[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

1valaki

Well-Known Member
2022. február 27.
438
3 310
93
Az egyik kárpátaljai média hírfolyamából egyetlen folyamatos gyászjelentés lett.

Emlékezzünk vissza, hogy az Ukrán Fegyveres Erők 128. dandárjának (Munkács) és a területvédelem 101. dandárjának (Ungvár) egységei is voltak azok között, akik Liszicsanszk közelében üstbe estek.
Mennyi magyar volt köztük?
 

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
999
8 945
93
Olvasok itt sok okos és néhány kevésbé okos hozzászólást is, igaziból nem mennék most bele a részleteibe a dolognak, inkább csak zanzásítva összefoglalnám azt, ami az elmúlt 4 hónapban lecsapódott számomra.

Az orosz katonai akciót az első pillanattól fogva elleneztem, na nem valami elvont hagymázzal nyakon öntött álszent „szeressük egymást” baromság miatt, hanem azért, mert függetlenül a katonai végeredménytől maga a háború megindításának szükségszerűsége orosz vereség. Egy sokáig jó irányba tartó és jól kimódolt stratégia kudarca.

Komoly kérdések vannak, ami mellett valamilyen rejtélyes okból a tömeg lazán elsétál:

1. Hogyan történhetett meg az, hogy a Kreml 2014-ben simán elaludt Kijevvel kapcsolatban és nem érzékelték a neokon puccs előkészítését majd a sima lebonyolítását?

2. Ha ahhoz volt elég mersze az oroszoknak, hogy a Krímet egy laza mozdulattal (valóban mestermunka volt) lecsatolják, akkor a Donbássz térségét miért hagyták magára? Lázadást egyéb tartományokban is tudtak volna szítani úgy, hogy a Krímmel együtt Ukrajna egyik, ha nem a legértékesebb területe is helyből annektálódik.

3. 8 éven át ment a végtelen huzavona a minszki megállapodások körül, amit bár Berlin és Párizs még támogatott is volna, de az USA nem engedte az aktuális ukrán vezetésnek, hogy végrehajtsa. Moszkva 8 éven át mégis miben reménykedett? Ez csak időt adott arra, hogy az új amekrán kormány felkészüljön egy fegyveres konfliktusra.

4. Ha már katonai akciót indítanak, akkor miért egy jóval kisebb haderővel nyomulnak be Ukrajnába, mint az alap ukrán haderő?

Ezek a kérdések az oroszok felé állnak, olyan válasz pedig nem létezik, amely ne lenne így vagy úgy „konteószagú”, ezt pedig a nagyérdemű egy részének az orra nem bírja, az is igaz, hogy konteómentes értelmes válaszokat sem tudnak adni ezekre a kérdésekre. Mindegy, lapozzunk.

5. Ukrajna 8 éve készül a nagy leszámolásra, az USA/NATO adott pénzt, paripát, kiképzést, real-time információkat, ennek ellenére – beleértve a kezdeti orosz bénázásokat is – az ukrán haderőnél kisebb orosz katonai erőt az ukránok nemhogy visszaverni nem képesek az eredeti határok mögé, de folyamatosan teret vesztenek. Hogyan fordulhat elő az, hogy a védekezőnél kisebb haderő egy ekkora arcvonalon képes előre nyomulni, több mint 2600 települést elfoglalni és a védekező csak ott és csak akkor tud valamennyit visszanyomulni, ha a támadó előtte eltakarodik a környékről?

6. A nagy dérrel-durral beharangozott Nyugati szankciók bár okoznak problémákat Oroszországban (és az EU-ban is), de egyelőre híre-hamva sincsen a beharangozott orosz pénzügyi, gazdasági, társadalmi, politikai és katonai összeomlásnak. Értem én, hogy 4 hónap erre talán kevés volt, de Oroszország ellen nem 4 hónapja van szankciócunami, hanem évek óta, mostanra több, mint 1100 élő szankció van ellenük, ami világrekord. Azt azért nem árt tudni, hogy kábé 35 ország szankcióz, 160 ország meg nem, ami azért figyelemre méltó, miközben a nyugati mainstream igen szerényen nemzetközi közösségről haluzik.
Azt viszont nem értem, ha valaki rogyásig van minden alapvető nyersanyaggal, képes az alapvető szintnél jóval magasabb színvonalon az önellátásra és mellesleg több ezer bevethető atombombán ücsörög, azt mégis hogyan lehet hatékonyan kizárni ebből a világból?

