 pláne nincs modernebb APC mint a BTR-82A.
Ugyanakkor nincsenek már nagyon kósza lövészpáncélosok sem, találomra beengedve valami susnyába, amiben vélhetően nagyon modern hoholok bújkálnak. Tüzérségi klopfolás van, meg CM-ek, meg rendes gyalogosfedezet.
Tanultak az első egy-két hónapból.

Azt gondolom, levonják a megfelelő konzekvenciákat és a tapasztalatok fényében ráállnak valamelyik új lövészpáncélos gyártására. Ne legyen senkinek illúziója, megtehetik.

Még mindig csak a negyedik hónapjában járunk a háborúnak.