7. Egy ideje figyelemmel kísérem a brit tudósokat/hírszerzőket, illetve az általuk előadott tananyagot, de meg kell mondanom, hogy néha nem tudom, nem-e a Monty Pythont látom. Elképesztőbbnél elképesztőbb teóriák, információk, hírek és jóslatok ömlenek ránk hetente hétszer, bár ezek forrása mindig Nevenincs. Kezd vicces lenni a dolog, ami egyben tragikus is, mert ide jutott az egykor méltán híres brit sajtó és politika.

Összefoglalva a dolgot azt kell mondjam, hogy az oroszok a saját kapujukban elaludtak, stratégiai hibát hibára halmoztak, majd igen szerencsétlen módon megindítottak egy hadműveletet, aminek nem látszik a valódi vége és végeredménye. Nehezen tudom elképzelni azt, hogy Nulland 5 milliárd dolcsija után ne lett volna Moszkvának 20-25 milliárd dolcsija arra, hogy mindenféle háború nélkül legyen egy ellen-Majdan 8 éven át bármikor. Ne feledjük, a világ egyik legkorruptabb országáról beszélünk, Ukrajnában pénzért minden is elintézhető.
Azt is nehezen hiszem el, hogy az orosz haderő TESCO gazdaságos méretben indít hadműveletet egy Ukrajna ellen, miközben – állítólag, a Nyugat szerint – egész Ukrajnát akarták elfoglalni. Mindezt egy kvázi kisebb haderővel, mint ami a Magyar Néphadsereg volt anno fénykorában…
Az sem egészen tiszta, hogy a Nyugat által beindított szuper szankciólavina csak ennyit ér, mármint Oroszhonnal kapcsolatban. Az EU más tészta, na Európa ellen egészen jól működik Putyin megbüntetése.

Timmermans és a többi magasan képzett eurobürokratát hallgatva eszelős ötletbörze ömlött szegény Európa nyakába Putyin büntijére, az egész kezd valami közepes szadomazo élvezkedésre hajazni. Ne fürödj, csak hetente kétszer, ne használj gázt, ne vegyél kőolajat és ezzel büntesd VVP-t.

Remek ötletek, de mondok egy jobbat!
Szerintem az EU összes polgára fejezze be az evést és ivást, levegőt se vegyen, sőt, a legjobb, ha mindenki felköti magát és ezzel jól megbüntetjük ezt a galád Putyint. Mutassuk meg neki!
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 293
44 909
113

A G7 vezetői a fejlődő országok infrastruktúrájának fejlesztését tervezik​


A digitális beruházási program 335 millió dollár magántőkét von be. Úgy tervezték, hogy biztonságos hálózati berendezéseket szállítsanak Afrikába, Ázsiába és Latin-Amerikába, mondta Joseph Biden .

A fejlődő országokkal való partnerségnek elő kell segítenie az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekeit, és meg kell erősítenie a világgazdaságot, valamint az ellátási láncokat. Az infrastrukturális kezdeményezésre 2027-ig összesen 600 milliárd dollárt terveznek elkülöníteni. Az alapokat támogatásokból, szövetségi finanszírozásból és magánbefektetésekből tervezik előteremteni.

 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 648
8 450
113
Most akkor ukrajnáról szól, vagy sem?

A helyzet alapvetően nem ukrajnáról vagy litvániáról szól, ezt jól írtad.

Azért nem, mert a helyzet arról szól, hogy az USA nem első számú akar lenni, hanem az egyetlen kizárólagos hatalom. Nincsenek szövetségesei, leigázott, megszállt, megzsarolt, megvett hűbéresei vannak. Ez lenne a "szabad világ", és amit csinál, illetve másokra kényszerítve csináltat, ez pedig a "szabályokon alapuló világrend" lenne.

A világ nagyobbik része ezt persze nem akarja elfogadni teljesen jogosan, az USA meg azt nem képes elfogadni, hogy mások ezt nem fogadják el, és ennek érdekében hajlandó országokat lerohanni, tönkretenni, befolyásolni, milliókat legyilkolni vagy szolgasorba, nyomorba taszítani.

30 éve máson sem ügyködött, csak azon, hogy fenti törekvésnek útjában álló legnagyobb hatalmat, azaz Oroszországot kicsinálja, de elbaszta a demokráciaexportot ott is, belaruszban is, ukrajnában sem úgy alakult, ahogy akarta. Mindeközben Oroszország tűrt, tárgyalt, hátrált, egészen egy olyan pontig, ahonnan nincs tovább.

Ahogy az öreg Fidel mondotta:


Ádám: látom röhögsz ezen, csak nem értelek :) mi nem igaz ebből?
Az USA leginkább az a nagyhatalom aminek vannak szövetségesei is. Kínának meg Oroszországnak kik a szövetségeseik? Bábállamok és függőségi viszonyban lévő államok a barátaik. Az oroszok és a kínaik pont azok az oroszágok akik nem tárgyalnak hanem erőből lenyomnak bárkit. Addig örülj amíg nem az ő uralmuk alatt kell élned!
Te tehetsz róla. Te viszed le a bányászbéka valaga alá a szintet "meszike". Nem baj küldöm neked a trollok himnuszát, hátha amíg hallgatod sem minket szomorítasz az óvodás büfikéiddel.

Mégis nekem lett igazam a háború első fázisát tekintve. Nem az orosz hadvezetésnek és nem a kgb propagandáját papagályként ismétlőknek.
 

adam.bertok

Well-Known Member
2022. február 26.
358
1 129
93
Te tanultál történelmet Ádám? Képes vagy logikus gondolkodásra?

Mi köze ennek Szerbiához? Ki ment Szerbiáért meghalni? Ott is valakik nagyon háborúzni akartak, és csak casus bellire vártak, és nem volt nukleáris fegyver se MAD doktrína.

Almát a golyóscsapággyal kb :D




Persze :D
Ezt magyaázd meg annak az ukrán katonának, akit ma betettem: amelyik sír, hogy Szeverodonyeckben minden lakos ellenük van.
Vagy a francia riporternek, aki meglepődik, hogy az összes lakos Oroszország győzelmét akarja és oroszok akarnak lenni :D

A 30-on aluli agymosott nagyonukránoknak majd kell egy kis kínától licencelt oktatótábor, hogy megtanítsák őket jó orosznak lenni, de az agymosás sem egyik napról a másikra történt.


jó jó :)
Ha litvánia embargózik, az háborús cselekedet, ezért megkapja majd a dádát. Nem hiába vannak kiakadva a jó litvánok, hogy az EU most arról győzködi őket, hogy vonják vissza ezt a döntésüket, és az orosz-orosz szállításokra nem kell alkalmazni a szankciókat.
Ha megkapják a dádát, akkor annyi fog történni, hogy el lesznek dádázva. Semmilyen 5. cikkely nem lesz soha érényesítve Oroszország ellen. Akármelyik latorállamot is támadná meg, legyenek azok a balti légypiszkok, a kalányosok itt a szomszédban, vagy a teljesen elmebeteg lengyelek.
Litvanoknak tok mindegy mit mond az EU, nekik csak a NATO/USA szovetseg szamit. EU felol lehetnenek akar Ukranok is.
Nyilvan megkerdeztek az amcsi nagykovetet, vagy meg jobb az amcsi nagykovet mondta meg nekik, hogy jo, akkor szallitast leallitani a kaliningradba.

ez kb ugyanaz, mint hogy finnek svedek nato tagok lesznek, es ki akar meghalni stockholmert, vagy helsinkiert ?
senki de nem is kell, mert a NATOval nem mernek az oroszok kiallni, addig amig a NATO komolyan veszi magat.

persze ha azt mondjuk, hogy litvania nem szamit, meg kinek kell az, akkor az lesz, hogy az oroszok addig mennek, amig tenyleg baj lesz.

meg van mondva, NATO, tag 5. cikkely, oszt kuss.

Ezt soha nem mertek kiprobalni az oroszok.
Ugyanez igaz forditva is: ukrajna nem nato tag, oroszok ugy vannak vele ez az o meg az ukranok belugye.
NATO nem megy ukrajnaba, pedig ezen is szamolgatott itt sok orosz fan, hogy jaj a NATO szegeny oroszok, vilag sot atomhaboru lesz, mert a lengyelek...

fegyverszallitani er, idegeskedni a hatar mellett, fenyegetozni er. mast meg nem tudnak.

kaliningradba van kikoto, majd megy hajoval ami kell, amig nincsen blokad...
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 791
75 843
113
Konnyen lehet, hogy rosszul gondolom, de szerintem az oroszok mindig ezeken a jarganyokon uldogelo, rodeozo arcok voltak.
Mert már akkor is nagyobb biztonságban érezték magukat kívül mint a 13-15mm vastag oldalpáncél mögött...

Egy nyugati IFV.t mondjál már amelyik ilyen háborúban részt vet hóban,sárban .
Dudi, ezesetben rosszul értelmezted amit írtam. Leírtam, hogy igen, ma már elavult, de rengeteg van belőle és jelenleg a legtöbbet használt (gyakorlatban!) IFV. Csak annyit tettem hozzá, hogy a Bradley és társai nagyon jónak tűnnek, de a puding próbája az evés, és ezeket komoly háborúban még nem láttam ténykedni. Szóval minden elméleti előnyük egyelőre csupán elméleti. A gyakorlat sokszor rohadtul nem egyezik ezzel: láttam nagyon leharcolt és elavult technikával taktikai győzelmeket elérni sokkal fejlettebb technikák ellen, pusztán azért mert az élet soha nem a technika vs. technika játékot játssza. Ezer más tényező is közrejátszik, bár elismerem, hogy jó személyzettel és potens vezetéssel egy komolyabb technikának nagyobb az esélye a győzelemre, de pl. éppen NATO szimulációs eredmény volt, hogy hiába a potensebb páncélos, az 5 : 1 aránynál már szinte minden esetben a nagyobb számú de gyengébb technika a győztes. Ezek meg ugye annyian vannak, mint az oroszok... :D

Mi köze a használat tényének a tulajdonságokhoz? A BMP-2 páncélzata szemből az alsó rész 19mm vastag 57 fokban döntve, a felső pedig 8mm 80fokban döntve. Az oldalpáncélzat felső része 13 mm vastag 15fokos dőlésszögű, az alsó része pedig 15mm vastag függőleges lemez.
Képeken:
bmpmotor.jpg

IMG-1581-vi.jpg


Ellenben a PUMA páncélzata mindenhol ERA vagy NEAR.
Szemből az alsó rész vagy két acéllap egymástól elég távol, vagy ami valószínűbb az az, hogy egy jó vastad NERA betét van a két acéllap közt:

Front-armor.png

A front felső részének páncélzata Minimum 3 réteg acél és kerámia):
312-MTU-Puma-2.jpg

A PUMA oldala:
Puma-IFV-SPz-Level-C-Modular-Armor-Explained-image-1-325243-1080x675.jpg


Mit jelentenek ezek a valóságban? Azt, hogy a PUMA körkörösen védett az RPG-7 és a 2A72/2A42 30mm-es gépágyú 30x165-ös páncéltörő lőszere ellen bármekkora távolságból. Míg a BMP-2 ellenáll szemből a 20mm-es gépágyú lőszernek 1000 méternél nagyobb távolságból (100 méter alatt átütötte) és a 12,7x99-es páncéltörő lőszernek minden távolságon. Oldalról a 12,7x99-es nehéz-géppuska lőszernek csak 200méternél nagyobb távolságból áll ellen.
Ezeken a tényeken nem változtat az, hogy járt-e háborúban vagy sem.
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
Patrick Lancaster

First Look Into Russian Controlled Kharkiv Region Ukraine (Special Report)​


"Mivel az orosz ellenőrzés alatt álló ukrajnai Harkiv / Harkov régióban nem jelentek meg nyugati újságírók, a csapatom és én elutaztunk oda, hogy megmutassuk a világnak, milyen is ez valójában. Ez a riport egy mélyreható áttekintést nyújt azokról az emberekről , akik most ebben a régióban élnek, és hogy mit gondolnak a helyzetről. Sok emberrel beszéltünk, és sokféle véleményt találtunk. Voltak, akik ukránbarátok voltak, és voltak, akik oroszbarátok. Ezt a riportot, amely felnyitja a világ szemét, mindenképpen meg kell nézni. Nézze meg a végéig"
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
A Wilson ukroagitprop brigádnak köszönhető :/

Arról van valami hír miért robogott be hirtelen Putyin a Kremlbe?
Lehet Kabajevával kellett nagyon sürgősen pártügyekben intézkedni ;)
Hírek :
A Luganszki Népköztársaság hős katonai megköszönik a lengyel és amerikai proletárok ajándékát, melyet a felszabadító harcok támogatására küldtek
Megjegyzés : az a CTG-40 a PIBD M-550 gyújtóval egy undorító fostalicska szar... a gránátban nem sok kraft van, de legalább elég sok fel sem robban puhább talajban.
A felszabadító hadsereg hősei tűzijátékkal köszöntik hohol kollégáikat.
Csecsen felszabadító testvéreink átadják az Ahmat alapítvány ajándékcsomagját a hálás lakosságnak.
Nagyon fontos hogy érezzék, a Rógyina nem felejtkezik meg róluk sem!
Liszicsanszk közelében csecsen testvéreink egy a Rógyina keblére megtért bárányt hallgatnak, Aki a nyugati mételyt levetve magáról készségesen osztja meg a birtokában levő értékes információkat az Oroszország hőse, Ahmat-Hadzsi Kadirov (Hogy Allah kitüntető figyelme kísérje a paradicsomban stb...) nevét viselő különleges rendőri ezredének vezetőivel a helyi viszonyokról. Az egység parancsnoka, az Oroszország hőse kitüntető cím délceg birtokosa, Zamid Csalajev ezredes Úr (Hogy Allah növessze a szakállát hosszúra és áldja meg sok fiúgyermekkel stb, stb...) figyelmesen hallgatja és természetesen azonnal intézkedik, mind az információ ellenőrzése, mind harcosaink felkészítése ügyében.
A Luganszki Népköztársaság hős katonái elsősegélyben részesítenek egy civilt, aki a fasiszta kijevi banderisták aknájára hajtott Lada típusú személygépjárművével.

A kijevi hohol terrorista rezsim vezetőinek a DNR bíróság előtt a helye!

Rabotajtye Bratyja!!! Ahmat szila, Rosszija szila!!! :hadonaszos::hadonaszos::hadonaszos:
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 791
75 843
113
És még egy hozzásólásba sem küldhetem el amit akarok, mert több mint 5 kép van beillesztve...

Szóval folytatom:
De tessék itt a T-15, ez nem egy törpe, papírvékony lótúró mint a BMP-k hanem egy páncélozott szörnyeteg mint a PUM!
44066502922-cd7f4822bb-b.jpg

1-LYoii07im8.jpg
 

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 367
8 849
113
az amik sem biznak kozelharcra a dolgot.
tuzerseg nekik is van, plusz fejlettebb elekronikajuk mindenben is.

ez olyan hogy melyik jobb repulo a mig 29 vagy az F akarmi
a mig 29 szepen repul, de nem tud olyan messzirol raketat kibocsajtani mint egy tizeneves F16-os.
szoval tok mindegy hogy repul a mig, nem latna az ellent.

Plusz az amik gazdasagilag 5x, lakossagszamban, 2-3x erosebbek mint az oroszok.
mindenbol tobb van nekik es nagyobb is.

az orosz baka oroszorszagot meg tudja vedeni, vagy ha nem arra van eleg atomfegyvere az orosznak.
emlegetik is most az oroszok eleget, hogy megijedjetek.
talan ukrajnat be tudjak huzni felig az oroszok.

PTSDje van az orosznak is csak ott tilos errol beszelni, meg oroszorszag nem egy nyilt tarsadalom.
tudod csernobilban meg mindig lehetne napozni ha az oroszokon mulik.
Ez a baj veletek ifjú padavanokkal, hogy előbb beszéltek ( írtok ) és még utána sem gondolkodtok.
 

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 367
8 849
113

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 009
113
Konnyen lehet, hogy rosszul gondolom, de szerintem az oroszok mindig ezeken a jarganyokon uldogelo, rodeozo arcok voltak.
Mert van létjogosultsága ! A II.Vh-ban alakult ki az un harckocsi deszant ! Ott nem volt más megoldás a sima gyalogság így tudott könnyen lépést tartani a HK-val ! Ha harcérintkezés volt akkor csak simán leugráltak rajalakzatba vagy a HK mögé az már mindegy ! Na ez megmaradt máig ! Mennyivel könnyebb egy amúgy is korlátozottan védő IFV-ről leugrálni mint kimászni akár melyik ajtón !
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 009
113
Napi Zelenszkij:

„Nem minket fognak beszorítani, mi fogjuk kiszorítani őket, egyetlen orosz rakéta sem képes megtörni az ukránok szellemét, minden elfoglalt területünket visszavesszük – jelentette ki Volodimir Zelenszkij elnök szombat esti videüzenetében, számolt be a Levij Bereg hírportál. A tudósítás szerint az elnök azt mondta, „az ötödik napon Oroszország már egész Ukrajna elfoglalását tervezte, de valójában egy teljes körű háború ötödik hónapjában „rakéta-bemutatót” tartott, ami stratégiailag semmit, de semmit nem változtatott a helyzeten.” Mint jelezte, Oroszország szombaton fél nap alatt 45 rakétát lőtt ki Ukrajnára, támadva Zsitomir, Lemberg, Csernyihiv és Mikolajiv megyéket. „Este – még több rakéta. Különböző típusok, kilövési területek. Mindegyiket egy céllal indították – hogy megmutassák, Oroszország meg tud szorítani valamit, hogy az orosz hadseregnek valami sikerül” – tette hozzá. Hangsúlyozta: tudjuk, hogy képesek leszünk megvédeni magunkat, de nem ismerjük az időkeretet. Zeleneszkij rámutatott: „ez nemcsak az infrastruktúránk tönkretétele, hanem az emberekre nehezedő nagyon cinikus, kiszámított nyomás is. De nem minket fognak beszorítani, mi fogjuk kiszorítani őket. Egyetlen orosz rakéta sem tudja megtörni az ukránok szellemét.” Kiemelte, hogy Ukrajna mindent, minden elfoglalt települést visszaszerez. „Szeverodonyeck, Donyeck, Luhanszk – mindent visszaveszünk. Minden héten Herszonba megyünk. Soha nem feledkeztünk meg Bergyanszkról, Melitopolról, Energodarról és Mariupolról. Ukrajna összes többi városáról” – húzta alá. Az államfő úgy vélte, minden orosz rakéta érv Ukrajna számára a partnerekkel folytatott tárgyalásokon. Mint jelezte, hétfőn részt vesz a G7-csúcson, majd ugyanezen a héten a NATO-csúcson. „Fél nap alatt 45 rakéta a bizonyítéka annak, hogy a szankciók nem elégségesek, több fegyverre van szükség, hogy a légvédelmi rendszereknek nem a gyakorlótereken, hanem Ukrajnában kell rendelkezésre állniuk, mert itt van rájuk a legnagyobb szükség, amilyen sehol másutt” – szólította fel a nyugati partnereket Volodimir Zelenszkij.”

https://politic.karpat.in.ua/?p=51973&lang=hu
Ezt egy jó hosszú csík után hozhatta össze ! LOL
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 731
13 639
113
Hadd szóljak bele én is. "A BMP-k már nem korszerűek, és lehet, hogy kevéssé konfortosak a fotelpárnához szokott NATO katonának, de qrva sok van belőlük és bár ma már nem túl sikeres de ott van, ahol kell."
És MÁR KI VAN FIZETVE! Az Oroszok azt használják most, ami már van raktáron. Amit az Ukránok most kapnak, azt pedig majd KI KELL FIZETNIÜK (már ha lesz miből). Ti tájékozottabbak vagytok, de az egyik videón Javelinnel lőttek ki egy a mezőn elakadt üres BMP-t. 170000 dodó a Javelin, ha jól tudom. Mennyit is kóstál az a BMP? Meddig lesz rentábilis ez az ukrán segélyezés a bankoknak?
"Amit az Ukránok most kapnak, azt pedig majd KI KELL FIZETNIÜK (már ha lesz miből). Ti tájékozottabbak vagytok, de az egyik videón Javelinnel lőttek ki egy a mezőn elakadt üres BMP-t. 170000 dodó a Javelin, ha jól tudom. Mennyit is kóstál az a BMP? Meddig lesz rentábilis ez az ukrán segélyezés a bankoknak?"

Addig lesz részben rentábilis Ukrajna 100 milliárd dollárokban mérhető támogatása, jórészt hitel formájában, míg Zseli a pénzből vissza tud osztani. Ezenfelül a 100 milliárdok célja, mint befektetés, az oroszok megbuktatása gazdaságilag v katonaliag. Utána megszállásuk, "demokratizálásuk" feldarabolásuk bőven megtérülő beruházás lesz a most még "vaktában" kipakolt lóvé..
Két legyet egy csapásra.
 

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 064
9 003
113
Teljesen mindegy hajlandó lennék vagy nem nem rajtunk múlik!Ha úgy döntenek az Oroszok megtámadják Litvániát és nincs kétségem afelől hogy Amerika be fog avatkozni akkor is ha atomfegyverrel fenyegetik.Erre a válasz DEFCON 1 készültség lessz hogy azonnal tudjanak válaszolni az oroszoknak ha nukleáris fegyvert vetnek be ellenük.
Há' persze, atomháború a provokáló litvánok miatt :D
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 585
63 971
113
"Az orosz haditengerészet hatalmas csapást mért Caliber cirkálórakétákkal nem Ukrajnában lévő célpontok ellen "
Pedig már egy hónapja kifogytak
Nezd csak Roni, ilyet masodik vilaghaborus filmeken meg dokumentumfilmeken lathattal utoljara!

Ez aztan a terulettuz, nem lennek azokban az erdokben.